Rozhovor Britských listů 269. Koronavirus: Jak se zbavit strachu ze smrti

1. 4. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll down)

Muhamed Duraković pochází z bosenského městečka Srebrenica, kde v roce 1992 pomalu začala genocida  místního obyvatelstva. (Vyvrcholila r. 1995.) Začalo to doslova přes noc. Mladý Muhamed byl středoškolák a chodil normálně do školy. Z jeho třídy, v níž bylo 24 žáků, přežili jen tři. Čelíme li - jako dnes - možnosti náhlé smrti, co dělat, aby se člověk zbavil strachu? O tom s panem Durakovičem hovoří Jan Čulík.  Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 15. dubna 2020.

How to get rid of the fear of death

Mr. Muhamed Duraković comes from the Bosnian town of Srebrenica, which experienced the beginnings of genocide in 1992. The killing started literally overnight.  (It culminated in 1995.) Young Muhamed was a secondary school pupil, he went to school. Of his class, which consisted of 24 students, only three survived. When we feel - like today - the possibility of imminent death, what should we do to free ourselves of fear? Jan Čulík discusses this issue with Muhamed Duraković in this Britské listy Interview, which is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 15th April 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 268. Koronavirus: Je zapotřebí efektivní koordinace

1. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Jestliže jsem pracoval jako číšník v restauraci, která byla podle příkazu vlády uzavřena, nebo jako zaměstnanec ve výrobě, která je v době karantény nerealizovatelná, jsem-li zaměstnanec krachujících aerolinek, jak mi česká vláda v této chvíli pomůže? Měly by se i v Česku rozdávat peníze z vrtulníků? A skončí krize opravdu za měsíc, nebo do 11. dubna? O ekonomických, sociálních i politických aspektech nynější koronavirové krize v mezinárodním srovnání s Británií a s USA hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s ekonomem Danielem Münichem z CERGE-EI Jan Čulík.  Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 1. dubna 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Průběžné zpravodajství:

USA očekávají až čtvrt milionu mrvých

1. 4. 2020

čas čtení 7 minut

 Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Globálně bylo zaznamenáno 928 565 nákaz. 46 517 lidí zemřelo.

- New York zaznamenal více než 83 000 nákaz a 1941 úmrtí.

- V Británii se přihlásil přibližně milion lidí o podporu v nezaměstnanosti.

- V Rusku bude zřejmě vyhlášen mimořádný stav.  Putin v té věci podepsal zákon. Pracuje v izolaci, poté, co ho navštívil ředitel nemocnice s nákazou koronaviru.,

- Itálie zaznamenala nejmenší nárůst úmrtí za týden.

- Nezaměstnanost v Rakousku stoupla na nejvyšší úroveň od roku 1946. 

- V Německu prodloužila Angela Merkelová uzamčení země do 19. dubna.

- 49 zemí Africké unie celkem informuji o 5800 případech nákazy a přibližně 200 úmrtích.

- První případ nákazy byl zjištěn v Bombaji ve slumu Dharaviu, kde na prostoru asi 2 čtverečních kilometrl žije na sebe natlačen milion lidí.

- Asi 8 milionů lidí v arabském světě bude ekonomickým krachem pandemie uvrženo do chudoby a 2 miliony lidí budou trpět podvýživou, konstatuje OSN. V současnosti žije v arabském regionu 101.4 milionu chudých a 52 milionů je podvyživeno.
.
- Počet mrtvých v New Yorku překročil 1000.

- Německo apelovalo na všechny členské země EU, aby dodržovaly zákony, poté, co si Viktor Orbán osvojil v Maďarsku pravomoc vládnout dekrety na neomezenou dobu.

- Jižní Korea dostala žádosti z 121 zemí světa, aby jim pomohla s testováním. ZDE 

- V Británii stoupl počet mrtvých na 2137. Mrtví pacienti byli ve  věku od 13 do 99 let a 20 z těchto osob, které umřely, ve věku od 13 do 99 let, neměly žádné předchozí nemoci.

- Ve skotském Perthu zavedl komunální úřad "Give and Take Boxes", kde lidé mohou nechávat zakoupené potraviny a rizikoví občané si je tam mohou bez rizika brát.
- Jednotka intenzivní péče ve velšském Newportu je plná lidí ve věku od 20 do 40 let.

- Zdravotníci v nemocnici v anglickém Southendu v Essexu "jsou nuceni omezit své služby na absolutní minimum", protože nemají ochranné prostředky.

