Britský ministr obrany odstoupil kvůli sexuálnímu skandálu

1. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

 

Vlna sexuálních skandálů v Dolní sněmovně a v britské politice a veřejném životě obecně, která se provalila po odhalení amerického sexuálního predátora, filmového producenta Harveyho Weinsteina, si ve středu večer vyžádala první významnou oběť v britské vládě.

Konzervativní ministr Sir (!!) Michael Fallon odstoupil ze své funkce ministra obrany. V rezignačním dopise premiérce Mayové napsal: "V posledních dnech vyšla najevo série obvinění týkajících se poslanců, včetně některých obvinění ohledně mého chování v minulosti. Mnoho těchto obvinění je falešných, ale já přiznávám, že jsem se v minulosti nechoval podle vysokých měřítek, které požadujeme od armády, jíž jsem měl čest sloužit. Zamyslel jsem se nad svou situaci, a proto  z funkce ministra obrany odstupuji."




Před několika dny se omluvil za incident, k němuž došlo před 15 lety, kdy při večeři pod stolem položil ruku na koleno novinářky Julie Hartley-Brewerové. Komentátoři se však nedomnívají, že tento incident mohl být důvodem Fallonovy rezignace a spekulují o tom, že důvodem byly zřejmě závažnější skutečnosti.

Michael Fallon byl hlavním stoupencem ohrožené Theresy Mayové a dokonce se o něm dosud mluvilo jako o možném budoucím britském premiérovi. Tyto jeho vyhlídky na premiérskou kariéru jsou nyní v troskách.

Není vyloučeno, že kvůli sexuálním skandálům bude donuceno rezignovat několik konzervativních poslanců. Znamenalo by to doplňovací volby a zřejmě oslabení už tak minimální většiny Konzervativní strany v Dolní sněmovně - konzervativci dnes vládnou v Británii jen za pomoci fundamentalistické strany severoirských unionistů DUP, kterou podplatili miliardou liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Sexuální skandály, které vycházejí v Británii najevo po odhalení Harveyho Weinsteina se neomezují pouze na politiku. Channel Four News ve středu večer odvysílal rozhovor s aktivistkou anglikánské církve, která svědčila o tom, že ji znásilnil anglikánský kněz, avšak bylo jí církví doporučeno, aby o tom pomlčela.


0
Vytisknout
9381

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2017