Konečně nastal čas mluvit vážně o Masarykovi

24. 7. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Představitelé hnutí Žít Brno prohlásili, že chtějí, aby do Brna přišli uprchlíci z Itálie, pár desítek uprchlíků. Argument je jasný: učiníme tak vstřícné gesto vůči Itálii a západní Evropě vůbec, zachováme se humánně a zároveň nic neriskujeme. Že dvacet nebo padesát nebo i sto řádně prověřených a vybraných uprchlíků tuto zemi nemůže nijak ohrozit, je mimo jakoukoli racionální argumentaci. Ve stejně velkém Rakousku jsou takových uprchlíků desítky tisíc.

Globální oteplování: Řecko zápolí s divokými požáry

24. 7. 2018

čas čtení 3 minuty

Více než 50 osob  bylo usmrceno a více než 100 zraněno  nezvládnutelnými lesními požáry v Řecku.

Úřady naléhaly na občany, aby v pondělí opustili své domovy poté, co silný vítr zintenzivnil nejhorší požáry za posledních dvacet let ve dvou oblastech na obou stranách řeckého hlavního města a uzavřel hlavní dálnici do Korintu.


Rozhovor Britských listů 174.

Babiš má vládu. A co dál?

20. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta


Jan Čulík hovoří s politologem Jiřím Pehem o současné politické situaci v České republice. Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. července 2018.

O korupci, Španělsku a Česku

24. 7. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty




článku o politické situaci ve Španělsku, která slibuje lepší budoucnost pro liberální levici, Will Hutton tak nějak mimochodem připomíná, že nový premiér Sánchez dokázal svrhnout bývalého premiéra Rajoye v souvislosti s korupčním skandálem Rajoyem řízené politické stany. A to mi přijde jako podstatné. Nebylo to vítězství levicové myšlenky nad pravicovou, ale prostě korupční skandál.

V ČR je ve srovnání s ostatními zeměmi OECD absolutně minimální podpora v nezaměstnanosti

24. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Podpora v nezaměstnanosti jako procento předchozích příjmů v zaměstnání:


Britská vláda oficiálně přiznala, že pro brexit připravuje nouzové zásoby potravin pro obyvatelstvo

24. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Hilary Benn: "Uvažuje vláda o vytvoření krizových zásob potravin?"

Dominic Raab: "Zajistíme adekvátní dostatek jídla."

James Melville: "Bude knížka lístků na potraviny modrá?" (Odkaz na hádku brexitových fundamentalistů, kteří chtějí, aby Británie měla po brexitu modré cestovní pasy, jako kdysi)

Britské pojišťovny varují že po brexitu bez dohody přestane být možné vyplácet Britům žijícím v EU starobní důchody:



Chaos v Británii: Mayová oznámila, že sama přebírá "vyjednávání" o brexitu s Bruselem

24. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Oznámila to přesně v době, kdy její nový "ministr pro brexit"  Dominic Raab infomoval o brexitu poslance v parlamentě. Ministr pro brexit najednou už neodpovídá za vyjednávání o brexitu!


Britský tisk oslavuje diktátory a raduje se nad možností znovu zavést trest smrti

24. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

V pondělí publikoval deník Times pozoruhodný komentář, argumentující, že bychom si měli brát příklad z autoritářů a diktátorů.



Kontroverzi vyvolalo rozhodnutí nového konzervativního ministra vnitra Sajida Javida vydat do USA bojovníky Islámského státu, aby tam byli popraveni. Jako člen Evropské unie Británie nepřipouštěla trest smrti. Dnes se v deníku Daily Telegraph raduje plukovník Richard Kemp, že po brexitu bude Británie znovu moci zavést trest smrti!


Pomozte klubu pro děti

24. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta


Británie, Německo a Kanada provedly vzornou evakuaci 422 příslušníků syrských Bílých helem

24. 7. 2018

čas čtení 2 minuty



Statisíce nových uprchlíků ze Sýrie však uvízly na hranicích


Víkendová evakuace 422 příslušníků syrských Bílých helem z oblasti, do níž provádějí ofenzivu jednotky prezidenta Asada, byla vzornou akcí, koordinovanou mnoha stranami s cílem zachránit životy lidí bezprostředně ohrožených smrtí, píše Human Rights Watch.

Britská Konzervativní strana si brexitem připravila své vlastní zničení

24. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

 
Bylo by to komické, kdyby člověk v této zemi nemusel žít, píše v deníku Financial Times Robert Shrimsley. Britské Konzervativní straně, která uvrhla Británii do chaosu brexitu ve snaze zvládnout své vlastní euroskeptické konflikty, nyní hrozí, že se sama zlikviduje svým vlastním plánem pro brexit.

Od hlasování pro brexit v červnu 2016 vyplýtvala Konzervativní strana dva roky svými vlastními interními konflikty a nyní vypracovává krizové plány na vytvoření nouzových zásob potravin a léků v případě, že bude Británie v březnu 2019 nucena odejít z EU bez dohody.

PŘEČETLI JSME:

Díky vám, preláte statečný!

23. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Otec arcibiskup Dominik kardinál metropolita primas Duka podal žalobu na divadlo, které v Brně uvedlo inscenace Olivera Frljiče Naše násilí, vaše násilí a Prokletí. Podal ji jako soukromá osoba, protože ony inscenace poškozují jeho práva, důstojnost a čest. K Ježíšovi, který na divadle znásilňuje muslimku, je ponižující se modlit, píše Štefan Švec.

Jsem rád, že v čele české církve stojí tak zásadový muž. My všichni, které útoky na Krista urážejí, oceníme tvrdší postup státu k rouhačům. Proto bych rád otce kardinála upozornil na další případy:

Kompletní text ZDE

Tisíce Mnichovanů v neděli protestovaly proti tvrdé migrační politice CSU

23. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta




Požadují ukončení vyvolávání nenávisti. Šéfové CSU to odmítli jako "politický aktivismus". 