- Téměř milion malých britských firem, asi pětina z nich, do čtyř týdnů zřejmě zkrachuje, protože vláda je dotacemi zřejmě včas nezachrání.


- Francie, Španělsko, Rusko a Británie zaznamenaly v úterý dosud nejvyšší počet úmrtí. Globální počet mrtvých dosáhl 42 332. Nakaženo bylo nejméně 859 556 osob.

- Turkmenistán zakázal sdělovacím prostředkům používat slovo "koronavirus". Lidé, kteří vyjdou na ulici s rouškou, nebo budou hovořit o epidemii, budou okamžitě zatčeni tajnou policií.

- Jedna regionální správa britských nemocnic vydala apel na firmy, které uzavřely v důsledku koronaviru provoz, aby darovaly nemocnicím své ochranné prostředky. Je jich v Británii neustále nedostatek.

- Afghánistán měl za poslednich 24 hodin 22 nových případů nákazy. Celkový počet infekcí je tam 196. Čtyři lidé tam zemřeli.

- Británie stále řádně netestuje. Ministr Robert Jenrick zase v televizi sliboval, že do čtrnácti dnů bude provádět 25 000 testů denně. Německo provádí 70 000 testů denně. Počet mrtvých v Británii skokově vzrostl v úterý o 381 na 1789.

- Čína ve středu oznámila 36 nových případů nákazy a 130 nových asymptomatických případů nákazy.

- Kapitál americké vojenské lodi požádal o povolení dát svou posádku na břehu do karantény. Jde o letadlovou loď USS Theodore Roosevelt, na níž sílí nákaza. Má 5000 členů posádky.

- Saúdská Arábie apelovala na muslimy, aby neplánovali cestu na Hajj, dokud nebude jasnější, co se děje ve věci pandemie.

- Japonsko je na hraně vyhlášení nouzového stavu - počty nakažených rostou.

- Kuba v úterý suspendovala mezinárodní lety a požádala všechny zahraniční lodě, aby odpluly.

- Hospitalizace pacientů v Kalifornii se za poslední čtyři dny zdvojnásobila.

- 28 amerických studentů z Texasu, kteří se vrátili po jarní návštěvě do Mexika, je nakaženo koronavirem.

- Vláda Bangladéše zrušila zákaz užívání internetu platný pro více než milion uprchlíků Rohingya, kteří žijí v přeplněných táborech v Cox's Bazaar.  

- Britové pracující z domova ohrožují svou bezpečnost tím, že zapínají do jediné zásuvky několik spotřebičů, čímž zvyšují nebezpečí požáru, varovala organizace Electrical Safety First. ZDE 

-Donald Trump se vyjádřil v úterý v noci, že "země teď projde velmi tvrdými dvěma týdny". Promluvil o hodně pesimističtěji než dosud. Bílý dům i s opatřeními proti koronaviru předpokládá 100 000 až 240 000 mrtvých.

- Volby v Etiopii, připravované na srpen, byly odloženy. Státní volební komise konstatovala, že koronavirus znemožňuje volební přípravy.

- Nynější pandemie je předzvěstí budoucích globálních hrozeb, které nyní budou vznikat v důsledku oteplování planety. To, jak se svět s pandemií vyrovná, bude mít dopady i na klimatickou hrozbu, varují zdravotničtí experti.

- Lidé v Neapoli naplňují košíky teplým i studeným jídlem a z balkonů je po provazech dávají na ulici pro bezdomovce a lidi, uvízlé v uzamčené zemi.

- V Británii reagovala Asociace chemického průmyslu na lživé výmluvy britské vlády, že testovací přípravky nejsou k dispozici, protože "vládne nedostatek chemických reagentů". Není to pravda.

- Svět čelí nejzávažnější krizi od druhé světové války, varoval generální tajemník OSN Antónie Guterres. Pandemie ohrožuje všechny země a způsobí bezprecedentní hospodářskou krizi. Hrozí pak nestabilita a nepokoje.

- Britské banky zrušily dividendy a prémie.

- V Ománu zemřel první pacient na koronavirus - dvaasedmdesátiletý muž.

- Britské ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že propustí těhotné ženy z věznic.

