Konflikt s Tureckem: EU žádá změnu protiteroristického zákona

13. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Evropští lídři varují, že bezvízový styk s Tureckem může selhat, pokud Ankara nezmění svůj protiteroristický zákon. Turecký prezident to odmítl a obvinil unii z "pokrytectví".


Šéf Evropské komise Jean-Claude Jucker vyzval Ankaru, aby splnila podmínky EU. Brusel trvá na změně řady předpisů, zejména ale přísného protiteroristického zákona.

Turecko ale trvá na tom, že již údajně splnilo všechny nezbytné podmínky. Brusel je také pod tlakem, aby nalezl řešení, protože pokud nedojde k liberalizaci vízového režimu, může to zničit širší dohodu s Ankarou o zastavení imigrace do Evropy. Prezident Erdogan výzvy k reformě zákona opakovaně odmítá.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier souzní s Junckerovým přístupem a tvrdí, že EU čeká na "připravenost Turecka ukončit persekuci novinářů prostřednictvím užití antiteroristického zákona". Obdobné stanovisko separátně zaujal vicekancléř Sigmar Gabriel.

Turecko opakovaně tvrdí, že jeho tvrdé zákony jsou nutné kvůli boji s kurdskými milicemi. Prezident Erdogan v projevu k příznivcům v Ankaře naznačil, že někteří členové EU pomáhají teroristickým skupinám.

"Říkají: Pojďte a rozdělte Turecko! - Myslíte, že to nevíme?", prohlásil prezident.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7417

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2016