19428

Hustota nečekaných setkání

1. 11. 2022 / Derek Sayer

čas čtení 17 minut

(Tento obrázek pochází z připravované knihy  Dereka Sayera Pohlednice z Absurdistánu.)

V květnu 2021 jsme s Jill Massino uspořádaly kulatý stůl na ročním kongresu Association for the Study of Nationalities v New Yorku. Měl název Výhody a břemena "neviditelného kufru": Psaní soudobých dějin v roli outsidera.

Někteří z největších historiků současnosti jsou "outsidery" své studované země, například Robert Paxton a Christopher Browning v případě Francie a Německa za druhé světové války. Pohledy outsiderů obohacují, doplňují a komplikují stávající narativy, a tím pomáhají vytvářet diferencovanější a komplexnější portrét minulosti. Přesto naše kolektivní zkušenost ukazuje, že západní historici komunismu ve střední Evropě mají potíže s prosazením své legitimity ve společnostech, které jsou vázány na etnonárodní definici identity. Mnoho lidí se také domnívá, že o soudobých dějinách jsou oprávněni hovořit pouze pamětníci nebo lidé, kteří dané období osobně zažili. Tento kulatý stůl nabídl kumulované zkušenosti čtyř badatelů: Marci Shore, Jill Massino, Jan Čulík a Muriel Blaive. Zamýšleli jsme se nad tím, jak náš status ovlivňuje naše bádání, psaní a recepci. Díky tomu náš kulatý stůl nabídl také vhled do společností, které studujeme, a do zátěží spojených s produkcí dějin.

Britské listy nám laskavě nabídly prostor k publikování našich textů, stejně jako několika dalších ze strany kolegů, kteří se panelu zúčastnili a podíleli se na velmi živé diskusi. Zde je příspěvek od Dereka Sayera.

Muriel Blaive

Rozhovor Britských listů 541. Babišova prezidentská kandidatura poškodí hnutí Ano

31. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta



Za posledních několik dní se odehrála celá řada docela podstatných věcí na české politické scéně: od Fialova schválení Zemanova kontroverzního seznamu vyznamenání k 28. říjnu, přes Zemanovu privatizaci oslavy státního svátku a přes Fialovu toleranci této privatizace, přes páteční protistátní a nedělní středostavovskou proukrajinskou demonstraci, až po oznámení Andreje Babiše, že bude kandidovat na prezidenta. Nad všemi těmito událostmi se Jan Čulík zamýšlí v rozhovoru s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 1. listopadu 2022.

 19428

The Density of Unexpected Encounters

1. 11. 2022 / Derek Sayer

čas čtení 15 minut

 

(This picture comes from Derek Sayer's upcoming book Postcards from Absurdistan.)

In May 2021, Jill Massino and I organized a roundtable at the annual congress of the Association for the Study of Nationalities in New York. It was entitled The Benefits and Burdens of the “Invisible Suitcase”: Writing Contemporary History as an Outsider.

Some of the greatest historians of the contemporary period are “outsiders” to their country of study, for instance Robert Paxton and Christopher Browning in the case of France and Germany during the Second World War. Outsider perspectives enhance, complement, and complicate existing narratives, and, as such, help to produce a more nuanced and complex portrait of the past. Yet our collective experience is that Western historians of communism in Central Europe struggle to establish their legitimacy among societies that remain attached to an ethnonationalist definition of identity. Also, many people believe that only contemporary witnesses are entitled to speak about contemporary history. This roundtable offered the cumulated experience of four scholars: Marci Shore, Jill Massino, Jan Čulík, and Muriel Blaive. We reflected on the way in which our status has affected our research, our writing, and our reception. As a result, our roundtable also offered insight into the societies we are studying and into the stakes involved in the production of history.

Britské listy has kindly offered us to publish our texts, as well as a few others on the part of colleagues who attended the panel and participated in a very lively discussion. What follows is a contribution by Derek Sayer

Muriel Blaive 

 19429

Pomozte Saše Skočilenkové

1. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Vítě, co se stalo Saše Skočilenko z Petrohradu? Psali jsme o tom v Britských listech.   Pět týdnů po invazi ruských vojsk na Ukrajinu vešla Alexandra Skočilenko, dvaatřicetiletá umělkyně a hudebnice, kterou její přátelé znají pod jménem Saša, do supermarketu v Petrohradě s kytarou a několika samolepkami. Na nich byly fotografie ruských zvěrstev, páchaných na Ukrajině. V rámci tichého protestu proti válce je nalepila na cenovky. 