Trump vyhrožuje Íránu

23. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Donald Trump pohrozil Íránu "důsledky, jimiž málo lidí v historii kdy trpělo". Napsal to včera pozdě v noci na Twitteru velkými písmeny:
 



Reagoval na výrok íránského prezidenta Rouhaniho, který se na Trumpa obrátil slovy: "Pane Trumpe, nehrajte si se lvím ocasem, to povede jen k lítosti. Amerika by měla vědět, že mír s Íránem je matkou všech mírů a válka s Íránem je matkou všech válek."

Izrael zrušil arabštinu jako oficiální jazyk

23. 7. 2018 / Jan Darmovzal

čas čtení 11 minut

Izrael nikdy neměl ve svém zájmu nastolení míru nebo zlepšení vztahů se svými arabskými sousedy. Kdykoliv se pro Izrael naskytla šance na mírové řešení jakéhokoliv konfliktu nejen izraelská politická reprezentace, ale také většina veřejnosti vždy dala přednost násilí a okupaci před mírem. Se štědrou americkou podporou na armádní výdaje ve výši 3 miliard dolarů ročně se Izraeli zcela jistě válčilo velmi komfortně a krvavým konfliktům se nikdy nevyhýbal, i když při mnoha příležitostech zcela jistě mohl.

Levičáci mohou vyhrát, pokud podpoří rozumnou strategii a utvoří s rozumnými lidmi koalici

23. 7. 2018

čas čtení 4 minuty



Argumentace Willa Huttona v nedělním týdeníku Observer je zaměřena především na Británii, avšak stojí za úvahu i pro ostatní země Evropy


Údolí padlých, 60 km za Madridem, bylo bombastickým pokusem generála Franca vytvořit pomník španělské občanské válce k jeho vlastnímu prospěchu. V tomto údolí je anonymně pohřbeno třicet tisíc mrtvých z obou stran španělské občanské války. Údolí má dva zásadní problémy: mrtvoly republikánských a antifašistických vojáků jsou tam pohřbeny bez jejich souhlasu či bez souhlasu jejich příbuzných a jediné dva označené hroby jsou hroby Francisca Franca a José Antonia Primo de Rivery, zakladatele fašistické Falangistické strany.

New York Times: Portugalsko se odvážilo zrušit politiku škrtů. Prožívá obrovské hospodářské oživení


Šéf firmy Amazon: Odchod Británie z EU bez dohody vyvolá v zemi občanské nepokoje

23. 7. 2018

čas čtení 2 minuty



Doug Gurr, britský ředitel gigantické americké firmy Amazon, varoval, že pokud odejde Británie z EU bez dohody, do čtrnácti dnů poté dojde pravděpodobně v zemi k občanským nepokojům. Řekl to na pátečním jednání s novým britským ministrem pro brexit Dominicem Raabem, ultrapravičákem českého původu.

Raab v neděli řekl v britské televizi, že naprosto nevadí, že hlavní probrexitová kampaň, Vote Leave, porušila volební zákon. Ilegální referenda jsou zcela v pořádku:

Podle průzkumu deníku Sunday Times by pro odchod Británie z EU bez dohody dnes hlasovalo 38 procent, respektive 46 procent Britů.

Mike Galsworthy k tomu píše: Promiňte, ale kdo, do prdele, chce odchod Británie z EU bez dohody? To znamená: žádná dohoda  o lékařské pomoci pro Brity v zahraničí, o občanských právech, o  cestování, o letecké dopravě, o vědecké spolupráci, o lécích, o jaderném materiálu, o obraně a o bezpečnosti, o službách - a o desítkách dalších témat, jimiž se Světová organizace pro obchod nezabývá...




Fundamentalistický stoupence brexitu, "poslanec pro 18. století" Jacob Rees-Mogg řekl v rozhovoru pro Channel 4 News, že Britové budou mít prospěch z odchodu Británie z EU "až během nadcházejících padesáti let":



Mnozí Britové na to reagují, že nechtějí tak dlouho čekat.


Možná byl helsinský summit s Putinem pro Trumpa vlastně úspěch

22. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Představa, že Donald Trump uspořádá obrovské shromáždění svých stoupenců a na pódiu odstraní oponu a stoupencům představí svého mimořádného hosta Vladimira Putina, vypadá jako divoká halucinace. Ale už ne tak divoká, jak vypadala před týdnem, píše David Smith z Washingtonu.


Američtí Demokraté i Republikáni zuřili celý týden v médiích nad tím, že Trump odmítl zjištění amerických tajných služeb, že Rusko zasahovalo výrazným způsobem do americké předvolební kampaně, a postavil se na Putinovu stranu.

Steve Bannon chce v Evropě vyvolat ultrapravicovou revoluci

22. 7. 2018

čas čtení 4 minuty

Christopher Wylie: Musíme si uvědomit, že americká ultrapravice plánuje se zmocnit Británie i Evropy. Začíná se mezinárodně organizovat a my na to jen pasivně zíráme. Brexit byl teprve začátek. Musíme se zorganizovat a začít proti tomu bojovat.


Bývalý poradce prezidenta Trumpa Steve Bannon zakládá v Evropě nadaci s názvem The Movement (Hnutí), která má vyvolat ultrapravicovou revoluci po celém evropském kontinentu. Nejprve má ve prospěch ultrapravice ovlivnit volby do evropského parlamentu na jaře roku 2019.

Británie vyhrožuje, že nezaplatí své dluhy, většina Britů (Angličanů) by podpořila novou probrexitovou stranu

22. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

Dominic Raab vyhrožuje Bruselu, že Británie neuhradí Evropské unii své dluhy

Po rezignaci Davida Davise jmenovaný nový britský ministr pro brext, Dominic Raab, ultrapravičák českého původu, vyhrožuje nyní Bruselu, že Británie nezaplatí Evropské unii své dluhy, platby v rámci platných kontraktů, ve výši 39 miliard liber, pokud s EU nedojde k dohodě o brexitu.

Zdá se to být v rozporu s postojem britského ministra financí Philipa Hammonda, který řekl v prosinci 2017 o britském dluhu vůči EU: "Považuji to za nemyslitelné, že bychom jako stát odmítli splnit povinnost, kterou jsme uznali jako povinnost. To není uvěřitelný scénář. Takovou zemí nejsme. Upřímně řečeno, přestali bychom tak být důvěryhodnými partnery pro budoucí mezinárodní dohody."

