Zuckerberg "pozve čelné konzervativce" k rozhovorům o obviněních z politické zaujatosti Facebooku

13. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Ředitel Facebooku Mark Zuckerberg oznámil plány pozvat "čelné konzervativce a lidi z celého politického spektra" k rozhovorům s ním ohledně obvinění, že Facebook "potlačoval" konzervativní názory.

Zuckerberg to oznámil ve čtvrtek a dále popírá, že by Facebook byl jakkoliv zaujatý. Odmítl obvinění, že by jeho team pro trending news potlačoval konzervativní zprávy.

"Nenalezli jsme žádné důkazy, že by to bylo pravda," uvedl. Pokud zjistíme cokoliv, co protiřečí našim zásadám, máte můj příslib, že proti tomu podnikneme dodatečné kroky."

V pondělí napsal GIzmodo, že zaměstnanci Facebooku "běžně potlačují zprávy, které zajímají konzervativní čtenáře" a uměle "podporují" zprávy podle svého výběru.

Zuckerbergovo prohlášení je signálem, jak škodlivé je toto obvinění pro firmu, která tvrdí, že je nezávislá technologická instituce.

Ve čtvrtek deník Guardian získal interní předpisy Facebooku, z nichž vyplývá, že kurátoři zpráv mohou "vsunovat" či "potlačovat" témata v oblasti "trending news".

Viceprezident Facebopoku posléze napsal na svém blogu, že některá témata jsou odmítána, protože "odrážejí to, co se považuje za hluk". Konzervativní méda v USA v důsledku odhalení Guardianu zintenzivnila své útoky proti Facebooku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5356

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2016