Mezitím v Absurdistánu 144:

Kataklysmata v nejvyšší polské politice

23. 9. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut
Celý minulý víkend byl nervózní. Novináři se předháněli v psaní článků o tom, jak je situace ve vládní koalici kritická a jak za jen malý okamžik uvidíme něco opravdu historického. V pondělí to média v Polsku pumpovala ještě intenzivněji, šířila dohady, že "rozhodnutí bude oznámeno těsně poté, až jednání v Kaczyńského rezidenci skončí". A co nám sdělil mluvčí strany Právo a spravedlnost? Bylo učiněno rozhodnutí ohledně rozhodných akcí. O podrobnostech vás budeme informovat, až bude čas.  Jinými slovy: nic nového. Tak o co vlastně jde?

 

Možná jste si toho nepovšimli, ale nynější polská vláda je vlastně vládou koaliční. Když to trochu zjednoduším, hlavní chod - Kaczyńského strana PiS - má dvě přílohy: Stranu Polska Razem, kterou vede Jarosław Gowin, renegát z Občanské platformy,  a Solidární Polsko,  stranu Zbigniewa Ziobra, který před víceméně deseti lety byl dokonce považován za nástupce šéfa strany PiS, ale poté, co se neúspěšně pokusil Kaczyńského svrhnout, byl ze strany Právo a spravedlnost vykopnut. Někteří lidé šli s ním, ale brzo zjistili, že bez Kaczyńského nejsou ničím. Bohužel pro ně, Kaczyński nenásleduje Ježíšovo učení o návratu ztraceného syna, takže i když určitou moc mají, Ziobro se nikdy už nestane Kaczyńského nástupcem - nyní je favoritem Mateusz Morawiecki.

Avšak Ziobro je opravdu chtivý moci, a tak začal budovat své vlastní postavení tím, že se spojil s mediálním impériem otce Tadeusze Rydzyka a jeho postavení ministra spravedlnosti a generálního prokurátora mu umožnila, aby získával informace, jichž mohl využívat pro vydírání členů strany Právo a spravedlnost. Byl si příliš sám sebou jistý, takže když se začalo hovořit o snížení počtu ministerstev (polská vláda má doslova stovky ministrů, snad nejvíce v EU), což by znamenalo, že jeho strana by přišla o hodně vlivu, rozhodl se otevřeně se postavit proti Kaczyńskému. Kaczyńskému se to nelíbilo. A ne, tohle není o tom, že Ziobro hlasoval proti novému zákonu proti krutosti vůči zvířatům (viz minulé pokračování tohoto seriálu). Ziobro způsobil Kaczyńskému daleko větší potíže tím, že odmítl podpořit nový zákon týkající se neregulérností během pandemie covidu-19, kterýžto  zákon (pokud šlo o "akce pro veřejné blaho", což je velmi nejasné měřítko) měl poskytnout beztrestnost těm lidem, kteří během pandemie porušují zákon. A tohle Kaczyńského opravdu už naštvalo, protože bez schválení tohoto zákona se může dostat Mateusz Morawiecki do vážných potíží za to, že zorganizoval protizákonné prezidentské volby. A na rozdíl od zákona proti týrání zvířat, v tomto případě nemůže Kaczyński počítat s podporou opozice.

Po celý víkend tvrdili politikové ze strany Právo a spravedlnost, že koalice skončila, že Ziobro (a Gowin, jehož lidé se zdrželi hlasování o zákonu proti týrání zvířat) si mohou sbalit saky paky a že je strana Právo a spravedlnost připravena na menšinovou vládu.   Avšak po určité hysterii se atmosféra uklidnila. Strana Právo a spravedlnost si uvědomila, že bez svých satelitů nebude schopna vládnout a předčasné volby si nedovolí riskovat, protože právě kvůli nim přišla o moc v roce 2007. Ziobrovi lidé začali uvažovat o svých "občanských obětech" - o všech těch bratrancích, manželkách a strýčkách svých aktivistů, kteří dostali příjemná a dobře placená zaměstnání ve státních firmách a institucích (Oko.press vypracoval jejich seznam ZDE) a kteří by o tato místa určitě přišli, kdyby Ziobro v konfliktu s Kaczyńským prohrál.

V této chvíli se situace dostala do nehybného bodu. Kaczyński, navzdory zuřivým prohlášením, Ziobra z vlády nevykopl. Ziobro, i když se trochu ponížil, dal najevo, že nechce ustoupit... Má pocit, že je silný, protože ho podporuje Tadeusz Rydzyk. Poté, co vydal miliony (no, nebylo to z vlastní kapsy, používá peníze, které jsou určeny na pomoc obětem zločinnosti) na finanční podporu Rydzykova "Centra na ochranu práv křesťanů". Ovšem strana Právo a spravedlnost leze taky Rydzykovi kamsi. Jen v roce 2020 dostalo Muzeum polského katolictví, které staví Rydzyk, od vlády 64 milionů zlotých (384 milionů Kč). Celková částka, poskytnutá vládou na toto muzeum, stoupla ze 70 na 117 milionů zlotých  (702 milionů Kč).

Otec Rydzyk samozřejmě nemá problémy vysávat peníze odkudkoliv. Proč by Rydzyk, zejména protože nemusí poskytovat informace o svých finančních transakcích (o čemž jsou někteří lidé přesvědčeni, protože vlastně v důsledku absence jakýchkoliv finančních informací nevíme nic) měl platit daně? A tak konflikt mezi Ziobrem a Kaczyńským, v němž se ho každý z nich snaží přeplatit a přetáhnout na svou stranu, je pro něho nečím jako Vánoce. Jediným zklamáním pro Rydzyka je, že mu kanadská katolická církev zakázala návštěvu polské diaspory v Kanadě s poukazem na jeho antisemitské a xenofobní názory.

