BBC: Angelina Jolie-Pitt jménem OSN apeluje na svět, aby pomohl uprchlíkům

16. 5. 2016

čas čtení 2 minuty



V rámci mimořádné tematické série o uprchlické krizi "Svět v pohybu" vysílal rozhlas a televize BBC, na svých domácích i zahraničních frekvencích i na internetu od třinácti hodin středoevropského času živě projev mimořádné velvyslankyně OSN pro uprchlíky, Angeliny Jolie-Pitt o drastické situaci 60 milionů uprchlíků v dnešním světě.

Angelina Jolie-Pitt, mimořádná velvyslankyně OSN pro uprchlíky, varovala, že mezinárodní humanitární systém pro uprchlíky se rozkládá.

Hovořila v rámci mimořádných akcí a pořadů společnosti BBC na téma "Svět v pohybu".

Angelina Jolie-Pitt vážně varovala před "strachem z migrace" a "závodem ke dnu", kdy spolu státy soupeří o tom, kdo z nich bude vůči uprchlíkům nejtvrdší.

Šéf vysokého úřadu OSN pro uprchlíky Filippo Grandi varoval, že uprchlická krize je nyní globálním tématem a odmítat uprchlíky prostě "nebude fungovat".

Angelina Jolie-Pitt poukázala na to, že na světě je dnes 60 milionů uprchlíků - je to každý 122. obyvatel této planety. Průměrná doba, po niž člověk je dnes uprchlíkem, je dvacet let.

Počet konfliktů a množství uprchlíků se tak silně zvýšil, že systém na ochranu uprchlíků nefunguje.

Na apely OSN žádají o fondy pro uprchlíky svět reaguje nedostatečně. OSN má drastický nedostatek finančních prostředků pro uprchlíky.

"S tímto stavem dnešního světa, je to vůbec překvapivé, že někteří tito zoufalí lidé, kteří nemají vůbec žádnou jinou možnost, a nemají naději, že se kdy budou moci vrátit domů, se snaží jako poslední pokus dostat do Evropy a riskují při tom smrt?"

Avšak Evropa zažívá jen zlomek celého uprchlického problému. "My na Západě nejsme ani v ohnisku uprchlické krize, ani nečiníme ty největší oběti."

Izolacionismus není odpověď. "Jestliže hoří dům vašeho souseda, nezískáte bezpečí tím, že se doma zamknete. Síla spočívá v tom se nebát."

Humanitární organizace Save the Children varovala, že jen čtvrtina uprchlických dětí má nyní možnost chodit do školy. Vzniká tím obrovský problém. Vznikne ztracená generace dětí, což bude znamenat ještě větší chudobu a nestabilitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Duben 2016 vytvořil globální teplotní rekord

16. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Rok 2016 bude rekordně historicky nejteplejší rok

Duben 2016 byl o 1,11 stupňů Celsia teplejší než průměrná teplota let 1951-1980. Po dobu tří po sobě následujících měsíců dochází nyní k výraznému zvýšení teploty, po dobu sedmi měsíců o nejméně 1 stupeň více, než jaký byl průměr let 1951-1980 pro ten měsíc. Když v únoru začla vznikat série tři nejteplejších měsíců, vědci začali hovořit o "klimatickém nouzovém stavu".

Andy Pitman, ředitel ARC Centre of Excellence for Climate System Science na univerzitě v Novém Jižním Walesu v Austrálii upozorňuje, že nedávný cíl pařížských rozhovorů o globálním oteplování dosáhnout toho, aby teplota nestoupla o víc než 1,5 stupně Celsia, je tím zpochybněn. "Systém funguje s inercí. Budou zřejmě překročeny i 2 stupně Celsia," řekl.

Rekordní teploty ničí ekosystémy po celém světě. Vyvolaly vybělení třetiny korálů na světě, v Austrálii je tím postiženo 93 procent korálových útesů.

