Rusko přiznalo, že neútočí na Islámský stát

1. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Moskva ve čtvrtek přiznala, že provádí letecké údery proti jiným organizacím v Sýrii, než je Islámský stát, a to v koordinaci s režimem v Damašku. Spojené státy obvinily Rusko, že zahájilo "nerozlišující vojenské akce proti syrské opozici" a mluvčí Bílého domu konstatoval, že ruské letecké údery se zaměřily na oblasti, kde nejsou "skoro žádné" jednotky Isis.

Ruští a američtí vojenští velitelé jednali o tom, aby jejich letectva se omylem nad Sýrii při svých náletech nesrazila. Videokonference však skončila bez jasných rozhodnutí jak se potenciálním vzdušným střetům vyhnout.

Írán uvedl, že podporuje intervenci Ruska a přicházejí nepotvrzené zprávy, že Írán také posílá jednotky do Sýrie. Zvýšilo to napětí a prohloubilo to zmatek nad eskalující krizí.

Nejnovější informace, jak se zdá, podporují široce zastávaný názor, že jediným cílem Ruska je podpořit režim Bašara al Asada a zamezit požadavkům Západu, aby odstoupil a otevřel tak cestu k vyřešení čtyři roky trvajícího krvavého konfliktu.

Ruské letecké údery hrozí vyvolat reakci od zemí, které podporují protiasadovské vzbouřence. Podle jednoho nezávislého zdroje už posílá Katar v souhlasu se Saúdskou Arábii povstalcům množství dalších zbraní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Američany podporovaní syrští vzbouřenci: Rusové nás bombardují

1. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Velitel organizace, které poskytuje výcvik CIA, svědčí o tom, že její tábor v syrské provincii Idlib byl při dvou leteckých úderech zasažen asi 20 ruskými raketami

Syrští pracovníci civilní obrany uvedli, že celkový počet civilistů, které ruská letadla ve středu usmrtila v Homsu a v Hamě, byl 40, včetně 8 dětí.

Oblasti, které ovládá Islámský stát, jsou na této mapě označeny červeně. Místa, která Rusko bombardovalo, jsou označena modrými puntíky. Rusko má zájem o přístavy Latakia a Tartus:



Spojenými státy podporovaní syrští vzbouřenci konstatovali, že se stali ve čtvrtek terčem ruských leteckých úderů. Hassan Haj Ali, syrský armádní kapitán, který dezertoval po povstání proti prezidentu Asadovi, velitel vzbouřenecké skupiny Liwa Suqour al-Jabal, uvedl, že její výcvikový tábor v provincii Idlib zasáhlo asi 20 ruských raket. Několik stráží v táboře bylo lehce zraněno.

Proč mnozí Češi reagují tak nenávistně a nelidsky vůči uprchlíkům?

1. 10. 2015

čas čtení 9 minut

V reakci na článek Co dělat" z 26.9. jsem se pokusil zkonkretizovat pár mých dojmů, které by mohly přispět k pochopení současné nehezké situace v ČR a případně i k odpovědi na onu položenou otázku, píše Michal Kokeš.

Myslím, že v dosavadních diskusích s cílem pojmenovat příčiny obludného postoje velké části české veřejnosti dosud příliš silně nezazněly následující aspekty, které vnímám jako poměrně zásadní.

1) Pasivní odklon do klidného a pohodlného soukromí, které od člověka kromě rutinní práce a dalších nezbytných aktivit od člověka prakticky nic nevyžaduje. Nejsilněji je toto zakódováno z normalizace 70. a 80. let. Osobně si pamatuji, že na otázku, proč člověk neprotestuje, byla obvyklá odpověď zhruba ve smyslu, že to přece nemá smysl, protože chleba stejně levnější nebude.

Šokující komunistická praxe ve věznicích, kde ČR protizákonně drží uprchlíky

1. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Děsivým svědectvím, dokazujícím, jak čtvrt století po pádu komunismu přetrvává ve vězeňských střediscích, v nichž Chovanec v ČR protiprávně zadržuje uprchlíky nelidská komunistická praxe, je článek překladatelky Martiny Ahmed-Čermákové. Připomíná svědectví vězněných chartistů ze sedmdesátých a osmdesátých let (JČ):

Už přijímací procedura v prvních hodinách pobytu nenechá nikoho na pochybách, že se tady s cizinci nemazlí. Vyslechla jsem některá svědectví o tom, jak jsou všichni nově příchozí podrobováni tělesné prohlídce: musí se vysvléknout za přítomnosti ochranky zcela do naha a na místě na pokyn poskakovat, aby bylo případně zjištěno, zda zadržená osoba neschovává něco v tělesných dutinách. Zadrženým jsou odebrány kromě osobních dokumentů i šperky a také veškerá finanční hotovost. Jak zabavené osobní šperky, tak peníze v různých měnách jsou zabaveny prakticky nevratně. Za pobyt v detenčním zařízení si totiž musí každý zadržený platit, a to 250 korun za osobu a den, včetně dětí. Snadno si spočítáte, kolik za týden pobytu zaplatí rodina se dvěma dětmi. Řada z uprchlíků opouští detenční zařízení se složenkou v ruce a výzvou k zaplacení dluhu. Paradoxem je, že bezdlužnost je jednou z podmínek pro udělení azylu v Česku. Klientům je dále zakázáno mít v držení vlastní mobilní telefon, ale třeba i cigarety. Bez ohledu na zdravotní rizika kouření si asi dovedete si představit, v jakém psychickém stavu se asi nachází člověk, který je dlouhá léta závislý na kouření a nachází se v takto krizové situaci.

Neschopnost a také neochota domluvit se s cizinci je pak hlavním zdrojem strašlivé frustrace, bezmoci a nespokojenosti zadržovaných. Zaměstnanci s klienty v běžném provozu komunikují gestikulací, posunky, často způsobem, z nějž vyprchala jakákoliv úcta člověka k člověku.

Paní středního věku se nám svěřila, že má silně zanícený zub, který vyžaduje okamžitý zásah stomatologa. To ovšem není možné a paní přes prosby o větší dávku léků proti bolesti dostává jednu tabletu Panadolu denně. Mezi zadrženými se také několikrát vyskytly protestní hladovky – ovšem bez jakéhokoli účinku, kromě zdravotních následků.

Zdroj: ZDE

Sýrie: "Účelem mučení je ty lidi zavraždit"

1. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

V životě jsem nic takového neviděl. Před povstáním mučil Asadův režim vězně ve snaze získat informace. Nyní je mučil, aby je tím zabil. Viděl jsem popáleniny hořícími svíčkami. Jednou kulatou popáleninu od elektrického vařiče - kterou spálili oběti obličej a vlasy. Někteří lidé měli hluboké řezné rány, některým byly vypíchány oči, vylámány zuby.

