Ruská agrese na Ukrajině: Mučení vězňů v ruském zajetí

2. 7. 2022

čas čtení 14 minut


- Ukrajinské síly se stahují z Lysyčanska

Ukrajinská armáda se v neděli stáhla ze strategického města Lysyčansk. Rusko si připsalo významné vítězství a převzalo kontrolu nad celou východní Luhanskou oblastí.

Stažení ukrajinských vojsk následovalo po týdnech urputných bojů a znamenalo rozhodující průlom pro moskevské síly více než čtyři měsíce po jejich invazi a po odvrácení jejich pozornosti od hlavního města Kyjeva.

Lysyčansk byl posledním velkým městem v Luhanské oblasti východního Donbasu, které bylo stále v ukrajinských rukou, a jeho dobytí uvolnilo silám Moskvy postup na Kramatorsk a Slovjansk v sousedním Doněcku.

    "Pokračování v obraně města by vedlo k fatálním následkům" tváří v tvář početní a technické převaze Ruska, uvedla armáda v prohlášení.

    "V zájmu zachování životů ukrajinských obránců bylo přijato rozhodnutí o ústupu.

    "Bohužel, ocelová vůle a vlastenectví k úspěchu nestačí - je zapotřebí materiálních a technických prostředků."

 16447

Vědci varují: Před podzimem je nutno znovu naléhavě proočkovat obyvatelstvo před novými variantami covidu

3. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

Britští vědci varují, že je naléhavě nutno znovu proočkovat obyvatelstvo, aby se zabránilo podzimní vlně covidů

Odborníci se obávají, že se objeví nové varianty, a zdůrazňují potřebu připravit nejlepší vakcíny pro boj s nimi


Vláda by měla upřednostnit včasné dodání správného počtu vakcín
 

Zdravotnické orgány musí jednat urychleně, aby se připravily na podzim, kdy by se  mohly rozšířit další vlny nákazy covidem 19.

To je jasné varování vědců a lékařů poté, co údaje z minulého týdne odhalily v Británii  další dramatický nárůst případů. V týdnu končícím 24. června bylo v celé Británii zjištěno více než 2 miliony nakažených osob, což je o více než 30 % více než v předchozím týdnu.

Rozhovor Britských listů 506. Vladimír Špidla: Česká společnost trpí tím, že v ní není levice

30. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



V dnešní krizové situaci, jak politické, tak ekonomické, hovoří Bohumil Kartous s bývalým českým premiérem a eurokomisařem Vladimírem Špidlou. Zvládne to Fialova vláda? Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. července 2022.

 16447

Vědci jsou teď vůči covidu bezradní

1. 7. 2022

čas čtení 7 minut

Kde je stádní imunita? Náš výzkum ukazuje, proč covid stále působí spoušť, napsal  profesor imunologie na Imperial College v Londýně Danny Altmann
 
"Život s virem" se ukazuje jako mnohem těžší, než naznačoval první úspěch vakcíny: tento boj ještě zdaleka neskončil



Covid-19 nás všechny velmi unavuje a je tu mnoho dalších krizí, se kterými musíme bojovat, píše autor. Tato pandemie trvá již od začátku roku 2020 a stav hyperobezřetnosti lze udržovat jenpo určitou dobu. A přitom "prostě se s tím smiř" vypadá jako samozřejmě příliš neuspokojivý recept a v současné době, s nástupem subvariant BA.4 a BA.5 omikronu, nepříliš funkční a úspěšný.

Podle nejnovějších čísel, která byla zveřejněna v pátek, přibylo ve Velké Británii za poslední týden více než půl milionu nových nakažených virem covid a odhadovaný počet lidí s covidem se celkově pohybuje někde mezi 3 a 4 % populace. Jde zjevně o vlnu, která se nyní znovu začíná šířit Evropou.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko dosáhlo v okolí Lysyčanska "menších úspěchů", uvádí britské ministerstvo obrany

2. 7. 2022

čas čtení 5 minut

 - Dvouletá holčička se dívá na svůj dům, který zničilo Rusko:



- Ukrajinci zničili další skladiště ruských zbraní:
- Ruské síly pokračují v dosahování "menších úspěchů" ve strategickém městě Lysyčansk na východě Ukrajiny, přičemž v této oblasti pokračují letecké a dělostřelecké údery, tvrdí britská rozvědka.

Podle nejnovější zprávy britského ministerstva obrany ukrajinské síly pravděpodobně nadále blokují ruské jednotky na jihovýchodním okraji východoukrajinského města.

Rusko se pravděpodobně potýká s ubývajícími zásobami přesnějších moderních zbraní a využívá protilodní střely odpalované ze vzduchu v sekundární roli pozemního útoku.

Analýza kamerových záznamů smrtících úderů na nákupní centrum v ukrajinském městě Kremenčuk z počátku tohoto týdne ukazuje, že střelou "byla s vysokou pravděpodobností Kh-32", modernizovaná verze střely ze sovětské éry.

Ačkoli má Kh-32 oproti Kh-22 několik výkonnostních vylepšení, stále není optimalizována pro přesné zasahování pozemních cílů, zejména v městském prostředí. To značně zvyšuje pravděpodobnost vedlejších škod při zaměření na zastavěné oblasti.

Další údery dne 30. června 2022 v Oděské oblasti pravděpodobně zahrnovaly rakety Kh-22 KITCHEN. Tyto zbraně jsou ještě méně přesné a nevhodné pro přesné údery a v posledních týdnech téměř jistě opakovaně způsobily civilní oběti.