- Řecko oznámilo, že jedna žadatelka o azyl je nakažena koronavirem poté, co porodila v aténské porodnici. Zřejmě se nakazila tam. Zprávu přijali uprchlíci v přeplněných řeckých táborech se zděšením. Na řeckých ostrovech je v současnosti 42 000 mužů, žen a dětí. Děsivé podmínky v táborech jsou vážným rizikem pro šíření koronaviru.

- V Londýně zemřel na koronavirus třináctiletý mladík. Neměl žádné zdravotní potíže. Je to v Británii nejmladší oběť epidemie.

- Na Slovensku zemřel první pacient na koronavirus. Slovensko má 363 případů potvrzené infekce.

- Globální počet mrtvých překročil 40 000. 823 000 lidí bylo nakaženo, 174 019 se uzdravilo.

- Počet mrtvých v USA nyní předstihuje počet mrtvých v Číně. Celkem v USA už zemřelo 3400 osob.

- V Británii do pondělí do večera zemřelo 1789 osob.

- Počet mrtvých v Itálii stoupl o 837. Celkem v Itálii dosud zemřelo 12 428 lidí.

- Více než 1000 lidí zemřelo v Holandsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE
 

Co nás rozděluje a v čem jsme si rovni

31. 3. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 5 minut

Infekcí SARS-CoV-2 je zasaženo už přes 170 států, Organizace spojených národů má 193 členských států. Přít se o tom, jestli Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) měl právo vyhlásit dne 11. března 2020 onemocnění COVID-19 za globální pandemii nebo ne, je irelevantní. Jsme v tom globálně.

Avšak v 170 postižených státech žije 170 způsobů myšlení, cítění a uvažování, tradic, politických a sociálních institucí, kulinářských zvyklostí. To vše formuje psychologii davu. Asie se například ráda zdržuje venku a trhy pod širým nebem nejsou jenom o nákupech.

Stopy koronaviru byly nalezeny na zábavní lodi po 17 dnech! Je to hrozbou?

1. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Podle nedávné zprávy amerických Středisek pro zvládání a prevenci nemocí (CDC) byla nalezena kyselina ribonukleová z koronaviru na zábavní lodi Diamond Princess celých 17 dní poté, co ji opustili její cestující. Jaké je riziko sahání na balíky, potraviny a často dotýkané předměty?

Vyšetřování CVC nalezlo kyselinu ribonukleovou z koronaviru v kabinách na lodi, které dosud nebyly vyčištěny. Avšak to znamená, že virus byl detekovatelný - neznamená to, že byl funkční nebo že sáhnutí na tyto stopy by někoho mohlo nakazit. (Kyselina ribonukleová obsahuje genetickou informaci viru.)

Koronavirová krize: Bez precedentu

1. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

V naší současné krizi individuální izolace zachraňuje životy. Ale izolace mezi státy naopak vyvolává mnohem vyšší náklady - ekonomické i lidské, varuje Moisés Naím.

Proč Česká republika proti koronaviru potřebuje jasnou strategii

1. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V článku s poněkud zjednodušujícím titulkem Experti: Česko s uzavřenými hranicemi dlouho nevydrží. Potřebujeme cizí mozky i ruce ZDE Pavla Adamcová cituje i následující vyjádření prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy: "Česká republika je otevřenou ekonomikou, která je závislá na exportu. Pokud by došlo k dlouhodobým výpadkům výroby průmyslových podniků v kombinaci s bariérami na hranicích, mnozí zahraniční odběratelé by si mohli začít hledat partnery na jiných trzích, třeba v Asii. A návrat českých podniků zpět na původní trhy by pak byl opravdu náročný a hlavně drahý."

Nelehká zkouška z demokracie

1. 4. 2020 / Petr Nutil

čas čtení 3 minuty

Pro autokraty je koronavirus skvělou příležitostí shrábnout víc moci. Pro nás ostatní je to výzva a nelehká zkouška z demokracie. Je to prosté; čím vystrašenější lidi jsou, tím snadněji se nechají připravit o svobodu. A ne, to není nějaká planá konstrukce vycucaná z prstu. Není třeba chodit daleko, podívejte se třeba na Maďarsko – tam už premiér obešel parlament a může vládnout pomocí dekretů. U nás se tyhle tendence objevují taky.

24872

Jak koronavirus otřásá morálním univerzem

1. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Pandemie koronaviru představuje test. Je to test kapacity zdravotnictví a politické vůle. Je to test výdrže a trpělivosti, pro věřící test náboženské víry. Jde ale také o test jiného typu víry - víry v sílu idejí, jež si lidé vybrali, aby jim pomohli tvořit morální soudy a řídit osobní a sociální chování, upozorňuje John Authers.

