Existují země s muslimskou většinou, ve kterých se křesťané dostali do klíčových politických pozic

13. 5. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

V souvislosti se zvolením prvního muslima do funkce londýnského starosty, jímž se stal Sadiq Khan, se vyrojila spousta kontroverzních reakcí, třeba takové, že něco podobného by se v zemích s muslimskou většinou stát nemohlo. Nicméně ještě dříve, než Khan nastoupil do čela londýnské radnice, byli v osmi těchto zemích do významných politických funkcí zvoleni křesťané, jak informuje list Independent ZDE . Objevily se také konspirační teorie o tom, že pádný důkaz o islamizaci Evropy je s Khanovým volebním úspěchem konečně zde. Podle této logiky by se níže jmenovaní politikové museli podílet na christianizaci těchto převážně islámských zemí.

Turecko. Syrská křesťanka Februnije Akyolová se stala spolustarostkou města Mardin ležícího na jihovýchodě země, kde žije téměř 100 tisíc obyvatel. ZDE. Teprve 25letá studentka kandidovala za kurdskou platformu Strana demokracie a míru (BDP) a je všeobecně uznávanou kurdskou lídryní. V Turecku tvoří muslimové 99,8 procenta všech obyvatel.

Indonésie. Basuki Tžahaja Purnama, který se narodil v Číně, je guvernérem hlavního města Jakarta. Purnama se stal v pořadí již druhým křesťanským guvernérem desetimiliónové indonéské metropole ZDE. V Indonésii vyznává islám 87,2 procenta obyvatel.

Bahrajn. Dcera křesťanských emigrantů ze Sýrie Alees Thomas Samaanová se jako první žena a křesťanka v Bahrajnu v roce 2005 stala předsedkyní horní komory parlamentu ZDE. Samaanová byla rovněž jako první žena v Bahrajnu jmenována ambasadorkou Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu (GCC) pro Velkou Británii. V Bahrajnu žijí z více než 70 procent muslimové.

Pákistán. Lídr pákistánské křesťanské komunity a člen strany Pákistánské muslimské ligy (Q) (sic!) Kamran Michael byl před dvěma lety jmenován do úřadu ministra přístavů a lodní dopravy ZDE. Katolík Kamran Michael předtím pracoval jako senátor. V Pákistánu tvoří muslimové 95,4 procenta populace.

Egypt. Butrus Butrus-Ghálí, který zemřel letos v únoru, pracoval 14 let jako ministr zahraničí. Stal se také šestým generálním tajemníkem OSN v letech 1992 až 1996. Vystudoval práva na pařížské univerzitě a má diplom také z káhirské univerzity, kde později přednášel mezinárodní právo a mezinárodní vztahy. V Egyptě žijí z 90 procent muslimové.

Izraelem okupovaný Západní břeh Jordánu. Janet Michaelová byla první římskou katoličkou, která se stala starostkou palestinského města Ramalláh, kde v roce 2005 kandidovala za nezávislé sdružení Ramallah for All. V Ramalláhu žije katolická komunita. ZDE.

Senegal. Básník, politik a kulturní teoretik Léopold Sédar Senghor byl prezidentem této země v letech 1960 až 1980. V současnosti je vnímán jako jeden z nejvýznamnějších afrických intelektuálů. ZDE. V Senegalu tvoří muslimové 95, 4 procenta obyvatelstva.

Libanon. Bývalý šéf libanonských ozbrojených sil Michel Sulajmán byl v prezidentském úřadu v letech 2008 až 2014. Obyvatelstvo Libanonu z 54 procent vyznává islám.

Z výše uvedených informací vyplývá, že svět, v němž převažuje islám, není žádným monolitickým blokem, kde se do důležitých politických funkcí nemohou dostat lidé odlišné víry, jak se nám v atmosféře neutuchající nenávisti proti muslimům snaží sugerovat leckteří politikové a sdělovací prostředky. Přestože tyto i další islámské země bojují s řadou problémů plynoucích z různých interpretací Koránu, nemůžeme na ně nahlížet shora jako na neměnnou zpátečnickou entitu, jež není schopna podstoupit žádný vývoj.

0
Vytisknout
6788

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2016