Ruská agrese proti Ukrajině: Dvě děti mezi 21 mrtvými po ruském raketovém útoku na Oděsu

1. 7. 2022

čas čtení 17 minut

- Ukrajinská armáda obvinila Rusko, že v pátek, pouhý den poté, co Moskva stáhla své síly ze strategické základny v Černém moři "v dobré vůli", provedlo na Hadím ostrově údery s použitím zápalné fosforové munice.

"Dnes kolem 18:00... letouny ruského letectva SU-30 dvakrát provedly údery fosforovými bombami na ostrov Zmijnyj," uvedla v prohlášení.

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek označilo ústup za "gesto dobré vůle", které má signalizovat, že Rusko nebude stát v cestě snahám OSN zorganizovat chráněný vývoz obilí z Ukrajiny.

Ukrajinská armáda v pátek obvinila Rusy, že nejsou schopni "respektovat ani svá vlastní prohlášení".

Její prohlášení bylo doprovázeno videozáznamem, na němž je vidět, jak letadlo nejméně dvakrát shodilo na ostrov munici a jak nad ním stoupají zřejmě bílé pruhy.

Fosforové zbraně, které na obloze zanechávají charakteristickou bílou stopu, jsou zápalné zbraně, jejichž použití proti civilistům je podle mezinárodní úmluvy zakázáno, ale povoleno pro vojenské cíle.

Ukrajina obvinila Rusko, že je od invaze u svého souseda koncem února několikrát použilo, a to i na civilní oblasti.



- Nejméně 21 lidí, včetně dvou dětí, bylo zabito při ruských raketových úderech v Oděse na jihu Ukrajiny, uvedl mluvčí oděské armády Sergej Bratčuk. Dodal, že mezi mrtvými je i dvanáctiletý chlapec. Dalších 38 lidí, včetně šesti dětí a těhotné ženy, bylo hospitalizováno se zraněními poté, co dvě ruské rakety zasáhly vícepodlažní obytný blok a rekreační středisko.

Podle ukrajinských představitelů bylo po útoku ruských raket na obytný dům a letovisko v Oděse na  Téměř všechny oběti se nacházely v obci Serhijivka v devítipatrové budově, kterou v pátek v jednu hodinu ráno místního času zasáhla jedna střela. Při samostatném úderu na rekreační středisko v obci zahynuli nejméně dva lidé, včetně dvanáctiletého chlapce. Náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhenij Jenin uvedl, že v blízkosti oblastí zasažených raketami se nenacházely žádné vojenské cíle ani infrastruktura.
 

 18817

Proč si Putin bez ohledu na vše myslí, že útok na Ukrajinu byl správný

1. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Mnoho lidí se ptá, proč se Vladimir Putin rozhodl právě letos napadnout Ukrajinu, přičemž mnozí naznačují, že jeho postupující věk ho přivedl k rozhodnutí, že musí udělat něco dramatického, aby si upevnil své místo v ruské historii. To mohl být jeden z faktorů, ale rozhodně ne ten nejdůležitější, říká Alexej Levinson.

 18885

Hospodaření OSBL za červen 2022

1. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

V červnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 725,40 výdaje byly  55 431,50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci června  byl 25 374,86 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 18886

Boris Johnson odsuzuje homosexuální uprchlíky k smrti

1. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Adeniyi Raji byl mezi nejméně deseti uprchlíky v britskou vládou objednaném letu do nigerijského Lagosu, který ve středu večer odstartoval z letiště v Birminghamu. Z této africké země přijel do Británie v roce 2017, ve snaze uniknout výhrůžkám smrtí, které mu byly zasílány úřady a na sociálních sítích. Být homosexuálem je v Nigérii nezákonné a trestá se to až 14 lety vězení.

 18886

Boris Johnson is sentencing gay refugees to death

1. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta


Adeniyi Raji was among at least 10 refugees on a charter flight to Lagos, Nigeria that took off from Birmingham Airport on Wednesday night. He arrived in Britain in 2017 from that African country to escape death threats that were being sent to him by authorities and on social media. Being gay is illegal in Nigeria and punishable by up to 14 years in jail.

 16510

Británie, další skandály: Orální sex Borise Johnsona a ošahávající vysoký činitel Konzervativní strany

1. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V pátek odpoledne vyloučili Chrise Pinchera dočasně z konzervativního poslaneckého klubu, zatímco vyšetřování pokračuje. 

Skandály britské Konzervativní strany Borise Johnsona pokračují neztenčenou měrou. Nejnověji musel na svou parlamentní funkci zástupce šéfa pro vnitrostranickou disciplínu rezignovat poslanec Chris Pincher, protože přiznal, že v londýnském klubu Carlton osahával v opilosti dva muže. "Přehnal jsem to, byl jsem opilý," přiznal. Byl to už jeho druhý takový skandál. 

Mezi konzervativními poslanci nyní zuří debata, že by měl by Chris Pincher vyhozen i z poslaneckého křesla.




Johnsonova Downing Street uvedla, že prý Johnson "netušil", že je Pincher alkoholik a že osahává lidi kolem sebe, když ho jmenoval do vysoké poslanecké funkce.

Johnson lhal, Pincher měl sexuální skandál už letos v únoru, Johnson to věděl, přesto ho jmenoval do vysoké poslanecké funkce.

