Před soudem by mělo skončit pět představitelů Trumpovy administrativy

2. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

1. Jeff Sessions lhal pod přísahou, když tvrdil, že se v průběhu předvolební kampaně nesešel s žádným ruským představitelem: dvakrát se setkal s ruským ambasadorem. Republikánská strana obžalovala Billa Clintona za křivé svědectví, přestože šlo o nepodstatnou osobní záležitost, ale postavila se za Sessionse, i když křivě svědčil o věci týkající se národní bezpečnosti, píše na webu Informed Comment Juan Cole.

2. Scott Pruit se loni na jaře setkal s výkonným ředitelem Dow Chemicals. O necelý měsíc později se rozhodl, že nezakáže používání chlorpyrifosu (insekticid vyráběný Dow Chemicals) při postřikování plodin. Chlorpyrifos může mít negativní dopady na vývoj mozku u nenarozených a malých dětí. Vědci v Pruittem řízené Agentuře pro ochranu životního prostředí (EPA) tato rizika potvrdili, nicméně on jejich varování ignoroval.

3. Ministr vnitra Ryan Zinke zprostředkoval kontrakt za 300 miliónů dolarů na rekonstrukci elektrické sítě Portoriku malé společnosti se dvěma zaměstnanci, která je na pokraji bankrotu. Tato firma shodou okolností sídlí v Zinkeho rodném městě. Jde o jasný případ korupce. Portoriko hned oprávněně kontrakt anulovalo.

4. Ministr financí Steve Mnuchin patrně křivě svědčil, když popíral, že společnost OneWest, kterou vedl, praktikovala tzv. robo-signing (automatické vyřizování dokumentů o zabavení nemovitosti bez řádné kontroly), přestože existovaly důvodné pochybnosti, že tomu tak je. Mnuchin v podstatě udělal bezdomovce i z osob, které na hypotéce dlužily 27 centů.     

5. Donald Trump navzdory slibům, že se vyvaruje investic, které by mohly vzbudit podezření o zahraničním vměšování, chce realizovat dva developerské projekty v Indii. Pokud indická vláda tyto nákladné projekty schválí, nepůjde o finanční výhody, které jsou v rozporu s ústavou?    

Tyto přečiny až na Sessionse nijak nesouvisí s ruským vměšováním do loňských prezidentských voleb, avšak někdo by se těmito případy měl zabývat.  

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6610

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2017