Nevzdávejme se NATO - právě teď

5. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Po studené válce mělo mnoho lidí za to, že je NATO nadbytečné. Aliance přežila a znova se stala ochranou proti Rusku. Právě proto ji stále potřebujeme, napsal Bernd Riegert.


Ne všechny z 29 členských států byly vždy demokraciemi. Portugalsko, Španělsko, Řecko a Turecko byly po určitou dobu skutečnými vojenskými diktaturami a noví členové NATO, kteří vzešli ze sovětského tábora, bývali po dekády monopartijními komunistickými státy. Dnes se všichni až na Turecko pod autokratickou vládou prezidenta Erdogana stali demokraciemi. NATO se také stále více stává společenstvím politických hodnot, nejen strategickou vojenskou aliancí. Dnes NATO nabízí ochranu před stále agresívnějším Ruskem.

NATO nabízí podporu ve stále složitějším světě - v němž Čína a Indie jsou na vzestupu a Blízký východ zůstává sudem prachu. Před dvaceti lety se NATO považovalo za mezinárodní policejní síly, ale to se zásadně změnilo. Nyní je opět na špici agendy domácí bezpečnost. Diskuse se opět soustřeďují na Kreml místo na Kábul.

NATO je fungující mnohonárodní institucí, ale po 70 letech existence je ohrožuje jeho vedoucí člen. Americký prezident Donald Trump opakovaně zpochybnil alianci, kterou považuje hlavně za agenturu pro výběr peněz na obranné výdaje nerovně hrazené Washingtonem. USA patrně alianci neukončí, protože vojenští a zahraničněpolitičtí experti ve Washingtonu chápou, že NATO důležité i pro Američany.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7925

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019