Sebeničivá debilita:

Parlamentní listy zase rozšířily idiocii. Dotace z EU nemají nic společného s odváděním dividend do zahraničí. Za to nesou vinu čeští politici

26. 7. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Foto: Obdobné informace najdete snad ve všech českých městech a vesnicích. Revitalizaci obce Kestřany z 85 procent !! financovala Evropská unie. Čechy to ovšem nezajímá. Nevnímají, že jejich zemi zcivilizoval Brusel...

Fascinuje mě, jak silně je v ČR rozšířen frustrovaný, sebeničivý hysterický postoj, datující se zcela zjevně až zpět do začátku devadesátých let, kdy především pod vlivem Václava Klause (jehož ještě idiotštějším pokračovatelem je jeho syn Václav Klaus mladší) došlo k provokativnímu zpochybnění veškerých civilizačních a humanistických hodnot - pod praporem víry, že všechno je dovoleno, i naprostá blbost.

Za prvních deset let členství v Evropské unii dostala Česká republika z Bruselu celkem 410,2 miliard korun. V letech 2004-2014 odvedla ČR do Bruselu 387,3 miliardy korun a získala 797,5 miliard korun. Rozdíl je 410,2 miliard korun. Zdroj ZDE

Tyto obrovské dotace pokračují i nadále:

"Česká republika získala v prvním pololetí 2017 z rozpočtu Evropské unie o 16,7 miliardy korun více, než do něj odvedla." ZDE  

Poradce papeže Františka odmítl Salviniho návrh všude povinně vyvěsit krucifixy

26. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

Krucifix je symbolem protestu proti hříchu, násilí, nespravedlnosti a smrti. NIKDY to není symbol totožnosti



Antonio Spadaro, vysoký poradce papeže Františka, ostře odsoudil návrh ultrapravicové Ligy na to, aby byly povinně vystaveny krucifixy ve všech veřejných prostorách, včetně přístavů, škol, velvyslanectví a věznic.

Tento návrh byl tento týden předložen italskému parlamentu. Kdo by krucifix nevystavil, byl by pokutován částkou 1000 euro (25 000 Kč).

Rozhovor Britských listů 174.

Babiš má vládu. A co dál?

20. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta


Jan Čulík hovoří s politologem Jiřím Pehem o současné politické situaci v České republice. Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. července 2018.

30050

Pokračování na téma hroutící se české oligarchie

OKD aneb další okénko do zákulisí české mocenské struktury

26. 7. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

V tomto týdnu začala speciální vyšetřovací komise poslanecké sněmovny s prověřováním detailů privatizace OKD. Že je předvolán Zdeněk Bakala, to asi málokoho překvapí. Jenže česká média kupodivu nepřekvapuje fakt, že byli k vyšetřování předvoláni další reprezentanti české oligarchie. Pozornost se soustředí na Bakalu, což svým nenapodobitelným způsobem přihřívají mediální paraziti typu Parlamentních listů: za kredibilní vydávají postavy zbohatlických hoštaplerů typu Pavola Krúpy, podle jmenovaného zdroje snad nějakého "nezávislého" vyšetřovatele Bakalových "zločinů". Pro neinformovaného a ne úplně informačně gramotného čtenáře stačí jeden ústřední arciďábel, kterého odhaluje "dobrodinec", operující na stejném poli, jen o nějaké to patro níže v suterénu. Fakt, že vysvětlovat souvislosti privatizace a následných obchodních transakcí mají přijít majitelé finančních skupin Penta nebo J&T, se asi nehodí do agendy "nezávislých" médií...

Mezitím v Absurdistánu 77:

Občané reagovali na státní televizi TVP, policie útočí na demonstranty a polští hasiči zasahují ve Švédsku