Rozhovor Britských listů 267. Režim, který jsme tu měli po roce 1989, právě skončil

26. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta



O především ekonomických, ale i společenských a kulturních důsledcích pandemie koronaviru pro Českou republiku hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s podnikatelem Markem Benešem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Příroda znova obsazuje prázdné ulice

1. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Zatímco se lidé stahují do svých domů, jak stále více zemí kvůli koronaviru vyhlašuje karantény, divoká zvířata nenápadně pronikají do prázdných ulic některých z největších světových měst a začínají je prozkoumávat, napsaly Laure Fillonová a Julie Pacorelová.

"Jak čelit čínské dezinformační kampani"

1. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Ať se nám to líbí nebo ne, Spojené státy se nacházejí na novém bojišti definovaném "rychlostí, šířením a dostupností informací, jak napsali P.W. Singer a Emerson T. Brooking ve své předvídavé knize Jako válka: Využití sociálních médií jako zbraně (Like War: The Weaponization of Social Media). Zdá se však, že si toho naše vláda nevšimla, píšou Natasha Bajemová a Christine Parthemoreová.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Velká ruská města budou novou krizí zasažena nejhůře

1. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Kolaps spotřebitelské poptávky v Ruské federaci spojený s koronavirem, zhroucením rublu a padajícími cenami ropy a plynu na mezinárodních trzích zasahují těžce celou ruskou ekonomiku, ale zvlášť vážně se projeví ve velkých městech, upozorňuje ekonomka Natalija Zubarevičová.

Mezitím v Absurdistánu 122:

Stěžovat na nevybavení nemocnic si nesmíte, stoupenci PiS na koronaviru vydělávají a prezidentské volby se 10. května konat budou!

31. 3. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Grafika Tomasz Oryński

Polsko vstupuje do další etapy boje s pandemií. Avšak zdá se, že ty časy, kdy všichni spolupracovali, zmizely. Nemocnice si stěžují na kritický nedostatek ochranných pomůcek a dalšího nutně potřebného materiálu. Lékaři a zdravotníci, dokonce i celé nemocnice,   volají o pomoc na sociálních sítích, jiní odhalují, že vláda skutečný počet úmrtí na COVID-19 utajuje.

Namísto toho, aby polská vláda ten problém začala řešit, rozhodla se kritiky  umlčet - nejprve ředitel nemocnice (a místní radní za stranu Právo a spravedlnost) vyhodil z práce specializovanou zdravotní sestru za to, že napsala na svém Facebooku, že nemají rukavice a roušky. V důsledku toho v celé té nemocnici zůstala už jen jediná osoba s touto specializací. Poté pak rychle následovalo celoplošné umlčení  - jen státním lékařským konzultantům bylo dovoleno hovořit o tom, jaká je situace ve zdravotnictví, a to jen po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví.

Průběžné zpravodajství:

Epidemie je obrovskou krizí pro evropské bezdomovce

31. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

 Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Bezdomovci v Evropě nyní hladovějí. Policie v Itálii je pokutuje, že jsou venku, ale oni nemají domov.  Vyvolalo to protesty italskému ministru vnitra. V Paříži je úřady cpou do tělocvičen. V Evropě je 700 000 bezdomovců, o 70 procent více než před deseti lety a ve všech zemích světa kromě Finska počty bezdomovců stoupají. Nicméně dochází k pozitivním krokům v Londýne, v Paříži, v Praze, v Barceloně i jinde, provádí se rekvizice hotelů, ubytovacích prostor pro dovolené a nemovitostí AirBnB pro bezdomovce. Problémem je oddělování zdravých bezdomovců od nakažených, kteří dosud nemají příznaky. Není k dispozici testování. ZDE 


- Řecko nacpalo tisíce uprchlíků do nehygienických vazebních táborů na hranici, bez základních potřeb:


- Panikařící sociální pracovníci v Praze jsou nuceni sešívat roušky a rukavice ze starého materiálu, protože zuří naprostý nedostatek ochranných prostředků, informuje Guardian. ZDE   Potud Babišovo trapné mezinárodní vytahování, že "Češi šijí roušky".

- Světová zdravotnická organizace: Epidemie koronaviru v asijské tichomořské oblasti "zdaleka neskončila". Tamější nynější opatření na omezení šíření viru dávají zemím čas, aby se připravily na rozsáhlé šíření viru, konstatovala Světová zdravotnická organizcae v úterý.