Mezitím, jak praví polské přísloví, když se dva perou, třetí vidí svou šanci. Takže Mariusz Banaś, předseda Národního auditního úřadu (pamatujete na něho?) , který měl také s Kaczyńským konflikt, ale také nebyl vyhozen ze státní funkce poté, co pohrozil, že má k dispozici dostatek špíny ve svých archivech na to, aby strhnul do kanálu polovinu celé strany PiS, pozvedl nyní také svou hlavu. Zveřejnil výsledky auditu Beaty Kempové, bývalé ministryně pro humanitární pomoc (což byla funkce vytvořená jen pro ni, aby měla něco na práci, a aby zároveň ukázala, že na to, abychom pomáhali uprchlíkům, je nemusíme vpustit do Polska). Z auditu vyplývá, že, no, Kempová nikomu moc nepomohla - možná to tedy není zas taková ztráta, protože když byla zvolena do Evropského parlamentu, tu ministerskou funkci opustila a už žádnou ministryni pro humanitární pomoc nemáme. V každém případě je to zajímavé, protože Kempa patří k lidem Zbigniewa Ziobra, a ten audit ukazuje vládu Mateusze Morawieckého ve špatném světle...

Kromě toho se však nic nezměnilo. Polsko je stále ještě postiženo novými ideologiemi. Ministr zemědělství blábolil něco o "ideologiích, které tvrdí, že mlého je důsledkem znásilňování krav",   katolická církev sbírá podpisy pro navrhovaný homofobní zákon "Stop LGBT"  - Mapa ukazující všechny kostely, které tento sběr podpisů podporují, je zde:



Jedna z těchto svatyní je "oficiální kaple pohraničníků"  a kromě všeho ostatního bych já opravdu chtěl vědět, na co, proboha, potřebují pohraničníci kapli? Možná se budeme všichni muset desetkrát modlit Zdrávas, než nám bude dovoleno překročit hranici do Polska? Nebyl byl překvapen - mnoho rodičů se právě dovědělo, že jejich děti jsou nuceny chodit (na dosud dobrovolné!) hodiny náboženství.  Školy tvrdí, že za to může covid-19, protože žáci, kteří na náboženství nechodí, nemají během hodiny náboženství dnes kde být. To by ovšem nebyl problém, kdyby školy všeobecně neignorovaly zákon, že hodina nepovinného náboženství má být buď první, nebo poslední na denním rozvrhu...

Mezitím nepomáhá boj proti LGBT Polsku na mezinárodní scéně. Odsoudili ho Evropský parlament a Evropská komise, stejně jako americký prezidentský kandidát Joe Biden.   Norsko, které nedávno odmítlo souhlasit s tím, aby jeho Norské fondy rozdělovala polská vláda, oznámilo, že ty komunální úřady, které se prohlásily tzv. LGBT-free zónami žádné dotace z Norských fondů nedostanou...  A tentokrát jde o slušné peníze, město Kraśnik přijde o 3, nebo až o 10 milionů euro. Tentokrát neexistuje naděje, že mu to nahradí polská vláda...

Přece však i v tak špatném postavení by Polsko mohlo něco udělat na obranu svých postojů na evropském jevišti. Bohužel vliv Polska v Evropě bude nyní ještě menší, poté, co polské ministerstvo zahraničí odmítlo podpořit i jediného kandidáta, který by pracoval v delegaturách EU  - v defakto evropské diplomatické službě. Stalo se to poprvé v historii Evropské unie. Proč? Je to jednoduché. Na polském ministerstvu zahraničních věcí nejsou už žádní zkušení diplomaté, kteří by měli pro takové funkce kvalifikaci, a ti, kdo ji mají, tam pracovali za předchozích vlád, takže ty PiS nominovat odmítá...

Avšak alespoň státní propagandistická televize TVP chtěla dát komunitě LGBT prostor. Jedna feministická organizace zveřejnila screenshot z chatu, jímž se na ni obrátil jeden pracovník televize TVP s tím, zda by televizi poskytl rozhovor nějaký člověk z komunity LGBT. Chtěli se ho zeptat, "proč chtějí, aby se s nimi zacházelo stejně jako s ostatními občany ve společnosti". To vypovídá hodně, že?

Ale alespoň pan prezident Duda má novou poradkyni. Je to Kinga Duda, právnička s (věříme-li prezidentovým internetovým stránkám) obrovskými odbornými zkušenostmi získanými "v četných polských i mezinárodních právních firmách, stejně jako v Evropském parlamentu" - která také dělala postgraduální studium na nějaké právnické fakultě na průměrné katolické univerzitě v USA. Musím říci, že je to ohromující množsetví odborných zkušenosti na někoho, kdo skončil na univerzitě teprve loni. Jsem tak trochu překvapen, že s všemi těmi odbornými zkušenostmi ji nikdo nechtěl dát skutečné zaměstnání a musela přijmout neplacené místo u svého otce...

* * *

Aktualizaec k předchozí kapitole: Aplikace PnP, která měla propojit lidi, kteří nutně potřebují záchod, s lidmi ochotnými je na svůj záchod vpustit, byla, jak jsem předpovídal, jen vtip vytvořený jedným varšavským aktivistou, který tím chtěl zdůraznit, že ve Varšavě není dostatečné množství veřejných toalet.


0
Vytisknout
7619

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2020