Krize se stále více prohlubuje: Mayová vyloučila dlouhý odklad brexitu

20. 3. 2019

čas čtení 5 minut



Aktualizace: Ve středu večer po půl desáté středoevropského času promluvila Theresa Mayová "k národu" nicneříkajícím projevem. Varovné a děsivé však bylo, že ostře kritizovala parlament a tvrdila, že ona, jako "vůdce" je "na straně národa".

Rafael Behr: Jádro politiky  prohlášení Mayové - "Já, vůdce, bráním svůj lid před prohnilým parlamentem" - je ve skutečnosti hodně zlověstné. Napsal jsem už dříve, že by Mayovou častěji identifikovali jako demagoga, kdyby nebyla tak zoufale necharismatická."
Peter Geoghegan: Představa, že Theresa May "ví, co lidi chtějí" a poslanci to blokují, je čistá, nahá, autoritářská rétorika




Aktualizace: Donald Tusk odpověděl Mayové, že krátký odklad brexitu by byl možný, ale pouze pod podmínkou, že poslanci Dolní sněmovny příští týden schválí její dohodu s Bruselem. Jinak v pátek 29. března Británie vypadne z EU bez dohody.

Aktualizace: Mayová oficiálně požádala o odklad brexitu jen do 30. června

Theresa Mayová oficiálně požádala dopisem Donalda Tuska o odložení referenda jen do 30.6. Delší odklad by prý "znamenal nesplnění vůle vyjádřené v referendu r. 2016". Navzdory rozhodnutí předsedy sněmovny Johna Bercowa, který vyloučil opakované parlamentní hlasování o Mayové dohodě o brexitu, Mayová chce přesto dohodu znovu, napotřetí předložit k hlasování Dolní sněmovně příští týden. Neuvedla, co se má stát, pokud by byla dohoda znovu parlamentem odmítnuta.  Dodala, že účast Británie v květnových eurovolbách "by nebyla v ničím zájmu". Hrozí, že Británie vypadne z EU bez dohody dne 30. června. Mayová je naprostým rukojmím brexitérských fundamentalistů a ignoruje vůli národa. (JČ) ZDE


Juncker ve středu dopoledne telefonicky varoval Mayovou, že odložit brexit lze pouze do 23. května, jinak se Británie bude muset účastnit eurovoleb. Mayová to ignorovala. Potřebuje už svěrací kazajku a odvézt do blázince? (JČ)

Evropská unie dovolí buď krátký odklad do 23.5., anebo dlouhý odklad. Odmítá odklad do 30. června:


* * *

Britská premiérka Theresa Mayová učinila ve středu další radikální obrat o 180 stupňů. Přestože dosud tvrdila, že hodlá požádat Evropskou unii o krátký, tříměsíční odklad brexitu, "pokud by její dohoda o brexitu s Bruselem byla schválena", pokud by nebyla, že požádá o dlouhý odklad brexitu, pod obrovským tlakem brexitérů ve středu dopoledne Mayová oznámila, že dlouhý odklad brexitu "vylučuje".

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker konstatoval, že evropská sedmadvacítka zřejmě rozhodnutí o odkladu brexitu neučiní na čtvrtečním summitu EU. Uvedl: "Budeme se pravděpodobně muset sejít znovu příští týden, neboť Mayová nemá shodu pro nic ani ve své vládě, ani ve svém parlamentě. Pokud nevíme, s čím Velká Británie bude souhlasit, nemůžeme nic rozhodnout."

Juncker dodal: "Krátký odklad brexitu by musel vést k schválení britským parlamentem dohody textu, který je před ním. Pokud k tomu nedojde a pokud Velká Británie neodejde koncem března, pak, jsme, obávám se v Božích rukou. A myslím, že i Bůh někdy dospěje k hranicím své trpělivosti."

Komentátorka televize BBC Laura Kuenssberg:

"Au - na základě rozhodnutí premiérky požádá ministr jen o krátký odklad - "Slabá, slabá, slabá. Podstatnou měrou to zvyšuje riziko vypadnutí Británie z EU bez dohody. Toto je dosud nejzbabělejší kapitulace fundamentalistům. Mayová ví, že je tohle nesprávnou volbou pro zemi, ale dává přednost svým krátkodobým zájmům."

