Svět fake news: Bolsonarův projev v OSN byl souborem lží

23. 9. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty


Prezident Jair Bolsonaro řekl, ve svém videoprojevu při zahájení 75. zasedání Valného shromáždění OSN, celou řadu absurdit, které musejí být rychle konfrontovány s fakty.

Organizace Observatório do Clima provedla během Bolsonarova projevu ověřování jeho výroků.

Bolsonaro věnoval část svého projevu tvrzení, že Brazílie chce vážně působit na ochranu životního prostředí. "Proti kriminálním útokům bojujeme energicky a s rozhodností. Udržuju svou politickou strategii nulové tolerance vůči ekologické zločinnosti," řekl.


Také tvrdil, že v brazilských pralesech lehce vznikají požáry, protože je tam vlhkost. Znovu byl obviněn ze lhaní organizací, která se definuje jako síť 37 brazilských organizací občanské společnosti, které jednají o klimatických změnách v Brazílii. V Amazonii nedochází k žádným přirozeným požárům. Požáry jsou tam zakládány pro odlesňování nebo pro zemědělské účely.

"Pomohl jsem více než 200 000 domorodých rodin potravinami a prevencí proti covidu."


Naopak, v červenci Bolsonaro vetoval projekty, který poskytoval záruku pitné vody, distribuci hygienických výrobků, krizovou dodávku lůžek, ventilátorů a okysličovacího zařízeníá, uvolnění krizových fondů pro zdraví domorodých indiánů, internet, základní potraviny a krizovou pomoc.

Kromě toho, Opas, regionální úřad Světové zdravotnické organizace na amerických kontinentech, varoval před několika měsíci ohledně situace domorodých kmenů, zejména v amazonské kotlině v Brazílii. Podle údajů této organizace je v tomto regionu pětkrát vyšší výskyt nákaz než v ostatní Brazílii, což je bezpochyby důkazem strategie, kterou Bolsonarova vláda přijala během pandemie v důsledku jejích známých těsných styků s agribyznysem. Smrtnost covidu-19 mezi indiány Xavante je například o 160 procent vyšší, než je celobrazilský průměr.

"Velké požáry (v Amazonii a v Pantaně) jsou nevyhnutelnými důsledky vysokých místních teplot a nahromadění rozkládající se organické hmoty."

Technická informace, kterou v srpnu vydal Amazonský ekologický výzkumný institut (IPAM), organizace, která tento region studuje 25 let, dokazuje, že ke koncentraci požárů v Amazonii už nedochází v oblastech, které už byly odlesněny. Podle průzkumu prováděného na základě oficiálních dat ze satelitu Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) bylo 30 procent požárů v Amazonii r. 2019 lesní požáry v chráněných oblastech. Dalších 34 procent požárů bylo důsledkem odlesňování.

"K požárům dochází prakticky v těchže místech, ve východním okolí pralesa, kde vypalují své pozemky caboclové (indiáni smíšení s bělochy, většinou Portugalci). Indiáni vypalují své pozemky, aby přežili, v už odlesněných oblastech."

Podle Integrovaného multiagenturního centra pro operační koordinaci (CIMAN-MT) v soukromé rezervaci přírodního dědictví oblasti Pantanal (RPPN) v regionu Barão de Melgaço, byly založeny požáry v regionu jižního Pantanalu Mato Grosso s úmyslem vypálit vegetaci a vytvořit pastviny pro dobytek. Domorodci to neudělali.

"Nemocnice měly dostatečné množství prostředků pro pacienty s covidem."

Nejcharakterističtější během pandemie je přeplnění veřejných nemocnic. V chudších čtvrtích nedosáhla lůžka na intenzivní péči ani 10 procent minimální brazilské kapacity (1 lůžko pro 10 000 obyvatel). Navzdory průměru, který doporučuje Světová zdravotnická organizace, totiž jednoho lůžka na intenzivní péči pro 10 000 obyvatel, 17 z 27 brazilských států se ani nepřiblížilo této úrovni, podle dat z Federální rady lékařství, a tak malý počet lůžek nebyl pro potřeby obyvatelstva při pandemii dostačující.

"Naslouchal jsem zdravotnickým profesionálům a stimuloval jsem brzkou léčbu koronaviru."


V důsledku toho, že Bolsonarova vláda naprosto koronavirovou pandemii zanedbala, je Brazílie zemí, kde zemřelo snad nejvíce zdravotnických profesionálů na celém světě. Podle dat od Světové zdravotnické organizace bylo v Brazílii nakaženo covidem-19 téměř 54 procent ze všech globálně nakažených zdravotníků.

0
Vytisknout
10373

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2020