Musel jsem při práci dělat přestávky, abych nebrečel. Chodil jsem si umývat tvář. Doma mi taky nebylo dobře. Byl jsem zděšen. To, co jsem viděl během dne, mě pronásledovalo. Představoval jsem si, že těmi mrtvolami by byl můj bratr a mé sestry. Bylo mi z toho špatně.

Deník Guardian vydal rozsáhlé svědectví "Caesara", policejního fotografa Asadova režimu v Damašku, kterému se podařilo na fleškách USB propašovat do zahraničí otřesné fotografie mučení, které "v průmyslovém rozsahu" páchá Asadův režim.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zeman je skutečně jako Trump

1. 10. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

V jednom z předchozích článků jsem uvedl, že prezident Miloš Zeman je ve svých názorech podoben nikoliv levicovým politikům, ale nejvíce konzervativcům populistického ražení, jaké v současnosti nejlépe reprezentuje překvapivý lídr republikánských primárek před prezidentskými volbami v USA Donald Trump. Znovu se to potvrzuje.

Proč jsem ještě - někdy (?) - opravdu hrdý na Anglii

1. 10. 2015

čas čtení 7 minut

Odporná britská konzervativní vláda zavedla letos v květnu, týden před volbami, nový předpis, kterého si nikdo nevšiml: Kdo je předveden v Anglii před soud, musí za to platit. Odporný předpis. Jenže co když se před soudem octne žadatel o azyl, který v Británii má zakázáno pracovat a nemá k dispozici vůbec žádné peníze? Automaticky se octne v kolotoči exekutorů a dalších soudních řízení. Když byl předveden před soudce v anglickém Leicesteru žadatel o azyl a bylo zjevné, že soudní poplatek nemůže zaplatit, soudce vytáhl z kapsy pár bankovek a chtěl je dát obžalovanému. Byl za to suspendován, a proto rozhořčeně na svou funkci rezignoval. Hned poté byl interviewován v hlavním publicistickém pořadu BBC. Jeho argumentace je něčím, co mě opravdu - navzdory všemu - činí být na Anglii stále ještě opravdu hrdý. Kéž by byli i v České republice takoví soudci, píše Jan Čulík.

Ekonomické návrhy Jeremyho Corbyna

1. 10. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 14 minut

Jeremy Corbyn vstoupil do arény na nového předsedu Labour Party sice jako outsider, ale přesto se mu nejen podařilo jasně zvítězit, ale navíc i do veřejné debaty vnést řadu nových prvků. Jedná se zřejmě o součást širší vlny „oživení“ levice, kdy je jasné, že splynutí sociálních demokracií s neoliberálním programem jim přežití nezajistí. Proč chodit ke kováříčkovi, když je možno jít ke kovářovi. A tak tu máme řadu pokusů o progresivní levicovou politiku, od Syrizy, po Podemos, Corbyna či Sanderse v USA. Operují samozřejmě v různých podmínkách, někdy se jedná o nové subjekty, někdy o pokus přeměnit staré „zevnitř“, ale nelze nevidět, že je tento proces nastartován. Neomezuje se (naštěstí) na akcentování témat ze 70. let, ale přináší nová, která mohou vyvolat i pozdvižení. Ale to jen dobře, protože jedině tak se levice může dostat do pozice toho, kdo určuje agendu, nikoliv toho, kdo ji nestíhá ani sledovat, jako tomu bylo v uplynulých dekádách.

Televizní přijímače firmy Samsung spotřebovávají při testech méně energie než při běžném provozu

1. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Evropská unie zřejmě zakáže software, který umožňuje testovaným výrobkům mít lepší energetické výsledky při testech než při běžném provozu

Z nezávislých laboratorních testů vyplýbá, že některé televizní přijímače firmy Samsung spotřebovávají při oficiálních testech méně energie než pak při běžném provozu. Vyvolává to otázky, zda jsou také vybaveny podvodným softwarem, který má zmást testovací podmínky. Evropská unie uvedla, že bude zkoumat veškerá podezření z podvádění a zakáže používání takovéhoto softwaru. Z laboratorních testů vyplynulo, že při testech televize Samsung snižují při rychle se pohybujících záběrech jas obrazovky, čímž dochází k snížení spotřeby elektrické energie. Při běžné provozu k takovému snižování jasu nedochází.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rusko zahájilo letecké údery proti cílům v Sýrii

30. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Rusko zahájilo první letecké údery proti cílům v Sýrii, dva dny poté, co prezident Vladimír Putin v OSN požadoval utvoření mezinárodní koalice na boj proti Islámskému státu.

Avšak vzbouřenecké organizace v Sýrii a západní politikové jsou znepokojeni, že Rusko útočí proti všem jednotkám bojujícím proti syrskému prezidentu Asadovi a nezaměřuje se na Isis.

Mluvčí ruského ministerstva obrany uvedl, že Rusko zasáhlo ve středu v Sýrii vojenské a komunikační zařízení, "patřící teroristům". V Pentagonu poukázali američtí činitelé na to, že, jak se zdá, Rusko neútočí proti oblastem, které ovládá Isis.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest si stěžoval, že Vladimír Putin neposkytl Baracku Obamovi dostatečné varování ohledně svých úmyslů zaútočit v Sýrii. Vyhnul se otázkám, na jaké cíle Rusko zaútočilo, ale poukázal na to, že se Putin s Obamou tento týden v New Yorku dohodli, že se měli nejprve americká a ruská armáda spolu jednat o praktické strategii.

Na Youtube a na sociálních médiích byla už zveřejněna videa, kde civilisté vytahují oběti z rozbombardovaných domů v městě Homs. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že zprávy, že Rusko provedlo letecké údery v Sýrii proti civilistům, "jsou součástí informační války, kterou, jak se zdá, někdo připravil dobře".

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Rusové v Sýrii bombardují americké spojence, nikoliv "islámský stát"

1. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Přiložená mapa ze zpravodajského portálu BBC ZDE dokládá, že ruská intervence v Sýrii se podle všech reálných předběžných předpokladů týká oblasti v pobřežním pásu na sever od hlavního města Damašku. O této oblasti toho lze říci vcelku hodně, ale podstatná je nyní jediná věc: Nenacházejí se zde žádné vojensky významné oddíly "islámského státu", proti němuž údajně Moskva vytáhla do boje.

Je reálné, aby v Sýrii v dohledné době zavládl mír?

30. 9. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Spojené státy se s Ruskem v pohledu na tragický a brutální konflikt v Sýrií shodují v tom, že je nutné porazit Islámský stát (Daeš), nicméně se liší ve strategii, jak toho dosáhnout. Zatímco americký prezident Barack Obama nadále trvá na tom, že není možné se vrátit k předválečnému statu quo a že syrský prezident Bašár Asad musí rezignovat, ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že je klíčové, aby jeho klient v Damašku ve své funkci zůstal, protože jen tak lze Daeš porazit. Kreml mezitím k nelibosti Bílého domu a jeho spojenců posiluje svou vojenskou přítomnost v Sýrii, a to přímým vstupem do bojů.