Vysoký činitel EU:

Žádný dopis prezidentu Tuskovi jsme nedostali, a nedostali jsme žádost od Británie pro odložení brexitu v žádné formě. V současnosti je situace taková, že není žádná žádost."


Rozhovor Britských listů 210. Česká společnost i vláda mají trvale záporný postoj k lidským právům

15. 3. 2019

čas čtení 1 minuta


Mark Martin je už sedmým rokem ředitelem české pobočky lidskoprávní organizace Amnesty International. AI se v ČR zabývá právem romských dětí na vzdělávání, usiluje o propuštění vězňů svědomí na celém světě, protestuje proti vývozu českých zbraní do problematických válek a oblastí, poukazuje na to, že se česká vláda dosud nevyrovnala se zločinem násilné sterilizace romských žen, a snaží se přesvědčit ČR, aby splnila své mezinárodní povinnosti a přijala alespoň minimum uprchlíků, utíkajících z válek a před pronásledováním. V tomto Rozhovoru Britských listů s Markem Martinem hovoří Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. března 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Když je Koba vaším šálkem čaje...

20. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ani epidemie stranického antisemitismu, ani epochální katastrofa brexitu, s níž se v úvahách o převzetí moci kalkulovalo podle hesla "Čím hůř, tím líp", ani každou chvíli projevované sympatie pro autoritáře v Íránu či Moskvě nedokážou skalní příznivce Jeremyho Corbyna odradit od víry v osobu, která podle nich "konečně potopila neoliberalismus" - což prý zastiňuje všechny ostatní problémy. Na první pohled může podobný postoj vypadat zcela nepochopitelně. Při podrobnějším zkoumání však zjistíte, že ultralevičácké tradice tupě stranící zaslepenosti, na něž corbynismus pro mnohé překvapivě navázal, jsou skutečně bohaté. A s dějinami zaslepenosti ultrapravičácké si v ničem nezadají.

Liberalismus vs. falešný Klaus

20. 3. 2019 / Petr Homoláč

čas čtení 10 minut


Ten termín "falešný" začal v české politice kdysi razit Václav Klaus a nálepkoval jím své ideové a politické oponenty a názory jemu nevyhovující. To adjektivum bylo v těch souvislostech neobvyklé - proč by jeho oponenti měli být falešní a tvrdit něco, čemu nevěří? Nota bene ve svobodné a otevřené společnosti? Za vlády komunistů ano, to jsme se přetvařovali všichni, ale ve svobodné společnosti to nedávalo smysl.

Německo požaduje odvolání amerického velvyslance - je to nacista

20. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Poprvé v historii požaduje Německo odvolání amerického velvyslance, které jmenoval Trump. Vyvolává rasismus a fašismus. 


Británie: Kompletní rozklad politického systému

20. 3. 2019

čas čtení 5 minut

Robert Peston, ITV: Probíhá obrovské vzbouření konzervativních poslanců s cílem zabránit Mayové, aby požádala o odklad brexitu v délce devíti měsíců či více. Mayová byla požádána, aby ve středu v 17 hodin vystoupila před konzervativním parlamentním výborem, kde na ni budou tvrdě naléhat, že odklad nesmí být delší než do 30. června. Brexitérští ministři  budou chtít ráno po Mayové totéž. Také několik poslanců informuje, že roste hnutí, které chce Mayovou přimět, aby okamžitě odstoupila. Tektonické desky se začaly pohybovat...
 


Robert Peston, ITV: Všichni jsme se soustřeďovali na to, že parlament vyloučil, že by Británie měla 29. března odejít z EU bez dohody. Avšak mnoho lidí zapomnělo, že my nemáme jednostrannou možnost jako stát to vyloučit. To je rozhodnutí sedmadvaceti evropských šéfů států. Informoval jsem už v úterý  dopoledne, že šéfové států EU poskytnou Británii odklad brexitu jedině pod podmínkou, že jim premiérka Mayová bude schopna říci, k čemu ten odklad brexitu má být. Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU, to potvrdil v úterý odpoledne. Tohle, obávám se, vytváří pro paní premiérku Mayovou velmi podstatný problém. Chtěla v úterý poslat Evropské unii dopis, žádající o odklad,  ale teď neví, co tam má napsat. Takže ten dopis bude asi odeslán až ve středu. Jejím původním plánem bylo "Dejte mi dvě možnosti, krátký doklad do konce června, v naději, že se mi podaří nechat svou dohodu parlamentem schválit, a když ne, dejte mi delší odklad, řekněme až do konce roku 2020." Avšak EU, zcela pochopitelně jí řekne: "Vždyť neexistuje šance, že by parlament vaši dohodu schválil, a jestliže vám poskytneme delší odklad brexitu, na co to má být?" A ona na to řekne: "Já vlastně nevím. Protože poslanci mi to neřekli. Jakou formu brexitu nebo jaké řešení by podpořili." Takže slovo "krize" je spíš podceněním této situace.  Tohle je největší selhání našeho parlamentního a vládního systému, jaké jsme kdy za svého života zažili.