V dubnu byl překročen symbolický mezník 400 částic CO2 na milion v atmosféře.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 57:

Zjišťujme, z jakých důvodů lidé věří blbostem

13. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta





V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s Josefem Šlerkou, odborníkem z pražské filozofické fakulty Karlovy univerzity pro nová média, o vlivu nových digitálních médií na současnou českou společnost. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. května 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

PŘEČETLI JSME:

Civilizace má tenkou slupku. Dvakrát jsem zažil, jak demokracie zahynula téměř přes noc

16. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Dnes se vám každý den vyjevuje deset pravd a málokdo si dá práci s hledáním té pravé. Vytvoří se nějaké mediální povědomí, které se nabaluje jako lavina, až si totéž myslí tak mnoho lidí, že to všichni považují za pravdu pravdoucí. No a když jsou ty pravdy dvě, je zaděláno na pořádný svár.

Ten, kdo utíká před válku a je ohrožen na životě, má právo na pomoc. To je základní usnesení charty lidských práv.

Zneklidňuje mě, teď už za potomky, že velká část mých spoluobčanů už zase slyší na vábení radikálů, na píšťaly věčných Krysařů podněcujících nenávist.

Člověk se často nechá manipulovat zlem, ať už ze strachu nebo z jakési potřeby podlehnout mu. Civilizace má tenkou kůži.

Dvakrát za život jsem zažil, jak demokracie zahynula takřka přes noc. Demokracie je oslabená tím, co je na ní nejpodstatnější: že každému dává právo svobodného jednání, což jako první využijí její nepřátelé, kteří se mohou dostat k moci pomocí svobodných voleb – viz Hitler. Cesta z totality pak trvá nekonečně dlouho. Proto je naše účast v Evropské unii a NATO naprosto klíčová, doslova sebezáchovná!

Vaše generace musí dát Evropské unii definitivní tvar a nevylít přitom s vaničkou problémů samo dítě. A jestli se vám to nepodaří, pak pánbůh s vámi!

Rozhovor s téměř devadesátiletým spisovatelem Pavlem Kohoutem ZDE

KSČM a levice

16. 5. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Upřímně řečeno od sjezdu KSČM jsem nečekal vůbec nic. Jestliže ovšem vůbec něco bývalo dobré na komunistické myšlence, pak to bylo hájení práv chudých, nuzných, ponížených, a to internacionálně a s důrazem na systémová řešení.

Donald Trump varoval, že nebude mít přátelský vztah k britskému premiéru

16. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Donald Trump řekl v pondělí v britské televizi, že nebude mít zřejmě "zrovna dobrý vztah" k Davidu Cameronovi poté, co britský premiér před časem charakterizoval jeho návrh zakázat muslimům cesty do Spojený států jako "stupidní".

Trump také v rozhovoru zaútočil na nového londýnského primátora Sadiqa Khana za jeho kritické výroky vůči němu a varoval ho: "Já si ty výroky budu pamatovat." Vyzval Sadiqa Khana, aby podstoupil test inteligence, poté, co Khan řekl, že Trump je "ignorantský".

Poté, co byl Sadiq Khan zvolen londýnským primátorem, uvedl, že Trump má na islám "ignorantské" názory a riskuje, že ohrozí bezpečnost na obou stranách Atlantiku.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Czech President Miloš Zeman is sending his press officer to meet an AfD leader

15. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Czech President Miloš Zeman is sending Jiří Ovčáček, his press officer, to meet Petr Bystroň, the Bavarian chief of the extreme right wing, anti-refugee German political party Alternative fuer Deutschland. Czech political commentators are puzzled. They point to the fact that sending a press officer to take part in political meetings is an unusual move which elevates Ovčáček above his current post.

"On the orders of Mr President, I will be discussing the current situation in Germany with regard to the refugee crisis," said Ovčáček on Twitter. "We will also discuss the ostracism of Alternative fuer Deutschland by the German media."

Some Czech commentators say that Zeman is evidently afraid of receiving a representative of Alternative fuer Deutschland himself, but he wants to signal to his voters in the Czech Republic that he supports the German anti-refugee party, so he has decided to send his press officer to meet its Bavarian leader instead. Another Czech xenophobe, former Czech President Václav Klaus, gave a speech at a recent nationwide AfD congress which took place in Stuttgart.

"Alternative fuer Deutschland and Czech President Zeman hold very similar views on the migration crisis, so we have been in mutual contact for a very long time now," said Petr Bystroň. "We are now also aware of the danger of loss of sovereignty of the individual EU member states. We know that President Zeman defends Czech sovereignty and this is in line with the AfD policy - we also want that sovereignty of all EU member states be strengthened," said the Bavarian leader of the AfD.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

A Czech "antifascist" raves against refugees at an anti-Nazi event

15. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Jaroslav Vodička, the chair of the Czech Fighters for Freedom Union (formerly the Union of Anti-fascist Fighters) misused a commemorative act in the former Theresienstadt Nazi concentration camp in the Czech Republic to attack refugees.

