Evropská unie chce platit členským státům za přijímání uprchlíků

23. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
 

Členským zemím EU bude nabídnuto 10 000 euro za uprchlíka

Evropská komise se vzdává povinných kvót uprchlíků a po čtyřech letech neřešeného problému se znovu pokouší uprchlický problém řešit.

Podle nového návrhu budou moci členské země EU rozhodnout, zda uprchlíky přijmou, zda o nich budou rozhodovat anebo zda ty, jimž bude azyl odepřen, budou deportovat zpět do jejich domovských zemí.

 

Pro přijímání uprchlíků zachráněných ve Středozemním moři dostanou země za každého přijatého uprchlíka 10 000 euro z rozpočtu EU. Žádná země ale nebude mít povinnost uprchlíky přijímat.

Cílem nových opatření je uvolnit tlak na státy ve Středozemí, ale Itálie, Řecko a Španělsko budou zklamány, že i nadále ponesou většinu břemena přicházejících uprchlíků.

Evropská komisařka pro otázky vnitra Ylva Johansson uvedla, že důraz na deportaci uprchlíků odráží změněnou realitu od roku 2015. "Většina příchozích nejsou uprchlíci, dvě třetiny z nich dostanou záporné rozhodnutí."

V roce 2019 bylo nařízeno 491 000 lidem, aby opustili Evropskou unii, ale jen 29 procent z nich bylo navráceno do zemí jejich původů. Johanssonová uvedla, že "deportace 100 procent zřejmě není realistická, ale situace se dá hodně zlepšit."

Vlády, které nechtějí přijímat uprchlíky mohou také dotovat jiná opatření, například přijímací střediska ve frontových státech, jako je Řecko.

Evropská komise také chce zrychlit proces zpracovávání žádostí: všichni příchozí mají mít dokončenu svou zdravotní a bezpečnostní kontrolu do pěti dnů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6682

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2020