Moderátor Jon Snow, Channel 4 News:
Mluvíme vlastně o naprostém rozkladu britského politického systému. Parlament selhal, vláda selhala, celá myšlenka jednání s Evropou selhala... Chci říct: Kdy už někdo zapíská na píšťalku a řekne: Všichni vystupovat! Je načase něco udělat! Vláda národní jednoty! Volby! ??




Premiérka Theresa Mayová bude ve středu nucena napsat šéfům Evropské unie a naléhavě je prosit, aby odložili brexit. Její vláda je rozhádaná ohledně toho, jak se nyní dostat ze situace, o níž Downing Street teď přiznává, že je to "krize".

Britská vláda tvrdila až do poslední možné chvíle, že se brexit uskuteční, jak plánováno, dne 29. března 2019 anebo po krátkém "technickém odkladu".

Prosím, pane, já chci víc, ty zlovolnej Evropane!

20. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Nápis na převrácené dodávce (Mayová jako ministryně vnitra skutečně nechala jezdit britskými městy dodávky s transparenty, vyhrožujícími imigrantům):"Vrať se domů, ty předbíhající evropská spodino!"

Na polámaných transparentech: "Jděte do prdele, vy bulharští žebráci!"  - "Nenávidím cyzynce!"



Evropané si zamilovali předsedu britské Dolní sněmovny

20. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Evropané si zamilovali Johna Bercowa, předsedu britské Dolní sněmovny, který tento týden zabránil Therese Mayové donekonečna předkládat parlamentu k hlasování svou už dvakrát odmítnutou dohodu s Bruselem o brexitu.

Takto Bercowa prezentuje německá televize - klip vidělo na Twitteru více než milion lidí. Avšak Theresa Mayová zuří a zřejmě Johnu Bercowovi po jeho odchodu z funkce odmítne povýšení do šlechtického stavu. Bylo by to poprvé za 230 let, kdy by bylo odcházejícímu předsedovi parlamentu takové vyznamenání odepřeno.


Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Globální oteplování: Katastrofální záplavy ve východní Africe

20. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Globální oteplování způsobilo děsivý cyklón ve východní Africe, který v Mozambiku zlikvidoval celá města. Záplavy - silně má pršet až do soboty - jsou tak obrovské, že nejsou vidět ani stromy ani vrcholky telegrafních sloupů. Podle mozambické vlády zahynulo nejméně tisíc lidí a statisíce přišly o všechno a potřebují naléhavou humanitární pomoc - skrývají se na stromech bez přístřeší, bez vody a bez jídla.

Podle OSN je to historicky největší katastrofa, jaká postihla jižní polokouli našeho světa.

Lidé "nedospívají před třicítkou"

20. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Řekli vám před vaší třicítkou, že máte "dospět", nebo potřebujete omluvu, proč stále shledáváte zábavnými videa s kočkami? Je možné, že konečně máte oficiální důvod pro to, proč nejednáte jako zralý dospělý.

"Ztracená generace" přinesla do Ruska fašismus

20. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Hrůzy I. světové války za sebou zanechaly generaci, která nedokázala najít své místo v moderním světě. Někteří se snažili svrhnout existující řád, zatímco jiní nedovedli účinně reagovat. Takřka o sto let později zanechal za sebou zánik SSSR podobnou "ztracenou generaci", napsal Igor Jakovenko.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Evropská lidová strana dnes rozhodne o osudu maďarského Fidesze

20. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Necelé tři měsíce před volbami do Evropského parlamentu bude Evropská lidová strana (EPP) diskutovat o návrhu vyloučit maďarský Fidesz, který předložilo 13 členských stran z 10 států, upozorňuje Fanni Kaszásová. Šéf parlamentní frakce EPP Manfred Weber byl ochoten upustit od hlasování, pokud by předseda Fidesz Viktor Orbán slíbil splnit podmínky tříbodového ultimáta. Nicméně lídr EPP Joseph Daul a německá CDU to odmítli a dnešní hlasování rozhodne o tom, zda Fidesz zůstane součástí středopravicového bloku, jeho členství bude pozastaveno, nebo dojde k vyloučení.