Pozoruhodná úroveň britské parlamentní debaty o brexitu: Jak Mayová odpovídá na otázky

21. 7. 2018

čas čtení 3 minuty

Toto video zhlédlo více než tři čtvrtě milionu Britů...

Opoziční poslankyně Yvette Cooperová se opakovaně a neúspěšně snažila vydolovat z premiérky Theresy Mayové odpověď na jednoduchou otázku: "Budeme nebo nebudeme očekávat, že Evropská unie pro nás bude vybírat naše vyšší cla?"

(A takhle to je se vším... Takto se řeší v britské vládě všechny problémy, které vznikly v důsledku hlasování pro brexit!)


Yvette Cooper, Labour: Tak předpokládejme, že budeme mít různou úroveň cel. Předpokládejme, že my budeme mít nižší clo na zboží přicházející z USA a Evropská unie bude mít nižší clo na zboží přicházející z Nového Zélandu. Například. My bychom tedy pak vybírali to vyšší clo na zboží přicházející z USA, řekněme do Liverpoolu. Budeme zároveň očekávat, že EU bude vybírat vyšší clo pro nás ze zboží přicházejícího z Nového Zélandu? Anebo bude Evropská unie vybírat ze zboží z Nového Zélandu sama své vlastní clo? Na hranicích?

Jak američtí "experti" zničili demokratickou politiku

21. 7. 2018

čas čtení 4 minuty




Jediné, co potřebujete, je jednoduché heslo, a musíte ho neustále opakovat, protože jinak si ho lidé nevštěpí.


Krishnan Guru-Murthy: Mohu se vás zeptat na váš přístup k médiím? Protože to je něco, co se opravdu změnilo během doby, co jste v politice. I během mé kariéry: Před 20 lety bylo běžné, aby ministři běžně vystupovali v médiích a ve zpravodajství a v publicistických pořadech a v podstatě přišli do médií na požádání kohokoliv. Dnes je to relativně vzácné. Vy jste jeden z několika posledních opravdu vlivných britských politiků, který vystoupí v médiích, kdykoliv vás požádáme.


Ken Clarke, dlouholetý britský konzervativní politik:
No, my jsme všichni vystupovali v médiích. Je to součástí mého zaměstnání, to byl vždycky můj názor. A občas jsem byl velmi kontroverzním ministrem. Víte, ta představa, že jsem jaksi vždycky býval konzervativec, který flirtuje s levicí, tak jsem nebyl vždycky vnímán. A ocítal jsem se uprostřed opravdu velkých kontroverzí.

Zpráva pro všechny "sovětské Jugoslávce"!

21. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Joy Reid: "Donald Trump se oženil s jednou Američankou (svou druhou ženou) a s dvěma ženami ze země, která bývala Sovětskou Jugoslávií - Ivanou ze Slovenska a Melanií ze Slovinska."

Rory Yeomans: (ironie) "Myslím dnes v toto bolestné výročí na všechny své jugoslávské přátele, zejména ty, kteří vyrostli ve slovenské části Sovětské Jugoslávie. Slyšel jsem, že to byl prostě jeden velký stalinský gulag. Myslím na vás a modlím se za vás."


Ruští "zelení mužíčci" dorazili na Slovensko

21. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

 


K tomu píše Igor Daniš:

Posielam linky na  štandardné správy zo Slovenska o Nočných vlkoch, pretože škandalizácia cez subjektívne emotívne výlevy na sociálnych sieťach nepatrí k poctivej žurnalistike. To, že to niekto v SR z politických dôvodov (dobrovoľní hasiči, Kaliňák, trnavský Smer)  pootáča,   je už asi  normálne, v poslednom čase.  Samozrejme celá vec nie je v poriadku (a uvedomujú si to politici i novinári), ale je monitorovaná. Orgány, minister obrany reagujú - viď linky.  Časť vojenskej techniky pochádza  z Vojenského historického ústavu.   Lenže tí dobrovoľníci (občianske združenie) sa riadia podľa zákonov, ktoré dodržiavajú... Žijeme v právnom štáte (aj v dobe neomccarthizmu)... Atď. 

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/477441-snimky-z-dronu-nad-klubom-nocnych-vlkov-ukazali-tanky-aj-obrnene-vozidla/





Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Evropané jsou stále vstřícnější vůči uprchlíkům v zemích, které je přijímají...

21. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

...  občané jsou nepřátelští vůči imigrantům v zemích, kde jsou vedoucí politikové xenofobové.

Změny v přístupu vůči imigraci ze zemí mimo EU, od listopadu 2014 do března 2018. V západní Evropě vstřícnost roste, ve východní Evropě a ve Švédsku a Finsku klesá:


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v červnu 2018

21. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

V červnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 60 545.07 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 99 203.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem června 2018 309 026.60 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Pro stoupence czexitu: Británie připravuje nouzová opatření pro vypadnutí z EU bez dohody

21. 7. 2018

čas čtení 5 minut



- Mělo by to dopad na skoro všechny aspekty života v Británii
- 16 km dálnice v Kentu se stane parkovištěm pro zdržené kamiony
- Jak Británie, tak EU připravují krizová opatření
- Firmy začínají vytvářet krizové zásoby potravin a léků



16 km dálnice na jihovýchodě Anglie bude uzavřeno a proměněno v parkoviště, pokud dojde k vážnému zdržení nového celního odbavování kamionů v přístavu Dover. Dálnice M26 v Kentu by se stala parkovištěm pro asi 1400 kamionů, vzhledem k tomu, že až 10 000 kamionů denně bude muset po odchodu Británie z EU být celně zkontrolováno pro vstup  na území EU.