- Zeit Online: V Německu je 67 051 potvrzených nákaz, to je 8,1 na 10 000 obyvatel. 6522 pacientů se ozdravilo, 650 zemřelo.

- V Británii čelí policie kritice za příliš drakonická opatření bránící lidem v přístupu do ulic. Šéfové policie jsou varováni, aby to nepřeháněli. Vláda zahájila celostátní lístkový projekt pro školní děti, které mají právo na školní obědy zadarmo. Školy nyní budou každému dítěti v době svého uzavření poskytovat poukázku na 15 liber (450 Kč) týdně na nákup potravin v supermarketech.

- Britští ministři jsou obviňováni, že ohrozili životy lidí tím, že rychle nezavedli plošné testování na koronavirus.

- Více než 80 procent mladých Britů s historií duševních chorob zjistilo, že jejich stav se od vzniku epidemie zhoršil.

- Nová čínská studie koronaviru ukazuje, že COVID-19 vážně ohrožuje lidi od středního věku.

- Počet mrtvých v USA překročil 3000, počet potvrzených nákaz v USA je 164 539. Dvojnásobek nákaz v Číně.

- Světová banka varovala, že pandemie způsobuje "bezprecedentní globální šok", který by mohl způsobit naprosté zastavení růstu čínské ekonomiky a mohl by dohnat dalších 11 milionů lidí ve východní Asii do chudoby.

- V úterý už týden nebyly ve Wuchanu v Číně zaznamenány žádné nové případy nákazy.

- Nejvíce nákazy v Austrálii je mezi lidmi kolem dvaceti, kteří nejvíce cestují a nejvíce chodí na mejdany.

- Počet globálních případů nákazy překročil 750 000. Globální počet mrtvých překročil 37 000. Mnoho lidí, kteří nezemřeli v nemocnicích není registrováno.

- Itálie zaznamenala stovky nových úmrtí - ale pomalejší nárůst infekcí. Počet mrtvých v Itálii stouple o 812 na 11 591, ale počet nových nákaz stoupl jen o 4050, což je nemenší nárůst od 17. března.

- Virus je existenční hrozbou pro jihoamerické domorodé komunity, které dosud žily izolovaně a nemají imunitu vůči nákazám.

- Viktor Orbán si zajistil neomezené pravomoci na neomezeně dlouhou dobu. První členská země EU se tak stala diktaturou. Totéž se děje v Kambodži, na FIlipínách, v Myanmaru a v Thajsku: 


- Rakousko nařídilo, že občané musejí mít při návštěvě obchodů roušku. Od středy budou při vstupu do supermarketů Rakušané dostávat u vchodu roušky.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Nová studie: Jakým mechanismem proniká koronavirus do lidských buněk

31. 3. 2020

čas čtení 1 minuta


Nový výzkum osvětlil klíčový biologický mechanismus, jímž se koronavirus dostává do lidských buněk. Vědci v Minnesotě zjistili, že záchytné  háčky, které vyčnívají z viru, se dokáží přichytit na lidské buňky asi čtyřikrát pevněji než háčky koronaviru Sars, který usmrtil v epidemii r. 2002 stovky lidí.

Z toho zjištění vyplývá, že částice koronaviru po vdechnutí nosem či ústy mají velkou šanci přichytit se k buňkách v horní části dýchacího ústrojí. Znamená to, že jich je zapotřebí relativně málo, aby infekce zakořenila.

Pomůžete finančně rodině stižené požárem?

31. 3. 2020

čas čtení 4 minuty


Vážený pane Čulíku,

úvodem mého dopisu Vás srdečně zdravím a omlouvám se za to, že Vás obírám o Váš drahocenný čas, a na vysvětlenou musím přiznat, že kontakt na Vás jsem dostali od pravidelné čtenářky vašich Britských listů, napsali manželé Chramostovi z Prahy. 

Napíši Vám příběh rodiny, který se nedávno odehrál v obci Jiříkov u Rumburka na severu Čech, rodiny, která v jednom momentě přišla úplně o všechno a zůstala sama bez jakékoliv pomoci a finančních prostředků a právě na základě této události jsme se rozhodli Vás oslovit a požádat Vás takto o pomoc.