Pozor na národovectví (i české). Neumějí si Angličani vládnout?

19. 3. 2019

čas čtení 4 minuty



Chaos ve Westminsteru ukazuje, jak si Británie nedokáže poradit se svými démony. Irský komentátor Fintan O'Toole brilantně analyzuje nebezpečí národovectví - zejména když (většinou) vůbec nevíme, co je sakra naše národní identita.


Při pozorování chaosu v londýnské Dolní sněmovně člověka napadá, že si Angličani vůbec nedokáží sami sobě vládnout. Je to jako případ náhle osvobozených afrických kolonií v padesátých a v šedesátých letech.

Jestliže, podobně jako brexitéři, si představujete, že jste utlačovanou kolonií, které se chce osvobodit od Německé říše, také známé pod názvem Evropská unie, skončíte s komickou verzí úsilí nově nezávislých kolonií, v nichž po národním osvobození často následovaly občanské války.

Jaká je podstata britské národní totožnosti (A české? pozn. red.)

"Stejně tě miluju." Věřící z mešity v Christchurch nabídl odpuštění vrahu své manželky

19. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Věřící na kolečkovém křesle, který přežil páteční masakr v mešitě Al Noor v Christchurch, ale jehož manželka tam byla zavražděna, nabídl atentátníkovi smíření. Řekl, že by se s ním rád setkal a řekl mu: "Stejně tě miluju."

"Rád bych předal tento vzkaz osobě, která tohle udělala, anebo jestliže má nějaké přátele, kteří také myslí jako on: stejně vás miluju," řekl Farhid Ahmed, 59 tiskové kanceláři Reuters ve svém domě, když přicházeli truchlící vyjádřit mu soustrast se smrtí jeho manželky Husny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dva kluci, které v městě Christchurch zastřelil atentátník

19. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Také tito dva kluci přišli o život při nedávném teroristickém útoku na Novém Zélandu. Jednomu bylo 14 let a druhému dokonce pouhé tři roky, píše Jaroslav Miko.

Spousta autorů těch komentářů, které schvalují ten tolik odporný čin, nevidí za těmi oběťmi skutečné lidské bytosti se skutečnými lidskými životními osudy, neboť tito autoři a jejich sympatizanti jsou tak hloupí, že si celý ten útok zúžili na pouhé černobílé vnímání světa, kdy jedni jsou Ti zlí, kteří nás ohrožují, a druzí jsou Ti hodní, kteří nás ochraňují.

A jedna oběť je ta, která je naší součástí a druhá, která nemá žádnou lidskou hodnotu.

Ono ale vůbec nejde o to že je to hloupý, jde o to, že takové vidění světa je nebezpečný a po pondělním  útoku v Nizozemsku mám obavu, že se mnohým toto falešné, hloupé, ale hlavně pro nás všechny nebezpečné uvažování ještě utvrdí.

Britská vláda se kvůli brexitu ocitla v těžké ústavní krizi

19. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Vláda britské premiérky Theresy Mayové se octla v ústavní krizi, poté, co předseda parlamentu John Bercow zabránil premiérce, aby předložila svou dohodu s Bruselem o brexitu poslancům k hlasování napotřetí.

Pouhých 11 dní před datem, kdy se má uskutečnit brexit, byla Mayová nucena zrušit své plány pro třetí hlasování o své dohodě o brexitu, protože John Bercow poukázal na to, že nemůže opakovaně žádat poslance, aby hlasovali o téže věci, poté, co její dohoda byla dvakrát odmítnuta velkým počtem poslanců. Evropská unie mezitím uvažuje, že Mayové nabídle nové datum pro odložený brexit.

Motivací střelby v utrechtské tramvaji byly zřejmě "rodinné důvody"

19. 3. 2019

čas čtení 1 minuta


Policie v Holandsku zatkla muže, podezřívaného, že zastřelil v tramvaji v nizozemském městě Utrecht tři lidi a pět dalších zranil. Šlo prý o rodinný spor.