Theresa Mayová, zdá se, se úplně zbláznila

20. 7. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Aktualizace:  Michel Barnier, evropský vyjednavač pro brexit, v pátek odmítl Bílou knihu Theresy Mayové pro brexit.   Po schůzi evropské sedmadvacítky varoval, že Mayová nenabídla Bruselu pevnou základnu pro vyjednávání. Barnier také odmítl hysterické odmítnutí "hranice mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem", které Mayová právě zformulovala během své návštěvy Severního Irska. Jeden vysoký evropský diplomat uvedl, že členské země EU byly překvapeny a zklamány agresivním tónem Mayové, která obvinila Evropskou unii, že chce Británii "ekonomicky a ústavně destabilizovat".

Barnier zveřejnil forenzní kritiku nerealistické Bílé knihy Theresy Mayové a poukázal, že by jí navrhovaná opatření vyvolala riziko pašování, obrovského břemena byrokracie a že by znevýhodnila evropské firmy ve srovnání s britskými a zahraničními. Také poukázal na to, že není možné, aby Británie vybírala evropská cla, aniž by nad tím EU měla dohled. Barnier také objasnil, že britský návrh porušuje "červené čáry" Evropské unie ohledně nedělitelnosti čtyř svobod a celistvosti jednotného evropského trhu.


Už to začíná. Dojde "k obrovskému množství problémů", pokud Británie "vypadne z EU bez dohody. Britská ministryně pro Severní Irsko Karen Bradley v propagandistickém vysílání domácího rozhlasu BBC, které je nyní ohledně brexitu skoro jako někdejší Rádio Moskva, reaguje na varování irského premiéra Leo Varadakara, že britská letadla nebudou moci létat do Irska, pokud Británie zabrání irským rybářům lovit v britských vodách.




Britská premiérka Theresa Mayová se na poslední chvíli pokouší cosi diktovat evropské sedmadvacítce. Britští konzervativní euroskeptici ve své maniakální posedlosti údajnou britskou "výlučností" ("oni nás potřebují víc než my je") si neuvědomují, že po těsném britském hlasování pro brexit (civilizované země nedělají zásadní ústavní změny, pokud to není schváleno dvoutřetinovou většinou národa, kromě toho referendum o brexitu bylo jen konzultativní, nemělo právní sílu) nemá Británie žádné vyjednávací schopnosti a musí učinit, co jí nařídí Brusel.

Kolektivní halucinace českých politiků

20. 7. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Domnívám se, že není nic zvláštního na tom, že se názory lidí mohou různě, často i radikálně, měnit. A to dokonce žádoucím směrem. Za hilsneriády český lid Masaryka nenáviděl a věřil svorně v to, že židé pojídají krev křesťanských panen, za první republiky, tedy jen o pár desítek let později, vzýval tentýž lid Masaryka jako tatíčka. A pak za druhé republiky přišla další proměna.

Trump chce pozvat Putina do Bílého domu, avšak americká vláda netuší, co si s ním v Helsinkách dohodl

20. 7. 2018

čas čtení 5 minut

 

Donald Trump požádal svou vládu, aby oficiálně pozvala letos na podzim Vladimíra Putina k návštěvě do Washingtonu. Trump požádal svého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, aby Putina pozval k "pracovnímu dialogu", informovala mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová:

"V Helsinkách pan prezident souhlasil, že bude pokračovat pracovní dialog mezi zaměstnanci obou bezpečnostních rad. Prezident Trump požádal velvyslance Johna Boltona, aby pozval prezidenta Putina na podzim do Washingtonu a tato jednání už probíhají:




Trump zveřejnil toto pozvání v době, kdy čelil Bílý dům zuřivým reakcím po kontroverzním Trumpově setkání s Putinem v Helsinkách.

Hodina dějepisu

20. 7. 2018 / Roman Kanda

čas čtení 3 minuty


Milí žáci! V 19. a 20. století si lidé mysleli, že našli odpovědi na dvě důležité otázky, které je trápily. Zaprvé: jak rozvíjet svobody jednotlivce? A zadruhé: jak zmenšit nebo úplně zrušit společenské rozdíly mezi lidmi? Odpovědí na první otázku byl liberalismus a liberální demokracie, odpovědí na otázku druhou byl socialismus a socialistický stát. Ukázalo se, že každá z těchto odpovědí v sobě skrývá zase další dvě otázky. První: jak rozvíjet svobody jednotlivce, a přitom neprohlubovat společenské rozdíly? A druhou: jak zmenšovat společenské rozdíly, a přitom nezmenšovat (neohrožovat) svobody jednotlivce?

Proč se chováme jako němečtí nacisté za druhé světové války?

20. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

Myslím, že by Britské listy měly upozornit na rasistickou žumpu, která se rozlila pod facebookovým příspěvkem hnutí Žít Brno, píše Roman Kanda. Velkou otázkou je, proč to ti lidé dělají? Z iracionálního strachu? Z hysterie? Čemu věří? Proč se bojí nesmyslů? Mají potěšení z toho vytvářet si iracionální pocit nadřazenosti nad jinými lidmi?

Goldhagenova kniha Hitler's Willing Executioners (Hitlerovi ochotní kati),  která analyzovala dopisy německých vojáků z front druhé světové války, dokázala, že německé obyvatelstvo velmi dobře vědělo, že nacistické armády krutě vyvražďují neněmecké obyvatelstvo a souhlasilo s tím. Německo se stalo právem terčem ostré mezinárodní kritiky za to, jak lehce vražedné ideologii podlehla velká část tehdejšího německého obyvatelstva, jistě i z Československa, které se po válce octlo na straně vítězů.

Právem jsme vždy odsuzovali někdejší německý nacismus a rasismus, proč ho ale tak nadšeně dnes napodobujeme, namísto abychom řešili zásadní problémy České republiky, jimiž bude obyvatelstvo velmi brzo čelit (ztráta většiny zaměstnání v důsledku automatizace). Proč? Co z toho kdo má? Jaké potěšení jim to přináší? Nechápu. Dokážete to vysvětlit, ptá se Jan Čulík a dodává: Mimochodem, většina výroků reagujících na toto Facebookové prohlášení skupiny Žít Brno je trestných. Koho by to však v ČR zajímalo v situaci, kdy policie ČR má v některých  policejních vozech Okamurovy či Konvičkovy plakáty...