26. 7. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Na pár dnů byl polský internet zaplaven falešnými screen graby z hlavního zpravodajského pořadu státní polské televize TVP “Wiadomości”. Byl to další příklad toho, kdy dostala strana Právo a spravedlnost tvrdou lekci ohledně moci internetu a jak funguje tzv. "efekt Streisandové".  Víte, televize v Polsku byla vždycky zpolitizovaná a obvinění, že je zaujatá ve prospěch současné vlády, nejsou ničím novým. Avšak jak si pravidelní čtenáři této série jistě pamatují, strana Právo a spravedlnost ani nepředstírá, že by chtěla, aby byla veřejnoprávní televize nestranná, a proměnila ji v primitivní propagandistický nástroj. Hlavní zpravodajský pořad TVP lze občas lehce srovnávat se státní severokorejskou televizí: drzou propagandu přerušují jen komentáře provládních novinářů a - jen velmi zřídka - tendenčně vybrané fragmenty záběrů opozice. Podstatou propagandy strany Právo a spravedlnost se staly zpravodajské "pásky" v dolní části obrazovky, protože když zestručníte informaci do vět obsahujících jen asi 90 písmen, absurdita sdělovaného je ještě daleko zjevnější.

Arron Banks, hlavní sponzor brexitu, podváděl s diamanty, zbraněmi a ruskými penězi

26. 7. 2018

čas čtení 1 minuta



Arron Banks, který byl největším donátorem kamapaně pro brexit v Británii částkou 6 milionů liber (nikdo neví, odkud přišly) podle trestního oznámení podaného jeho společníkem u jihoafrické policie plánoval vojenský převrat ve prospěch svého kumpána v africkém Lesothu a měl podnikatelské vazby na ruskou firmu dolující diamanty.
 

Hodnota Facebooku se propadla o 111 miliard dolarů: opustily ho tři miliony uživatelů

26. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Po skandálu se zneužitím osobních údajů 87 milionů uživatelů Facebooku, který spáchala firma Cambridge Analytica, přišel ve čtvrtek Facebook na americké burze o 118 miliard dolarů. Mark Zuckerberg přišel o 16 miliard dolarů. Došlo k tomu, co Facebook informoval investory, že v Evropě Facebook opustily tři miliony uživatelů.

Jde o největší pokles hodnot akcií za jediný den v historii světových burz.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sláva! Rozum zvítězil

26. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Praha 1 by měla omezovat provoz automobilů, který činí vzduch v centru města v důsledku trvalých dopravních zácp nebezpečným a nedýchatelným, a budovat cyklotrasy, ne cyklisty v Praze zakazovat! (JČ)

Trump zakázal přístup do Bílého domu reportérce z CNN, kritizují ho za to i Fox News

26. 7. 2018

čas čtení 2 minuty


Fox News stojí "v silné solidaritě" s CNN, poté, co reportérka Kaitlan Collins byla vyloučena z tiskové konference Trumpa a Junckera


Reportérka CNN Kaitlan Collins byla vyloučena z tiskové konference v Bílém domě  poté, co se zeptala Trumpa na odložení návštěvy Vladimíra Putina a na nahrávky Michaela Cohena.

Zákaz vstupu na tiskovou konferenci v Bílém domě pro tuto reportérku vyvolal ostře kritickou reakci od tradičního rivala televize CNN, Fox News a od Asociace korespondentů z Bílého domu, která Trumpovo rozhodnutí označila za "chybné a slabé".

Britský europoslanec požaduje, aby byli stoupenci EU souzeni za zradu národa

26. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

"Je načase, abychom aktualizovali britský Zákon o zradě státu, aby postihoval ty. kteří chtějí zničit nebo ochromit britský stát. To znamená extremní džihádisty. Také ty, kteří budou v budoucnosti aktivně a nedemokraticky pracovat proti Velké Británii prostřednictvím své extremní loajality vůči Evropské unii."


Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

24605

Pan Nikdo v H-systému

26. 7. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Dovolte mi, prosím, pár úvah nad zřejmě nejžhavějším tématem současného veřejného prostoru v České republice. Včera jsem odpoledne a večer poslouchal různé komentáře a reakce na rozhodnutí Nejvyššího soudu v případu H-systému. A stále se mi zdá, že nikdo jasně neřekne to podstatné: kdyby se vyšetřilo, kam zmizely ukradené peníze, tedy asi miliarda korun, mohli být podvedení klienti řádně odškodněni. Všichni.

