Světový potravinový program: Docházejí peníze na pomoc v Jemenu

13. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


V Jemenu trvá násilí a mírová jednání se pohybují na nejisté půdě. Obyvatelstvo přitom čelí nové hrozbě: Světový potravinový program varuje, že mu chybějí peníze a brzy může být nucen ukončit činnost v zemi.


"Jsme na rozcestí," varuje ředitelka Purnima Kashyapová. "V červenci nebudeme mít žádné dostupné zdroje a nebudeme schopni poskytovat [potraviny] počínaje srpnem."

Po třinácti měsících bojů mezi proíránskými Húsii a koalicí vedenou Saúdskou Arábií země zaznamenala přes 6 400 mrtvých. Konec potravinové pomoci, na níž závisí většina obyvatel, by znamenal katastrofu.

Při posledním šetření v říjnu 2015 chyběla potravinová bezpečnost 14,4 milionu z 26 milionů Jemenců, a 7,6 milionu bylo ve vážném nebezpečí: Nevědí, kdy a odkud získají příští jídlo.

Světový potravinový program je momentálně schopen poskytnout potraviny a poukázky malé části potřebných, v březnu to bylo 3,59 milionu osob. Pokud mu dojdou peníze, mohou tito lidé skončit zcela o hladu. A i když organizace peníze získá dokáže jen látat díry.

Světovému potravinovému programu chybějí peníze po celém světě a reakce donorů na krizi v Jemenu nebyla právě rychlá. OSN získala jen 16 % z 1,8 miliardy dolarů, o něž požádala pro rok 2016, včetně 710,4 milionu pro Světový potravinový program.

Ceny základních potravin jsou v Jemenu výrazně vyšší než před válkou, v listopadu 2015 jej zasáhly dva nevídané cyklóny a FAO hlásí nálet kobylek, což ohrožuje úrodu v zemi i u sousedů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6035

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2016