Refugees complain of "shocking conditions in the refugee prisons" in the Czech Republic

1. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

All the refugees that have been held in Czech detention centres testify that their incarceration in the Czech Republic has been the worst part of their journey in search of a safe haven in Europe, says public service Czech TV.

"The Czech Republic deals with you as though you were criminals. You are being kept in regular prisons," say the refugees. They are extremely afraid of the Czech state. They have given evidence to Czech Television on condition of anonymity.

All refugees were removed by the Czech police from trains going from Budapest to Berlin. This was the last leg of their arduous journey in search of a safe haven. They do not understand why they were arrested and incarcerated just a few hours before reaching Germany.

On being arrested, the Czech police forced all of them to pay a "fine" of 50 euros for "entering the territory of the Czech Republic without a visa". Those who did not have any money on them are now regarded as debtors by the Czech state.

After being arrested, the refugees were handcuffed and taken to a detention centre. All the refugees testify that whenever they were being transported anywhere, they were handcuffed with their hands behind their back. This happened even when they were being moved to a hospital.

On arrival in a detention centre, the refugees were forced to strip naked. The prison guards checked all their body orifices to make sure that "the refugees were not hiding anything in them".

The prison guards confiscated mobile phones and all cash from the refugees. Prior to these confiscations, the refugees were unable to copy their personal contacts from their mobile phones.

In the detention centres, the refugees slept on bunk beds. There were up to ten refugees housed in each cramped room. The refugees were prevented from visiting other refugees in other rooms in the detention centre.

They were forced to spend their time in the cramped room or in a small outside space of several square metres which was surrounded by razor wire. This outside space was normally locked and the refugees were allowed to go there only three times a day in order to eat there.

In the Bělá-Jezová detention camp, the refugees protested against the unacceptable quality of food on several occasions. The quality of food was substandard and there was not enough of it. For instance, breakfast consisted of a single slice of bread with a dollop of butter. Lunch consisted of a portion of spiced macaroni with watery sauce. The food portions were so small that even if a parent gave the meal to his/her child, the child was still constantly hungry.

"The Czech detention centres are places which drive you mad. I have seen men who had been on their journey searching protection for many months, even for several years. When detained in the cramped conditions of a Czech refugee prison, they wept hopelessly. No one will tell you how long you will be held there. First, they told us we would be held there for 30 days, then for 45 days, then for 60 days. Some people have been detained in the Czech camp for five months. They are absolutely exhausted," said one of the refugees to Czech Television.

Source in Czech HERE

Czech MP: "Czech Home Secretary may well be prosecuted for committing crimes against humanity against the refugees"

30. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Jiří Zlatuška, former Vice-Chancellor of Brno University and a current Member of Czech Parliament, warned on Czech Television that the current Czech Home Secretary Chovanec may well be prosecuted for his inhumane and degrading treatment of the refugees. He places them in detention centres which "closely resemble concentration camps", said Zlatuška. "I have visited the Bělá-Jezová detention centre. It is extremely cramped. A number of provisional accommodation units have been placed in an extremely small area which is surrounded by razor wire. Food is brought in there wooden boxes. Even small children are being held in the detention centre. There is no reason for this."

"If I were the Czech Home Secretary Chovanec, I would be really worried," continued Zlatuška. "In my view, this is cruel and degrading treatment. Looking at Article 259 a) of the Czech Criminal Code which deals with torture and crimes against humanity, if I were the Czech Home Secretary, I would be afraid that I may well be prosecuted for these crimes one day." He added that he was about to raise a parliamentary question about this issue, but would not be submitting a criminal complaint against the Home Secretary. "Other people will surely do this."

Source in Czech HERE

Miloš Zeman a Robert Fico nejsou schopni poskytnout věcný zdroj pro své veřejně pronášené nesmysly

30. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Český prezident Zeman a slovenský premiér Fico tvrdili, že 90 procent uprchlíků jsou "ekonomičtí migranti". Human Rights Watch v Bruselu je požádala o věcné podklady pro toto tvrzení, například spolehlivou akademickou studii. Nemají, neposkytli. Jen kecají do větru.

Lze skutečně z etické netečnosti a strachu mnoha Čechů obviňovat "západní média"?

30. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Informace o tom, že uprchlíci jsou lidé jako my a že jsou to lidé v obrovské nouzi, kteří potřebují pomoci, potenciálně hrozí zatížit českou veřejnost odpovědností. Jenže "my žádnou odpovědnost nechceme", chceme se starat jen o sebe a o vlastní prospěch. Tak proto věříme nesmyslům a odmítáme normální lidskou slušnost.

Snad nejpozoruhodnější je však v současné české situaci katastrofální selhání lidí, kteří se asi považují za příslušníky elity. Tito lidé se neštítí publikovat na otevřeně fašistických serverech, jako jsou Parlamentní listy, které otevřeně a záměrně alarmistickými nesmysly destabilizují českou společnost. Je opravdu zajímavé, že tyto "elity" to mají v mozku úplně vykradené a nedokážou pochopit, že civilizovaný člověk nepřekračuje určité etické hranice. Z toto selhání, které je pro českou společnost naprosto zdrcující, je těžko obviňovat západní média.

Šmahem obviňovat "západní média" z otevřené mediální manipulace veřejnosti ku prospěchu politických cílů establishmentu je tak trochu jako obviňovat miliardy mírumilovných muslimů ze zvěrstev ISIS, celou katolickou církev z pedofilie anebo křesťany z vraždění, protože součástí křesťanské víry jsou i extremisté jako Irská republikánská armáda nebo Ku Klux Klan.

Proč čeští politici zneužívají strachu lidí? Protože bude snazší je následně ovládat

Politická lekce z Orwella a Bradburyho

30. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

V románu 1984 využívá totalitní vláda řadu inspirativních metod a nástrojů, kterak udržovat společnost v poddanosti a poslušnosti. Jedním z nich je například pravidelné bombardování, které vyvolává setrvalý strach a pocit ohrožení a zároveň umožňuje omezovat svobodu společnosti v zájmu bezpečnosti. Něco podobného se děje, na verbální úrovni, v souvislosti s uprchlickou krizí v Evropě. Maďarským, slovenským i českým politikům slouží uprchlíci jako velmi účinná zbraň, jejímž prostřednictvím lze navodit pocit přímého ohrožení a daleko snadněji je přesvědčit o potřebnosti "nutných opatření", která je nutno přijmout. Ze strany většiny českých politiků, zdatně podporovaných dobrovolnou artilerií některých českých mediálních autorit, jde o emocionální bombardování obnažené úzkosti, kterou česká společnost masově sdílí. Důsledky mohou být fatální.