"We ask with fear, seeing the distorted information provided by Czech public service media, what will happen to us when we are overwhelmed by millions of the economic migrants who are looking for a more comfortable existence and refuse to defend their own countries militarily. These millions of migrants come to our country to exploit the European social welfare system which many generations of people have created by their hard work. They are not coming because of lack of freedom in their home countries. They refuse to fight for their freedom. Healthy young men with brand-new iPhones in their hands, in extremely expensive leather jackets show us heartbreaking images of boats sinking in the sea, images which have been manufactured by the people smugglers," said Vodička and he continued: "Along with the top leaders in our country we must seriously think about how to defend the values of our ancient culture which is threatened by an invasion of a different culture with worrying aims."

Karol Sidon, the chief rabbi of the Czech Republic reacted emotionally to Vodička's speech: "Jews have slightly different experiences since they had  a problem during World War II. The problem was that there were many countries which did not allow Jewish refugees to enter their territory, although their lives were threatened by the German Nazis. All these people perished, not only because they were murdered by the Germans, but also because the non-Jewish world slammed its door shut in their face. We should realise this when we say that refugees should fight for their freedom. We know very well how impossible this is. Even my generation experienced the time when they knew that the communist regime was criminal, but there was nothing else to do but to try to survive it."

The Speaker of the Upper Chamber of the Czech Parliament Milan Štěch said that it was wrong to try to compare the horrors committed by the Nazis during the Second World War and the post-war deportation of the Germans. "The crimes committed against the Germans after the war were the work of individuals, while the crimes committed by the Nazis during the war were an integral part of an official state policy," said Štěch.

Roma activists expressed a surprise that a Roma flag was not present in the line of the flags of the nationalities that were persecuted by the Nazis. The organisers of the Theresienstadt commemorative event turned down the request that the Roma flag should be represented, but Roma activists were allowed to bring their own flags to hold them in the crowd.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

"Europe must be ruled by Europeans". Czech parliament has hosted an international anti-refugee conference

15. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Europe must strongly fight back against "the invasion of refugees". It must reject refugee quotas, otherwise it will fall. That was the conclusion of an international ideological conference which, under the (Nazi) title "Fortress Europe", was held in Prague in the Czech Parliament on Friday. The conference was attended by activists from a number of European anti-refugee parties.

The conference was organised by the Czech extreme-right wing organisation "Dawn-National Coalition".

Tatjana Festerling of the German Pegida movement warned at the conference that "European democracy is threatened by self-censorship". Miroslav Lidinský, the chair of "Dawn-National Coalition", said that it is necessary to defend the national borders from the attack of the immigrants. Apart from that, international activists must help Pegida to change Germany and to organise national referendums about whether the individual EU countries should leave the EU.

"Recently, a Pakistani has become the mayor of London. Tomorrow, an African will become the British Prime Minister, a Turkish boy will become the German Chancellor and thus a caliphate of Euroarabia will be born. Europe must be governed by Europeans only," said Maria Kaljuste from the Conservative People's Party of Estonia. "Isn't is sexist and racist if black men assault white women? Our women are being beaten and raped and our judiciary just helplessly scratches itself where it used to have balls," she added, continuing: "Homosexuals are destroyed people. But we will not throw them off the roofs like what the muslims do."

Anne Marie Walters from the United Kingdom attacked Sadiq Khan, the new mayor of London: "He is a lawyer who has been defending islamists and jihadists." She accused the UK media of displaying a positive bias towards Sadiq Khan.

Zbyszek Modrzijewski from the Polish eurosceptic "Kukiz" party expressed the view that the future of Europe belonged to nationalists. "We will be those who will determine the future of Europe, otherwise Europe will sink."