Gökmen Tanis, 37, původem z Turecka, byl zatčen na ulici několik hodin po střelbě, k níž došlo v pondělí v 10.45 dopoledne na ústřední křižovatce 24 Oktoberplein. Úřady se původně domnívaly, že jde o teroristický útok.

O Slovácích a Češích a jejich prezidentské volbě

18. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Tak se předvolební průzkumy na Slovensku v tom podstatném nemýlily a pan Mistrík udělal velmi dobře, když na jejich základě odstoupil z voleb ve prospěch paní Čaputové. Ta získala přes 40% hlasů a zvítězila prakticky na celém Slovensku, nikoli jen ve velkých městech. Maroš Šefčovič, kandidát slovenské levice, strany Směr, získal jen necelých 19% a za ním se 14% a 10% skončili kandidáti Harabin a Kotleba.

Mezitím v Absurdistánu 99:

Chudí učitelé, nahá žena v sauně, cestující kradou autobusy a státní televize zakazuje oblíbené zpěváky

18. 3. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Znovu se ukázalo, že charitativní projekt Jurka Owsiaka Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy je silně zakořeněn v srdcích Poláků. Letošní finále skončilo tím, že se sebralo 175 938 717,56 zlotých (1,055 miliardy Kč), což je téměř o 50 milionů zlotých (300 milionů Kč) více než v předchozím, také rekordním roce. Trvalá zuřivost strany Právo a spravedlnost proti Owsiakovi, jak se zdá, u Poláků vyvolává velký hněv. Nyní dávají peníze nejen na pomoc dětem, ale také jako výraz svého protivládního protestu.

Brexit je důsledkem směsice arogance a nekompetence z anglických privátních škol

18. 3. 2019

čas čtení 4 minuty



Poučením z katastrofy brexitu bude muset být zrušení vazby anglického státu na absolventy hrstky privátních, zastaralých škol


Mezi mnoha absurditami brexitu vévodí jedna, která ho posunula do říše surreálna: obrovský vliv fundamentalistické brexitérské sekty v Konzervativní straně, známé pod jménem European Research Group, ERG, píše John Harris. Tato skupina 90 ideologů drží klíče k budoucímu osudu Theresy Mayové i její dohody o brexitu s Bruselem. Šéfem skupiny je "poslanec pro osmnácté století" Jacob Rees-Mogg.

Corbyn "chce odejít z funkce šéfa Labouristické strany"

19. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Vysocí činitelé stínového kabinetu Jeremyho Corbyna prý sdělili londýnskému večerníku The Evening Standard, že by prý Jeremy Corbyn chtěl odejít z funkce šéfa Labouristické strany. Prý celá řada lidí kolem Corbyna, jemuž bude v květnu 70 let, zastává také názor, že Corbyn by chtěl svůj překvapivě úspěšný socialistický projekt předat někomu jinému.

Jeden člen stínového labouristického kabinetu deníku sdělil: "Corbyn je unavený a má všeho plné zuby. Chce rezignovat."

Nový Zéland odsoudil Erdogana. Zneužil videozáznamu z masakru v Christchurch ke svým předvolebním lžím

19. 3. 2019

čas čtení 1 minuta



Novozélandská vláda kritizovala tureckého prezidenta  Recepa Tayyipa Erdoğana za to, že opakovaně promítal videozáznamy z útoku na mešity v Christchurch davům na svých předvolebních shromážděních.

Erdoğana uvedl, že pošle domů "v rakvi" každébo, kdo se pokusí o takové útoky v Turecku, které podle něho nebyly dílem osamělého střelce.

Mluvčí Dolní sněmovny vyloučil další hlasování o Mayové smlouvě o brexitu

18. 3. 2019

čas čtení 1 minuta




Theresa Mayová doufala, že se jí podaří opakovaně předkládat svou dohodu s Bruselem o brexitu, která byla už poslanci dvakrát velkou většinou odmítnuta, do té doby, než se jí přesvědčováním a korupcí podaří přimět poslance, aby ji schválili. Fundamentalistické severoirské straně DUP například Mayová schválila další velké finanční dotace, pokud její dohodu podpoří.

