Irácké ozbrojené frakce "nejsou připraveny k útoku na americké síly"

10. 1. 2020

čas čtení 2 minuty
Vysoce postavený velitel iráckých milic Hašd aš-Šábí pohrozil odvetou vůči USA, ale lídři ozbrojených frakcí tvrdí, že jejich jednotky jsou ve stavu chaosu, píše Suadad al-Salhyová.


Íránem podporované irácké ozbrojené frakce nejsou schopny účinně zasáhnout americké síly v Iráku po ztrátě dvou klíčových lídrů z minulého týdne, sdělili listu Middle East Eye lídři šíitů.

Většina iráckých ozbrojených frakcí, včetně těch bez spojení s Íránem, slíbila pomstít zabití íránského generála Sulejmáního útoky na americké síly rozmístěné v Iráku.

Ve středu, po odvetných íránských raketových úderech na irácké vojenské základny s americkými vojáky, vysoce postavený velitel milic Hašd aš-Šábí prohlásil, že přišel čas na "iráckou odpověď". "Tato odpověď bude nejméně stejného rozsahu jako íránská odpověď," tvítoval Kajs al-Chazálí.

Zatímco Írán ve středu v noci prováděl útok, lídři íránských Revolučních gard a s nimi spojených arabských skupin se účastnili čtyřhodinového jednání s cílem zvážit další kroky v závislosti na americké reakci.

Avšak velitelé Íránem podporovaných ozbrojených frakcí pod podmínkou anonymity tvrdí, že se ztrátou dvou lídrů jsou nyní takřka paralyzováni a nebudou schopni udeřit na Američany s reálnými důsledky.

Sulejmání, který velel íránským elitním jednotkám Kuds, byl současně polním velitelem všech ozbrojených frakcí bojujících na Blízkém východě za Teherán a "inspirujícím hrdinou" jejich bojovníků, zatímco Muhandis byl považován za kmotra iráckých bojovníků a byl zakladatelem většiny z jejich ozbrojených frakcí.

Tito muži fungovali jako kompasy proíránských frakcí v Iráku a spolu s nimi tyto frakce ztratily sebedůvěru a schopnost spolupracovat, uvedlo několik zdrojů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6303

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2020