Czech anti-refugee activist Jana Volfová presented her pan-European anti-refugee petition, expressing the hope that she will soon have a million signatures.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Kráska s dlouhým nosem:

Samohybná kanónová houfnice DANA

16. 5. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 17 minut


V závěru 60. let podstatnou část výzbroje na divizním stupni Československé lidové armády tvořily ze záložních skladů vytažené houfnice vz. 18/47 ráže 152 mm. Ačkoliv se kdysi jednalo o nápadité nouzové řešení, německé druhoválečné dělo adaptované na sovětskou munici a vybavené zkrácenou hlavní s dvoukomorovou úsťovou brzdou dosahovalo na ocelových kolech s gumovou obručí na silnici závratné rychlosti 25 km/h, v terénu 10 km/h.

Zuřivost v Moskvě, nadšení v Kyjevě poté, co Ukrajina vyhrála Eurovizi

16. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Ruský politický establishment v neděli zuřil nad vítězstvím Ukrajiny v písňové soutěži Eurovize a požadoval vyšetřování, jak je možné, že bylo dovoleno, aby byla do soutěže přijata politická píseň. Vyhrožoval, že bude soutěž příští rok bojkotovat.

"Je to částečně důsledkem propagandistické informační války, která se vede proti Rusku," tvrdila ruská poslankyně Jelena Drapeko. "Rusko je všeobecně démonizováno - že jsme všichni zločinci, že naši atleti dopují, že naše letadla narušují vzdušný prostor."

Ukrajina zvítězila v písňové soutěži Eurovize s politicky angažovanou písní 1944

15. 5. 2016

čas čtení 1 minuta



Soutěž Eurovize vyhrála autorka a zpěvačka Jamala s baladou o deportaci krymských Tatarů, která je vnímána jako kritika anexe Krymu Ruskem r. 2014.

Skutečné Jamalino jméno je Susana Jamaladynova. Je sama krymskou Tatarkou a naposledy byla doma krátce po ruské anexi Krymu v roce 2014, avšak její rodiče a mnozí příbuzní dál žijí na Krymu.

"Pokud zvítězím, znamená to, že současné Evropané nejsou neteční a jsou ochotni vyslechnout příběh o bolesti jiných lidí a jsou ochotni s nimi sympatizovat," řekla Jamala deníku Guardian před soutěží.

Dodala: "Samozřejmě, že je to i o anexi r. 2014. Tyto dva roky strašně prohloubily smutek v mém životě. Představte si - jste tvůrčí člověk, zpěvačka, ale dva roky nemůžete jet domů. Vidíte svého dědečka na Skypu, je mu devadesát let a je nemocný, ale vy ho nemůžete navštívit. Co mám dělat, prostě zpívat a zapomenout na to? To samozřejmě udělat nemůžu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Urážlivé a zoufalé": Boris Johnson, šéf kampaně pro Brexit, terčem ostré kritiky. Přirovnal EU k Hitlerovi

15. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Boris Johnson, potrhlý, ale Londýňany donedávna milovaný bývalý konzervativní londýnský starosta, tajtrlík ze soukromé školy v Etonu, známý svou naprostou nepraktičností, snobským přízvukem a úplnou odtržeností od života (všechny eskapády mu zatím procházely, Londýňané vždycky řekli, "No, jo, to je holt Boris", i když tento týden vyšlo najevo, že ho dvakrát vyhodili z práce za lhaní) se stal terčem ostré kritiky za to, že v sobotu v deníku Daily Telegraph srovnal Evropskou unii s Hitlerem. Přitom ještě ve své knize vydané r. 2014 Boris Johnson vychvaluje Evropskou unii do nebes:

"Když Churchill pohlédl na to, co se v padesátých letech děje v Evropě, (...) díval se na vznikající plány pro společný trh s otcovskou pýchou. Byl to právě jeho nápad sloučit všechny tyto země, svázat je tak neoddělitelně, aby už proti sobě nikdy nemohly válčit - a kdo může dnes popřít, že tento nápad je spektakulárním úspěchem?

Demonstrace v Polsku požadují téměř kompletní zákaz potratů

16. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Aktivisté, které podporuje katolická cíkev, chtějí, aby parlament dovolil potraty pouze, pokud je ohrožen ženin život

Protipotratoví aktivisté v Polsku uspořádali na mnoha místech v zemi demonstrace požadující téměř úplný zákaz potratů, přestože už nyní jsou tam potraty skoro úplně zakázány.

Současný zákon z roku 1993 zakazuje všechny potraty s výjimkou těhotenství, které je důsledkem znásilnění nebo incestu, které ohrožují zdraví matky anebo kdy je plod vážně zdeformován.

