Mluvčí Dolní sněmovny vyloučil další hlasování o Mayové smlouvě o brexitu

18. 3. 2019

čas čtení 1 minuta




Theresa Mayová doufala, že se jí podaří opakovaně předkládat svou dohodu s Bruselem o brexitu, která byla už poslanci dvakrát velkou většinou odmítnuta, do té doby, než se jí přesvědčováním a korupcí podaří přimět poslance, aby ji schválili. Fundamentalistické severoirské straně DUP například Mayová schválila další velké finanční dotace, pokud její dohodu podpoří.

Tuto strategii v pondělí odpoledne zlikvidoval předseda Dolní sněmovny John Bercow, když poukázal na parlamentní předpis, datující se od roku 1604 (!), že poslanci nemají právo znovu a znovu předkládat parlamentu k hlasování návrhy, které už byly odmítnuty.

Strategie britské vlády ohledně brexitu se tak octla v neřešitelné krizi.

Spekuluje se o tom, že by se snad britská vláda mohla pokusit zrušit toto (tj. letošní) zasedání parlamentu a vyhlásit nové, aby mohla dohodu Mayové o brexitu předložit parlamentu k hlasování beze změny napotřetí. JInou možností by bylo uspořádat poslanecké hlasování o tom, zda zrušit praxi platnou od roku 1604,  že se nesmí rezoluce vnucovat k hlasování poslancům opakovaně. Obojí je značně nepravděpodobné.

Skutečnou změnou by však bylo, kdyby vláda schválila možnost nového referenda o dohodě Mayové.

Podrobnosti v angličtině ZDE 


0
Vytisknout
6515

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2019