Rohingy v Barmě má zachránit Nor

1. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
OSN v úterý jmenovala Knuta Østbyho novým dočasným koordinátorem záchranné pomoci v Myanmaru (Barmě), zatímco vláda pokračuje v blokování přístupu humanitárních pracovníků do oblastí ve státě Rachine obývaných muslimskými Rohingy.


Norský veterán Østby pracoval pro rozvojový program OSN 27 let a zastupoval mezinárodní organizaci v 17 státech, včetně Východního Timoru a Íránu. Ode dneška je koordinátorem v Barmě.

Bude mít za úkol koordinovat humanitární práci v době, kdy OSN a místní úřady nedokážou najít shodu ohledně toho, jak zacházet s Rohingy.

"Je velká čest být požádán, abych převzal tuto práci. Věřím, že tato práce přinese výzvy i příležitosti. Myanmar je země s mnoha konflikty. Není tam jen konflikt týkající se lidu Rohingů, ale jsou tu také jiné skupiny, které jsou zasaženy. Musíme vyvinout úsilí ohledně všech konfliktů," sdělil koordinátor norské televizi.

Od konce srpna uteklo před armádní ofenzívou více než 600 000 Rohingů ze státu Rachine. OSN to označuje za etnickou čistku.

Myanmarské úřady tvrdí, že vojenská operace je zaměřena na vykořenění militantů, kteří koncem srpna provedli útoky na policejní stanoviště.

OSN vyzývá státní úřady, aby ukončili vojenskou operaci, umožnili vstup humanitárním pracovníkům a návrat Rohingů z Bangladéše.

Británie a Francie předložily návrh rezoluce v Bezpečnostní radě, který obsahuje tyto požadavky a vyzývá ke jmenování zvláštního poradce OSN pro Myanmar.

Diplomaté nicméně tvrdí, že Čína, která podporovala někdejší režim vojenské junty, se staví na odpor krokům, jež by zvyšovaly tlak na myanmarskou vládu.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9499

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2017