Tuto strategii v pondělí odpoledne zlikvidoval předseda Dolní sněmovny John Bercow, když poukázal na parlamentní předpis, datující se od roku 1604 (!), že poslanci nemají právo znovu a znovu předkládat parlamentu k hlasování návrhy, které už byly odmítnuty.

Strategie britské vlády ohledně brexitu se tak octla v neřešitelné krizi.

Spekuluje se o tom, že by se snad britská vláda mohla pokusit zrušit toto (tj. letošní) zasedání parlamentu a vyhlásit nové, aby mohla dohodu Mayové o brexitu předložit parlamentu k hlasování beze změny napotřetí. JInou možností by bylo uspořádat poslanecké hlasování o tom, zda zrušit praxi platnou od roku 1604,  že se nesmí rezoluce vnucovat k hlasování poslancům opakovaně. Obojí je značně nepravděpodobné.

Skutečnou změnou by však bylo, kdyby vláda schválila možnost nového referenda o dohodě Mayové.

Podrobnosti v angličtině ZDE 


Muž v holandském Utrechtu začal střílet na tramvaj

18. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta


Ozbrojená policie v pondělí prohledávala celou řadu budov v holandském městě Utrecht poté, co v rámci možného teroristického útoku začal jeden muž střílet na tramvaj. Jednu osobu usmrtil a asi 20 zranil, některé vážně.

K indicentu došlo asi v 10.45 dopoledne na stanici na křižovatce 24 Oktoberplein. "Teroristický motiv nemůže být vyloučen," konstatoval policejní mluvčí Bernhard Jens.

Utrechtská policie vydala fotografii získané průmyslovou kamerou podezřelé osoby, kterou jmenovala jako v Turecku narozeného Gökmana Tanise, a varovala veřejnost, aby se k němu nepřibližovala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Špinavá cela pro špinavou teroristku a myš, která má tykadla

18. 3. 2019

čas čtení 14 minut


Nové zprávy o nových dozorcích z nové cely Markéty Všelichové v členském státě NATO.

Převzato z FB MV , píše Pavel Pečínka:


"...Tento týden přišel od Markéty s půl ročním zpožděním dopis, který napsala během svých prvních dvou týdnů strávených v Izmiru po přesunu z Vanu. Momentálně je už několik měsíců ve standardních, tedy v podstatně lepších podmínkách, než o kterých píše v tomto svém prvním dopise z Izmiru ….

Milá mámo, táto a čtenáři,

teď jsem v malé špinavé místnosti. Není tady žádné vybavení jako konvice a další. Víte, že část mého života, jsem strávila ve squatech, takže pokud řeknu, že nějaké místo je špinavé, musí to být opravdu velmi špinavé. Vyskytuje se tady nějaký druh hmyzu, nevím jak se jmenuje, nikdy jsem nic takového neviděla. Je to stejně velké jako myš, ale má to „tykadla“, takže to asi nebude myš. Obvykle nemám problémy s pavouky a brouky. Žádného z těchto zvířat jsem se nikdy nebála. Ale když jsem se setkala s jedním z těchto „exemplářů“ v koupelně a poté jsem ho našla v botě, musím Vám říct, že se necítím v této místnosti dobře.

Konzervativní poslanci požadují, aby Theresa Mayová odstoupila

18. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 
Když v neděli britská premiérka Theresa Mayová osobně telefonovala celé řadě konzervativních fundamentalistických poslanců ve snaze je přesvědčit, aby v nadcházejícím týdnu hlasováním podpořili její už dvakrát velkou parlamentní většinou odmitnutou dohodu s Bruselem o brexitu (Mayová se je snaží vydírat výhrúžkou, že jinak žádný brexit nebude), 40 poslanců jí řeklo, že její dohodu s Bruselem hlasováním podpoří pouze v tom případě, pokud Mayová veřejně přislíbí, že co nejdříve abdikuje, nejlépe už v dubnu. Podle těchto fundamentalistických brexitérů má Mayová odstoupit a další etapu "vyjednávání o brexitu" má vést nový premiér. (Skutečnost, že Evropská unie mnohokrát zdůraznila, že vyjednávání je ukončeno a znovu otevírat se nebude, těmto brexitérům jaksi nedochází.)

Antisemitismus jako účinná politická zbraň i v české kotlině?