Jde opravdu do tuhého. ČR nemá ani ekonomickou budoucnost, pokud se bude profilovat jako nenávistný ostře rasistický národ. Opravdu je nutné, aby se systematicky začalo s trpělivým vysvětlováním veřejnosti, proč je její hysterický rasismus kontraproduktivní a proč si jím krátkodobě, střednědobě i dlouhodobě, obrovsky škodí. Nestačí jen pasivně přijmout, "No tak, my Češi jsme extremní rasisti", a pokrčit nad tím rameny. To je cesta do záhuby.

Je opravdu zapotřebí zkoumat psychologické procesy, které vedou tolik Čechů k těmto nepřijatelným postojům. Během svého pobytu v ČR se na mě obracejí zcela spontánně lidi s hysterickými, rasistickými výlevy, které jsou pro ně emocionálně zjevně nesmírně důležité - přitom je to naprostý nesmysl, poznamenává Jan Čulík.

Vedle Trumpa i Clintonová vypadá čistá

20. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

Donald Trump získal v roce 2016 prezidentský úřad částečně i proto, že voliči vnímali jeho oponentku, Hillary Clintonovou, jako podvodnici zabývající se jen sama sebou, napsal Rick Newman. Trump však nyní dosáhl nemožného: Vedle něj vypadají i Hillary Clintonová a její manžel Bill jako etické příklady, srovnáme-li je s korupcí endemickou v Trumpově administrativě.

Jak Trump několika slovy destabilizoval Černou Horu

20. 7. 2018

čas čtení 4 minuty

 



Černá Hora nevěřícně zuří poté, co se Trump vyjádřil, že tato země nestojí za to, aby ji NATO vojensky hájilo


Uprostřed léta se Černohorci většinou ochlazují na plážích Jaderského moře. Letos je horko ještě větší, poté, co Donald Trump charakterizoval občany této malé země na Balkáně jako "velmi agresivní" a schopné vyvolat třetí světovou válku.

Trump nadává Evropské unii za to, že pokutovala firmu Google částkou 5,1 miliardy dolarů

20. 7. 2018

čas čtení 2 minuty



"Opravdu tentokrát zneužili USA, ale ne dlouho!"

Google byl shledán vinným z "vážného protizákonného jednání" prostřednictvím aplikací Android.

Donald Trump zaútočil na rozhodnutí Evropské unie za to, že pokutovala firmu Google částkou 5,1 miliard dolarů za "vážné protizákonné jednání". 

Evropská komise oznámila tuto rekordní pokutu ve středu poté, co vyšetřování zjistilo, že Google donutil výrobce chytrých telefonů, aby do nich předinstalovali vyhledávače a prohlížeče firmy Google, anebo přišli o přístup k jeho onlinové a streamovací službě.

Gorbačov a Trump, aneb Když dva nedělají totéž

20. 7. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Během rozpadu někdejšího sovětského impéria se v důsledku kombinací bývalého šéfa KGB Andropova dostal do čela země reformista Gorbačov. KGB tehdy nebyla ani tak "progresívní", jako si spíše spočítala, že bez podstatných politických reforem se SSSR nikdy nepodaří prolomit západní blokádu, která ho odřezávala od klíčových moderních technologií. A v tom případě by "země, kde zítra již znamená včera" nedokázala dlouhodobě udržet krok se Západem již ani ve vojenské oblasti.

Soustřeďme se v první řadě na reálné zločiny Trumpovy administrativy

20. 7. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

V nekonečné záplavě hystericky laděných komentářů a analýz na adresu amerického prezidenta Donalda Trumpa, který bez skrupulí maže med kolem Putinových úst, aby vzápětí souhlasil se závěry americké zpravodajské komunity týkajícími se vměšování ruských rozvědčíků do amerických prezidentských voleb, se ztrácí nejeden důležitý fakt. Pro americkou a světovou veřejnost je - alespoň dle mého soudu - mnohem důležitější konfrontace s reálnými zločiny Trumpova kabinetu.

Přečetli jsme:

Je česká sázka na jádro správná? Cena reaktoru se má vyšplhat až na 300 miliard, stát chce přitom dva. To může položit i ČEZ

20. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Debata o jaderné energetice v posledních dvou letech v Česku prakticky neexistuje. Drtivá většina politiků bere potřebu nových jaderných zdrojů jako samozřejmou a už dávno rozhodnutou věc. Nejlépe to asi vystihl dnes už bývalý ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. "Když vidím premiéra i vládu, jakou má tendenci jít do jádra, museli by nás vynést nohama dopředu, abychom od toho couvli," prohlásil nedávno v médiích. Jednou s novými bloky státní energetická koncepce počítá, tak není jiné cesty. Premiér Andrej Babiš se dokonce nechal opakovaně slyšet, že reaktory měly už dávno stát a že vybudování těchto extrémně komplikovaných zařízení je "triviální".

Celý text: ZDE

Další Trumpův obrat o 180 stupňů: Nyní tvrdí, že za zasahování do amerických voleb nese vinu Putin

19. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta



Donald Trump nyní tvrdí, že považuje Vladimíra Putina osobně odpovědného za zasahování Ruska do amerických prezidentských voleb r. 2016. Opustil tak své pondělní výroky, které vyvolaly ostrou kritiku od představitelů obou amerických politických stran.

V rozhovoru pro CBS News, který se vysílal ve středu večer, Trump nyní tvrdil, že považuje Trumpa za osobně odpovědného za toto zasahování.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Americké ministerstvo zahraničí připravilo prohlášení o sestřelení holandského letadla MH17, ale nevydalo ho

19. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

V prohlášení, připraveném ke  zveřejnění při příležitosti čtvrtého výročí sestřelení malajského letadla MH7 na Ukrajině, konstatovalo americké ministerstvo zahraničí, že plně souhlasí se závěry společného vyšetřovacího týmu (JIT), který "poskytl přesvědčivé důkazy, že raketomet BUK, který letadlo sestřelil, pocházel z 53. ruské protiletadlové raketové brigády. Svět stále čeká na to, že Rusko přizná tento čin.

Americké ministerstvo zahraničí toto prohlášení nevydalo.