Ad H-systém

26. 7. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Ad H-Systém. Soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková řekla, že cílem práva (justice) není nastolit spravedlnost, ale zabránit nespravedlnosti. Na první pohled to vypadá jako hloupost - přece o čem je "spravedlnost" než o nastolování spravedlnosti? - ale ve skutečnosti je to naprosto přesné a pravdivé. I ten nejlepší rozsudek nenastolí spravedlnost: nevrátí život nebo zdraví, nevymaže zlé emoce okradeného... Ale může zabránit nespravedlivosti.
V rozsudku u H-Systému k tomu bohužel došlo. V této neskutečné kauze vůbec nebylo možné zajistit spravedlnost. Ale tento rozsudek nejenže nezabraňuje nespravedlivosti, on ji přímo vytváří - a je mně úplně jedno, že se tak dělo "podle práva". Pokud ano, je to právo špatné. Doufejme, že Ústavní soud rozhodne podle výše uvedené zásady a nespravedlnosti (zbavení majetků) zabrání; bylo by pak ale vhodné pomyslet na to, aby se odstranila nespravedlivost u těch klientů H-Systému, kteří do bytového družstva nevstoupili a jsou tak čistými poškozenými.

29817

Deformace veřejného mínění způsobená prostou mediální hloupostí

26. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

ČT se zeptala primátorů krajských měst, jestli by přijali uprchlíky. Musím říct, že tomu nerozumím, píše Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci na Facebooku. Kraje a ani obce nemají žádné pravomoci rozhodovat o tom, jací cizinci a s jakým statutem na jejich území žijí. Přestože je integrace na lokální úrovni zásadní, tak v ČR samosprávy žádné pravomoci nemají. Proto opravdu nechápu, proč ČT vnáší toto téma před komunálními volbami. Když už tedy, proč otázka nezní, jaké pravomoci a jakou roli by v integraci měla hrát místní samosprá
va. Co vám chybí, abyste podpořili soužití cizinců a většinové společnosti? Je to pro mě zklamání a chápu opatrnost některých primátorů, protože je to novinářské naskakování na populismus. 
Obdobně vidím otázku týkající toho, zda Češi souhlasí se smíšenými náboženskými sňatky (iDNES.cz). Opravdu se na něco takového máme ptát? Jakým způsobem to deformuje celou společnost, když tu odpověď získáme? Nemyslím si, že lidé reálně takto přemýšlí.

Není pravda že jednotlivec nic nezmůže: Švédská studentka zabránila deportaci Afghánce

25. 7. 2018

čas čtení 2 minuty



Elin Ersson (21), švédská studentka, se odmítla posadit před odletem v letadle v Goteborgu, dokud nebyl deportovaný Afgánec z letadla odveden.

Erssonová, studentka na Goteborské univerzitě, si koupila letenku z Goteborgu do Turecka poté, co spolu s dalšími švédskými aktivisty, pomáhajícími uprchlíkům, zjistila, že v letadle má být deportován Afghánec zpět do Afghánistánu.

Při vstupu do letadla začala Erssonová svůj protest živě vysílat na Facebooku. V úterý video zaznamenalo více než půl milionu zhlédnutí, od té doby miliony.

Ostatní cestující v letadle Erssonové projevovali jak sympatie, tak nepřátelství. Zejména jeden Angličan se choval neuvěřitelně neurvale. "Chceme už letět," vykřikoval a sebral jí mobilní telefon. Pracovník letadla jí ho zase vrátil.

Slovensko: Romský mladík je po brutálním rasistickém útoku v kritickém stavu

25. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta



Útočníci v Žilině brutálně zkopali mladého Roma, který je v nemocnici v kritickém stavu s krvácením do mnozku. Skupina 10-15 rasistů zaútočila na skupinu Romů v sobotu 21. července po půlnoci. Jeden z povolaných policistů se vyjádřil: "Centrum města není pro Romy, je pro bílé."

Na útočníky byl vydán zatykač.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

 

"Setkal jsem se s muslimem a přežil jsem to!" - Uspořádejme turné po ČR!

25. 7. 2018

čas čtení 3 minuty


Čeští občané, kteří osobně znají nějakého muslima, vědí, že nenávidět muslimy je pitomost. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění společnosti Median, jak na to upozornil Daniel Prokop:

Iracionální nenávist vůči muslimům je v ČR uměle z komerčních a politických důvodů vyvolávána sdělovacími prostředky, a nejsilněji ovlivňuje nevzdělané a staré občany a občany, kteří nikdy nevytáhli paty ze své vesnice a manipulativní komerční televize, bulvární tisk a nenávistné servery na internetu jsou jedinými zdroji jejich "informací".