Británie: Sunakovu novou vládu diskredituje zlá a hloupá ministryně vnitra

1. 11. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

Jak už jsme informovali, nový britský nevolený konzervativní premiér Rishi Sunak překvapil všechny, když znovu jmenoval ministryní vnitra hloupou a zlou Suellu Bravermanovou, kterou odvolala z této funkce předchozí britská premiérka Liz Trussová za porušení vládních bezpečnostních předpisů jen o šest dnů předtím.

Suella Bravermanová je nejen neuvěřitelně hloupá a zlá, ale také je příslušnicí agresivní, ultrapravicovém brexitérské  frakce v britské Konzervativní straně, zvané ERG, European Research Group. Kdo je členem této frakce se utajuje, Bravermanová to otevřeně odmítla sdělit v rozhovoru reportéru Channel 4 News.

Hned po znovujmenování Bravermanové do funkce ministryně vnitra vznikla obrovská krize s uprchlíky. Vyšlo totiž najevo, že přibližně 4000 uprchlíků je už déle než měsíc zadržováno v přijímacím středisku ve vesnici Manson v Kentu, kde se nedá ani řádně spát ani se umýt, příchozí uprchlíci tam mají totiž být zaregistrováni nejdéle během čtyřiadvaceti hodin a posláni dál, do ubytoven v penzionech a hotelech.

Proč jsou žadatelé o azyl drženi v penzionech a v hotelech, které platí vláda? Z iracionálních důvodů britská vláda žadatelům o azyl nedovoluje pracovat a starat se o sebe až do doby, než bude jejich žádost o azyl schválena. Jenže zejména za poslední rok se zpracovávání žádostí o azyl britským ministerstvem vnitra absolutně rozložilo a nebylo zpracováno 98 procent těchto žádostí!

V Mansonu jsou dlouhé týdny zadržovány především syrské rodiny s dětmi, v situaci, která je neudržitelná. Koncem října jsou ve stanech, nemají k dispozici postele, na nichž by mohli spát, jen tenké podložky. Nemají dostatečné množství přikrývek. Je to šokující situace, teror.


V životě jsem nic takového neviděl. Bravermanová, když se jí stínová ministryně vnitra Yvette Cooper zeptala na její porušování vládních bezpečnostních předpisů, začala tvrdit, že "vidí, co se tady ve skutečnosti děje", že jde o totální spiknutí opozice zabránit jí "zastavit invazi", "zlikvidovat metlu imigrace".


 19438

Bolsonaro se schovává jako dítě, které prohrálo fotbalový zápas a odmítá pustit míč z ruky

1. 11. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

Krajně pravicový křesťanský fundamentalista a autokratický brazilský prezident Jair Bolsonaro zatím odmítá uznat, že prohrál volby s Luizem Ináciem da Silvou, známým jako Lula. Od nedělní 19. hodiny ho nikdo neviděl, poté se pouze setkal se svým nejstarším synem Flaviem a vyměnil si jeden krátký telefonát se svým viceprezidentem, generálem Hamiltonem Mourão. Neodpovídal na žádné zprávy ani telefonáty od svých ministrů, politických spojenců a dokonce bylo zaznamenáno, že ho jeho manželka Michelle přestala sledovat na Instagramu, což vedlo k fámám, že se ho snažila přesvědčit, aby ustoupil, a skončilo to manželskou hádkou. Bolsonaro zhasl světla prezidentského paláce ve 22 hodin. Šel spát.

ČR: Chronická krize s kriminálními exekucemi pokračuje

31. 10. 2022

čas čtení 1 minuta

Problém kriminálních exekucí v ČR není řešen, protože se na něm přiživují oligarchové a politici, kteří plní jejich přání systém exekucí a soukromých exekutorů zachovat. Politici, kteří toto podporují, jsou v podstatě ve všech českých politických stranách.