ANALÝZA:

Co motivuje uprchlíky, že se vydávají na cestu?

30. 9. 2015

čas čtení 7 minut

Obrovského rozsahu syrské uprchlické krize - kdy bylo z domovů vyhnáno více než 12 milionů lidí, 8 milionů uvnitř Sýrie a 4 miliony uprchlíků lidé nebyli svědky od genocidy ve Rwandě a od balkánských válek z devadesátých let, možná ne od druhé světové války.

Rostoucí vlna uprchlíků a žadatelů o azyl v Evropě je signálem pro Západ, že válku v Sýrii už nelze dále zanedbávat bez následků, píše americký deník Washington Post.

Avšak pokud mají vlády vypracovat efektivní reakci, je potřeba vědět, kdo odešel, proč odešli nyní a kolik dalších lidí je na cestě.

Uprchlíkův příběh

Useknutou hlavu mého bratra objevila má mladší sestra

30. 9. 2015

čas čtení 10 minut

Tohle je Muhammad, s nímž jsem se poprvé seznámil loni v iráckém Kurdistánu. Tou dobou právě utekl z války v Sýrii a pracoval jako recepční v mém hotelu. Než vypukla válka, studoval na univerzitě v Damašku anglickou literaturu, takže jeho angličtina byla téměř perfektní. Zde je jeho příběh, vysvětluje autor, fotograf Brandon, na stránce Humans of New York, kde publikuje fotografie a příběhy uprchlíků. Stránka má 15,5 milionu likeů.



"Boje byly velmi těžké. Když jsem odjel ze Sýrie sem, měl jsem jen 50 dolarů. Když jsem sem dojel, neměl jsem skoro žádné peníze. Seznámil jsem se na ulici s mužem, který mě vzal domů, dal mi jídlo a ubytoval mě. Ale tak strašně jsem se styděl, že jsem v jeho domě, že jsem trávil 11 hodin denně hledáním zaměstnání a chodil jsem tam jen spát. Nakonec jsem našel práci v hotelu. Musel jsem tam pracovat 12 hodin denně, sedm dní v týdnu. Dávali mi 400 dolarů měsíčně.

Teď jsem našel jiný hotel, kde je to daleko lepší. Pracuju 12 hodin denně za 600 dolarů měsíčně a mám jeden den volno. Kdykoliv mám volno, pracuju ve škole jako učitel angličtiny. Pracuju každý den 18 hodin. A vůbec neutrácím peníze. Ani jsem si nekoupil jediné tričko. Ušetřil jsem 13 000 euro, což potřebuju na koupi falešného pasu. Jeden člověk mě dokáže dostat do Evropy za 13 000 euro. Odjíždím příští týden. Pojedu se ještě rozloučit domů do Sýrie se svou rodinou, a pak tohle všechno nechám za sebou. Zapomenu na to všechno. A dokončím svá studia.

(srpen 2014, Irbíl, Irák)

V minovém poli

1. 10. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Máš-li smutek na duši, křupane, svěř se strýci Babischi. Patent na rozum se již neprodává, revoluční výprodej skončen. Chápeš, není už nic k prodeji! Prodáno, vykšeftováno, rozkulačeno, darováno; pohádka o chudém Honzovi z Bolševníkova újezdu skončila, jak jinak, zázrakem, kouzlem chtěného – socialistická matinka porodila kapitálistu. A poněvadž dbala na potomstvo, přivedla jich na svět desítky – prý stovky... Nic se nemá přehánět, ale u nás doma přeháníme rádi.

Cesta ze dna je pomalá, ale nadějná

29. 9. 2015 / Miroslav Prokeš

čas čtení 4 minuty

Neuvěřitelný příběh paní Diany, který mnohonásobně přesahuje vše, co je známo o tom, jak odlidštěný systém drtí kohokoli, kdo do něj spadne, se začíná obracet k lepšímu. Ještě ne tak dávno úspěšná matka tří dětí včetně desetileté, po kardiologické operaci těžce mentálně postižené dcerky, se dostala až dno – také s přispěním velkých možností otce té dcerky ovlivňovat úřady péče o děti, soudce, advokáty či exekutory. Exekutoři na jejím účtu zabavili dokonce i nezabavitelné příspěvky na péči o závislou osobu – její dceru! Úřady často nerespektují zákonné lhůty, někdy jen papírují a nezjišťují samy situaci v terénu. Ten příběh je nejen pravdivý, ale zároveň ukazuje, že chyby systému umožňují zkazit život nejen dospělých, ale i dětem, které žádnou volbu nemají.

Češi jsou dlouho vychováváni k pohrdání lidmi, kteří potřebují pomoc

30. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

K vašim článkům odhalujícím příčiny nevstřícného postoje občanů ČR bych si dovolila malinko připomenout také to, že jim byl dlouhá léta předchozími vládami vymýván mozek opakováním hesla "postarejte se sami o sebe", píše Lenka Mazalová.

Bylo to vlastně motto (stejně jako "stát je nejhorší hospodář") směřování vlád k omezení funkce státu a v prvé řadě funkce sociální Zdůvodňovali tím svou restriktivní politiku. Aby si to každý zapamatoval, zdůrazňovali, že stát není od toho, aby se staral - špatně přerozděloval!

Sociálně slabí - jedno z jakých příčin nezaměstnaní, bezdomovci... byli předváděni jako největší přítěž ekonomického rozvoje.

Internetem kolovaly oběžníky, kolik údajně dostávali Romové nebo svobodné matky na sociálních příspěvcích apod.

Největší "nepřítel státu - de facto parazit" byl nadlidsky zhmotněn a občanům se to skutečně vrylo. V éře obav ze ztráty zaměstnání, kdy vám na připomínky zaměstnavatel opáčí: "Tak běž jinam, když se ti to tady nelíbí!" je příslušnost k nezaměstnaným - tedy "parazitujícím" na systému, jak byl obraz vytvořen, dehonestující.v A objevilo se cosi podivného. Místo solidarity u pracujících (prozatím! zajištěných) se projevil odstup až nenávist. Asi jako - my jsme jiní, my s nimi nemáme nic společného!

Takže manipulace "starejte se sami o sebe" zabrala a bohužel důsledky máme před očima i v případě příchozích z Blízkého východu či odkudkoliv! (Asi v duchu předchozího postoje by se dalo říct - My jsme jiní", se nic takového nemůže stát.")

Paradoxem je, že TITÍŽ, co výše citované heslo PROVOLÁVALI A PROVOLÁVAJÍ I DNES, SE NYNÍ DOVOLÁVAJÍ koho že to? No přece STÁTU, ABY JE OCHRÁNIL!

No nezbláznili byste se z toho?