Strach je často vyjádřením nevědomosti, zejména při absenci osobních zkušeností, upozorňuje mediální ředitel společnosti Human Rights Watch Andrew Stroehlein:


Dodává:

Those Czechs who personally know a Muslim are friendly towards the Muslim minority

25. 7. 2018

čas čtení 2 minuty




Those Czechs who personally know a Muslim are friendly towards the whole Muslim minority living in the Czech Republic, says the Czech sociologist Daniel Prokop, referring to the contact theory. The attitudes of the whole Czech community is shaped by Czech media and its hostile attitude to Muslims. This is connected to the fact that viewers of commercial TV in the Czech  Republic are considerably isolated from the outside world and have no other sources of information. The same applies to the readers of Czech tabloid newspapers and to the followers of so-called "alternative" (i.e. hate speech) websites. The recipient's age and education play a major determining role in shaping these attitudes.



29766

Bodláky Václava Duška

Zkyslá bramboračka

26. 7. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

K meditaci nad světem zázraků mu stačí tři akordy a slovník základní školy, býti častuškářem se jeví dostupným kdekomu – básníkům čistého slova odzvonilo, pokrok nezastavíš. Ó velký, do čeho jsi to duši dal, raději nevzpomínat? Rouhání ničemu nepomáhá, tvrdí sluhové Boží s ukrytým tajemstvím pýchy a přezíravostí lidských bytostí; zdravě napapaní, sladce odpočatí, nebezpečně přemoudřelí, osamoceni čistě spravedliví, s touhami zvrácenými, směšní žalobci, většinou vedou církevní firmu v přesvědčení, že nedělali a nedělají ani nebudou dělat chyby, protože jsou božskými eunuchy s úsměvem novodobých dravců. Získaný majetek ubrání i proti všem, co z cizího bezostyšně ubírali, povoleně státně rozpouštěli; majetek nepochází vždy z beztrestného počínání. 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Macronovo reformistické vítězství

25. 7. 2018

čas čtení 3 minuty

Když francouzští odboráři stávkují, veřejnost tomu věnuje pozornost, napsala Sophie Pedderová. Průmyslové akce v Paříži jsou tradičně doprovázeny demonstracemi - teatrálními událostmi, které často zahrnují bubnování, ohňostroje a grilované maso. Příběhy zbloudilých pasažérů a přeplněných nádraží plní vysílání a světová média sledují francouzské ulice.

Čemu se říká pokrok

25. 7. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V jednom z posledních filmů Jacquesa Brela, L'aventure, c'est l'aventure (Dobrodružství je dobrodružství, 1973), člen zločineckého gangu vysvětluje, jaké náramné obchody mu přinesly zmatky "revolučního" pařížského máje. Oficiálně toto vtělení marxistické kategorie zprostředkování pracuje pro pravici, platí ho však ultrapravice, přičemž příležitostně bere kšefty i od komunistů. Neekluje se mu, pokud jej například předáci ústředny CGT uplatí, aby některého z politických protivníků zmlátil. Kolem se to hemží exotickými idejemi, včetně maoistických či trockistických, jako na výstavě kuriozit; političtí klienti jsou ochotni se kvůli nim navzájem třeba i zabíjet. Ovšem zločinci, kterého potřebují všechny soupeřící tábory, jde přitom výhradně o jedinou věc, s níž ideje nikterak nesouvisí: O peníze.

Monitor Jana Paula: Je umělecká svoboda nezpochybnitelná? No jo, ale která to je?

25. 7. 2018 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty

Foto: Z filmu Poslední pokušení Ježíše Krista

Štefan Švec svoji typickou formou ironické nadsázky glosuje (https://blisty.cz/art/91921-diky-vam-prelate-statecny.html ) Dukovo podání žaloby na Centrum experimentálního divadla za uvedení her, které dehonestují postavu Krista či papeže Jana Pavla II. Kardinál Duka podal žalobu prostřednictvím advokáta Ronalda Němce jako fyzická osoba. Švec ve svém textu ironicky vyjmenovává kde všude, kdy, a jaký autor nějakým způsobem zneužil v literatuře či ve filmu postavu Ježíše Krista, a sám jistě tuší, že v některých případech o dehonestaci Krista dle mého názoru nejde.

