Podle expertních skupin by měl Biden prokázat "politickou odvahu" ohledně návratu k dohodě s Íránem

30. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Více než tucet národních organizací zaslalo prezidentu Bidenovi dopis, v němž ho vyzývají, aby prokázal vůdčí schopnosti a politickou odvahu a zachránil íránskou jadernou dohodu. Podle nich je zarážející, že nechává domácí politiku stát v cestě obnovení rozumné dohody o nešíření jaderných zbraní, míní Ben Armbruster na webu Responsible Statecraft.

"Jako organizace, které se zavázaly diplomaticky zabránit tomu, aby Írán získal jaderné zbraně, jsme nesmírně znepokojeni důsledky tohoto vývoje pro nešíření jaderných zbraní," uvádí se v dopise. "Nyní je více než kdy jindy zapotřebí vůdčí schopnosti a politické odvahy, abychom zabránili úplnému zániku dohody a vyhnuli se jejím pravděpodobným důsledkům - válce s Íránem nebo Íránu s jadernými zbraněmi."

Uskupení - mezi něž patří J Street, Indivisible a Quincy Institute for Responsible Statecraft - upozorňují, že sám Biden a mnozí vysocí úředníci jeho administrativy již dříve prohlásili, že Trumpovo odstoupení od dohody bylo "katastrofou". Někteří z těchto představitelů rovněž poukazují na to, jak je uvedeno v dopise, že odpůrci dohody tlačili Trumpa k vytvoření vnitropolitických jedovatých pilulek - jako je označení íránských Islámských revolučních gard za teroristickou skupinu - s konkrétním cílem ztížit případnému nástupci opětovné uzavření dohody.

"O to více je zarážející, že vaše administrativa dovolila, aby tento 'politický tah' stál v cestě strategicky důležitému obnovení JCPOA," píší. "Jak jste vy i vaši bývalí kolegové z Obamovy administrativy správně uvedli: Írán je nebezpečný aktér - ale bude ještě nebezpečnější, pokud bude mít jaderné zbraně."

Seskupení tvrdí, že Biden bude v konečném důsledku zodpovědný za neúspěch JCPOA, protože je to jen další způsob, jak "zdvojnásobit Trumpovu strategii maximálního nátlaku", kterou označují za "ránu, kterou si způsobil sám".

Seniorní viceprezident J Street pro politiku a strategii Dylan Williams poznamenal, že "nadpoloviční většina amerických židovských voličů a konsenzus izraelského bezpečnostního establishmentu podporují obnovení dohody kvůli eskalaci jaderné krize a regionální nejistotě, kterou vyvolal katastrofální přístup Donalda Trumpa".

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

1
Vytisknout
5407

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2022