Nyní aktivisté požadují zpřísnění tohoto zákona. Nadále by měl být potrat povolen pouze v případě, pokud je ohrožen život matky. Demonstrace se konaly ve 140 polských městech.

Vládnoucí polská strana Práva a spravedlnosti restriktivní návrh zákona podporuje.

Avšak z průzkumu veřejného mínění z března letošního roku vyplývá, že 51 procent Poláků si přeje širší přístup k potratům. Tisíce lidí se účastnily protestů proti zpřísnění potratového zákona.

Ženské organizace odhadují, že ročně se provádí v Rakousku, v Německu a na Slovensku asi 100 000 - 150 000 potratů pro Polky.

Znevýhodněny jsou Polky, které si nemohou dovolit cestovat za potratem do zahraničí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Miloš Zeman je blázen

15. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta



Tento Íránec se nás ptal odkud jsme..když jsme mu odpověděli..tak vytřeštil oči a řekl: "Váš prezident je blázen!"..Kurňa..tak uprchlíci to vědí a u nás toho blázna prý podporuje 80% lidí..., píše Eva Zahradníčková, která znovu pomáhá uprchlíkům, tentokrát v Maďarsku.

JAN ČULÍK PRO AUSTRALSKÝ ROZHLAS:

Stane se Česká republika fašistickou zemí?

14. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta



O nepovedeném úsilí "přejmenovat" Českou republiku na "Czechii" a o současné politice v České republice a ve střední Evropě hovořil Jan Čulík v australském národním rozhlase ABC. Rozhovor (11 minut) je ZDE ZDE

My v Evropě jsme ještě nepochopili, jak radikálně se změnily podmínky našeho přežití

14. 5. 2016

čas čtení 1 minuta



Paddy Ashdown, bývalý šéf britské Liberálnědemokratické strany v pořadu Any Questions rozhlasu BBC, pátek 13.5.:

"Chci říct něco smrtelně vážného. Donald Trump řekl, že rozbije NATO. Myslím, že my v Evropě jsme ještě nepochopili, jak radikálně se změnily za poslednich deset let podmínky našeho přežití. Máme nyní Spojené státy, i za Obamovy vlády, nemluvě o možné vládě Donalda Trumpa, které pohlížejí daleko intenzivněji směrem na západ přes Tichý oceán než směrem na východ přes Atlantický oceán. V současnosti už nejsou v Evropě rozmístěna žádná americká vojska za účelem obrany Evropy. Všechna jsou tam rozmístěna kvůli americkým operacím na Blízkém východě. Amerika nebude hrát našeho kamaráda za všech okolností, nebude už vždycky naším zachráncem na poslední chvíli, jak to dělala dosud.

Od nás na východ máme nejagresivnějšího ruského prezidenta za celý náš život. Prezidenta, který dobývá evropské území tanky. Od nás na jihovýchod máme arabský svět v plamenech. Na jih od nás je Maghreb v bouři a v chaosu. Jde to až hluboko do Afriky. A všude kolem nás  vznikají ekonomické mocnosti, které jsou daleko silnější než každá jednotlivá země v Evropě.

A tohle je prosím chvíle, kdy se prý máme vzdát své evropské solidarity. To by bylo rozhodnutí nejvyšší pošetilosti, za které by zaplatily naše děti i naše vnoučata."

Audio v angličtině ZDE (od minuty 30.55) 

Czech extremists misused the anniversary of the birth a mediaeval Holy Roman Emperor to attack refugees and the EU

14. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Several hundred extreme right wingers from Tomio Okamura's party "Freedom and Direct Democracy" demonstrated on Saturday, the 700th anniversary of the birth of Charles IV, a Czech Holy Roman Emperor, against refugees and the EU on Wenceslas Square in Prague. According to Okamura, if Emperor Charles IV ruled today, no refugees would be allowed to come to the Czech Republic. Okamura also said that Charles IV allegedly did not tolerate islam.

Okamura sharply criticised the European Union and its openness towards refugees. In his view, refuges were "uninvited unadaptable economic intruders who are coming to live as parasites destroying the wealth that had been created by the ancestors of the Czechs for generations".

Okamura and his guests, including Ludovice de Danne, a high official from Marine Le Pen's Front National, also complained that the media and the journalists were "peddling lies".