Maďarsko nyní požaduje zavedení světových uprchlických kvót

30. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Maďarský ministr zahraničí v úterý navrhl vytvoření globálního systému uprchlických kvót pro imigranty, kteří nyní přicházejí do Evropy. Bude v této věci lobbovat během nynějšího zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Maďarsko je kritizováno, že odmítá uprchlické kvóty, které navrhuje EU. Avšak ministr zahraničí Peter Szijjarto nyní tvrdí, že zavedení globálních kvót na rozdělování uprchlíků dává smysl, zejména pokud by se na tom účastnily země, které jsou odpovědné za chaos na Blízkém východě.

Szijjarto jak se zdá především obviňuje Spojené státy, jejichž strategie na Blízkém východě podle jeho názoru vytvořila podmínky pro vznik islamistického extremismu.

Tragikomické dopady davové hysterie na českou společnost

Do maďarských lázní nepojedeme, jsou tam uprchlíci!

28. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty



Česká společnost se stává obětí své vlastní hysterie. Absurdní případ se stal jedné malé cestovní kanceláři z Kojetína, která organizovala zájezd do lázeňského centra v maďarském městě Harkány. Zájezd, který byl zorganizován řadu měsíců předem, postupně přišel o drtivou většinu původních klientů. Důvodem jejich odmítnutí zúčastnit se již zaplaceného zájezdu byl strach o vlastní bezpečnost. Harkány totiž leží poblíž maďarsko - chorvatské hranice a klienti se obávají, že budou napadeni uprchlíky, kteří se snaží přes Chorvatsko a Maďarsko dostat do zemí západní Evropy, především do Německa. Lze předpokládat, že tento případ nebude ojedinělý.

K papežovým snahám urovnat jeden z nejtragičtějších a zároveň nejméně známých konfliktů

29. 9. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Názory stávající hlavy římskokatolické církve a ji samotnou vnímám s jistou „optimistickou skepsí“. Jsou mi velice sympatické některé Františkovy názory, které přednesl v americkém Kongresu, třeba o tom, že by státy měly otevřít dveře uprchlíkům a že by měl být ukončen mezinárodní obchod se zbraněmi ZDE, nebo v OSN, kde odsoudil sobeckou a bezmeznou žízeň po moci a materialismu ZDE.

Jak uprchlické děti prchající před syrskou občanskou válkou spí v lesích, na chodnících a ve špíně ulic Evropy

29. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Motto:

Nechápou přívrženci uprchlíků, že nás ženou do záhuby? Evropu vybudovali naši předci a naše odpovědnost je zachovat ji a rozvíjet pro další generace. Podporovat zamořování Evropy násilnými muslimskými hordami může jen idiot.

Současný odpor proti nelegálním imigrantům zaplavujícím celou Evropu ani v nejmenším není "odmítavým přístupem k lidským bytostem, které potřebují pomoci".

Z diskuse čtenářů na serveru IDnes ZDE



Od roku 2011 se staly v důsledku války v Sýrii 4 miliony lidí uprchlíky, píše britský list Daily Mail.

Tisíce těchto uprchlíků jsou děti - mnohé z nich jsou tak malé, že nikdy nic jiného než válku a smrt nepoznaly

Jiné, v důsledku stresu ze smrti svých blízkých a z hrůzy bombardování, jsou obětí iracionálního strachu

Tyto děti nyní spí v lesích, na chodnících a v uprchlických táborech cestou do Evropy.



Popisky pod fotografiemi, které uvidíte ZDE, v češtině zní:

Human Rights Watch:

Téměř 100 lidí se za posledních 10 dní utopilo nebo jsou pohřešováni z člunů mezi Tureckem a Řeckem

29. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

"Když jsem byla uprostřed moře, nejvíc mě děsila voda. Neumím plavat."

To mi řekla Samira (pseudonym), osmiletá syrská holčička, krátce poté, co se jí podařilo dostat se z Turecka na řecký ostrov Lesbos v přeplněném nafukovacím člunu. Dodala, že po to, co zažila, už se nebude ničeho jiného bát. Samira cestovala se svým strýčkem - její otec byl v Sýrii zabit - s jediným cílem: přidat se k mamince v Německu.

Mnoho jiných lidí tu přeplavbu nepřežilo. Za posledních 10 dní zemřelo nebo se pohřešuje téměř 100 lidí, v důsledku šesti různých havárií člunů mezi Řeckem a Tureckem. Zahynulo nejméně 19 nemluvňat a dětí, včetně pěti, kteří se utopili včera.

Už vím, jak páchli lidi v koncentrácích...

29. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Viděl jsem dospělé chlapy brečet jak malé holky, viděl jsem bosé ženy s promoklým miminem v náručí, které běžely nocí, v dešti blátivou oranicí, viděl jsem lidi, kteří neměli sílu jít dál, viděl jsem začátek porodu na zablácené silnici, viděl jsem děti bezvládné jako mrtvolky, viděl jsem děti lámající si ruce, když se nechtěly pustit tatínků, viděl jsem lidi omdlévající vyčerpáním, viděl jsem starce zpola neseného dcerou, viděl jsem zoufalství matek, kterým se ztratilo bejby v tisícovém davu, viděl jsem padat lidi přes policejní zátarasy, viděl jsem lidi smějící se uprostřed tragédie. Už vím, jak páchli lidé v koncentrákách, vím jaké to je, když jsou lidé vděční za mokrou, špinavou deku nebo za to, že s nimi jednáte jako s člověkem. Slyšel jsem hodně pláče a hodně, hodně moc poděkování, píše na Facebooku Tomáš Novák.

ANALÝZA:

V Maďarsku je v Evropě nejotevřeněji porušována svoboda projevu

30. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Zatímco Evropská unie předstírá, že hájí svobodu tisku, záruky, které ji zaručují, jsou často jen kosmetické. Utlačitelé svobody projevu v EU jsou málokdy trestáni, konstatuje zpráva, kterou v úterý vydaů Výbor na ochranu novinářů (Committee to Protect Journalists, CDJ). Zvlášť špatná situace je v Maďarsku. Od téí doby, co tam r. 2010 vyhrála volby Orbánova nacionalistická strana Fidesz, zasahuje do práce novinářů přímov v newsroomech, uvaluje neférově daně a omezení na média kritická vůči vládě a ovládla mediální radu.

Deklasifikovaný americký dokument:

Třetí světová válka měla začít na Balkáně

1. 10. 2015

čas čtení 16 minut

Ve zpětném pohledu se rozhodnutí prezidenta Harryho Trumana z konce června 1950 použít americkou moc na záchranu Jižní Korey před komunistickou agresí jeví jako zřejmě nejlepší rozhodnutí za celou studenou válku. Převzetí obtížného závazku a obětování 50 000 amerických životů znamenalo, že Truman podpořil západní hodnoty a zájmy, kde byly nejvíce ohroženy. Je snadné přehlédnout nepopularitu a nepříjemnost války, která, ač byla nezbytná, dodnes zůstává pro většinu Američanů velkou neznámou.