 18653

Putinova válka je zločin - svět musí potrestat Rusko jako teroristický stát

1. 7. 2022

čas čtení 7 minut

 

Po leteckých útocích na civilní cíle, od nákupního centra po nemocnice, musí spojenci Ukrajiny používat správné právní definice


V době psaní tohoto článku záchranáři stále prohledávají trosky nákupního centra ve středoukrajinském městě Kremenčuk. V centru byly stovky lidí, když ho v pondělí zasáhly ruské rakety. Počet obětí je zatím nejasný, ale potvrzeno je 20 mrtvých a desítky neidentifikovaných těl. Obchodní centrum bylo na míle vzdáleno od jakéhokoli vojenského cíle. K útoku na něj nemohl být jiný důvod než šíření strachu a hrůzy na Ukrajině. Ruská armáda jej zasáhla dvěma raketami, čímž zajistila ničivé škody, píše Andrij Zagorodňuk, předseda Centra pro obranné strategie a bývalý ministr obrany Ukrajiny.

 18584

"Této chyby Západu se bojím nejvíc"

1. 7. 2022

čas čtení 8 minut

Anne Applebaumová se obává, že Vladimir Putin chce využít globálního hladomoru k podkopání západní podpory Ukrajině. Ve svém vlastním zájmu i v zájmu Ukrajiny nesmí ustoupit. Pokud Západ v určitém bodě ustoupí Rusku, hodně riskuje.

 18817

Přinesla zasedání skupiny G7 a NATO něco pozitivního Ukrajině?

1. 7. 2022

čas čtení 5 minut

Ačkoli byly oba  tyto summity (NATO i G7)  cvičením v ujišťování domácích voličů a v menší míře i Ukrajiny, cílovou skupinou byl ve skutečnosti jediný člověk: ruský prezident, upozorńuje list Guardian.
 
Potíž spočívá částečně v tom, že tyto summity nebyly tak docela válečnou radou, kterou Volodymyr Zelenskij potřeboval, částečně proto, že Joe Biden nechtěl nahrávat ruské propagandě tím, že by vykresloval NATO jako něco jiného než obrannou alianci, obrněného strážce vlastního území.

Summit NATO se z velké části týkal důsledků ruské invaze, nikoli však pro Ukrajinu, ale pro země, které již v NATO jsou nebo se k němu chystají připojit. Šlo o "obranu každého centimetru území NATO", jak se vyjádřil Biden.

 18653

Lhalálie

1. 7. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

pravda

Pravda ta má velké krvavé tesáky, naostřené drápy a v rukou palice jako hrom na lži. Proto se Rusko pravdy pořád a pořád tolik bojí. Proto Rusko doma i celému světu lže.  Z tohoto prostého důvodu má Rusko na každou pravdu o ruských zvěrstvech na Ukrajině nachystány legie lží, kohorty výmluv a mraky užitečných idiotů, kteří jim věří do posledního slova. Doma i v zahraničí. Věří lžím se soudružským nevraživým nadšením.

Rusko lže pochopitelně samo sobě, protože pokud by si tam přiznali pravdu sami sobě o sobě samých, zjistili by, že jsou sami o sobě horší než nacisté a možná i dokonce mnohem horší než nacisté. Nacisté, jejich kamarádi, se kterými beztrestně pro Rusko rozpoutali největší válku v dějinách lidstva. Zahráli si zde poprvé onu skvělou hru na oběť a viníka.

 18882

Vítězka z Luhačovic

1. 7. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

Foto Jan Kamír

Luhačovice nejsou jen čtvrtými největšími lázněmi v České republice a současně i největšími na Moravě, jsou také městem, v němž si své sídlo našla světově uznávaná Akademie Václava Hudečka, z níž každoročně vychází mladí vítězové. Jedním z nich,  se v roce 2018 stala i talentovaná česká houslistka Marie Hasoňová, která získala zdejší hlavní cenu, jenž jí otevřela cestu ke spolupráci s Václavem Hudečkem v rámci sólových projektů, kde vystupuje jak s orchestry, tak s jedinečným klavíristou Lukášem Klánským.


Slečno Marie, na české hudební scéně patříte k nejpozoruhodnějším talentům, kdo vás k houslím vlastně přivedl?

Rozhovor Britských listů 505. Je visegrádská čtyřka nenávratně zdiskreditována?

28. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Po volebním vítězství liberálnějších politických seskupení v ČR a ve Slovinsku, která nahradila nedávné populistické vlády, ustupují obě země od intenzivní spolupráce s visegrádskou skupinou, která díky Maďarsku a Polsku získala globálně opravdu toxický nádech. Jaké to může mít dopady, o tom hovoří Albín Sybera s vedoucím bruselské pobočky pražského thinktanku Europeum Žigou Faktorem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 28. června 2022.

K tomu:

 18850

Nepříjemné lekce hořkého realismu

1. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Velmi mi záleží na západní svobodě a demokracii, a proto nemám rád, když občas vidím, že se nad nimi neuvažuje realisticky. Dějiny vzniku demokracie a jejího udržení nejsou vůbec svědectvím o tom, že něco chceme, a proto se to stane. Všechny ty dělby moci a brzdy a protiváhy jsou právě reakcí na děsivou zkušenost, že když nebudeme zcela realisticky dbát na všední, šedivé mechanismy, vrátíme se do tyranie.

 18883

Na Mars se asi nepoletí: Astronauti ve vesmíru přicházejí o hustotu kostí

1. 7. 2022

čas čtení 4 minuty


Astronauti ve vesmíru ztrácejí kostní hmotu v hodnotě desítek let, kterou mnozí z nich neobnoví ani po roce po návratu na Zemi, zjistili vědci a varovali, že by to mohlo být "velkým problémem" pro budoucí mise na Mars.

Předchozí výzkumy ukázaly, že astronauti ztrácejí 1 až 2 % hustoty kostí za každý měsíc strávený ve vesmíru, protože nedostatek gravitace snižuje tlak na jejich nohy při stání a chůzi.