Kategorie

31. 3. 2020 / Jan Sláma

čas čtení 8 minut



Opatření proti šíření koronaviru narušilo vysílání pořadu Jak to vidí, takže se paní Senková vrátila k již starému pořadu. Ten se týkal prognostických úvah o rozčleňování lidí v ČR do různých kategorií. Jeho zařazení právě do krizového období naší země a Země vůbec má, jak se zdá, velmi příhodné souvislosti, abychom si uvědomili, že se asi většina okolností výzkumu změní. Možná ale, že výzkumníci budou trvat na již vyzkoumaném. Protagonista pořadu pochválil sebe a svůj tým, jak důkladně a odpovědně výzkum prováděli. Bude asi nepatřičné, když si dovolím o celém výzkumu a i o závěrech polemizovat.

Všichni migranti v Portugalsku budou mít po dobu krize koronaviru stejná práva jako místní občani

31. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Budou mít právo zadarmo používat portugalského zdravotnictví, sociálního systému, bankovnictví, pracovních smluv i smluv k pronájmu domů a bytů.

Děti dnes vážně trpí...

31. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

A KFC...

A McDonald...

A Čína je taky zavřená?

Čína je taky zavřená...

A co dodávky do domu?

Všechny dodávky do domu...

Budeš teď opravdu muset jíst to, co ti uvaří maminka...

Je mi líto, je mi to opravdu líto...

Pizza Hut má zavřeno taky...

Asociace českých a moravských nemocnic Prymulovi:

Bezodkladně potřebujeme ochranné pomůcky od domácích výrobců!

31. 3. 2020

čas čtení 2 minuty


V Praze 27. 3. 2020

Vážený pane náměstku,

dovolujeme si obrátit se na Vás jako na předsedu Ústředního krizového štábu Vlády České republiky s žádostí, aby se krizový štáb zabýval situací, která znemožňuje realizaci Mimořádného opatření MZ z 25. 3. 2020 a zejména jeho bodu 4.

Kromě možného logistického problému vyčlenit ve zdravotnickém zařízení prostory, které budou určeny pro poskytování zdravotních služeb pacientům s podezřením na onemocnění COVID-19 či s prokázaným onemocněním COVID-19, je zásadní skutečností nedostatek odpovídajících osobních ochranných prostředků pro zdravotnické pracovníky vyčleněných pro tyto prostory.

"Imunitní pasy" by mohly po pandemii zrychlit návrat do práce

31. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Upozorňují na to vědci a politikové v Británii.

Vědci v Německu připravují masovou studii ohledně toho, kolik lidí je nyní už imunních na COVID-19. To by nakonec mohlo umožnit úřadům začít vydávat pasy, které by umožnily pracovníkům, kteří získali imunitu proti nákaze, být osvobozeni od nynějších restriktivních opatření.

Studie, která dosud nemá zajištěné financování, by testovala více než 100 000 dobrovolníků od poloviny dubna. Test by se pak opakoval v pravidelných intervalech na akumulativně stále větším vzorku obyvatelstva, aby se sledoval pokrok pandemie.

Restauratéři z tisícovky provozů napříč Českou republikou proti stravovacímu paušálu

31. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva


PRAHA (31. března 2020) – Více než 500 provozovatelů zhruba tisícovky restaurací, kantýn a stravovacích provozů podepsalo výzvu proti zavedení tzv. stravovacího paušálu.


„Restaurace jsou nyní pod obrovským ekonomickým tlakem. Nikdo neví, jak dlouho uzavření provozoven potrvá. Měsíční výpadek tržeb odhadujeme na 11 miliard. Tržby ustaly, náklady na mzdy a odvody zaměstnanců a další fixní náklady ale zůstaly. Ekonomové odhadují i následný déletrvající propad celého gastro odvětví po zrušení nouzového stavu,“ prohlásila předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová.

Svět se na pandemii koronaviru mohl v předstihu připravit

30. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Když v roce 2015 v západní Africe zuřila epidemie eboly, Bill Gates konstatoval, že světové společenství není na další epidemii připraveno.

Gates tehdy také řekl, že je nutno vypracovat systém okamžité odezvy, který by byl schopen mobilizovat stovky tisíc zdravotnických pracovníků.

Simulace Světového ekonomického fóra z října 2019 ukázala, že na pandemii nejsme připraveni, nicméně stále není pozdě na to, abychom patogen porazili.


Kdy zasáhne Policie ČR proti nebezpečným lžím, ohrožujícím životy?

30. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta


K tomu:    Je dokázáno, že koronavirus nebyl vyroben v laboratoři. Vražedné jsou průmyslové provozy chování kuřat


 

Co znamená koronavirus pro životní prostředí a globální oteplování?

30. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

V důsledku epidemie koronaviru dochází k výraznému zlepšení ekologické situace. V Číně i v Itálii je nyní vzduch ohromujícím způsobem čistý. Grand Canal v Benátkách, normálně znečištěný lodním provozem, má čistou mořskou vodu. V Seattle, v New Yorku, v Los Angeles, v Chicagu a v Atlantě zmizelo znečištění vzduchu a smog. Poklesly i globální emise uhlíku, píše v listě New York Times  Meehan Crist, bioložka z Columbia University.

Koronavirus vedl k ohromujícímu poklesu hospodářské činnosti a k drastickému poklesu užívání fosilních paliv. Jen v Číně letos v únoru došlo k poklesu o 25 procent. Je to ekvivalent 200 milionů tun CO2 - více než polovina každoročních emisí vypouštěných Británií.

Londýnské momentky: Když není škola hrou...

30. 3. 2020 / Věra Broumová

čas čtení 3 minuty


Před týdnem mi přišla zpráva od kamaráda, který ví, že učím syny doma: “Tys na to kápla. Dneska se k vám domoškolákům přidává zbytek země!”

Zde v Británii je výuka doma dána apriori zákonem (Education Act 1996). Když to dělat nechcete či nemůžete, najmete si na to školu. Enormní nárůst počtu domoškoláků v důsledku úprku rodičů ze státních škol kvůli šikaně dětí, poruchám v psychickém vývoji, přístupu k drogám a sebevražedným pokusům vedl k vládní reakci. Mediální hon na domoškoláky, snaha změnit zákon a dostat vše pod kontrolu. Aby prý měly děti vzdělávané doma stejnou šanci, jako ty školní.

Vláda, která umí zastavit ekonomiku, ale ochránit lidi v domovech důchodců ne

30. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jestli jsem o něčem od samého začátku zpráv o šíření nemoci covid, která v té době neměla ani jméno, neměl nejmenší pochybnost, tak je to absolutní priorita a důraz na ochranu starých a/nebo nemocných lidí. Zejména lidí koncentrovaných v domovech důchodců a podobných zařízeních.


Kdyby tehdy někdo řekl, že dá dvacet nebo padesát miliard na tato opatření, asi bych kroutil hlavou, že je to moc, ale to jsem ani ve snu netušil, že se situace s covidem bude řešit zastavením prakticky celé ekonomiky.

Co ze sebe bohužel voliči udělali sami

30. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Daniela Lusková uvedla otevřený dopis ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (ANO) výzvou, aby rezort přestal z personálu zařízení pečujících o potřebné "dělat blbečky" ZDE.
   

Stát si podle Luskové na konci března vzpomněl, že je třeba chránit klienty a personál v kolektivních zařízeních sociální péče před epidemií, která začala v Číně v prosinci loňského roku - nicméně erár vedení těchto zařízení pouze mistruje předepisováním opatření, která jsou dávno zavedena. Přitom stát doteď nedokázal zařízením sociální péče zajistit potřebné množství ochranných pomůcek, které by umožnily zachovávat zde potřebnou úroveň bezpečnosti. - Do této chvíle byla nákaza koronavirem zjištěna nejméně v sedmi českých domovech pro seniory.

Střízlivý pohled na situaci v Itálii

30. 3. 2020 / Vít Kučík

čas čtení 11 minut

V Itálii se hroutí zdravotnický systém, krematoria nestíhají spalovat mrtvé, které pak pod rouškou noci rozvážejí kolony vojenských aut kdovíkam. Zdravotnický personál má ruce do krve zničené desinfekcí a zoufale mele z posledního. Takový obraz místní situace se často zrcadlí - z Čech, píše Vít Kučík, který žije v Itálii.

Jasně si uvědomuji, na jak tenký led se pouštím, když se jen trochu neobvykleji zmíním (nemluvě o polemice) o tak ikonických a emotivně vypjatých mediálních obrazech. Bleskové obvinění z cynismu, bagatelizace, přezíravosti, podceněni hloubky utrpení, úsilí, ... Nicméně nemálo lidí na mě oceňuje právě ten pragmatický racionalismus, takže se na tu nevděčnou kluzkou plochu zase vydám:

Zachování důvěry ve vládu v době pandemie je nesmírně důležité

30. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta




V rámci projektu “IDEA anti COVID-19“ přinášíme další doporučení, která mohou pomoci zmírnit dopady očekávané ekonomické krize na českou společnost .

