BBC: Angelina Jolie-Pitt jménem OSN apeluje na svět, aby pomohl uprchlíkům

16. 5. 2016

čas čtení 2 minuty




V rámci mimořádné tematické série o uprchlické krizi "Svět v pohybu" vysílal rozhlas a televize BBC, na svých domácích i zahraničních frekvencích i na internetu od třinácti hodin středoevropského času živě projev mimořádné velvyslankyně OSN pro uprchlíky, Angeliny Jolie-Pitt o drastické situaci 60 milionů uprchlíků v dnešním světě.

Angelina Jolie-Pitt, mimořádná velvyslankyně OSN pro uprchlíky, varovala, že mezinárodní humanitární systém pro uprchlíky se rozkládá.

Hovořila v rámci mimořádných akcí a pořadů společnosti BBC na téma "Svět v pohybu".

Angelina Jolie-Pitt vážně varovala před "strachem z migrace" a "závodem ke dnu", kdy spolu státy soupeří o tom, kdo z nich bude vůči uprchlíkům nejtvrdší.

Šéf vysokého úřadu OSN pro uprchlíky Filippo Grandi varoval, že uprchlická krize je nyní globálním tématem a odmítat uprchlíky prostě "nebude fungovat".

Angelina Jolie-Pitt poukázala na to, že na světě je dnes 60 milionů uprchlíků - je to každý 122. obyvatel této planety. Průměrná doba, po niž člověk je dnes uprchlíkem, je dvacet let.

Počet konfliktů a množství uprchlíků se tak silně zvýšil, že systém na ochranu uprchlíků nefunguje.

Na apely OSN žádají o fondy pro uprchlíky svět reaguje nedostatečně. OSN má drastický nedostatek finančních prostředků pro uprchlíky.

"S tímto stavem dnešního světa, je to vůbec překvapivé, že někteří tito zoufalí lidé, kteří nemají vůbec žádnou jinou možnost, a nemají naději, že se kdy budou moci vrátit domů, se snaží jako poslední pokus dostat do Evropy a riskují při tom smrt?"

Avšak Evropa zažívá jen zlomek celého uprchlického problému. "My na Západě nejsme ani v ohnisku uprchlické krize, ani nečiníme ty největší oběti."

Izolacionismus není odpověď. "Jestliže hoří dům vašeho souseda, nezískáte bezpečí tím, že se doma zamknete. Síla spočívá v tom se nebát."

Humanitární organizace Save the Children varovala, že jen čtvrtina uprchlických dětí má nyní možnost chodit do školy. Vzniká tím obrovský problém. Vznikne ztracená generace dětí, což bude znamenat ještě větší chudobu a nestabilitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5970

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2016