 18868

Výkony a vyhlídky ukrajinských ozbrojených sil

1. 7. 2022

čas čtení 11 minut

Ukrajinské ozbrojené síly (UAF) při snaze bránit území Ukrajiny a její integritu proti ruským vojenským silám nadále čelí nevýhodám. Na jedné straně se od obnovené ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 se úspěšně ubránily a v některých oblastech zatlačily ruské síly, uvádí zpráva Congressional Research Service.

Rozhovor Britských listů 504. Proč je česká vláda pořád tak drsně přísná na chudé?

23. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Ve středečním projevu "k národu" informoval premiér Petr Fiala českou veřejnost, že se jeho vláda chystá podpořit obyvatelstvo ohrožené rostoucími cenami energií částkou 66 miliard Kč. Bohužel nespecifikoval, jak to bude konkrétně a vládnou obavy, že půjde znovu o plošnou finanční pomoc, tedy i lidem, kteří ji nepotřebují, a tato plošná finanční pomoc vyvolá inflaci. Proč nezjednoduší česká vláda existující systém sociální pomoci chudým lidem? Jenže vláda nemá žádnou vizi ani program, protože svá rozhodnutí nezakládá na vědeckých studiích, ale na dojmologii. O těchto problémech hovoří Jan Čulík se sociologem a spisovatelem Stanislavem Bilerem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. června 2022.

 18879

Design a transformace: UMPRUM v Bruselu představí historii, současnost a vizi českého designu

1. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva


Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (UMPRUM) ve spolupráci s Úřadem vlády ČR a dalšími vládními institucemi připravila u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie výstavu s názvem „Design a transformace. Příběhy českého designu 1990–2020“, kterou bude dále rozvíjet doprovodný program – přednášky, workshopy a hudební produkce. Výstavní prezentaci větší části zastoupených projektů bude od září až do konce roku 2022 možné vidět v Design Museu v Bruselu, menší část hostí Pražský dům v Bruselu. Zde se v instalaci Česká krajina představí díla profesorů a studentů pražské UMPRUM. Jejím cílem je představit významné české podniky, jejichž úspěchy vyplývají mimo jiné ze spolupráce se špičkovými českými i světovými designéry, přiblížit historické pozadí i současné trendy českého designu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 503. Jak Fialova vláda stále nic nedělá na pomoc drsně chudnoucímu obyvatelstvu

19. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Fialův "deštník proti chudobě" je výsměchem velké části obyvatelstva České republiky, která v důsledku drasticky rostoucích cen potravin a energií nemá už vůbec žádnou možnost žádné své výdaje omezit nebo přesměrovat, a zůstává jim jediné: Hladovění. Fialova vláda hovoří o možné pomoci lidem už od dubna, ale je červen a pořád nic. Pomoc musí být cílená, jinak ještě dál rozjede inflaci. O všech těchto vysoce znepokojujících skutečnostech a o diletantsko-ideologické neschopnosti Fialovy vlády hovoří Jan Čulík s expertem na dluhovou problematiku Radkem Háblem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 21. června 2022. 

 18489

Rusko: Chudí proti válce?

1. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Rostoucí náklady na Putinovu válku na Ukrajině zasahují dvě skupiny Rusů, lidi ve velkých městech, kteří byli buď zaměstnáni zahraničními společnostmi, nebo měli prospěch z vnějších investic - a mnohem větší skupinu zbídačených Rusů mimo megalopole, říká Vladislav Inozemcev.

Rozhovor Britských listů 502. Jak dlouho ještě vydrží Boris Johnson v premiérské funkci?

13. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Série skandálů Borise Johnsona je tak dlouhodobá, tak dramatická a tak rozsáhlá, že není možné se jim nevěnovat v Rozhovoru Britských listů. Johnsonovi se podařilo otřást základními pilíři britské demokracie, často považované za kolébku evropských demokratických systémů. Kromě toho, že Johnson systematicky porušoval zákaz sdružovat se během lockdownů a v premiérském sídle v Downing Street pořádal opakované pitky a mejdany, se nyní, poté, co 41 procent konzervativních poslanců hlasovalo pro jeho odstranění z premiérské funkce, rozhodl deportovat ubožáky, osoby prchající před válkou a propnásledováním, do Rwandy. Chystá se také porušit mezinárodní dohodu, kterou podepsal s Evropskou unií a zahájit obchodní válku proti EU. O šílenci, lháři a podvodníkovi v britské premiérské funkci hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. června 2022.

Rozhovor Britských listů 501. Způsobí Fialova vláda zanedbáním pomoci občanům vládu populistické ultrapravice?

12. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jsme ve válce. Je mimořádná situace. Česká republika má inflaci 16 procent a obyvatelstvo celé Evropy trpí drastickým zvýšením cen potravin a energií. Co dělá Fialova vláda? Nic moc. Jaké to může mít dopady? Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 14. června 2022.


"Krvavé peníze": Tajný obchod Evropy se syrskými fosfáty

1. 7. 2022

čas čtení 9 minut


Vývoz levných syrských fosfátů do Evropy v posledních letech vzkvétá. Evropa má jen málo vlastních zásob fosfátů a evropští zemědělci měli problémy s fosfátovými hnojivy už před válkou na Ukrajině, která způsobila, že ceny ještě více vzrostly.

Tento tajný obchod má však svou cenu. Vývoz fosfátů je ekonomickým záchranným lanem pro represivní vládu Bašára Asada a směřuje evropské finanční prostředky klíčovému syrskému partnerovi v obchodu s fosfáty: ruskému miliardáři Gennadiji Timčenkovi, blízkému příteli ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ukrajina vyhnala Rusko z Hadího ostrova, Rusové tvrdí, že se odtamtud "takticky stáhli po splnění úkolů"

30. 6. 2022

čas čtení 8 minut

 
Ukrajinské jednotky znovu dobyly Hadí ostrov v Černém moři a dosáhly tam strategického vítězství

 

Ukrajinské síly uvádějí, že vytlačily ruské jednotky z Hadího ostrova, strategické černomořské pevniny u jižního pobřeží Ukrajiny poblíž města Oděsa.