Návod "islámského státu" na vítězství

30. 9. 2015

čas čtení 6 minut

V roce 2010 byl "islámský stát" na ústupu. Teroristická skupina tehdy publikovala pojednání připomínající produkci západních thinktanků. Týkalo se otázky, jak získat vlastní území.

To, že Češi nevěří v opravdovost utrpení uprchlíků, není jen jejich vlastní "zásluhou"

30. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ti kdo si pamatují na zprávy o kuvajtských novorozencích údajně vyhozených z inkubátorů iráckými vojáky, na dodnes nevyšetřený masakr kosovských Albánců v Raćaku či na minometný útok na tržiště v Sarajevu, který spáchaly samotné bosenské úřady, mají pro sklon k izolaci od utrpení bližního vítanou výmluvu. Západní média ve vztahu k utrpení civilistů dávno ztratila nevinnost. Zatímco v dobách války ve Vietnamu mediální obraz utrpení sloužil k odhalování válečných hrůz, později se stal naopak vítanou součástí arsenálu psychologické války sloužící k rozpoutávání ještě rozsáhlejších konfliktů.

Zastavení humanitární pomoci přinese ukrajinským uprchlíkům drsný boj o přežití

30. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Ukrajinští uprchlíci uvěznění v blízkosti frontové linie v Donbasu neměli přístup k základním službám ani na jaře letošního roku. Avšak na sklonku zimy bylo přetnuto další vlákno dosud je poutající k životu: Deset z jedenácti mezinárodních humanitárních organizací působících v Luhansku bylo minulý týden vykázáno. A v Doněcku došlo k témuž již před několika měsíci.

Obamův obrat k Hospodě Na mýtince

29. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Fiktivní český génius Jára da Cimrman je legendárním autorem apokryfní operety Proso, jejíž úryvek byl před lety představen v komedii s názvem Hospoda Na mýtince. Děj se odehrává v podniku, který majitel zbudoval a vedl tak, aby do něj pokud možno vůbec nikdo nechodil.

On arrival in the Czech detention centres, the refugees are stripped naked. Hunger strikes are ignored. Will international organisations act?

30. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Syrian, Afghani and Iraqi families are imprisoned in the Czech "refugee detention centre" in Bělá-Jezová, says NGO activist Martina Ahmed-Čermáková, who has worked in the the facility as an interpreter. She says the detention centre is a world of "lack of understanding, arrogance, bureaucratic ill will, helplessness and psychological as well as physical torment". Here is an account of her experiences from the Bělá-Jezová detention centre, as it has been published in Czech on the A2larm website:

The Bělá-Jezová detention centre functions as a high security prison, even though it holds individuals who have not committed any crimes. Within this prison, the refugees have been deprived of all personal effects, but also of their personal freedom and of dignity.

Hundreds of refugees are now being held in Bělá-Jezová. The prison is overcrowded. There are twice as many inmates within it than are the numbers for which the facility has been designed. Women and families with children are held in barracks and in provisional cells.

The reception procedure shows that the Czech authorities are truly rough with the refugees. All the new arrivals are subject to intimate body searches. In the presence of the guards, they are forced to strip naked and are order to jump about to see whether some hidden objects might fall out of their body orifices. All the personal effects, including jewelry and cash are confiscated from the refugees. The refugees are charged for their imprisonment. Most of them leave the prison without any money and with a bill for their detention which they are expected to pay.

Paradoxically, they can only apply for asylum in the Czech Republic if they do not have any debts. Since they are leaving the detention centre with an unpaid debt for their incarceration, they are unable to apply for asylum in the Czech Republic even if they wanted to.

The refugees are barred from using their mobile phones and from smoking. This creates highly stressful situations for them.

Fights occasionally occur amongst the refugees. This is due to the fact that people from different nations, from different classes and different religions are crammed into a small, enclosed spaced for many weeks on end. Nevertheless, all the refugees that the interpreter has met in Bělá-Jezová are trying to retain at least the last remnants of their personal dignity and hope. They are always incredibly pleased when someone brought them a pair of second-hand shoes or a warm jacket for their child.

The refugees, who are being held in Bělá-Jezová are primarily trying to find out information about why they are being held and are trying to contact the members of their families and their friends. The language barrier is a major problem. The employees of the detention centre do not speak any languages apart from Czech.

The employees of the detention centre are unwilling and unable to communicate with the refugees. This is the main source of incredible levels of frustration, helplessness and dissatisfaction of the refugees.

The employees of the detention centre give orders to the refugees by gesticulating to them, often in a very undignified manner.

The refugees with which the interpreter spoke complained of medical problems. These remain untreated. Due to the language barrier, the refugees cannot tell the staff members that they are ill - or they are afraid of telling them because they fear that they might be placed in solitary and might be cut off from their families.

A middle-aged lady told us that she had a seriously infected tooth which needed immediate action by a dentist. A dentist, however, is not available and in spite of her pleas she is being given only one tablet of a pain killer per day.

Several inmates have attempted to go on hunger strike. Hunger strikes, however, have no impact, apart of damaging the hunger strikers' health. The authorities remain unmoved by hunger strikes.

Last week, a seriously sick Syrian lady who had not been eating for several weeks and is in a serious psychological condition, was separated from her husband and adopted son, who continue to be held in Bělá-Jezová, and she was deported to Slovakia. Her husband and her son have no information about her whereabouts or about her further fate.

Families are frequently being divided. It happens regularly that different members of the same family are released from detention on different days. This means that parents and children never know when and how they might be able to reunite after they have been released. There have been several cases where the father was moved to the male detention centre in Vyšní Lhoty in Northern Moravia, while his wife and children remaiend in Bělá-Jezová. This shocking practice needs to be investigated by international instutions for the defence of the rights of families and children.

When the refugees are released, they are given an order, written in Czech, which tells them that they must leave the Czech Republic within seven days. Regardless of how much money they had on their arrival, on their release each refugee is only given 400 Czech crowns (approximately 15 euros). Sometimes, refugees are released at 10 pm at night, and without any help or information how or where to find accommodation.

Source in Czech HERE

Czech NGOs: "Arbitrary detention of refugees in the Czech Republic is illegal"

29. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

"We strongly protest against the continuing detention of refugees in Bělá-Jezová and other Czech government detention centres," says the Czech Consortium of Non-Government Organisations for Helping the Immigrants in their statement. "The Czech Republic mostly detains those refugees who are fleeing the war in Syria. These individuals are supposed to be deported to Hungary according to the so called 'Dublin Regulation'. But Hungary is currently unable to accept deportees from the Czech Republic and so practically no one is being deported (only 3 persons were deported from the Czech Republic to Hungary in July 2015). The continuing imprisonment of the refugees thus utterly fails its purpose. It is inhuman and it is contrary to international covenants.