Nový světový pořádek vznikne zřejmě až po katastrofě

25. 7. 2018

čas čtení 3 minuty



Výroky Donalda Trumpa, kritické vůči NATO a obdivné vůči Vladimíru Putinovi, zvýšily obavy analytiků, kteří pochybují o pevnosti poválečného globálního pořádku. V Evropě zároveň dochází k zpochybňování evropského projektu.

Pořádek, který vznikl po druhé světové válce, však splnil svůj účel - zabránil nové světové válce - a tak neexistuje naléhavost, která by nutila politiky, aby ho dnes zmodernizovali, píše Ali Wune z Rand Corporation v deníku Washington Post.

Je však chybné charakterizovat svět od roku 1945 jako "dlouhý mír". V zástupných válkách, v občanských válkách a v genocidách zahynuly za minulé tři čtvrtiny století desítky milionů lidí. 

Supermarkety v Cornwallu a ve Skotsku budou po brexitu bez dohody bez potravin do dvou dnů

25. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Britští státní úředníci varovali vládu, že po brexitu bez dohody s EU budou supermarkety v Cornwallu a ve Skotsku bez potravin do dvou dnů a nemocnice bez léků do čtrnácti dnů.



Britský ministr zdravotnictví: Připravujeme krizové zásoby léků a lékařského materiálu pro případ brexitu bez dohody

25. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

No tak. Britský ministr zdravotnictví informuje, že Británie nyní také plánuje financovat krizové zásoby pro případ vypadnutí Británie z EU, léků, lékařských zařízení a "látek lidského původu" (krve???). Bude to něco stát.


Konečně nastal čas mluvit vážně o Masarykovi

24. 7. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Představitelé hnutí Žít Brno prohlásili, že chtějí, aby do Brna přišli uprchlíci z Itálie, pár desítek uprchlíků. Argument je jasný: učiníme tak vstřícné gesto vůči Itálii a západní Evropě vůbec, zachováme se humánně a zároveň nic neriskujeme. Že dvacet nebo padesát nebo i sto řádně prověřených a vybraných uprchlíků tuto zemi nemůže nijak ohrozit, je mimo jakoukoli racionální argumentaci. Ve stejně velkém Rakousku jsou takových uprchlíků desítky tisíc.

Používat daňovou politiku, státní obchodní strategii a dotace na podporu místního průmyslu není nic radikálního

25. 7. 2018

čas čtení 2 minuty



Dělají to všechny země, argumentuje Larry Elliott.

Jeremy Corbyn chce, aby nové podpůrné lodi pro britské armádní námořnictvo byly postaveny v britských loděnicích. Myslí si, že je nesprávné, že výroba nových modrých pobrexitových britských pasů byla předána francouzské firmě. Budoucí labouristická vláda bude podle něho používat státní nákupní politiky k podpoře domácího průmyslu.

Corbyn byl okamžitě obviněn z ochranářství a spojen s obchodní politikou Donalda Trumpa.

Rubl se může stát obětí globální měnové války

25. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Nad blahem světové ekonomiky visí hrozba měnové války, napsala Anastasija Baškatova. Tu mohou spustit Peking a Washington kvůli zostřování tržních protikladů, upozorňují čínští komentátoři. Není náhodou, že kurs juanu byl po červenci 2017 snížen na minimum. Poplach vyvolává také situace ve vzájemných vztazích USA a EU. Vzrůstající nejistota neslibuje nic dobrého, ani ruské ekonomice a rublu. Naše valuta riskuje pokles kurzu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Přečetli jsme:

Podezření z plagiátorství čelí i ministr obrany Metnar. Odstoupím, pokud se podezření potvrdí, říká

25. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Podezření z plagiátorství se týká diplomové práce na téma kolektivní investování, kterou Metnar obhájil v roce 2004 na Ostravské univerzitě. Podle ČT sice práce obsahuje seznam použitých zdrojů, v samotném textu je ale jen velmi málo průběžných odkazů. Nejméně osm stran je úplně převzatých z knihy, nebo je text jen mírně upraven, aniž by bylo jasně vyznačeno, že jde o převzatý text, uvedla televize.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Agrofertu klesl loni zisk téměř o dvě pětiny, nedařilo se pekárnám ani výrobcům hnojiv

25. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert se loni meziročně snížil o 38 procent na 4,8 miliardy korun. Konsolidované tržby firmy, kterou do loňského února vlastnil současný premiér Andrej Babiš (ANO), stagnovaly na 155,1 miliardy, předloni činily 155,3 miliardy korun. Konsolidace znamená, že se počítají i zisky, respektive tržby firem, které mateřská firma ovládá.