Ukrajinou ohlášené znovudobytí ostrova oslabuje případné plány Ruska na budoucí pozemní útok na tomto úseku pobřeží.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že splnilo zadané úkoly a takticky se stahuje, aby umožnilo vývoz obilí z ukrajinských černomořských přístavů.

Ukrajina uvedla, že donutila ruské vojáky přes noc uprchnout na dvou rychlých člunech. V prohlášení ukrajinského jižního velení se uvádí, že jsou stále slyšet výbuchy a ostrov je zahalen kouřem, což zřejmě naznačuje, že boje pokračují.

Blokáda ukrajinských černomořských přístavů ze strany Ruska způsobila prudký nárůst cen obilí a v několika zemích hrozí hladomor.


- Je pochopitelné, že v souvislosti se sdílením snímků kouře stoupajícího z Hadího ostrova se v ukrajinských komentářích k ruskému stažení ze strategického ostrova v Černém moři objevují názory, že ruské prohlášení, že šlo o gesto dobré vůle, je cynickým trikem, který má zakrýt porážku. Vitalij Kim, gubernátor ukrajinské Mykolajivské oblasti, právě zveřejnil na Telegramu screenshot zprávy o Hadím ostrově se vzkazem "Těšíme se na krok dobré vůle v Chersonu v blízké budoucnosti".

 18876

STEM: Podpora české veřejnosti vůči uprchlíkům z Ukrajiny klesá

30. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta

Následující shrnutí analýz neziskového ústavu STEM se soustřeďuje na srovnání nálad české společnosti ve vztahu k ruské invazi na Ukrajinu ve vývoji od konce března po polovinu června. Ukazuje tak posuny nálad za posledních deset týdnů zachycené ve třech výzkumných vlnách.

Z aktuálních dat je zřejmé, že ochota české veřejnosti pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny na úkor vlastní situace oslabuje, což souvisí s posilováním obav o vývoj ekonomické situace. Stabilní však zůstává důraz na zapojení Západu do řešení ruské agrese a odmítání proruského narativu o důvodech invaze na Ukrajinu.


53 procent Čechů podporuje západní pomoc Ukrajině, 35 procent Čechů je v této věci "nejistých", 8 procent je dezinformovaných a 4 procenta Čechů jsou silně proruská:

Celá analýza ZDE

Rozhovor Britských listů 500. Pětistý Rozhovor Britských listů

10. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Rozhovory Britských listů vysíláme na Regionální televizi a zveřejňujeme je na Britských listech už sedm let. Při příležitosti pětistého rozhovoru jsme se rozhodli tak trochu ohlédnout za jejich historií. Je to těžké, co všechno vybrat z pěti set rozhovorů, ale aspoň jsme se o to pokusili. V každém případě: Rozhovory Britských listů byly na You Tube rozděleny do tematických celků a obsahují bohaté informace od mnoha osobností, interviewovaných za posledních sedm let. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. června 2022.

Ruská agrese na Ukrajině: Evropská unie ustoupí Rusku ohledně Kaliningradu

30. 6. 2022

čas čtení 13 minut

- Podle nejnovější zprávy charkovského gubernátora Oleha Synyehubova byl při ruských útocích v Charkovské oblasti zabit jeden člověk a šest osob, včetně jedenáctiletého dítěte, bylo zraněno.

Jedenáctiletá dívka byla v důsledku toho hospitalizována.  Konstatoval: "Boje v regionu pokračují. Ve směru na Charkov vedou okupanti obranné boje a snaží se zadržet naši armádu. Nepřítel ostřeluje z tanků, minometů, dělostřelectva a proudového dělostřelectva pozice naší armády a mírová města a vesnice."

Frontové východní město Lysyčansk je podle oficiálních představitelů pod neustálým ostřelováním, Rusko pokračuje ve své ofenzivě na východě Ukrajiny.

V ukrajinské televizi to řekl regionální gubernátor Serhij Hajdaj:

"V Lysyčansku se neustále bojuje. Rusové jsou neustále v ofenzivě. Nedochází k žádnému ústupu. Ostřeluje se úplně všechno."

Ukrajinské úřady uvedly, že se snaží evakuovat obyvatele z města, ohniska ruských útoků, kde pod neustálým ostřelováním zůstalo asi 15 000 lidí.

 - Útok na divadlo v Mariupolu je válečný zločin, uvádí Amnesty


Oksana Pokalčuková, vedoucí ukrajinské pobočky Amnesty, řekla agentuře AFP:

    Až dosud jsme hovořili o údajném válečném zločinu. Nyní můžeme jasně říci, že se o něj jednalo, a to ze strany ruských ozbrojených sil."

"Tyto exploze byly způsobeny něčím opravdu velkým: dvěma 500kilogramovými bombami" svrženými z letadla" dodala.

Tým Amnesty vyslechl 52 přeživších a přímých svědků, z nichž přibližně polovina byla buď v divadle, nebo poblíž. Na základě satelitních snímků z onoho rána zjistili, že obloha byla trvale dostatečně jasná na to, aby každý pilot viděl slovo "DĚTI" napsané obřími písmeny cyrilice na průčelí a zadní straně budovy.

