My v Evropě jsme ještě nepochopili, jak radikálně se změnily podmínky našeho přežití

14. 5. 2016

čas čtení 1 minuta




Paddy Ashdown, bývalý šéf britské Liberálnědemokratické strany v pořadu Any Questions rozhlasu BBC, pátek 13.5.:

"Chci říct něco smrtelně vážného. Donald Trump řekl, že rozbije NATO. Myslím, že my v Evropě jsme ještě nepochopili, jak radikálně se změnily za poslednich deset let podmínky našeho přežití. Máme nyní Spojené státy, i za Obamovy vlády, nemluvě o možné vládě Donalda Trumpa, které pohlížejí daleko intenzivněji směrem na západ přes Tichý oceán než směrem na východ přes Atlantický oceán. V současnosti už nejsou v Evropě rozmístěna žádná americká vojska za účelem obrany Evropy. Všechna jsou tam rozmístěna kvůli americkým operacím na Blízkém východě. Amerika nebude hrát našeho kamaráda za všech okolností, nebude už vždycky naším zachráncem na poslední chvíli, jak to dělala dosud.

Od nás na východ máme nejagresivnějšího ruského prezidenta za celý náš život. Prezidenta, který dobývá evropské území tanky. Od nás na jihovýchod máme arabský svět v plamenech. Na jih od nás je Maghreb v bouři a v chaosu. Jde to až hluboko do Afriky. A všude kolem nás  vznikají ekonomické mocnosti, které jsou daleko silnější než každá jednotlivá země v Evropě.

A tohle je prosím chvíle, kdy se prý máme vzdát své evropské solidarity. To by bylo rozhodnutí nejvyšší pošetilosti, za které by zaplatily naše děti i naše vnoučata."

Audio v angličtině ZDE (od minuty 30.55) 

0
Vytisknout
6425

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2016