The meeting of the extremists was also addressed by the British Euro MP Janice Atkinson, who was elected for UKIP in 2014 and is now an independent. Atkinson said that the participants of Saturday's Prague demonstration were like the people who in 1968 demonstrated against the Warsaw Pact invasion of Czechoslovakia.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Czech police: "The injured muslim man has probably assaulted himself"

11. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Issak T., the muslim man who was assaulted in Prague in January with a knife and ended up in hospital "may have assaulted himself", says the Czech police in its official explanation why it has decided to shelve the investigation of this crime.

After three months, the Czech police has apparently come up with a number of inconsistencies which it has been unable to explain. There are three possibilities, the police says: Either someone did deliberately injure the muslim man with a knife, or someone did so unwittingly, or the muslim man assaulted himself.

The victim of the crime insists that his statement to the police about the crime is correct but, the police says, the man has failed to explain the inconsistencies. Street cameras installed where the crime allegedly took place did photograph two men whose description corresponded to the descriptions of the perpetrators of the assault. These two men were also seen by a caretaker in a local park. But Issak T has refused to identify these men as the perpetrators.

The wound, inflicted on Issak T. was "only" three centimetres deep and did not bleed much. says the police. Moreover, the video recording from the scene of the crime does not correspond to Issac T.'s testimony, said the police. Isaac T said that after having been knifed, he walked home with pressing his hands onto the wound. However, on the video recording, he is not doing so at all.

But Issak T., told the Hospodářské noviny newspaper that the police is referring to a video recording from a different day, not from the day of the assault.

"When they knifed me, it was extremely painful. I have no reason to invent my testimony. I am not an idiot who hurts himself with a knife. No normal person would do this."

The assaulted man can appeal against the police shelving the investigation but his partner, a pro-refugee activist Eva Zahradníčková, said that he will probably not appeal because they have had enough of all the stress and do not trust the authorities now. Zahradníčková has been subjected to inspections from Czech social welfare officers who have assumed that since she has been helping refugees at Idomeni, she must have been neglecting her own children.

Zahradníčková says that she and Issac T. have been the subject of threats and of hate mail for their pro-refugee activism. About a week before the assault someone sprayed a swastika on a car which was parked before their house. The Czech police does not understand why no one has reported this or taken a picture of the graffiti.

Extreme right wing activists in the Czech Republic have often argued that pro-refugee activists deliberately stage "right-wing" assaults against themselves in order to evoke the sympathy of the public. Many people in the Czech Republic regard pro-refugee activists as dangerous or misguided left-wing extremists.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Uzavřete světové uprchlické tábory, žádá David Miliband

14. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Bývalý britský ministr zahraničí David Miliband požaduje reformu humanitárních institucí a naléhá na bohaté země, aby přijaly 6 milionů nejzranitelnějších uprchlíků

Evropská veřejnost musí podle Milibanda přijmout uprchlíky, nebo sklidí vážné důsledky. "Buď budou uprchlíci přicházet do Evropy chaotickým, ilegálním a nebezpečným způsobem, anebo budou do Evropy přicházet spořádaným, legálním a organizovaným způsobem. Ta druhá možnost je daleko vítanější, protože být svědkem toho, že tisíce lidí umírají ve Středozemí je něco, co myslím děsí všechny lidi."

David Miliband, bývalý labouristický ministr zahraničí a nynější ředitel humanitární organizace International Rescue Committee požaduje, aby svět skoncoval se systémem uprchlických táborů a zreformoval humanitární instituce, "které byly utvořeny pro řešení problémů včerejška, nikoliv zítřka".

Bohaté státy by měly přijmout nejzranitelnějších 10 procent z 60 milionů uprchlíků, nacházejících se v dnešním světě a měly by také hospodářsky podporovat chudší země, aby dokázaly integrovat nové příchozí jako plnohodnotné občany svých zemí.

O Karlu IV. v zahraničním vysílání BBC

14. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík poskytl pořadu "Newshour" na rozhlasové stanici BBC World Service v sobotu 14. května k sedmistému výročí narození Karla IV. rozhovor o tomto panovníku (od minuty 11.18) ZDE ZDE

V zájmu přežití demokracie si média nesmějí nechat líbit lhaní politiků

14. 5. 2016

čas čtení 4 minuty

Jak se bránit proti Trumpovi, Johnsonovi - a Zemanovi?

