Zuřivost v Moskvě, nadšení v Kyjevě poté, co Ukrajina vyhrála Eurovizi

16. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Ruský politický establishment v neděli zuřil nad vítězstvím Ukrajiny v písňové soutěži Eurovize a požadoval vyšetřování, jak je možné, že bylo dovoleno, aby byla do soutěže přijata politická píseň. Vyhrožoval, že bude soutěž příští rok bojkotovat.

"Je to částečně důsledkem propagandistické informační války, která se vede proti Rusku," tvrdila ruská poslankyně Jelena Drapeko. "Rusko je všeobecně démonizováno - že jsme všichni zločinci, že naši atleti dopují, že naše letadla narušují vzdušný prostor."

Konstantin Kosačev, vysoký zahraničněpolitický činitel v horní komoře ruského parlamentu, zdůraznil, že hlasování nebylo o kvalitě zpěváků či písní: "Hudba prohrála, vítězství se zjevně nedostalo nejlepší písni, a soutěž taky prohrála, protože politické postoje zvítězily nad férovou soutěží."

Východní Evropa brala vždycky soutěž Eurovize vážně - na rozdíl od Británie, která se celé soutěži posmívá a při jejím vysílání diváky provází ironickým komentářem jeden britský komik - a letos o to více než kdy předtím, míní list Guardian.

Rusko anektovalo Krym před dvěma lety, ale zatímco mnozí na tomto poloostrově anexi oslavovali, menšina krymských Tatarů byla ostře proti a postavila se proti ruské vládě.

I když hlasování v eurovizní soutěži bylo vždycky obětí politických a diplomatických intrik, ukrajinská soutěžní příspěvek přenesl záležitosti na vyšší úroveň. Pravidla soutěže Eurovize zakazují "texty, projevy či gesta, která jsou politická" a loni byla arménská píseň o genocidě z roku 1915 považována za příliš politickou a v roce 2009 se soutěže neúčastnila Gruzie, text jejíž písně obsahoval slovní hříčku, znamenající "Nechceme Putina".

Jamalina píseň byla o deportaci krymských Tatarů. Veškeré obyvatelstvo bylo deportováno z Krymu údajně za spolupráci s nacisty, přestože mnoho krymských Tatarů bojovalo proti nacistům v Rudé armádě a zemřelo na frontě.

Tataři se směli na Krym vrátit až v roce 1989 a většina z nich byla ostře proti ruské anexi Krymu r. 2014. Mnoho tatarských aktivistů zmizelo, tatarská televizní stanice byla z Krymu vyhnána a na Krymu vládne atmosféra strachu.

Zajímavé však je, že navzdory ukrajinsko-ruské válce vzájemné sympatie mezi oběma národy zcela nezmizely. V lidovém hlasování dali Rusové ukrajinské písni 10 bodu a Ukrajina dala ruské písni plných 12 bodů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6328

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2016