"The majority of the detained refugees are not interested in remaining in the Czech Republic. They wish to continue travelling to the West European EU countries, especially to Germany where they have relatives or other contacts. The Czech Republic says that it must continue detaining these refugees because they could otherwise escape, although Germany itself issued a statement on 25th August, 2015 saying it will accept asylum applications from Syrian refugees and will not be returning them to the other EU countries. Thus it appears entirely pointless for the Czech authorities to prevent the refugees from continuing to travel to a country which is willing, unlike the Czech Republic, to show solidarity and to help people affected by a humanitarian catastrophe.

"We regard it as highly inhumane that the Czech Republic treats the refugees as though they were a security threat. The refugees have not committed any criminal offence, yet they are being held in prison-like detention centres which are guarded by heavily armed police. The detention centres are overcrowded and the detainees complain of lack of food and clothing. The capacity of the Bělá-Jezová detention camp has been increased to 540, but almost 700 people are now being held there, including families with small children who are being held in military-style tents or in a gymnasium. In detention, mobile phones, personal effects and cash are confiscated from the refugees by the Czech authorities. The detainees are only permitted to walk in a fenced courtyard under escort for limited periods of time. Since June 2015, the Czech authorities have suspended free legal assistance for persons in detention, leaving these individuals with little opportunity to solve issues related to their legal status, conditions in the facility, or even to communicate with their families. Organizations that attempt to visit the detention centers and provide voluntarily support are not being permitted to communicate directly with the detainees. The current situation is absurd, as unless there is a transfer under the Dublin Regulation within 6 weeks, these individuals must be released.

"The continuing detention of the refugees is in conflict with the international obligations of the Czech Republic. The European Court for Human Rights has emphasised repeatedly that the detention of refugees must always be linked to a specific purpose. There is no concrete reason for the detention of the refugees in the Czech Republic. Ostensibly they are being detained because they are expected to be deported to Hungary. Yet this is impossible. The detainees are being prevented from continuing in their travel to Germany which is willing to accept them. Even the Czech courts have decreed in two instances (The Regional Court in Ústí nad Labem, Case No. 42 A 12/2015 and The Municipal Court in Prague, Case No. 1 A 47/2015) that continued detention of persons in the Bělá-Jezová detention centre is illegal because Czech law fails to stipulate under what conditions the refugees may be held.

"We emphasize that in the case of refugees of war there are vulnerable individuals, many of whom are suffering post-traumatic stress syndrome. Within the detention facility there is limited provision of medical care, and psychological care is not provided at all. There is also a clear lack of interpreters.

"The alarming fact is that in many cases families with small children or children without families are being detained. We know, for example, of the detention of Syrian families with a baby of four months, a Syrian family with four small children, and a Syrian nurse traveling with a nine year old boy who, after a bomb exploded, lost his eyesight. Volunteers working with the Consortium of migrants assisting organizations in the Czech Republic warn that at least 60 small children are detained in the center. The detention of children at detention facilities for foreigners is in contradiction with Article 3 of the Convention on the Rights of the Child. The current Czech practice of detaining children has been criticised by laweyrs specialising in asylum and immigration law and by institutions such as the Public Ombudsman in the Czech Republic and the High Administrative Court. The High Administrative Court decreed in its Verdict No. 1 Azs 39/2015 that detaining a family with a small child is illegal. The court pointed out that such families should be housed in alternative accommodation which does not have prison-like characteristics.

"We consider it necessary that the Czech Republic should change its attitude towards the refugees. The Czech state should deal with them in a dignified manner and constructively, in cooperation with the other EU countries.

Source in Czech HERE

Czech commentator: Volkswagen has been brought to its knees by green lunatics

29. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

If green lunatics (ie. environmental activists) did not exist, most car users would not give a damn about their car emissions. If the green idiots did not exist, the International Council for Clean Transportation would not have been given a stick to beat Volkswagen with. Without the naive, obsessed green activists who cycle to work but fly to international global warming congresses about eight times a month, thus producing more emissions than the owner of a two-litre Volkswagen transporter produces in a year, the world would still suffer from global warming but we would have more fun with our cars. Without the green cleverdicks we would not choke with rape seed allergy in the summer, Volkswagen would not be motivated to cheat and we would not have to be afraid now that the hysterical forecasts about the slowing down of the German and hence also the Czech economy might not be hysterical, but real, says commentator Markéta Šichtařová in the Czech left-wing journal Literární noviny.

Source in Czech HERE

Syrian refugees fear the Czech detention centres

29. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Only 32 Syrian families have so far agreed to travel to the Czech Republic. Thus it may be difficult to fill the refugee quotas, says an official analysis, produced by the Czech government. The refugees are afraid of the Czech Republic. Some Syrian families have quoted statements made by Czech President Zeman who said that no one has invited them. Other Syrian families have been asking why the Czech authorities incarcerate refugees in detention centres, says the government document.

Source in Czech HERE

Ozvěny studené války

Putin a Obama prezentovali v OSN protikladné názory na Sýrii a Isis

28. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Barack Obama a Vladimír Putin přednesli oba radikálně odlišné projevy na Valném shromáždění OSN. Oba se navzájem kritizovali ohledně Ukrajiny ve vystoupeních, která připomínala nejnapjatější období studené války.

Studenou válku připomnělo i to, že ani americký, ani ruský prezident nebyli přítomni při projevu svého oponenta. Ukrajinský delegát při projevu Vladimíra Putina také odešel ze sálu.

Nejspornějším problémem bylo pokračující masakrování v Sýrii, vzestup Isis a vlna uprchlíků utíkajících před tímto konfliktem. V ohnisku americko-ruského sporu o moc byl osud Bašara al Asada a otázka, zda je Asad příčinou problému anebo součástí jeho řešení.

Dětští uprchlíci ze Sýrie: Máte pocit, že přišli o srdce

28. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

(Česká republika děti ze Sýrie vězní.)

Dívka: Maminko, prosím tě, nech mě mluvit samu za sebe!

Kluk: Nikdy v životě jsem nebyl uprchlík. A když jsem slyšel o palestinských uprchlících, říkal jsem si, "co to znamená, to slovo 'uprchlík'"?

Dívka: Často jsem viděla zavražděné malé děti. Krev z nich tekla po podlaze.

Jiná dívka: A toho dne jsem viděla, jak přede mnou rozsekávají lidi na kusy. Ano, bála jsem se a začala jsem brečet.

Dívka: Někdy mám sen, že někam nesu mrtvolu.

Kluk: Z naší vesnice je teď poušť. Přiletělo sedm letadel a shodilo čtyři nebo pět bomb. A to tu vesnici zničilo až k horizontu.