V současné éře politiky, která už není založena na pravdě, se může sebevědomý lhář stát králem. Čím víc drze vystupuje jako lhář, čím méně mu vadí, že bude při lhaní přistižen, tím více může prosperovat. A všichni ti pedanti, kteří pořád nudně poukazují na fakta a na důkazy a na všechny takové nudné věci prohrávají. Ani si ještě nezavázali tkaničky, zatímco se lež už rozšířila přes polovinu světa, píše v deníḱu Guardian Jonathan Freedland.

Nejvýrazněji je to vidět v USA, kde má Donald Trump velmi odtažitý vztah k pravdě. Blog deníku Washington Post, který kontroluje pravdivost faktů, udělil hodnocení maximální lživosti - čtyři pinocchia - téměř 70 procentům veškerých výroků, jaké kdy Donald Trump pronesl. A zkontroloval jich opravdu hodně.

Muslimský komik parodoval v britské televizi rasismus, založený na kolektivní vině

14. 5. 2016

čas čtení 1 minuta



Ve vysoce populárním dlouholetém britském satirickém pořadu Have I Got News for You (běží už jeho jednapadesátá série!) v pátek večer parodoval muslimský komik Adil Ray všeobecně rozšířený rasismus založený na představě, že všichni muslimové jsou stejní. Kdykoliv se ho kolegové v pořadu na něco ironicky zeptali, co si myslí "jako muslim", vždycky odpověděl, "Konzultoval jsem celou půldruhou miliardu muslimů na celém světě a my muslimové si myslíme..."

Jak na to poukazuje i Huffington Post, známý skotský komik Frankie Boyle v pořadu parodoval "protest" ultrapravicového kandidáta z Britské nacionální strany, který se na pódiu při vyhlašování volebního vítězství londýnského primátora Sadiqa Khana obrátil vůči němu i veřejnosti zády... Frankie Boyle poznamenal, že se možná tak obrátil směrem k Mekce...

ZDE jsou Boylovy nejdrsnější urážky různých světových celebrit.

Independent: Kardinál Dominik Jaroslav Duka ponižuje muslimy a tvrdí, že papežovo úsilí je "pouhé gesto"

14. 5. 2016

čas čtení 6 minut

"Kardinál Duka se rozhodl nejen ponížit muslimy, ale obrovskou měrou pochcal i samotného papeže Františka."

Evropští předáci katolické církve likvidují dobrou práci papeže Františka ohledě uprchlické krize, píše v britském deníku Independent z Bejrútu jeho odborník na Blízký východ Robert Fisk

Uvědomil jsem si, že na rozdíl od mnohých předchozích papežů je papež František dobrý člověk, když František v roce 2013 navštívil Lampedusu - dlouho předtím, než ostatní naši předáci začali ronit krokodýlí slzy pro uprchlíky z Blízkého východu, kteří se topí ve Středozemním moři - a zeptal se, zda někdo plakal pro tisíce lidí, kteří umírají v lodních rakvích, které se snaží dospět do Itálie. "Jsme společnost, která zapomněla jak plakat, jak pociťovat soucit," řekl František.

Minulý měsíc papež František navštívil Lesbos a přivezl si tři muslimské uprchlické rodiny s sebou zpět do Vatikánu. Jak zdůraznil Martin Schultz, předseda Evropského parlamentu, papež František ukázal nám všem, "co to znamená být lidský".

Poslechněte si, co řekl papež tento měsíc při udělování evropské ceny Karla Velikého: "Co se stalo s tebou, Evropo humanismu, obhájkyně lidských práv, matko lidí a národů, matko velkých mužů a žen, kteří hájili důstojnost svých bratří a sester a dokonce za ni obětovali své životy?"

Námořní mise Evropské unie zaměřená proti pašerákům uprchlíků ve Středozemí je neúspěšná

13. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

To je závěr studie výboru EU britské Horní sněmovny. Tzv. "Operace Sofie" Evropské unie ve Středozemí nijak nesnižuje počet člunů s uprchlíky snažících se dostat do Evropy. Jediný dopadem je, že pašeráci nyní nepoužívají velké lodi, ale gumové čluny, které ohrožují životy uprchlíků daleko více než předtí. Evropská unie musí podle zákona umožnit uprchlíkům spořádaný příchod do Evropy a férové zpracování a zhodnocení jejich žádostí o azyl, připomínají mezinárodní lidskoprávní organizace.