Británie se propadá do vážné krize

19. 7. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Foto: Brexitový fundamentalista Jacob Rees-Mogg

Známý televizní komentátor Robert Peston: Theresa Mayová informovala, že v srpnu a v září bude vydáno 70 "technických vyhlášek" pro britské podniky a domácnosti, které vysvětlí, jak se všichni máme připravit na vypadnutí z Evropské unie bez dohody (pokud k tomu dojde). Panebože!
 

Sedmá pečeť v dnešní Británii: Kdo vládne zemi?


Mléčné výrobky se po odchodu Británie z EU zřejmě stanou luxusním zbožím. Máslo, sýry a jogurty z EU budou velmi drahé, varuje mlékárenská firma Arla:

Obama: Když jsou dnes politikové přistiženi při lži, lžou o to víc

19. 7. 2018

čas čtení 2 minuty




Jsme svědky naprosté bezostyšnosti vedoucích politiků, když jsou přistiženi při lži, a tak lhaní zintenzivní.

Podívejte se, politikové vždycky lhali, ale bývalo to, že když jste je přistihli, byli zkroušení. Dnes prostě jen lžou dál.

Trumpovy výroky ohromily Černou Horu

19. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

 "Agresivní" Černá Hora zvýšila na žádost USA počet svých vojáků sloužících v Afghánistánu...


"Je to nejpodivnější prezident Spojených států," konstatoval Ranko Krivokapic, předseda černohorské opoziční sociálnědemokratické strany.

V úterním interview pro Fox News Trump vyjádřil názor, že Černá Hora vyvolá třetí světovou válku.

Přesto šance na odstranění trumpismu z americké politiky existuje

Trumpovi protivníci dělají vše pro to, aby byl znovu zvolen

19. 7. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Mám neblahý dojem, že američtí demokraté a s nimi ideologicky spřízněná média (tj. téměř veškeré sdělovací prostředky vyjma Fox News, rozhlasových show a konspirační stoupy Infowars) dělají vše pro to, aby si letos republikáni udrželi většinu v obou komorách Kongresu a aby byl Donald Trump za dva roky opět zvolen americkým prezidentem. Je to naprosto děsivá představa, neboť Trumpova administrativa si doma i na mezinárodní scéně počíná jako nepříčetná demoliční četa, která se před ničím nezastaví. 

Trump v televizi znovu odsoudil Merkelovou a odmítl kritizovat Putina

18. 7. 2018

čas čtení 3 minuty

Trump: Proč by měla americká armáda v NATO zachraňovat nějakou Černou Horu? (nebo ČR? pozn. red.)

Francis Fukuyama: Černá Hora, která má jen asi 600 000 obyvatel, se může stát hodně nebezpečná, pokud se vzruší.

Tom Wright: Prezident Trump charakterizoval Černou Horu, spojence v NATO, jako "agresivní" a řekl, že její agresivita by mohla vést k třetí světové válce. S Ruskem, na druhou stranu, žádné problémy nejsou.



V rozhovoru pro Fox News Trump znovu zpochybnil význam NATO a chybně se vytahoval, že přiměl členské země zvýšit své příspěvky

Na otázku, kdo lépe zastupuje zájmy své země, zda Angela Merkelová nebo Vladimír Putin, Trump znovu v rozhovoru pro Fox News, vysílaném v úterý, projevil impuls zaútočit na spojence a nekritizovat nepřítele.

"Angela byla superhvězda, dokud nedovolila milionům lidí přijít do Německa," řekl Trump a pokračoval: "To ji opravdu poškodilo, jak víte. Byla v jakýchkoliv volbách neporazitelná. Dovolila vstup do země milionům lidí. Byla to velká migrace a zjevně to Angelu velmi poškodilo. Nechci říct, kdo je lepší a kdo není, ale říkám toto: velmi jí poškodila imigrace - velmi, velmi."

O vnímání společnosti v komunistické Evropě

18. 7. 2018

čas čtení 1 minuta



Na základě studia archivního materiálu z Československa, Polska, NDR, Rumunska a Bulharska, nová kniha Perceptions of Society in Communist Europe zkoumá, zda a do jaké míry braly komunistické režimy vážně názory svých občanů, jak získávaly své informace a jak jim to pomáhalo realizovat a udržovat svou vládu.

Navzdory tomu, v co se obecně věří, komunistické režimy se snažily legitimizovat svou nadvládu s minimálním používáním násilí ve snaze udržet svou každodenní moc. Součástí tohoto přístupu bylo trvalé vyjednávání mezi vládci a ovládanými. Klíčem k úspěchu komunistických vlád byl souhlas občanů s jejich vládní politikou. Analýzou témat, jako byl stalinský muzikál v Československu, dopisy dělníků adresované vedení komunistické strany v Rumunsku, televizního vysílání pro děti v Polsku a postavy tajného agenta v dobové kultuře a mnoha dalšího dokazují Muriel Blaive a další autoři schopnost sociální historie provést dekonstrukci parochiálního národního vnímání komunismu

Tato novátorská publikace je životně důležitým zdrojem pro akademiky, postgraduanty a pokročilé studenty zabývající se historií středovýchodní Evropy, stalinismu a srovnávacího komunismu. 

Trump nyní přiznává, že Rusko zasahovalo do amerických prezidentských voleb, ale stále věc mate

18. 7. 2018

čas čtení 1 minuta



Poté, co se vysocí činitelé Republikánské strany distancovali od Trumpova chování během jeho schůzky s Putinem v Helsinkách, Trump zase obrátil a po návratu do Washingtonu se vyjádřil, že přijímá zjištění amerických výzvědných služeb, že Rusko zasahovalo do předvolební kampaně před americkými prezidentskými volbami v roce 2016. Ovšem okamžitě to zároveň zpochybnil.

Pět svědků, kteří budou svědčit proti bývalému Trumpovu šéfu předvolební kampaně Manafortovi, dostane soudní imunitu

18. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta




Mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller, který stíhá bývalého šéfa Trumpovy předvolební kampaně Paula Manaforta chce poskytnout imunitu pěti potenciálním svědkům, před procesem s Manafortem, který se bude konat příští týden v Alexandrii.

