Francouzská vláda přežila hlasování o nedůvěře. Stále však čelí vzpouře

13. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Francouzský premiér Manuel Valls ve čtvrtek přežil hlasování o nedůvěře kvůli velice kontroverzní reformě zákoníku práce.


Konzervativní opozice s 246 hlasy nedosáhla na kvórum 288 hlasů, které by jí umožnilo vládu odvolat. Sporná reforma zákoníku práce pojmenovaná po ministryni Myriam El Khomriové bude nyní projednána v Senátu. Odbory již oznámily na příští týden protesty a stávky.

Již tak hluboce nepopulární socialistická vláda čelí jednomu z nejobtížnějších okamžiků v dosavadní historii. Den poté, co se členům samotné strany málem podařilo vyvolat vlastní hlasování o nedůvěře, hněv dosáhl bodu varu v parlamentu i mimo něj.

Zatímco parlament jednal, odbory a studenti demonstrovali v ulicích Paříže a dalších velkých měst. Má jít o poslední v sérii protestů proti reformě, z nichž mnohé probíhaly násilně.

Hlasování vyvolala hlavní opoziční strana, Republikáni (dříve UMP). Mnozí poslanci na levici a extrémní pravici také odmítají reformu a skutečnost, že vláda obchází parlament, aby zákon prosadila. Nicméně příliš málo se jich přidalo Republikánům, což vládě umožnilo přežít.

Rebelie ve vlastních řadách však může být pro socialisty ještě větším problémem. Skupině tvořené poslanci socialistů a Zelených ve středu chyběly jen dva hlasy (potřebovali jich 58) k vlastnímu vyvolání hlasování o nedůvěře.

K povstalcům patří mimo jiné bývalí socialističtí ministři Aurélie Filippettiová a Benoît Hamon, nebo zelená exministryně školství Cécile Duflotová. Podle vlády je reforma nezbytná kvůli flexibilitě, jež má umožnit zaměstnavatelům snížit masivní nezaměstnanost. Projektu však oponují odboráři, studenti a levicoví poslanci, podle nichž dává příliš velkou moc byznysu.

Nicméně teprve rozhodnutí premiéra obejít parlament spustilo hlavní vlnu vzpoury. Premiér Valls čelil vyhlídkám na to, že socialističtí poslanci zákon v Národním shromáždění zamítnou. Místo běžné procedury proto zvolil možnost prosadit zákon formou dekretu, která je využívána jen velice zřídka.

Vzpoura poté ukázala, že se prohlubuje příkop mezi levým křídlem strany a centristickým vedením.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5852

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2016