Reportér BBC Christian Fraser zdokumentoval, jak jeden z člunů s uprchlíky bezcílně uplaval za 10 hodin na vzdálenost jen asi 30 kilometrů - Malta zůstala stále ve vzdálenosti větší než 200 km.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Existují země s muslimskou většinou, ve kterých se křesťané dostali do klíčových politických pozic

13. 5. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

V souvislosti se zvolením prvního muslima do funkce londýnského starosty, jímž se stal Sadiq Khan, se vyrojila spousta kontroverzních reakcí, třeba takové, že něco podobného by se v zemích s muslimskou většinou stát nemohlo. Nicméně ještě dříve, než Khan nastoupil do čela londýnské radnice, byli v osmi těchto zemích do významných politických funkcí zvoleni křesťané, jak informuje list Independent ZDE . Objevily se také konspirační teorie o tom, že pádný důkaz o islamizaci Evropy je s Khanovým volebním úspěchem konečně zde. Podle této logiky by se níže jmenovaní politikové museli podílet na christianizaci těchto převážně islámských zemí.

Zuckerberg "pozve čelné konzervativce" k rozhovorům o obviněních z politické zaujatosti Facebooku

13. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Ředitel Facebooku Mark Zuckerberg oznámil plány pozvat "čelné konzervativce a lidi z celého politického spektra" k rozhovorům s ním ohledně obvinění, že Facebook "potlačoval" konzervativní názory.

Zuckerberg to oznámil ve čtvrtek a dále popírá, že by Facebook byl jakkoliv zaujatý. Odmítl obvinění, že by jeho team pro trending news potlačoval konzervativní zprávy.

Vládnoucí britská Konzervativní strana byla pohnána k soudu za podvádění při volbách

12. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Oficiální britská Volební komise, která dohlíží na legální průběh voleb, pohnala dnes britskou Konzervativní stranu před soud za porušování předpisů o výdajích na předvolební kampaň.

Volební komise požádala britský High Court, aby donutil Konzervativní stranu vydat jí k tomu příslušné informace, poté, co to šéfové strany odmítli udělat.

Devět britských regionálních policejních sil zahájilo proti Konzervativní straně vyšetřování za volební podvody. Vyšlo totiž najevo, že konzervativci vozili do citlivých volebních okrsků k doplňovacím i k všeobecným volbám na podporu svých kandidátů autobusy své politiky a stoupence, avšak náklady na tyto předvolební kampaně nevykázali ve svých výdajích, jak to požaduje zákon. Konzervativci tvrdí, že tyto výdaje byly součástí jejich celostátní kampaně, a nemusely se tedy vykazovat místně. Kampaň nicméně byla vedena na podporu jednotlivých místních kandidátů.

Zákon omezuje množství předvolebních výdajů na každý volební okrsek, aby ve volbách nebyly zvýhodněny bohaté politické strany. Všechny kandidující strany musejí po volbách Volební komisi předložit auditované výkazy svých výdajů, aby se zajistilo, že množství výdajů nepřekročily.

Na základě protizákonně překročených výdajů bylo v posledních všeobecných volbách zvoleno asi dvacet konzervativních poslanců, jejichž zvolení nyní může být zpochybněno. Britská Konzervativní strana má v parlamentě většinu jen 12 hlasů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Puč v Brazílii - část druhá

13. 5. 2016 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut



Brazilská prezidentka Dimla Rousseffová byla suspendována a čelí sesazení a procesu u Nejvyššího soudu. Tím končí třináct let levicové vlády v největším státě Latinské Ameriky. Brazilský Senát schválil odvolání prezidentky a proces poměrem 55 vůči 22 hlasům.

Dilma Rousseff je poctivá, a proto padla. V politice ty, kteří se neúčastní mocenských her a nejsou součástí korupčních dohod, ostatní vyloučí z veřejného života. Proto Brazílie od dopoledne tohoto čtvrtka, už nemá svou první prezidentku.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2016

15. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 080 Kč.   Příjem z reklamy byl 6254 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2016 128 923.08 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
18566