Český systém exekucí neexistuje nikde jinde na světě. Stále nechápu, proč někdo neprožene pár případů exekucí českými soudy a až je odmítnou řešit všechny české soudní instance, není podáno odvolání k evropskému soudu pro lidská práva. Ten by musel český systém exekucí postavit mimo zákon okamžitě. (JČ)



Marta Kubišová

1. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



 18414

Podepište otevřený dopis na podporu Muriel Blaive

1. 11. 2022

čas čtení 9 minut

Dopis podepsala velmi známá jména jako např.: historik Timothy Snyder, Thomas Lindenberger, ředitel Hannah Arendt Institute for Totalitarianism Studies nebo německý historik Jens Gieseke, člen evaluační komise ÚSTRu a Prof. Padraic Kenney, vedoucí evaluační komise ÚSTRu.

Podepište otevřený dopis na podporu mezinárodně uznávané vědkyně/historičky Muriel Blaive, která nedávno dostala výpověď ze své pozice na Ústav pro studium totalitních režimů. Oficiálním důvodem propuštění Blaive bylo zvýšení efektivnosti práce ústavu, píše Pavel Karous.

Ve skutečnosti problém nebyl v tom, že by se v české vědecké a veřejné sféře málo angažovala. Právě naopak. Problém tkví právě v jejím veřejném vystupování, kde předkládá veřejnosti výsledky svého vědeckého bádání.

V rámci svého širokého výzkumu si také dovolila zpochybnit koncept totalitarismu, tak jako většina historiků nové generace na Západě. Blaive dále vyčnívala tím, že místo již dávno a zevrubně zpracovaného osudu undergroundu a disentu ji zajímala povaha vyjednávaní mezi autoritativní mocí a drtivou většinou, tzv. šedou zónou. Proto také musela být vyhozena ze své pozice, protože Ústav pro studium totalitních režimů se současným vedením nechce nic nového vybádat, chce jen potvrzení svého dogmatu.

Žádáme radu ÚSTRu, aby ukončila mocenské mechanismy, kdy je umožněno názorové a vědecké oponenty vyloučit z vědecké instituce.

Znění celého dopisu zde https://forms.gle/YaKnhwNRLUK1iZnPA

 

 18414

Sign an open letter to support Muriel Blaive

1. 11. 2022

čas čtení 5 minut

Dear Board members of the Institute for the Study of Totalitarian Regimes,

In October 2022, the internationally renowned scholar and historian Muriel Blaive was fired from the Institute for the Study of Totalitarian Regimes in Prague. She had worked in its research department since 2014. Six other staff members were fired with her, five of them women. The official reason for Blaive's dismissal was to “make the Institute more efficient.“

 19435

Voňavý ostrov

1. 11. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut


Naleznete-li v sobě dostatek odvahy nastoupit na pražském letišti Václava Havla do letadla a absolvovat let, který trvá přibližně dvě hodiny a deset minut, ocitnete se..., ale jen tehdy pokud daný let přežijete bez jakékoliv úhony na zdraví, na „voňavém ostrově“, tak se totiž přezdívá třetímu největšímu ostrovu v západní části Řecka, Zakynthosu a podle řecké mytologie na tomto ostrově našla svůj domov bohyně lovu a Měsíce Artemis společně se svým bratrem Apollónem, jenž také bývá identifikován s Héliem, který je zosobněním Slunce. A není divu, neboť tento ostrov je nejslunnějším v celém Řecku. Svůj nový domov zde nalezla i Vendula Vašíčková, která si ho zamilovala celým svým srdcem.

Paní Vendulo, jak se to přihodilo, že jste se usadila tak daleko od domova?

Amnesty International: Uctěme na Dušičky oběti ruské invaze

1. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

Mnoho z nás si u příležitosti Svátku zesnulých připomíná památku blízkých, kteří již bohužel nejsou mezi námi. V Amnesty také každý rok společně zapalujeme symbolické svíčky za všechny obránce a obránkyně lidských práv, kterým jsme bohužel nedokázali pomoci.