ČR na cestě k fašistické normalizaci

28. 9. 2015 / Roman Kanda

čas čtení 5 minut

Vážený pane Čulíku,

chci Vám poděkovat jednak za tento text: jednak za veškerou činnost, kterou Britské listy v souvislosti s českou protiuprchlickou hysterií vykonávají - v podstatě jako jediné české médium systematicky bojují proti této neuvěřitelné vlně iracionality. A také: v anglických verzích článků informují o této vlně svět. Zaplaťpánbu za to, píše Roman Kanda.

Postkomunistický diskurz, který legitimizoval demagogii a agresivní rétoriku vylučování, přichystal živnou půdu pro rychlou fašizaci společnosti, jak jsem se před časem pokusil analyzovat v článku "Jak se rodí fašismus" na a2larmu, jejž možná znáte.

Jsem přesvědčen, že pokud se najde ekonomická síla, která tento zatím spíše rozptýlený psychologický fašismus zachytí do své struktury, a pokud se prolne se silou politickou, začne být teprve zle. Propojení ekonomických zájmů a hysterie, jak ostatně píšete, má své zhoubné efekty v případě médií. Média však z pohledu obnažené logiky postkomunistického či posttransformačního diskurzu jednají legitimně, sledují-li pouze svůj profit. A jsme u jádra věci. Vidím mimo jiné dva problémy současné české společnosti:

Česká státnost sama o sobě neexistuje

28. 9. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Rád bych se krátce zamyslel nad dnešním Dnem české státnosti. V dnešní době vyvolává představa „české státnosti“ v některých lidech dojem, že Česká republika měla a má nějakou historicky danou samostatnost nebo přímo suverenitu, jako by samostatnost států byla něčím samozřejmým.

Tito lidé ignorují skutečnost, že hranice států se historicky mění a že nejsou výsledkem nějaké samozřejmé pravdy, nýbrž mezinárodních smluv, které bývají velmi často výsledkem válek. I něco tak samozřejmého jako Německo vzniklo až v roce 1871, kdy pruská armáda vtrhla do Paříže a kdy Bismarck v sídle francouzských králů ve Versailles založil Německé císařství.

Poll: Some Czech army officers would not mind the introduction of death by stoning

29. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Some 50 per cent of the members of the Czech army and the army general staff would support such a political party which would offer a "radical solution of the Roma question". 5 per cent of Czech army officers take part in extremist demonstrations. This is the result of an internal opinion poll carried out amongst the employees of the Czech army by the Defence Ministry. "13 per cent of the members of the general staff of the Czech army hold aggressive views which are incompatible with the values of Western democratic societies. They do not mind accepting behaviour which is alien to the European continent. Every eighth citizen of the general staff of the Czech army constitutes a security risk," says the secret analysis parts of which have been leaked by a Czech TV station.

The general staff of the Czech army does not unambiguously support the security strategy of the Czech Republic. Every fourth member of the Czech general staff disagrees with the official foreign policy of the Czech Republic. For instance, the United States of America are seen as the third most dangerous enemy of the Czech Republic by some members of the general staff of the Czech army.

While 75 per cent of the employees of the Czech army regard the Islamic State as dangerous, every eighth employee of the Czech general staff would welcome the introduction of capital punishment by stoning. These individuals would not mind punishments such as flogging, amputation of hands and honour killings.

The Czech Defence Secretary Martin Stropnický expressed displeasure over the fact that information from this internal report has been leaked. He does not find some of the findings convincing. Andrej Babiš, the Czech Deputy Prime Minister said on television that these problems will have to be tackled, but he does not know how.

Source in Czech HERE

PŘEČETLI JSME:

Většina uprchlíků hladověla a prosila o kousek chleba

28. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

V úterý 22.9. jsme v brzkých ranních hodinách dorazili na srbsko-chorvatskou hranici jménem Šid. Bylo tam víc než tisíc lidí na prostoru obestavěném policií namísto plotu. Všichni čekali na odvoz bůh ví kam, s informováním se nikdo neobtěžoval. Na místě nebyl ani jeden záchod a ani jeden koš. Díky dobrovolníkům dostávali nějaké jídlo a pití, ale na všechny se bohužel stejně nedostalo. Většina z nich hladověla a prosila o kousek chleba. Měli peníze, ale co s nimi, když vás nepustí do obchodu.

Bylo tam hrozně moc dětí. Dali jsme na zem plachtu, nanosili všechny hračky, pastelky, papíry a snažili jsme se alespoň těm nejmenším na chvíli pomoc zapomenout na válku, strastiplnou cestu a dění kolem. Byla tam zhruba osmiletá holčička, která v angličtině napsala, že jí hrozně chybí její kamarádka, že si přeje aby se tam nahoře měla lépe než ona tady dole a že na ni nikdy nezapomene. Namalovala k tomu i obrázek. Po celou dobu jí z očí tekly slzy. Maličký chlapeček maloval tanky a vojáky. Jedna už starší holčička se mě potom anglicky zeptala „ proč zrovna já “ ? Co na to říct..

Během noci za mnou přiběhl policajt ať se jdu podívat k rodině, která po něm chce ať zavolá doktora, ale že jim nevěří a nemá povolení tam jít.. když jsem se k nim dostala, tak jsem zjistila, že se jedná o paní která přecházela osmý měsíc, praskla jí plodová voda, tekla jí krev a zvracela. Její maminka, starší paní okolo 80 let měla silné astma. Došly jí prášky, dusila se a omdlévala. Dovolili mi je odvézt mimo lidi na vedlejší pole a šli pro doktora. Nevím jestli pro něj jeli až do Maďarska, ale trvalo to věčnost. Všichni jsme byli zoufalí a měli na krajíčku. Dozvěděla jsem se, že před pár týdny jim začali bombardovat město, jedna z bomb jim spadla na barák a zabila někoho z rodiny. Co nejrychleji se sebrali a odešli ač neměli vůbec tušení kam jdou. Hlavně aby byli v bezpečí a měli jeden druhého. Potom přišla doktorka a jen z pohledu na 5 metrů konstatovala, že ta stará paní ještě neumírá, takže jí neošetří a tu rodící co má problém teda s manželem a dětmi odvezou do kempu. Situaci začal provázet pláč a ještě větší bezmoc a zoufalství z rozdělení... Nedalo se nic dělat. Můžou jen doufat, že se ještě potkají, ale pravděpodobnost je mizivá... Chování a uvažování některých lidí asi nikdy nepochopím.

Zdroj: ZDE

Czech Finance Secretary Babiš: "Merkel is committing economic suicide"

27. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"By giving refugees 670 euros per month and free accommodation," Angela Merkel is committing economic suicide," said Andrej Babiš, the controversial Czech oligarch, Finance Secretary and Deputy Prime Minister. According to Babiš, the only solution of the refugee crisis is hermetically to seal the external borders of the EU. "When your bath tub is leaking, you must block the hole," said Babiš on television on Sunday. In his view, the refugee quotas cannot work because no refugees want asylum in the Czech Republic. They all want to go to Germany.

Source in Czech HERE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26005