Celý text: ZDE

Britská vláda oficiálně přiznala, že pro brexit připravuje nouzové zásoby potravin pro obyvatelstvo

24. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Hilary Benn: "Uvažuje vláda o vytvoření krizových zásob potravin?"

Dominic Raab: "Zajistíme adekvátní dostatek jídla."

James Melville: "Bude knížka lístků na potraviny modrá?" (Odkaz na hádku brexitových fundamentalistů, kteří chtějí, aby Británie měla po brexitu modré cestovní pasy, jako kdysi)

Britské pojišťovny varují že po brexitu bez dohody přestane být možné vyplácet Britům žijícím v EU starobní důchody:



Britský tisk oslavuje diktátory a raduje se nad možností znovu zavést trest smrti

24. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

V pondělí publikoval deník Times pozoruhodný komentář, argumentující, že bychom si měli brát příklad z autoritářů a diktátorů.



Kontroverzi vyvolalo rozhodnutí nového konzervativního ministra vnitra Sajida Javida vydat do USA bojovníky Islámského státu, aby tam byli popraveni. Jako člen Evropské unie Británie nepřipouštěla trest smrti. Dnes se v deníku Daily Telegraph raduje plukovník Richard Kemp, že po brexitu bude Británie znovu moci zavést trest smrti!


Globální oteplování: Řecko zápolí s divokými požáry

24. 7. 2018

čas čtení 3 minuty

Více než 50 osob  bylo usmrceno a více než 100 zraněno  nezvládnutelnými lesními požáry v Řecku.

Úřady naléhaly na občany, aby v pondělí opustili své domovy poté, co silný vítr zintenzivnil nejhorší požáry za posledních dvacet let ve dvou oblastech na obou stranách řeckého hlavního města a uzavřel hlavní dálnici do Korintu.


Chaos v Británii: Mayová oznámila, že sama přebírá "vyjednávání" o brexitu s Bruselem

24. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Oznámila to přesně v době, kdy její nový "ministr pro brexit"  Dominic Raab infomoval o brexitu poslance v parlamentě. Ministr pro brexit najednou už neodpovídá za vyjednávání o brexitu!


Británie, Německo a Kanada provedly vzornou evakuaci 422 příslušníků syrských Bílých helem

24. 7. 2018

čas čtení 2 minuty



Statisíce nových uprchlíků ze Sýrie však uvízly na hranicích


Víkendová evakuace 422 příslušníků syrských Bílých helem z oblasti, do níž provádějí ofenzivu jednotky prezidenta Asada, byla vzornou akcí, koordinovanou mnoha stranami s cílem zachránit životy lidí bezprostředně ohrožených smrtí, píše Human Rights Watch.

Britská Konzervativní strana si brexitem připravila své vlastní zničení

24. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

 
Bylo by to komické, kdyby člověk v této zemi nemusel žít, píše v deníku Financial Times Robert Shrimsley. Britské Konzervativní straně, která uvrhla Británii do chaosu brexitu ve snaze zvládnout své vlastní euroskeptické konflikty, nyní hrozí, že se sama zlikviduje svým vlastním plánem pro brexit.

Od hlasování pro brexit v červnu 2016 vyplýtvala Konzervativní strana dva roky svými vlastními interními konflikty a nyní vypracovává krizové plány na vytvoření nouzových zásob potravin a léků v případě, že bude Británie v březnu 2019 nucena odejít z EU bez dohody.

O korupci, Španělsku a Česku

24. 7. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty




článku o politické situaci ve Španělsku, která slibuje lepší budoucnost pro liberální levici, Will Hutton tak nějak mimochodem připomíná, že nový premiér Sánchez dokázal svrhnout bývalého premiéra Rajoye v souvislosti s korupčním skandálem Rajoyem řízené politické stany. A to mi přijde jako podstatné. Nebylo to vítězství levicové myšlenky nad pravicovou, ale prostě korupční skandál.

