Rakousko ustoupilo od obnovení pohraničních kontrol v Brennerském průsmyku

16. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Rakousko oznámilo, že už nebude usilovat o kontroverzní obnovení pohraničních kontrol na hranici s Itálií, poté co tvrdší opatření zavedená Římem vedla k výraznému poklesu počtu migrantů.


Vídeň hrozila znovuzavedením kontrol v Brennerském průsmyku v Alpách v rámci řady opatření proti migrantům, pokud by Itálie nedokázala omezit počet nově příchozích do Rakouska.

Počet ilegálních migrantů v posledních týdnech klesl takřka k nule," prohlásil ministr vnitra Wolfgang Sobotka na společné tiskové konferenci s italským protějškem Angelinem Alfanem v průsmyku, přes nějž vede hlavní trasa severojižním směrem.

"Proto nyní není nezbytné provádět pohraniční kontroly v Brennerském průsmyku," prohlásil Sobotka.

Dodal, že zesílené kontroly ve vlacích prováděné Italy, Rakušany a Němci pomohly zpomalit příliv na minimum.

Alfano řekl, že je "šťasten", že Rakousko uznalo italské úsilí vyřešit problém. Oznámil také, že 110 dodatečných strážců bude hlídat alpské průsmyky mezi oběma zeměmi.

Historická alpská trasa je jedním z hlavních evropských dopravních koridorů, kudy denně projede nějakých 5 500 nákladních aut. Jedná se o strategicky důležité dopravní spojení pro italský export do Severní Evropy, kde již byla zaznamenána zdržení i bez kontrol.

Vídeň se ale obávala, že se trasa také stane místem, kudy projdou migranti a uprchlíci po uzavření Balkánské trasy z Řecka. V Itálii již letos přistálo 28 500 osob cestujících z Libye.

V reakci na to Rakousko v dubnu zahájilo "předběžné" stavební práce na "novém systému správy hranic" v Brennerském průsmyku. Spolu s hrozbou zavedení přísných kontrol to vyvolalo napětí ve vztazích s Římem a násilné protesty v průsmyku.

Plán se stal předmětem ostré kritiky Evropské komise, jejíž předseda ho označil za "politickou katastrofu" pro Evropu.

Rakousko vloni přijalo více než 90 000 žadatelů o azyl. Příliv žadatelů posílil ultrapravicovou stranu Svobodných, která vede v průzkumech před všeobecnými volbami v roce 2018.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5645

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2016