Letošní Dušičky však budou jiné. Od doby, kdy v únoru vpadla ruská vojska na Ukrajinu, zemřelo dle hrubých odhadů více než 80 000 lidí, včetně nevinných civilistů, žen a dětí. Mnoho z nich po dlouhém utrpení, znásilnění nebo mučení. Toto číslo bohužel stále roste.
Věnujme, prosím, obětem ruské agrese symbolické pokleknutí – na Ukrajině jde o tradiční způsob vzdání holdu zemřelým. Vzpomeňme na ně a vyjádřeme jim úctu a respekt.
Foto: Reuters
Od začátku ruské invaze dokumentuje Amnesty válečné zločiny, které Rusko na Ukrajině páchá – sbíráme tak důkazy pro jejich budoucí potrestání u mezinárodních soudů.

 19439

Ohlédnutí za Bohumírem Šmeralem

Od austromarxismu k bolševismu, od Habsburků k Leninovi

1. 11. 2022 / Petr Partyk

čas čtení 14 minut


Minulý rok 2021 byl rokem stého výročí Komunistické strany Československa. V květnu roku 1921 byla založena Komunistická strana Československa, v říjnu téhož roku se konal slučovací sjezd, na němž se podle podmínek Komunistické internacionály sjednotily jednotlivé národní komunistické strany, které do té doby v Československu vznikly.

Kreativní třída – elita dneška, odolá robotizaci

1. 11. 2022 / Karel Červený

čas čtení 13 minut

Chytrá města budou soupeřit o chytré lidi

V poslední době se čím dál více píše o chytrých městech. Bohužel, chytré město netvoří jen digitální sloupy veřejného osvětlení či lavičky s nabíječkou. Chytrá města budou chytrá konceptuálně. Budou si budovat nápadité a spravedlivé principy fungování a navazující modulární systémy. Chytrá města vyřeší to, co nevyřeší politikové na vládní úrovni.

 19248

Už ne řecký, ale britský scénář

31. 10. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty




V diskusi v nedělních Otázkách V. Moravce s ekonomy Miroslavem Zámečníkem a Danuší Nerudovou a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou mne nejvíce zaujala skepse obou zmíněných ekonomů k aktuální podobě státního rozpočtu na příští rok. Oba vyjádřili přesvědčení, že příjmy z daně z nečekaných zisků budou mnohem nižší, než se očekává. Pan Zámečník šel dokonce tak daleko, že pohrozil britským scénářem a rozpočet označil za nerealistický.

Rozhovor Britských listů 540. Jan Čulík: Nejsem komunista

28. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

K 28. říjnu vysíláme na Regionálnítelevizi.cz třetí a poslední rozhovor francouzské historičky Muriel Blaive s šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem, v němž se Jan Čulík ohlíží k svým životním zkušenostem. V tomto rozhovoru oba hovoří především o husákovské normalizaci v Československu.

O nadměrném (neoprávněném) používání slova fašismus

1. 11. 2022

čas čtení 6 minut

Oproti jiným pravidelných platformám zaměřeným na politické analýzy a komentáře mají Britské listy nesporně několik plusových znaků. Hlavním z nich jsou bezesporu mnohé zajímavé, kvalitní a originální články, které vnáší pohledy na danou problematiku ne úplně běžné v České republice. Snad k tomuto faktu přispívá i podtitul „skutečnost je vždy složitější“. Ten lze považovat za vskutku podařený, píše Martin Trbušek.

Rozhovor Britských listů 539. O Orwellově Farmě zvířat v češtině

24. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Víte, kolikrát byla do češtiny přeložena Orwellova Farma zvířat a které z těch překladů jsou dobré a které ne? O tom mluví v dnešním Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Janem Vaňkem juniorem, který se charakterizuje jako "příležitostný kritik překladů do češtiny". Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 25. října 2022.

Rusko v pondělí bombardovalo Moldavsko

31. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

Jedna z ruských raket odpálených směrem na Ukrajinu vybuchla v Moldavsku ve vesnici Naslavča.



Rozhovor Britských listů 538. Kdy Ukrajina vyhraje tuto válku?

20. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta




Co se děje v současnosti s ruskou agresí na Ukrajině? O tom hovoří Jan Čulík se zbrojním odborníkem, redaktorem Britských listů Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 21. října 2022.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko stále útočí raketami na energetickou infrastrukturu Ukrajiny

31. 10. 2022

čas čtení 8 minut

- Vlna ruských raket zasáhla kritickou infrastrukturu v Kyjevě a dalších ukrajinských městech

Rusko v pondělí ráno odpálilo vlnu řízených střel na vodní přehrady a další kritickou infrastrukturu na Ukrajině, přičemž výbuchy byly hlášeny v blízkosti hlavního města Kyjeva a v nejméně 10 dalších městech a regionech.

