Independent: Kardinál Dominik Jaroslav Duka ponižuje muslimy a tvrdí, že papežovo úsilí je "pouhé gesto"

14. 5. 2016

čas čtení 6 minut

"Kardinál Duka se rozhodl nejen ponížit muslimy, ale obrovskou měrou pochcal i samotného papeže Františka."

Evropští předáci katolické církve likvidují dobrou práci papeže Františka ohledě uprchlické krize, píše v britském deníku Independent z Bejrútu jeho odborník na Blízký východ Robert Fisk

Uvědomil jsem si, že na rozdíl od mnohých předchozích papežů je papež František dobrý člověk, když František v roce 2013 navštívil Lampedusu - dlouho předtím, než ostatní naši předáci začali ronit krokodýlí slzy pro uprchlíky z Blízkého východu, kteří se topí ve Středozemním moři - a zeptal se, zda někdo plakal pro tisíce lidí, kteří umírají v lodních rakvích, které se snaží dospět do Itálie. "Jsme společnost, která zapomněla jak plakat, jak pociťovat soucit," řekl František.

Minulý měsíc papež František navštívil Lesbos a přivezl si tři muslimské uprchlické rodiny s sebou zpět do Vatikánu. Jak zdůraznil Martin Schultz, předseda Evropského parlamentu, papež František ukázal nám všem, "co to znamená být lidský".

Poslechněte si, co řekl papež tento měsíc při udělování evropské ceny Karla Velikého: "Co se stalo s tebou, Evropo humanismu, obhájkyně lidských práv, matko lidí a národů, matko velkých mužů a žen, kteří hájili důstojnost svých bratří a sester a dokonce za ni obětovali své životy?"

Avšak regresivní starci z východní Evropy jsou přesvědčeni, že jen oni, pouze oni sami, ochraňují modrooké, zlatovlasé porodní právo křesťanské Evropy.

Nejprve nám sdělil odporný prezident Viktor Orbán z Maďarska, že jeho země hájí hranice "křesťanství", když vězní muslimské uprchlíky ze Sýrie, z Iráku a z Afghánistánu, protože "islám nikdy nebyl součástí Evropy".

Pak jsme měli českého prezidenta Miloše Zemana - levicového politika - který nám sdělil, že je "pravděpodobně nemožné integrovat muslimskou komunitu do evropské společnosti" a který předtím také tvrdil, že Muslimské bratrstvo chce "ovládnout Evropu".

Vzhledem k tomu, jak groteskně fašistickou historii mělo Maďarsko a vzhledem k tomu, že své židy poslalo do Osvětimi, mohli byste si myslet, že nás Orbán ušetří své přednášky o evropské "kultuře".

Což však bylo daleko horší, jen několik dní po Orbánovi následoval arcibiskup pražský, kardinál Dominik Jaroslav Duka, který se rozhodl nejen ponížit muslimy, ale obrovskou měrou pochcal i samotného papeže Františka.

"Citlivost papeže Františka ohledně sociálních otázek se odlišuje od naší citlivosti v Evropě," řekl tento vzor křesťanských ctností. "Papež František je populární a existují rozličné zdroje jeho popularity. Také pochází z Latinské Ameriky, kde je propast mezi bohatými a chudými daleko větší." Co se týče Františkovy cesty na ostrov Lesbos, "to bylo pouhé gesto".

Předpokládám, že bývaly doby, kdy by papež poslal svému chybujícímu kardinálu flakón s jedem, anebo alespoň za ním vyslal vatikánského atentátníka s rezavým nožem, zejména když ho tento hašteřivý kněz negativně srovnal s Janem Pavlem, "který dokázal přilákat pozornost davů, ale ... znal historii nacismu i komunismu a věděl, jak obtížný byl boj za svobodu".

Kardinál Duka dokonce pochválil i papeže Benedikta, který je v penzi - bývalého člena Hitlerjugend a obsluhovatele protiletecké artilerie, který také zakazoval potraty a tvrdil, že Osvětim vytvořila skupina "nacistických zločinců" v Berlíně.

"Když srovnáte jazyk těchto dvou papežů (Jana Pavla a Benedikta) a jejich nejčastější výrazivo, uvidíte obrovský rozdíl, tvrdí Duka. "Avšak musíte vzít v úvahu náladu ve společnosti."

Aha, tak papež František se musí nyní přizpůsobit "náladě společnosti"? Konec konců, chudák, pochází ze země, kde jsou obrovské rozdíly mezi bohatými a chudými - jako by právě tato sociální krize nebyla v období mezi oběma světovými válkami ve všech východoevropských národech silně rozšířena.

Kardinálovu pohrdání neunikla ani Angela Merkelová. Ona a evropští federalisté požadovala "kulturu vítání" a přijímání uprchlíků z Blízkého východu, což nyní rozděluje evropské společnosti a ohrožuje jejich bezpečnost.

Kardinál se ovšem nijak nevyjádřil k znepokojení papeže Františka, že hrozí, že se Středozemní moře stane "hřbitovem". Neslyšeli jsme ani jediné slovo od pražského arcibiskupa ohledně Františkova snu "o Evropě, kde být uprchlíkem není zločin, ale pobídkou k usilovnější práci pro důstojnost každé lidské bytosti".

Abychom byli féroví, jak se říká, kardinál Duka je také odvážný muž. Byl pronásledován komunisty, vězněn, a přesto si zachoval svou víru. Nikdo by neměl Duku poučovat o utrpení. Jenže jeho slova dokazují, že Duka nedokáže vnímat utrpení jiných lidí, když to nejsou vyznavači jeho náboženství.

To je jeho problém, nebo jak by řekli věřící, jeho hřích. Konec konců, katolická církev neměla v někdejším Československu zrovna neposkvrněnou historii.

Když tu zemi Hitler rozlomil na dvě poloviny, kněz Jozef Tiso, zlovolně antisemitský kněz, se stal prezidentem nacistické "Slovenské republiky" a nadšeně podporoval deportaci židů z jeho země do Osvětimi, která byla dočasně zastavena teprve, až proti tomu zasáhl Vatikán. Duka by si měl znovu přečíst životopis tohoto zoufalého syna jeho církve: Tiso nedělal "gesta", ani mu moc nezáleželo na "náladě ve společnosti".

Avšak i Dukův nynější prezident by měl uvažovat nad tím, že i Tiso musel zastávat názor, že je "prakticky nemožné integrovat židovskou komunitu do evropské společnosti". Vím, co by na to řekl můj otec.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8368

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2016