Všech pět svědků uvedlo, že budou svědčit, avšak nechtějí se inkriminovat, a tak prokurátoři žádají americký soud, aby jim poskytl záruku, že jejich svědectví nepovede k jejich trestnímu stíhání.

Manafort čelí trestnímu stíhání v souvislosti se svými bankovními a daňovými podvody. Tento lobbista je obviněn, že skrýval svou práci pro proruskou politickou stranu na Ukrajině i peníze, které tím vydělal. 

O zdroji napětí mezi Ruskem nebo Čínou a Západem

18. 7. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Mnoho lidí si myslí, že není žádný důvod, proč by Rusku nebo Číně nebo jiným podobným zemím měl vadit západní demokratický svět. Můžeme přece spolupracovat a respektovat své odlišné systémy. Jenže ruský ani čínský systém není nic samozřejmého, jde o improvizaci v reakci na neúspěch komunistického zřízení, které bylo také „experimentální“ a mělo podle původních představ porazit Západ ekonomicky i sociálně.

Změna klimatu může "vyřadit z provozu internet"

18. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

Labyrint kabelů a hardwaru podporující internet bude zřejmě zaplaven slanou vodou, až se v následujících 15 letech zvedne mořská hladina. Tisíce kilometrů podzemní infrastruktury budou zaplaveny, zejména v pobřežních městech, upozorňuje Alexander C. Kaufman.

Rusko teď "může vydávat cokoliv za součást dohody s Trumpem"

18. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Tohle je důvod, proč se nescházet s Putinem za zavřenými dveřmi beze svědků, píše politolog z London School of Economics Brian Klaas. Cokoliv teď udělají mohou prohlásit za součást dohody mezi Putinem a Trumpem. Tento summit byl zřejmě největší a nejdalekosáhlejší katastrofou Trumpova prezidentství.


Americký generál Hodges: "Rusko uznává jedině sílu"

18. 7. 2018

čas čtení 7 minut

Během jednoho týdne americký prezident zaútočil na NATO a nadbíhal Vladimiru Putinovi. Penzionovaný generál U.S. Army Ben Hodges sdělil Deutsche Welle, že Trump, který se odcizuje americkým spojencům, "znepokojuje každého vojenského profesionála", kterého zná.

Američané, jimž nestraší ve věži, už vědí, že v čele státu stojí zrádce. Otázka zní: Co dělat?

18. 7. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Dvanáct agentů ruské vojenské rozvědky bylo tento týden obviněno z vměšování do amerických voleb v roce 2016 ZDE. Došlo i k zatčení ruské agentky s úkolem infiltrovat organizaci amerických zbrojařských lobbistů NRA ZDE. Rusové stáli za pokusem o puč v Černé Hoře poté, co země požádala o vstup do NATO ZDE. Ruská stopa byla nalezena v Makedonii a týká se podpory agresivních nacionalistů destabilizujících vztahy s Řeckem - na pozadí parlamentní iniciativy usilující o vstup do NATO ZDE. Ovšem prezident Spojených států Donald Trump veřejně tvrdí, že zhoršení vztahů mezi USA a Ruskem, které lze stopovat až k ruské invazi na Ukrajinu v roce 2014, údajně vzniklo výhradně vinou americké strany ZDE.

Probrexitová kampaň Vote Leave dostala pokutu 61 000 liber a byla udána policii

17. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Britská vládní Volební komise pokutovala oficiální probrexitovou kampaň částkou 61 000 liber a udala ji policii poté, co tento kontrolní orgán zjistil "podstatné důkazy" o tom, že kampaň Vote Leave byla koordinována s druhou kampaní BeLeave, a porušila tak hrubě volební zákon limitující finanční výdaje na předvolební kampaň.

Kontrolní orgán uvedl, že se rozhodl kampaň Vote Leave tvrdě pokutovat, protože její aktivisté se odmítli dostavit k výslechu.

Volební komise zjistila, že kampaň Vote Leave vydala o 675 000 liber více na předvolební kampaň před referendem o brexitu, než zákon dovoluje.

Mnozí britští poslanci konstatují, že referendum o brexitu je tímto podvodem podstatnou měrou zpochybněno.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

"Putinova služka": Tisk po summitu v Helsinkách označil Trumpa za zrádce

17. 7. 2018

čas čtení 1 minuta



Většina světového tisku hodnotí summit v Helsinkách jako triumf pro Putina


Deník New York Daily News označil Trumpa za zrádce:

 



Deník Washington Post napsal: "Trump prosazuje Putinovo 'mocné' dementi". List uvádí, že Trump poskytl ruskému prezidentu "absolutní diplomatický triumf, protože odmítl podpořit "kolektivní závěr" amerických výzvědných služeb, že Rusko zasahovalo do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Ruský vládní deník Rossijskaja gazeta píše, že se styky s USA zlepšily a že přátelé by mezi sebou neměli bojovat. List píše, že v důsledku diskuse Trump-Putin se mnoho věcí zlepšilo.

Finský deník Kauppalehti zhodnotil summit: Trump 0 - Putin 1.



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

30047

Jednou se do Palestiny vrátíme

17. 7. 2018 / Jan Darmovzal

čas čtení 12 minut

Náš první den v Palestině byl ve znamení přejezdů, a to z území „velkého Jeruzaléma“ na Západní břeh. Nejprve je nutné se dostat skrze velkou zeď známou jako „zeď hanby“ separující Izrael od palestinských teritorií. Jen velmi těžce se nám dařilo chápat, proč takový železo-betonový kolos rozděluje silnici, kterou jsme přijížděli, na dvě části. Tato zeď se táhne v celkové délce zhruba 770 kilometrů a je vybavena ostnatým drátem a hlídkovými věžemi s kamerovým systémem. Tato zeď zcela protiprávně stojí z 85% na palestinském území a krade tak další palestinskou půdu, především se zdroji vody, a brání tak nejen komunitě v normálním životě, ale i palestinským farmářům v přístupu k jejich polím. Mezinárodní soudní dvůr prohlásil celou zeď za ilegální a uložil Izraeli odstranit ji, ale ten staví dál v rozporu s rezolucemi, které vydalo mezinárodní společenství. Opravdu jsme si připadali, jako bychom vjížděli do vězení s nejvyšší možnou mírou ostrahy. Nemohli jsme se zbavit pomyšlení na to, jací lidé v tomto vězení asi žijí, jaký je jejich zločin a zdali vůbec měli právo na to zúčastnit se nezávislého soudního řízení. Tohle byly jedny z prvních otázek, které jsme si kladli při našem příjezdu do Palestiny.