Ukrajinské velení letectva uvedlo, že sestřelilo 44 z 50 nepřátelských raket. Videozáznamy naznačují, že několik raket bylo zlikvidováno  na obloze v okolí Kyjeva krátce po osmé hodině ráno místního času. V celé zemi se rozezněly sirény a občané byli vyzváni, aby vyhledali úkryt.

Další rakety však pronikly přes ukrajinskou obranu. Kyjevský gubernátor Oleksiy Kuleba uvedl, že "masivní ostřelování v regionu" poškodilo elektrickou a energetickou infrastrukturu. Obyvatelé by podle něj měli počítat s mimořádnými výpadky elektřiny. Dodal: "V současné době máme jednu oběť. Informace upřesňujeme."

Střely s plochou dráhou letu byly vypáleny z ruských letounů Tu-90 a T-60 letících severně od Kaspického moře a Rostovské oblasti. Zasáhly cíle v Kyjevské, Záporožské a Charkovské oblasti a také v oblastech Mikolajova, Lvova, Žytomyru, Kirovohradu a Černivců.

Podle ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka byly v pondělí ráno mezi cíli, které Rusko zasáhlo, i hydrelektrárny. V prohlášení na Facebooku to Halušenko označil za "další barbarský útok" a dodal, že "raketami byly zasaženy elektrické rozvodny, vodní elektrárny a zařízení na výrobu tepla".

V důsledku toho byly podle něj zavedeny plánované částečné výpadky elektřiny a nouzové výpadky v Kyjevské, Čerkaské, Záporožské, Čerkaské, Kyjevské, Kirovohradské, Charkovské, Záporožské a Poltavské oblasti.
 

Rozhovor Britských listů 537. Budou se teď na Slovensku a v Čechách vraždit homosexuálové?

15. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Jak se asi můžete cítit, když jste lesbička a dovíte se, že v Bratislavě maniak zastřelil v klubu dva chlapce jen proto, že to byli homosexuálové? O tom a o dalších aspektech tohoto šokujícího případu hovoří Jan Čulík s Georgií Hejdukovou, studentkou práv a spolupracovnicíc serveru Studentské listy. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Regionalnitelevize.cz od úterý 18. října 2022.

K tomu:

 19426

Czechitas zakládají nadační fond. Chtějí zpřístupnit vzdělání většímu počtu žen

31. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

Praha 31. října 2022 – Nezisková organizace Czechitas, která už osm let působí na poli vzdělávání žen a dětí v informačních technologiích, založila vlastní nadační fond. Jeho hlavním cílem je poskytnout všem bez rozdílu možnost vzdělávat se v perspektivním oboru, který nyní nabízí jen v České republice více než 15 000 volných pracovních pozic.

 19425

Lula je zpět

31. 10. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 
Rozdíl pouhého jednoho procenta, což je v Brazílii více než 2 miliony hlasů, ale Luiz Inácio da Silva, známý jako Lula, porazil populistického krajně pravicového křesťansky fundamentalistického kapitána Jaira Messiase Bolsonara. Polovina země a většina světa si oddechla.

Symbolické bylo, že ačkoli v Evropě bylo už po druhé hodině ranní, vypadá to, že Emmanuel Macron čekal na výsledky, protože s americkým prezidentem Joem Bidenem pár minut po oznámení vítězství zavolal Lulu.

Rozhovor Britských listů 536. Jan Čulík: Nejsem emigrant

13. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta



Historička Muriel Blaive pokračuje v interviewování Jana Čulíka o jeho životních zkušenostech od roku 1968 přes sedmdesátá a osmdesátá léta. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 14. října 2022.

