Nucená sterilizace žen ve Spojených státech

24. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Šokující odhalení o nucené hysterektomii žen držených v zařízení pro migranty v americkém státě Georgia vnášejí světlo do dlouhé historie sterilizací ve Spojených státech – zejména barevných, chudých a invalidních žen – a také do praxe, která v amerických nápravných zařízeních a vězeních přetrvává dodnes.

Hovoříme s Kelli Dillon, která byla v roce 2001 sterilizovaná v kalifornském vězení a která vystupuje v dokumentu Belly of the Beast pojednávajícím o ženách, jež byly v kalifornských věznicích podrobeny nechtěné hysterektomii. V době, kdy bylo Dillon něco přes dvacet let, jí bylo řečeno, že podstoupí operaci cyst na vaječnících. Až později se dozvěděla, že šlo o hysterektomii. Matka dvou dětí říká, že uvězněné ženy jsou „trestány“ třeba za to, když si vyžádají lékařské záznamy, informuje web Democracy Now!

„Když začnete naléhat, tak vás pokárají a někdy vás kvůli tomu zavřou na samotku,“ říká Dillon, která se v roce 2006 stala první přeživší sterilizace a která kvůli tomu příslušné úřady zažalovala. V letech 2006 až 2010 bylo v Kalifornii bez souhlasu státních úřadů sterilizováno téměř 150 žen. Vězeňský personál údajně opakovaně cílil na ty ženy, o nichž se domníval, že se pravděpodobně vrátí do vězení. Kalifornie v roce 2014 násilné sterilizace zakázala, z velké části proto, že Dillon o všem promluvila.

Tato odhalení jsou mrazivou připomínkou eugenických programů, v jejichž rámci 32 států včetně Kalifornie po celá desetiletí násilně sterilizovalo barevné, chudé a invalidní ženy. Je kupříkladu zdokumentováno, že v Portoriku byla ve 40. a 50. letech minulého století sterilizována až třetina žen v plodném věku. Podle režisérky dokumentu Belly of the Beast Eriky Cohn lze na násilnou sterilizaci nahlížet jako na genocidu. „Dědictví nucené sterilizace ve Spojených státech je hluboce zakořeněno v bělošské nadřazenosti, “ soudí režisérka.


Bližší informace v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6165

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2020