Trump: Vyšetřování se soustřeďuje na George Papadopulose, který se snažil zprostředkovat schůzku mezi Putinem a Trumpem

31. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

George Papadopulos, řecký Američan, který působil jako zahraničněpolitický poradce pro Trumpovu kampaň a kdysi žil v Londýně, se stal první osobou ochotnou spolupracovat s FBI za možnost zmírnění jeho trestu. Přiznal se také, že vyšetřovatelům FBI při předchozím výslechu letos v lednu lhal. Snažil se předstírat, že nemá rozsáhlé kontakty s ruskými činiteli a poskytl falešnou informaci o tom, kdy se poprvé dověděl, že Rusové hackersky získali emaily Hillary Clintonové.

Papadopulous byl součástí Trumpovy předvolební kampaně od března 2016. Od jednoho jejího činitele dostal informaci, že zlepšení amerických styků s Ruskem je pro kampaň prioritou. O týden později cestoval Papadopulos do Londýna, kde se setkal s Josephem Mifsudem, bývalým diplomatem maltského ministerstva zahraničí, se silnými vazbami na ruské činitele. 

Mifsud se o spolupráci s Papadopulosem začal silně zajímat, když zjistil, že Papadopulos pracuje přímo pro Trumpa. 24. března se znovu setkali Mifsud a Papadopulous v Londýně, s nimi byla přítomna jedna Ruska. 




31. března se Papadopulos účastnil setkání s Trumpem a jeho týmem pro národní bezpečnost. Na fotografii sedí Papadopulos tři židle od Trumpa. Papadopulos řekl přítomným na schůzi, že je schopen vyjednat setkání mezi Putinem a Trumpem.

18. dubna psal Papadopulosovi z Moskvy emailem Mifsud a spojil ho s Ivanem Timofejevem, který pracuje v moskevské Radě pro mezinárodní záležitosti a vede program Valdajského klubu, vládní organizace, která zve západní akademiky na výroční audienci s Putinem.

V dubnu sdělil Mifsud Papadopulosovi v Londýně, že Rusko má na Clintonovou "špínu". "Rusové na ni mají špínu - mají tisíce  emailů." Poté Papadopulos dál komunikoval s Trumpovou kampaní a s pracovníky ruské vlády.

Američtí Demokraté v tuto chvíli ještě nevěděli, že jejich emaily se staly obětí hackerského útoku. Mezitím britská odposlouchávací agentura GCHQ poskytla americké CIA informace o tajných setkáních mezi Trumpovými činiteli a pracovníky ruské rozvědky. Hackerský skandál vešel ve známost až v červnu, dva měsíce poté, co se o něm Papadopulos dozvěděl v Londýně.

Papadopulos se dál snažil zorganizovat schůzku mezi Trumpem a Putinem, nakonec k ní nedošlo. 

Papadopulos byl zatčen letos v červenci. Později přiznal, že se dopustil trestného činu lhaní FBI a je charakterizován jako "aktivní spolupracovník". 

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8242

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2017