Bojkotujte pivo Bernard

31. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta


V Británii tohle dělal Tim Martin, brezitér a vlastník řetězce restaurací Wetherspoons. Umisťoval probrexitérská hesla na své pivní tácky. Nyní krachuje. Doufejme, že totéž postihne i pana Bernarda. Nikdo nemá právo diskriminovat společenské menšiny.  (JČ)

 

Rozhovor Britských listů 535. Jak psychoterapeuti pomáhají lidem v iráckém Kurdistánu

10. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta



S psychiatryní Kateřinou Duchoňovou hovoří Jan Čulík o její nedávné cesté do iráckého Kurdistánu, kde tam jednala s tamějšími psychiatry o tom, co dělají a jakou potřebují pomoc. Měli bychom se o to zajímat. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 11. října 2022.

 19422

Elon Musk na Twitteru zveřejnil nepodloženou konspirační teorii o útoku na Paula Pelosiho

31. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Komentář byl zveřejněn několik dní poté, co Musk převzal Twitter a vyvolal obavy, že pod jeho vedením se budou šířit nenávistné projevy

 

Elon Musk byl v neděli kritizován poté, co na Twitter - gigant sociálních médií, který před několika dny převzal se slibem, že bude na jeho obsah uvalovat méně omezení - umístil nepodloženou konspirační teorii o napadení Paula Pelosiho.

Paul Pelosi, manžel předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, byl v pátek napaden kladivem v jejich kalifornském domě. Útočník, kterého úřady identifikovaly jako Davida DePapeho, údajně během útoku řekl "Kde je Nancy?"; prezident Joe Biden uvedl, že zamýšleným cílem byla zřejmě ona.

V ČR krachuje životní prostředí

31. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta


Jakou katastrofu to způsobuje ekosystémům lze jen těžko vyčíslit. 



Brazílie: Lula vyhrál volby, avšak těsnou většinou

31. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

 


Luiz Inácio Lula da Silva bude příštím prezidentem země, potvrdili úředníci po dlouhé a tvrdé kampani mezi bývalým prezidentem a současným krajně pravicovým vůdcem. Šlo o odmítnutí krajně pravicového hnutí Jaira Bolsonara a jeho konfliktních čtyř let v úřadu.


 19106

Kult Putina v Srbsku odráží národ, který se stále nevyrovnal se svou minulostí.

31. 10. 2022

čas čtení 6 minut

 
"Ukrajina útočí na Rusko!" zněl surrealistický titulek zprávy ve vydání Informeru, nejprodávanějšího srbského bulvárního listu, z 22. února. Tento titulek nebyl ojedinělý, byl výrazem popularity Vladimáíra Putina, která je v Srbsku silná již několik let. Bulvární tisk, webové portály, deníky, týdeníky a celostátní televizní kanály oslavovaly ničení ukrajinských měst a z celého srdce podporovaly ruské ozbrojené síly. Zdálo se, že zabíjení civilistů, srovnávání měst se zemí a ničení kulturních památek naplňuje některé srbské redaktory nadšením a rozjařeností, napsal Tomislav Marković, autor, který žije v Bělehradě.

Mezitím v Absurdistánu 222. Duševní zdraví a život v Polsku

31. 10. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Milí čtenáři, v první řadě se vám musím omluvit za to, že jsem nějakou dobu nemohl přijít s novými díly svého seriálu o Polsku. Jak někteří z vás možná vědí, odjel jsem z Británie do Finska a stěhování přes půl kontinentu je dost komplikované i bez toho, aby se něco pokazilo - a pokazilo se všechno, co se pokazit mohlo. Musel jsem si opravit auto poté, co mi neschopní mechanici v Glasgow zničili převodovku. Rozbila se mi dodávka. Byl jsem nemocný a měl jsem zubní pohotovost. Celkově mi to zabralo mnohem víc času, než jsem čekal.

Greta Thunberg: Naděje je něco, co děláte

31. 10. 2022

čas čtení 8 minut

Moderátorka Channel 4 News: Jednou z mladých žen, která se postavila do čela celosvětového boje proti změně klimatu, je švédská teenagerka Greta Thunbergová. Přišla k nám do studia, aby nám povyprávěla o své nové knize The Climate Book, a já jsem se jí nejprve zeptala na bezútěšný obraz, který kniha vykresluje.