V ČR je ve srovnání s ostatními zeměmi OECD absolutně minimální podpora v nezaměstnanosti

24. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Podpora v nezaměstnanosti jako procento předchozích příjmů v zaměstnání:


Pomozte klubu pro děti

24. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta


Šéf firmy Amazon: Odchod Británie z EU bez dohody vyvolá v zemi občanské nepokoje

23. 7. 2018

čas čtení 2 minuty



Doug Gurr, britský ředitel gigantické americké firmy Amazon, varoval, že pokud odejde Británie z EU bez dohody, do čtrnácti dnů poté dojde pravděpodobně v zemi k občanským nepokojům. Řekl to na pátečním jednání s novým britským ministrem pro brexit Dominicem Raabem, ultrapravičákem českého původu.

Raab v neděli řekl v britské televizi, že naprosto nevadí, že hlavní probrexitová kampaň, Vote Leave, porušila volební zákon. Ilegální referenda jsou zcela v pořádku:

Podle průzkumu deníku Sunday Times by pro odchod Británie z EU bez dohody dnes hlasovalo 38 procent, respektive 46 procent Britů.

Mike Galsworthy k tomu píše: Promiňte, ale kdo, do prdele, chce odchod Británie z EU bez dohody? To znamená: žádná dohoda  o lékařské pomoci pro Brity v zahraničí, o občanských právech, o  cestování, o letecké dopravě, o vědecké spolupráci, o lécích, o jaderném materiálu, o obraně a o bezpečnosti, o službách - a o desítkách dalších témat, jimiž se Světová organizace pro obchod nezabývá...




Fundamentalistický stoupence brexitu, "poslanec pro 18. století" Jacob Rees-Mogg řekl v rozhovoru pro Channel 4 News, že Britové budou mít prospěch z odchodu Británie z EU "až během nadcházejících padesáti let":



Mnozí Britové na to reagují, že nechtějí tak dlouho čekat.


PŘEČETLI JSME:

Díky vám, preláte statečný!

23. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Otec arcibiskup Dominik kardinál metropolita primas Duka podal žalobu na divadlo, které v Brně uvedlo inscenace Olivera Frljiče Naše násilí, vaše násilí a Prokletí. Podal ji jako soukromá osoba, protože ony inscenace poškozují jeho práva, důstojnost a čest. K Ježíšovi, který na divadle znásilňuje muslimku, je ponižující se modlit, píše Štefan Švec.

Jsem rád, že v čele české církve stojí tak zásadový muž. My všichni, které útoky na Krista urážejí, oceníme tvrdší postup státu k rouhačům. Proto bych rád otce kardinála upozornil na další případy:

Kompletní text ZDE

Tisíce Mnichovanů v neděli protestovaly proti tvrdé migrační politice CSU

23. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta




Požadují ukončení vyvolávání nenávisti. Šéfové CSU to odmítli jako "politický aktivismus". 

Trump vyhrožuje Íránu

23. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Donald Trump pohrozil Íránu "důsledky, jimiž málo lidí v historii kdy trpělo". Napsal to včera pozdě v noci na Twitteru velkými písmeny:
 



Reagoval na výrok íránského prezidenta Rouhaniho, který se na Trumpa obrátil slovy: "Pane Trumpe, nehrajte si se lvím ocasem, to povede jen k lítosti. Amerika by měla vědět, že mír s Íránem je matkou všech mírů a válka s Íránem je matkou všech válek."

Izrael zrušil arabštinu jako oficiální jazyk

23. 7. 2018 / Jan Darmovzal

čas čtení 11 minut

Izrael nikdy neměl ve svém zájmu nastolení míru nebo zlepšení vztahů se svými arabskými sousedy. Kdykoliv se pro Izrael naskytla šance na mírové řešení jakéhokoliv konfliktu nejen izraelská politická reprezentace, ale také většina veřejnosti vždy dala přednost násilí a okupaci před mírem. Se štědrou americkou podporou na armádní výdaje ve výši 3 miliard dolarů ročně se Izraeli zcela jistě válčilo velmi komfortně a krvavým konfliktům se nikdy nevyhýbal, i když při mnoha příležitostech zcela jistě mohl.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v červnu 2018

21. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

V červnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 60 545.07 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 99 203.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem června 2018 309 026.60 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

25351