Vláda, ministerstvo zdravotnictví, lokální samosprávy, hygienické stanice a média jsou klíčovymi poskytovateli informací v době nouze. Musí jednat koordinovaně, což je jasně uvedeno v Pandemickém plánu ČR. Koordinace a jasné vedení jsou zásadní také při komunikaci s veřejností. Výzkum z behaviorální ekonomie nabízí několik cenných zjištění pro komunikační strategie.

Celý text Vojtěcha Bartoše zde:  Jak komunikovat s veřejností? Poznatky behaviorální ekonomie v boji proti COVID-19

Teoretička náležení

30. 3. 2020

čas čtení 5 minut

Judith Shklarová utekla před nacismem a stalinismem, než v afroamerické historii objevila dilema moderního liberalismu, napsali Samantha Ashendenová a Andreas Hess.

Blíží se Velikonoce

30. 3. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 

(i letos; byť tentokrát v doprovodu epidemie záludné virózy)

Ovšem! Jak ten čas nezřízeně letí! (Navíc, aby člověk navíc nedobrovolně nechytil ten virus, který číhá. Dokonce třeba zmutovaný. Aby se uchytil k rozmnožení v plicích. Ten nouzový stav v ČR je ovšem nutné do toho času „zakalkulovat“; ať již třeba počítáme s blahodárnou rolí alkoholu při pokusu o vlastní imunizaci, anebo – osvíceně a poučeně – nikoliv. S tím „zbrzděním nákazy“ nemáme zatím ještě vyhráno! Ještě teď v pátek – 27. března – počty nově nakažených nezačaly klesat. V některých zemích Evropy, ale i v USA, anebo v Íránu či v Hong-Kongu, zatím se ta neblahá viróza – ale i s počty jejich obětí – dále rozrůstá. Ne že by to zčásti nebylo ve znamení výroku o „pozdě bycha honiti“! A ne že by společné úsilí nemělo učinit ony příslovečné zázraky.)

Věřící po celém světě ignorují doporučení dodržovat sociální distanci

30. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Foto: Petrohrad včera. Věřící při přijímání z jediné lžíce


Desítky farníků, mnoho z nich starých lidí, se shromáždily v těsném davu v Kazaňské katedrále v Petrohradě k svatému přijímání. Před několika týdny byla katedrála kritizována, že dále vystavuje relikvii svatého Jana Křtitele, navzdory obavám, že věřící, kteří ji líbají, tím rozšíří koronavirus.

V americké Louisianě, postižené pandemií, se v neděli účastnily stovky věřících bohoslužeb a ignorovaly zákaz velkých shromáždění. V kostele v městě Central nedaleko Baton Rouge se shromáždilo asi 500 lidí.

COVID-19: Bolestná lekce o strategii a moci

30. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

V roce 2017 prezident Donald Trump oznámil novou Národněbezpečnostní strategii, která se soustředí na velmocenské soupeření s Čínou a Ruskem. I když plány také zmiňují roli aliancí a kooperace, při implementaci na tohle nedošlo. Dnes infekce COVID-19 ukazuje, že tato strategie je neadekvátní. Soupeření a přístup "Amerika především" na ochranu Spojených států nestačí. Blízká spolupráce se spojenci i protivníky je pro americkou bezpečnost také důležitá, upozorňuje Joseph S. Nye.

Koronavirus rozvrátil politický model "chléb a hry"

30. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Již od antiky vládci vědí, že musejí používat chléb a hry, aby udrželi poddané v poslušnosti - chléb je-li ho dostatek a hry, pokud není. Ale koronavirus ničí obojí a předkládá před vládce nové výzvy, například před toho ruského, píše Aleksej Šaburov.

Koronavirus ve Španělsku: Pět krizí spojených v jednu

30. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Přetížené nemocnice, nedostatek ochranných pomůcek a testovací soupravy, které nikdy nedorazily. Pandemie vrcholí bez dostatku zdrojů nebo reálného obrázku o skutečném šíření choroby, píší Elena Sevillanová a María Sosa Troyová.

Hospodaření OSBL za únor 2020

29. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V únoru 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 630.42 Kč, výdaje byly 66 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
27752