Španělsko: Úřadující premiér Sánchez neuspěl v prvním kole hlasování o důvěře

24. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Kandidátovi socialistů Pedru Sánchezovi se nepodařilo získat absolutní většinu hlasů v Kongresu potřebnou k vyslovení důvěry. Bude tedy třeba druhého hlasování, v němž stačí prostá většina hlasů. Mělo by k němu dojít v druhé části týdne.


Sánchezovi se nepodařilo v úterý získat důvěru pro svou vládu. Z 350 hlasů, z nichž čtyři chybějí kvůli uvěznění katalánských politiků, jich obdržel 124, avšak potřeboval nejméně 176.

Pro Sáncheze hlasovali pouze samotní socialisté a jeden poslanec malé Regionalistické strany Kantábrie. Hlasovalo 170 poslanců a 52 se zdrželo. Proti se vyslovili opoziční lidovci, středopravicoví Ciudadanos, ultrapravicová strana Vox a katalánská republikánská levice.

Takřka tři měsíce po vítězství ve volbách se Sánchez do poslední minuty snažil dát dohromady většinu potřebnou k vládnutí. Před hlasováním požádal levicovou stranu Unidas Podemos, s níž se mu nepodařilo uzavřít dohodu, o "velkomyslnost", a lidovce a Ciudadanos vyzval, aby hlasovali "odpovědně".

Pokud by ve čtvrtek nezískal prostou většinu hlasů, mohlo by Španělsko na podzim jít znova k volbám - počtvrté za méně jak čtyři roky.

Navzdory pohodlnému vítězství v dubnových volbách získali socialisté v dolní sněmovně 123 křesel, ale potřebují 176 pro získání absolutní většiny. A 80 dní jednání s levicovou stranou Unidas Podemos nepřineslo žádné hmatatelné výsledky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5209

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2019