"Urážlivé a zoufalé": Boris Johnson, šéf kampaně pro Brexit, terčem ostré kritiky. Přirovnal EU k Hitlerovi

15. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Boris Johnson, potrhlý, ale Londýňany donedávna milovaný bývalý konzervativní londýnský starosta, tajtrlík ze soukromé školy v Etonu, známý svou naprostou nepraktičností, snobským přízvukem a úplnou odtržeností od života (všechny eskapády mu zatím procházely, Londýňané vždycky řekli, "No, jo, to je holt Boris", i když tento týden vyšlo najevo, že ho dvakrát vyhodili z práce za lhaní) se stal terčem ostré kritiky za to, že v sobotu v deníku Daily Telegraph srovnal Evropskou unii s Hitlerem. Přitom ještě ve své knize vydané r. 2014 Boris Johnson vychvaluje Evropskou unii do nebes:

"Když Churchill pohlédl na to, co se v padesátých letech děje v Evropě, (...) díval se na vznikající plány pro společný trh s otcovskou pýchou. Byl to právě jeho nápad sloučit všechny tyto země, svázat je tak neoddělitelně, aby už proti sobě nikdy nemohly válčit - a kdo může dnes popřít, že tento nápad je spektakulárním úspěchem?

Spolu s NATO (další instituce, pro kterou si Churchill může společně nárokovat zásluhy) Evropské společenství, nyní Unie, pomohlo vytvořit éru míru a prosperity tak dlouhou jako nic jiného od doby antonínských císařů. Tím nepopáráme mnoho nedostatků a výstřelků tohoto systému."

Boris Johnson v poslední době spektakulárně obrátil. Komentátoři to vysvětlují tak, že se snaží porazit Davida Camerona a stát se britským premiérem. A zneužít k tomu kampaň za odchod z EU. Jeho úsilí má prý čistě osobní motivaci. V sobotu řekl v deníku Daily Telegraph:

"Poslední 2000 letům evropské historie dominují neúspěšné pokusy sjednotit kontinent pod jednotnou vládou a znovu vytvořit 'zlatý věk' jako za Římanů. Snažili se o to i Napoleon a Hitler a vždycky to končí tragicky. EU je pokus dosáhnout téhož jinými metodami. Avšak problémem je, že neexistuje žádná celková loajalita vůči Evropě. Proto vzniká obří demokratické vakuum."

Stínový labouristický ministr zahraničí Hilary Benn konstatoval: "Zastánci odchodu z EU prohráli ekonomický argument a nyní ztrácejí i svůj morální kompas. Po hrůzách druhé světové války pomohla EU ukončit staletí konfliktů v Evropě a to, že Boris Johnson činí toto srovnání, je jak urážlivé, tak zoufalé."

Jiná činitelka Labouristické strany Yvette Cooper obvinila Johnsona, že hraje "opravdu špinavou hru".

"Čím víc sebou hází prostřednictvím těchto hysterických tvrzení, tím víc odhaluje svůj ostudný nedostatek soudnosti i svou ochotu cynicky vyvolávat ty nejkonfliktnější politické situace i prázdnotu svých argumentů. Jeden týden neurvale píská na prezidenta Obamu, a teď se snaží srovnat instituci, která udržela mír na našem kontinentu po dlouhá desetiletí, s Hitlerem, který provedl genocidu milionů nevinných lidí."

Naopak Nigel Farage z euroskeptické protiimigrantské strany UKIP Borise Johnsona pochválil a srovnal ho s americkým prezidentem Ronaldem Reaganem. Farage chce Johnsona podporovat, aby se stal britským premiérem. Farage zdůraznil, že je ochoten pro Johnsona pracovat v britské vládě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5699

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2016