Nálet z 16. března budovu zdevastoval a shodil její zadní a boční stěny přímo na polní kuchyni, která sloužila jako komunitní shromaždiště pro jídlo, vodu a právy o evakuaci a válce.

Jako by to bylo třeba: Důkazy vyvrátiy lži Ruska o útoku na obchodní centrum v Kremenčuku

30. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Výpovědi svědků a odborné analýzy vyvrátilly  tvrzení Moskvy, že se požár rozšířil ze skladu zbraní do prázdného obchodního centra


Svědectví přeživších z první ruky a odborné analýzy  zdiskreditovaly  tvrzení Moskvy o smrtícím raketovém útoku na nákupní centrum v ukrajinském městě Kremenčuk.


Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov tvrdil, že jeho armáda provedla "vysoce přesný letecký útok na hangáry, kde byla uskladněna výzbroj a munice", a výbuch těchto skladů zbraní způsobil požár v nedalekém nákupním centru, které podle něj bylo v té době "nefunkční".

Jeden z neokázalých

30. 6. 2022 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty

 

Na hřbitově v Poboří u Kolína se mimo jiné nachází deska připomínající otce a syna Dvořákovy. Ne všichni příchozí ale vědí, že označené místo posledního odpočinku spojuje skutečný hrob s kenotafem.

Jaroslav Dvořák mladší přišel ve zmíněné obci na svět do rodiny úředníka. Když začínal školní docházku, vypukla první světová válka. Tatínek musel narukovat a vrátil se jako legionář v hodnosti poručíka. Lze si snadno představit, že se tehdejšímu žákovi čtvrté třídy stal vzorem.

 16578

Z letopisů Euforie

30. 6. 2022 / Jiří Majzlík

čas čtení 6 minut

Je tomu drahně let, co se z přístavu  poměrně bezpečného světadílu vypravila na širé moře posádka trojstěžníku Euforia s cestujícími, dychtícími poznávat nové obzory, neznámá moře a dosud neprozkoumané pevniny. Na palubě plachetnice se kromě více či méně zkušených námořníků sešla pestrá společnost řemeslníků, hledajících příležitost k uplatnění své dovednosti, selského lidu, hnaného vidinou vlastnictví kousku půdy, obchodníků, rozličných přírodozpytců a věštců, uchvácených vlastní hloubavostí, dámiček i kavalírů, karatelů i studentů. Ti zvlášť byli prodchnuti svým posláním - nezištných předáváním hodnot Euforie zaostalým národům, pokud se na ně cestou narazí.

 18872

Rusové na Suwałki nyní nezaútočí, uvázli by v bahně, ale na stejné potíže by narazila i pomoc NATO Litvě

30. 6. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 7 minut

Foto:

Litevci se rozcházejí po probdělé Svatojánské noci. Před rozpadem Sovětského svazu byly tyto oslavy nenásilným projevem vzdoru proti okupaci a jejich účastníky pronásledovala KGB. Nyní jsou Litevci součástí Západu, věří, že jim v nouzi pomůžeme a KGB ani jiní pohrobci SSSR je již neohrozí. Jejich naději nesmíme zklamat. (Foto Ivan Větvička, Litva 2022)


V médiích je nyní opakovaně zmiňována možnost ruského útoku na úzké pozemní spojení mezi Polskem, Litvou a potažmo celým Pobaltím. Tento šedesát kilometrů široký koridor sevřený mezi ruskou kaliningradskou exklávou a Běloruskem se nachází v pozoruhodné krajině, která v České republice nemá analogii a málo našinců ji spatřilo. Snad proto můžeme v českých médiích narazit na bizarně protichůdné charakteristiky tohoto území. (Např. Novinky.cz 29. 6. území popsaly jako „Suvalský průsmyk, horský úsek o délce 65 kilometrů“, zatímco na Britských listech se hovoří o „proláklině“.)

18486

Podlost pana Křečka vyplývá z jediné skutečnosti: po dobu mandátu je neodvolatelný

Zlomyslný ombudsman se mstí člověku, který zastává postoje slučitelné s veřejnou ochranou práv

30. 6. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 14 minut

Kompilujeme tři texty ze serveru Romea.cz. Upozorňují na akt mocenské zvůle ze strany pana Křečka, který si zprivatizoval roli ombudsmana pro své populistické postoje, s nimiž "neharmonizují" postoje jeho zástupkyně Moniky Šimůnkové (na rozdíl od pana Křečka jde o postoje respektující lidská práva v jejich podstatě a úplnosti) a nepochopení ombudsmanovy dětinské obsese ze strany premiéra Petra Fialy. Dále navazuje vyjádření předchozí veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové, jež se domnívá, že jde ze strany pana Křečka o pomstu. Za sebe dodávám, že jde nejen o pomstu, ale o podlost, která je lidem s charakterovými vlastnostmi pana Křečka vlastní. Tato figura symbolizuje pohled předešlé vlády (vládní garnitury) na to, jakým způsobem nakládat demokratickými institucemi. Připomeňme totiž, že pan Křeček je dlouholetý chráněnec a podporovatel Miloše Zemana. Z potřeby bývalého premiéra Babiše hledat jakékoliv "levné" možnosti uspokojení prezidentových přání vyplývá i tato volba naplňující přísloví o kozlu zahradníkem. 

30372

Tisková zpráva

Česká republika ve spravedlivé transformaci propadá. Nesnižuje emise dostatečně rychle a nezapojuje lidi, kritizuje analýza

30. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Analýza platformy Re-set ukazuje, že dosavadní proces spravedlivé transformace v České republice zatím není dostatečný a nenaplňuje své cíle. Hrozí tak, že vynaložené prostředky se minou s potřebami lidí a proces “spravedlivé transformace” v této podobě problémy jen prohloubí.

