Nevzdávejte Venezuelu

7. 6. 2019

čas čtení 2 minuty
Série selhavších pokusů katalyzovat povstání proti venezuelskému diktátorovi Nicolási Madurovi zanechala opozici i USA v izolaci. Během hodin následujících po oznámení přechodného prezidenta Juana Guaidóa o rebelii z 30. dubna se dezerce klíčových režimních insiderů neuskutečnily. Po selhavším povstání a Guaidóově podpoření jednání s Madurovým režimem začalo být bolestně zřejmé, že opoziční i washingtonští politici nechápou, co motivuje venezuelské ozbrojené síly, napsali Ryan C. Berg a Thiago de Aragão.


Opozice a USA až dosud nedokázali přesvědčit venezuelský důstojnický sbor k dezerci, i když širší strategie mezinárodního tlaku a amerických sankcí úspěšně otřásla Madurovým režimem. Ale opakované pokusy o špatně připravená a provedená spiknutí odsály opozici kritickou energii a způsobily, že vypadá zoufale. A co je ještě horší, Madurův režim přesvědčil sám sebe, že může opozici přečkat, možná s pomocí jednání začínajících v Norsku.

USA i opozice dosud ignorují to, co motivuje venezuelské generály.

Za prvé, věrohodná hrozba vojenskou silou se strategickými nabídkami amnestie jsou kriticky důležité pro to, aby klíčoví insideři opustili Madurovu potápějící se loď. K dezercím dochází ve vlnách, ale důstojnický sbor zůstává vysoce nespokojen s Guaidóem coby politickým lídrem. Jednak se objevil na veřejnosti společně s nedávno propuštěným Leopoldem Lópezem. Oběť brutálního mučení přitom vyvolává podezření, že vůči armádě bude usilovat jen o odvetu.

Za druhé, zatímco pro venezuelský lid je obnova demokracie dostatečně mobilizujícím programem, pro armádu je příliš amorfní a důstojnictvo si dosud neumí představit budoucnost v době po Madurovi. Nevědí, zda se nebudou muset vzdát majetků a svobody jednání. Navíc náhlá ochota opozice jednat s Madurem v očích generálů stírá jakýkoliv principiální rozdíl mezi vojáky a Madurovým režimem.

Za třetí, Guaidóovi se nepodařilo vyvolat dojem, že obnova demokracie je nevyhnutelná. Venezuelští generálové musejí mít pocit, že jim nezbývá než se přidat, než bude pozdě. Využití sociálních médií neovlivnilo generály zvyklé plnit každodenně rozkazy kubánské rozvědky. Opozice musí usilovat o převzetí vládních médií, aby dosáhla až k vojákům.

Navzdory selhání při komunikaci s armádou by se ani opozice, ani USA neměly vzdávat. Větší část armády již dlouho chápe, proč je Maduro problémem. Způsobil druhý nejhorší ekonomický kolaps moderní doby v mírových podmínkách, hned po válkou sužované Sýrii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7477

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2019