Fraška brexitu pokračuje zcela neuvěřitelně

17. 7. 2018

čas čtení 3 minuty

Ze strachu před poslanci nařídila Theresa Mayová, aby začaly parlamentní prázdniny o čtyři dny dříve než normálně



Fraška jménem brexit pokračuje. Minulý týden přiměla při jednání na svém letním sídle v Chequers britská konzervativní premiérka Theresa Mayová svou vládu, aby přijala rozmělněný plán pro brexit, který by udržel britskou vazbu na evropský společný trh a omezil by ekonomickou katastrofu, kterou brexit vyvolá. Proti tomuto plánu začali zuřivě vystupovat fundamentalističtí stoupenci brexitu, jako je "poslanec pro 18. století" Jacob Rees-Mogg. Mayová se jich zalekla a rozmělněný plán pro brexit zrušila. Přistoupila na požadavky fundamentalistických stoupenců brexitu, kteří chtějí odtržení Británie od Evropy za každou cenu. To vyvolá hospodářskou katastrofu, nedostatek léků, nedostatek potravin, likvidaci letecké dopravy mezi Británií a Evropou a další velké problémy.

Nikdo netuší, jak bude reagovat evropská sedmadvacítka. Ta zatím jen zděšeně přihlíží. (Nebo vlastně docela bez zájmu.) (Fundamentalistický zastánce brexitu, konzervativní poslanec Bernard Jenkin, tvrdil v pondělí v rozhlase BBC, že "Brusel Británii zastrašuje a šikanuje". Jak by to bylo možné, píše Zoe Williams. Dokud Bruselu Británie neřekne, co vlastně chce, mohou tam jen zírat.)

Jak to shrnula konzervativní poslankyně Anna Soubry:

"Jestliže neumožníme obchodní výměnu s Evropskou unií bez překážek, buď prostřednictvím celní unie, anebo nějakou magickou třetí cestou, o níž si paní premiérka myslí, že je realizovatelná, a doufám, že se jí to povede, mnoho štěstí - jestliže to neumožníme, tisíce pracovních příležitostí bude zlikvidováno. A páni poslanci, kteří sedí na těchto lavicích, přiznávají v soukromých rozhovorech, že vědí, že tomu tak je. A v soukromých rozhovorech také říkají, že likvidace statisíců pracovních příležitostí stojí za to, aby naše země znovu získala svou suverenitu. Jen to sdělte lidem v mém volebním okrsku! Řekněte to lidem, kteří hlasovali v mém volebním okrsku pro brexit! Nikdo nehlasoval pro to, aby zchudnul, a nikdo nehlasoval pro brexit na tom základě, že někdo s pozlacených důchodem a zděděným bohatstvím jim sebere jejich zaměstnání!"




Zdůrazňujeme: Takto nepromluvila v parlamentě labouristická opozice. Ta mlčí.

Pak následovalo hlasování v parlamentě a Theresa Mayová získala podporu pro svou ostudnou kapitulaci fundamentalistickým stoupencům brexitu většinou pouhých tří hlasů. Podpořili ji tři labourističtí stoupenci brexitu!

Posléze premiérka Mayová rozhodla, že parlamentní prázdniny začnou o čtyři dny dříve než je zvykem, aby mohla z Dolní sněmovny před poslanci utéci. 

Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 News: Vláda chce předčasně zahájit parlamentní prázdniny a zrušit zasedání parlamentu na celý zbytek července a na celý srpen. Pak přijde období stranických sjezdů. Snažím se vzpomenout si, zda se blíží něco opravdu závažného, o čem by měl parlament debatovat. Víte to někdo? Víte to někdo?




Úroveň vnitřní demokracie je u českých bolševiků na poměry vcelku standardní, oproti Babišovi nebo Okamurovi, s tou vnější jsou na štíru

Boj s "komunisty", tedy soudruhy podnikateli, jako folklór

17. 7. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 9 minut

Fakt se nebudu zastávat komunistů. Ale v té lamentaci řady politiků i komentátorů, dle kterých je vláda s podporou bolševiků něco mezi morovou ranou a srpnovou invazí, mně zní příliš mnoho falešných tónů. Několik faktů. 

Další obvinění ve věci ruského vměšování do prezidentských voleb v USA

17. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

V den setkání Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem zveřejnily NY Times zprávu o tom, že byla americkým ministerstvem spravedlnosti za špionáže obviněna Ruska, jež se měla údajně pokoušet zprostředkovat tajných setkání Trumpa s Putinem během prezidentské kampaně v roce 2016. Ministerstvo spravedlnosti USA uvolnilo informaci, že se měla Maria Butinová - na příkaz - snažit o zprostředkování skryté komunikace s dalšími americkými politiky za účelem prosazování zájmů Ruska. Měl jí k tomu vytipováním vhodných osob v politice, médiích a businessu dopomoci neidentifikovaný americký agent. Ačkoliv nebyl identifikován, Maria Butinová měla údajně velmi blízko ke zbrojařské lobby a zejména k Paulu Ericksonovi, konzervativnímu aktivistovi a členovi N.R.A (Národní střelecké asociace podporující zájmy zbrojařské lobby). Existují zveřejněné informace o tom, že Erickson byl na pozvání Butinové v Moskvě. Obvinění proti Butinové a další obvinění proti dvanácti ruským zpravodajcům ostře kontrastují s tvrzením amerického prezidenta na tiskové konferenci po setkání s ruským prezidentem, že nevidí žádný důvod, proč by ruský prezident měl zájem na vměšování se do amerických záležitostí.

Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
23468