 16510

Británie: Neustálé skandály Borise Johnsona. Ani zarytí toryové už nevydrží další minutu Johnsonovy vlády na horské dráze

30. 6. 2022

čas čtení 7 minut

 
Od rezignace premiérova poradce pro etiku jako by uplynula dlouhá doba. Tedy toho druhého poradce pro etiku, Christophera Geidta. Je to teprve čtrnáct dní, působí to jako věčnost. Ten první, sir Alex Allan, skončil už před osmnácti měsící. To je jako v jiné éře.  Je to časové zkreslení, které vzniká, když se z Downing Street valí skandály tak rychle, že je zpravodajský cyklus nestíhá sledovat. Jedno drama neskončí dříve a už začíná další. Za sedm dní v Johnsonově čase člověk zestárne, píše v brilantním článku Raphael Behr.

 18804

Proč Boris Johnson možná brzy přijde o práci

30. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Na první pohled je Spojené království parlamentní demokracií, kde všeobecné volby rozhodují o tom, kdo se stane premiérem a sestaví vládu.

Taková je alespoň ústavní teorie.

Skutečná praxe britské ústavy je jiná. Jen málo premiérů získává i ztrácí moc ve všeobecných volbách a žádnému se to nepodařilo za posledních téměř 50 let, píše na webu Al Džazíry David Allen Green.

 18533

NYT: Síť komand koordinuje tok zbraní na Ukrajině, tvrdí západní představitelé

30. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

Podle amerických a evropských představitelů ruské jednotky pokračují v drtivém tažení na východní Ukrajinu a schopnost země odolat náporu závisí více než kdy jindy na pomoci Spojených států a jejich spojenců - včetně skryté sítě komand a špionů, kteří mají na spěch, aby Ukrajincům poskytli zbraně, zpravodajské informace a výcvik, informuje list New York Times.

30777

Proč bychom se měli více bát

30. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Někteří vědci z klimatologické komunity i mnozí mimo ni označují ty, kteří v posledních letech upozorňují na kolosální hrozbu globálního oteplování, za šiřitele klimatického "porna". Jeden z významných klimatologů dokonce varoval, že bychom se při popisu klimatického kolapsu měli vyhýbat výrazům jako šokující, děsivý nebo zničující, protože se obáváme, že vyvoláme popírání, ochromení a apatii, soudí klimatolog Bill McGuire.

 18860

56 % amerických muslimů podporuje právo žen na potrat

30. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Zrušením rozsudku Roe vs Wade umožnil Federalistickým spolkem koupenému Nejvyššímu soudu libovolně diktovat ženám, jak nakládat s jejich vlastním tělem. Soudce Samuel Alito tvrdí, že je "racionální" chránit blastocystu, tedy právě oplodněné lidské vajíčko. Nikdo v historii to nepovažoval za racionální. Možná to považovali za doktrinářsky rozumné, pokud byli věřící. Udělejme anketu mezi vědci, zda je to racionální. Je to vlastně vnucování katolické a evangelikánské teologie racionálním lidem, kteří tuto teologii odmítají, což porušuje první dodatek, protože se rozhodnutí Nejvyššího soudu zakládá na náboženství, píše Juan Cole.

 17285

Oxfam: K řešení katastrofální potravinové a klimatické krize je zapotřebí globální daň z neočekávaných zisků ve výši 90%

30. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

V době, kdy se vedoucí představitelé zemí G7 scházejí v Německu na každoročním summitu, požaduje Oxfam International zavedení celosvětové daně z neočekávaných zisků, která by se vztahovala na obrovské finanční zisky velkých společností za poslední dva roky pandemie. Tato daň by mohla financovat významné mezinárodní iniciativy zaměřené na řešení spirálovitě rostoucí krize hladu, chudoby a klimatické krize, píše Jon Queally.

 16478

Podle expertních skupin by měl Biden prokázat "politickou odvahu" ohledně návratu k dohodě s Íránem

30. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Více než tucet národních organizací zaslalo prezidentu Bidenovi dopis, v němž ho vyzývají, aby prokázal vůdčí schopnosti a politickou odvahu a zachránil íránskou jadernou dohodu. Podle nich je zarážející, že nechává domácí politiku stát v cestě obnovení rozumné dohody o nešíření jaderných zbraní, míní Ben Armbruster na webu Responsible Statecraft.

 18860

Poslední šance Západu vybudovat lepší světový řád

29. 6. 2022

čas čtení 28 minut

Ruská invaze na Ukrajinu potvrdila to, co bylo dlouho zřejmé: Řád založený na pravidlech vytvořený po 2. světové válce je ohrožen zhroucením. Rusko se nespokojí s tím, že je odpovědným účastníkem systému vytvořeného jinými, a stejně tak Čína, která podporovala agresi Moskvy. Obě země chtějí předělat řád tak, aby sloužil jejich autokratickým zájmům. Jak řekl americký prezident Joe Biden v březnu ve Varšavě, Západ nyní čelí "bitvě mezi demokracií a autokracií, mezi svobodou a represí, mezi řádem založeným na pravidlech a řádem ovládaným hrubou silou", napsali Ivo H. Daalder a James M. Lindsay.

 18878

Česko také porušovalo zákaz vývozu zbraní do Ruska po roce 2014

30. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta

Upozorňuje na to Uwe Ladwig v souvislosti s článkem Karla Dolejšího  "Je úplně v pořádku pomáhat Rusku s vyzbrojováním proti své vlastní zemi"

Zelená část ve výše uvedeném grafu zaznamenává český vývoz zbraní do Ruska.