18. 3. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Lidové noviny tento víkend otiskly článek s názvem Antisemitismus nové levice, v němž novinář Pavel Matocha označil starostu Prahy 1 Pavla Čižinského za antisemitu, protože ostře kritizuje izraelskou politiku vůči Palestincům a údajně trpí nenávistí vůči Státu Izrael. Autor textu používá osvědčenou dehonestační metodu, když Čižinského a další evropské liberály včetně Jeremyho Corbyna cejchuje jako představitele nové levice, která je prý promořena antisemitismem. Jak ukazují trpké zkušenosti některých britských levicových politiků i amerických progresivních demokratů, antisemitismus je účinným bičem na politické oponenty - tak proč to nezkusit i u nás.

Izrael: Destabilizující faktor na Blízkém východě

18. 3. 2019 / Jan Darmovzal

čas čtení 11 minut

Děti. kterým není ani 10, jsou zatýkány, vyslýchány, a jejich matkám je sděleno, že budou zastřeleny, pokud se nepřiznají k vymyšleným "zločinům". Izrael vězní stovky palestinských chlapců po dobu jednoho roku. Toto je jejich svědectví.



Spojené státy americké uspořádaly ve Varšavě konferenci proti Íránu, která se konala ve dnech 13 a 14 února. Írán měl být ústředním tématem této konference spolu s Palestinou. Obě tyto geopolitické výzvy stojí za mnohými vráskami, které přibyly na čele americké administrativy, protože obě zůstaly do značné míry nevyřešené, ba spíše naopak. Rostoucí vliv Íránu na Blízkém východě a tzv. "Dohoda století" (mírové urovnání mezi Palestinci a Izraelci) byly těmi hlavními náměty, kterými se delegáti na konferenci měli zabývat. Pochopitelně, se tohoto cirkusu nezúčastnili ani íránští ani palestinští zástupci.

Israel: The destabilising element in the Middle East

18. 3. 2019 / Jan Darmovzal

čas čtení 6 minut



The United States of America arranged for an anti-Iran conference to take place in Warsaw on 13th and 14th of February. Iran was supposed to be the main subject of this conference alongside Palestine. Both of these geo-political challenges seem to have added many wrinkles to the American administration since both have remained largely unresolved. Iran‘s growing influence in the Middle East and the so called „Deal of the Century“ (a peace settlement between the Palestinians and the Israelis) were the two central topics of the conference. Understandably, neither the Iranian nor the Palestinian officials took part in this shenanigan.

Připravuje se nové Arabské jaro?

19. 3. 2019

čas čtení 3 minuty



V Alžírsku právě donutily lidové demonstrace prezidenta Abdelazize Boutefliku, aby oznámil, že už na prezidenta kandidovat nebude. A v Súdánu denně pokračují protesty, navzdory jak ústupkům, tak násilnému útlaku od režimu Omara Hassana al-Bashira.  V Jordánsku minulý měsíc lidé demonstrovali proti korupci. V Maroku skončila před několika týdny velká demonstrace na podporu učitelů skandováním "Skoncujme s diktaturou!"

Historicky nastavený koncept vlastnictví je chybný - ničí náš svět

18. 3. 2019

čas čtení 7 minut

Mladí lidé, kteří demonstrují v ulicích proti globálnímu oteplování, mají pravdu: krademe jim jejich budoucnost. Ekonomika je ekologické pyramidové schéma, které vrhá svá pasiva na mladé a dosud nenarozené lidi. Současný růst ekonomiky závisí na mezigenerační krádeži, píše George Monbiot.

Jádrem kapitalismu je obrovský a málokdy zkoumaný předpoklad: Máte právo na tak velký podíl světových zdrojů, jaký si za své peníze můžete koupit. Můžete si koupit kolik pozemků chcete, kolik atmosférického prostoru chcete, kolik nerostných látek chcete, tolik masa a ryb, kolik si jich můžete dovolit, bez ohledu na to, koho o to připravíte. Když za to dokážete zaplatit, můžete vlastnit celá pohoří a úrodné planiny. Můžete pálit tolik paliva, kolik chcete. Každá libra nebo dolar vám zajistí nezpochybnitelné právo vlastnit přírodní bohatství světa.

Hospodaření OSBL v únoru 2019

5. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

V únoru 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 44 193.14 Kč, výdaje však byly 74 091.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


24283