Zatčený Trumpův spolupracovník Manafort tvrdí, že je nevinný

31. 10. 2017

čas čtení 1 minuta
Bývalý kampaňový manažer Donalda Trumpa Paul Manafort tvrdí, že ve všech 12 bodech obžaloby je nevinný. Obvinění zahrnuje také "spiknutí proti Spojeným státům". Manafort a jeho spoluobviněný Rick Gates mezitím skončili v domácím vězení.


Americká média oznámila, že oba muži se dříve sami vydali FBI, bylo na ně uvaleno domácí vězení a vzdali se pasů.

Obvinění vůči oběma mužům zahrnují spiknutí proti Spojeným státům, spiknutí za účelem praní špinavých peněz, působení v roli neregistrovaných agentů zahraničního aktéra, falešné a zavádějící prohlášení ve věci registrace zahraničních agentů (FARA) a zatajení účtů v zahraničních bankách.

Manafort a Gates měli zajišťovat lobbistickou kampaň v ceně řádově milionů dolarů řízenou spojencem Kremlu a bývalým ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem. Přes zahraniční účty převedli celkem 27 milionů dolarů, zatímco Manafort zvlášť vypral více než 18 milionů dolarů.

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, bývalý ředitel FBI, se zabývá možným spiknutím mezi aparátem prezidentské kampaně Donalda Trumpa v roce 2016 a ruskou vládou. Snaží se také zjistit, zda se Trumpovi spolupracovníci snažili narušovat vyšetřování. Trump i Kreml podezření odmítají.

Avšak během několika hodin po obvinění Manaforta a Gatese Mueller odhalil, že spolupracovník Trumpovy kampaně George Papadopoulos se 5. října přiznal ke lži ohledně kontaktů s ruskými představiteli krátce poté, co se Trump v lednu ujal úřadu.

Papadopoulos, který byl zatčen 27. června, připouští, že byl v kontaktu s Rusy od dubna 2016 kvůli "špíně" týkající se kandidátky Hillary Clintonové. Přiznal se také, že se snažil zorganizovat setkání tehdejšího kandidáta Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7791

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2017