30003

Vzteklý, násilnický, bezohledný: Svědectví vykreslilo šokující portrét Donalda Trumpa

29. 6. 2022

čas čtení 6 minut


Svědectví Cassidy Hutchinsonové o tom, jak  prezident Donald Trump chtěl škrtit agenta tajné služby "se velmi výrazně zapíše" do dějin USA, konstatují odborníci

 
Pokusil se škrtit agenta tajné služby. Během záchvatů vzteku házel nádobím. A chtěl odstranit detektory kovů, aby jeho stoupenci mohli pochodovat se zbraněmi a noži.

Na úterním slyšení kongresového výboru, který vyšetřuje loňský útok na americký Kapitol, vyšel najevo překvapivý portrét Donalda Trumpa jako neovladatelného a osobně násilnického prezidenta.

Dokonce i pro zemi - a politický tisk -, která je už dlouho zvyklá na rozbíjení norem za Trumpových let, byl obraz, který se o Trumpovi vyjevil  při překvapivém slyšení, šokem pro systém. Kongresový panel pro vyšetřování 6. ledna 2021 sliboval nová odhalení a nezklamal.

Ruská agrese na Ukrajině: Další ruské raketové útoky, další nesmyslné zabíjení lidí

29. 6. 2022

čas čtení 9 minut

- Při středečním ruském raketovém útoku na obytný dům v ukrajinském městě Mykolajiv na jihu země zahynuli nejméně tři lidé a pět jich bylo zraněno, uvedly místní úřady, které zahájily záchranné práce pro přeživší.

Starosta Oleksandr Senkevyč uvedl, že město zasáhlo osm raket, a vyzval obyvatele k evakuaci. Uvedl, že budova byla zřejmě zasažena ruskou řízenou střelou X-55.

Fotografie z místa ukázaly kouř valící se ze čtyřpatrové budovy s částečně zničeným horním patrem.

- Zelenskij k neutralizaci ruských lží (že prý vybuchly západní zbraně, které byly umístěny nedaleko obchodního centra, (BBC uvádí, že to je nemožné, protože mezi průmyslovým objektem a obchodním centrem je les a železniční trať) zveřejnil záběr přímého raketového útoku na obchodní centrum:


Johnsonovi konzervativci udělali ze Steva Braye celonárodního hrdinu

29. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Steve Bray šest let denodenně demonstruje před britskou Dolní sněmovnou proti brexitu. Johnsonovi konzervativci proti němu schválili zákon, který vešel v platnost  28. června, a ten zakazuje, aby demonstranti v Británii "byli hluční". Londýnská metropolitní policie proto včera Stevu Brayovi zkonfiskovala zesilovače a reproduktory.

Potázalo se to se zlou. Mnoho Britů poukazuje na to, že toto není demokracie, ale Rusko nebo Severní Korea.. Steve Bray se dostal v úterý skoro do všech médií. Na sociálních sítích  vznikla vůči němu vlna sympatií.

Na crowdfundingové stránce se pro něho vybralo 161 000 liber (4,8 milionů Kč)  a míra darů stále stoupá: 

Steve Bray a jeho skupinka stoupenců dál u Dolní sněmovny  s použitím nových zesilovačů zpívá Bye Bye, Boris - policie se dnes neobjevila: 



Kromě trvalého protestu proti brexitu Steve Gray už také léta vstupuje do záběrů britských celostátních televizních stanic, v nichž dělají jejich reportéři reportáže z míst před parlamentem:


Ruští piloti, kteří odpálili rakety na obchodní centrum v Kremenčuku

29. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta


Jsou to piloti z 52. strážního leteckého pluku, patří k vojenské jednotce 33310, Kalužská oblast, Šajkovka

 18871

Dcera kontroverzního britského magnáta českého původu byla odsouzena v USA k dvacetiletému vězení

29. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Ghislaine Maxwellová odsouzena k 20 letům vězení za trestné činy obchodování se sexem

Advokáti Maxwellové usilovali o shovívavost poté, co byla šedesátiletá žena v prosinci v USA odsouzena za pět ze šesti obvinění, kterým čelila.

 

Ghislaine Maxwellová byla v úterý odsouzena v USA k 20 letům vězení v případu obchodování se sexem v New Yorku za to, že pro Jeffreyho Epsteina obstarávala dospívající dívky, které ten sexuálně zneužíval.

Maxwellová je dcerou dávno zemřelého kontroverzního britského tiskového mangáta a podvodníka  Roberta Maxwella, původem Čechoslováka jménem Jan Hoch, který mj. ke konci života vykradl penzijní fond svých zaměstnanců a pak na své jachtě v roce 1991 spáchal sebevraždu.

 18857

Měla by se Ukrajina dohodnout s Ruskem?

29. 6. 2022

čas čtení 6 minut

Měly by Spojené státy ponížit Rusko – a konkrétně ruského prezidenta Vladimira Putina – kvůli rusko-ukrajinské válce? Mohlo by to vést k eskalaci a novým válkám, ale Spojené státy a NATO si možná budou muset dvakrát rozmyslet, než nabídnou ústupky, upozorňuje Raymond Kuo.

 16879

Turecko zrušilo námitky proti vstupu Finska a Švédska do NATO

29. 6. 2022

čas čtení 3 minuty


V předvečer summitu této vojenské aliance v Madridu bylo na poslední chvíli dosaženo dohody mezi Tureckem, Finskem a Švédskem, která těmto dvěma severským zemím umožní stát se členy NATO.

NATO uvedlo, že trojstranné dohody bylo dosaženo na setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, finského prezidenta Sauliho Niinistöa a švédské premiérky Magdaleny Anderssonové ve španělské metropoli.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
41248