Greta Thunberg: Chci říct, že se blížíme k propasti. Nelze popřít, že se právě nacházíme ve velmi naléhavé situaci. Máme velmi omezený čas na to, abychom dosáhli velmi velkých změn a odvrátili tak nejhorší důsledky klimatické krize, kterou lidé trpí již dnes, a bude to ještě mnohem horší. Pohybujeme se stále hlouběji na neprobádaném území, takže tak nějak na tom teď jsme. Nemyslím si, že bychom měli lidi uklidňovat a dávat jim falešnou naději a malovat jim nějaký falešný scénář, že to můžeme napravit, aniž bychom museli udělat nějaké zásadní změny.

Moderátorka: A vy si rvete vlasy frustrací z toho, jak už řadu let velmi hlasitě mluvíte napříč globální scénou. a přesto statistiky ukazují tento posun špatným směrem.

31197

Česko proti strachu - demonstrace v neděli 30. října

30. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

V neděli se konala v Praze na Václavském náměstí relativně velká demonstrace Milionu chvilek pro demokracii pod heslem Česko proti strachu. Na rozdíl od demonstrace v pátek 28.10. její účastníci vyjadřovali podporu a sympatie Ukrajině...

Žádné postižené tam však organizátoři nepozvali. Zato pana Sedláčka :)))

Co psal pan Veleman, šlo do větru... (JČ) 

9. Nebylo by v rámci sjednocení rozděleného Česka dát třeba na pódiu hlas lidem v exekucích, důchodcům, kterým nejsou vypláceny příspěvky na bydlení a stojí desítky hodin v dlouhých a ponižujících frontách před nefunkčními Úřady práce ČR, lidem na ulici, kteří před zimou nemají šanci získat bydlení, jelikož již veškeré snesitelné ubytovny bez štěnic (není jich mnoho) obsazují matky samoživitelky a střední třída?




Tisková zpráva:

 18934

Do mobilního telefonu bývalé britské premiérky Liz Trussové už před časem pronikli ruští hackeři

30. 10. 2022

čas čtení 5 minut

Předpokládá se, že kybernetičtí špioni získali přístup k přísně tajným výměnám informací
Předpokládá se, že odposlouchávali i soukromé rozhovory bývalé premiérky s jejím tehdejším ministrem financí Kwasim Kwartengem

Její telefon byl silně ohrožen a následně umístěn do uzamčeného trezoru

Osobní telefon bývalé britské premiérky Liz Trussové, do kterého se nabourali agenti Kremlu, byl natolik kompromitován, že byl posléze uzamčen na "bezpečném místě", protože odborníci se obávají, že mohlo dojít k úniku přísně tajných jednání a soukromých zpráv.

Do osobního mobilního telefonu Liz Trussové se nabourali agenti podezřelí z práce pro Kreml, odhalil list The Mail on Sunday.

Předpokládá se, že kybernetičtí špióni získali přístup k přísně tajným výměnám informací s klíčovými mezinárodními partnery i k soukromým rozhovorům s jejím předním politickým spojencem Kwasim Kwartengem.

 19423

Vlajkaři…A ti druzí, neviditelní….

29. 10. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty

Foto: Příbram, Svatá Hora

Odpověď panu Karlu Dolejšímu. I když jsem zde nebyl přímo zmíněn, cítím se jeho článkem tak trochu osloven…

Nejsem historik, politolog, sociolog, ale sociální pracovník. Zajímá mne člověk v jeho tragikomické podobě, spíše v určité divadelní nadsázce, ať už v kostýmu hlupáka nebo chytráka (někdy je to úplně stejné).

Jistě, že lze z lidí jako jsem já (sociální pracovník postižený osudy svých klientů, kteří jsou jen zlomkem společnosti) - udělat lehce naivního snilka, který veškeré lidské zlo vidí v deprivaci v mládí všech, těch vyloučených chudáčků s Putinem na triku (tak jednoduchý opravdu nejsem). Já si plně uvědomuji, jaké reálné nebezpečí ze strany těchto (já říkám zdivočelých lidí) hrozí. 

 19422

Elon Musk vyhlásil na Twitteru "radu pro moderování", někteří lidé už na Twitteru překračují hranice

29. 10. 2022

čas čtení 6 minut

  

Konzervativní uživatelé začali na Twitteru znovu šířit konspirační teorie, zatímco jiní vyjádřili obavy z povolování nenávistných projevů a dezinformací

 
Mezi nejnaléhavější otázky, kterým Twitter čelí v nové éře soukromého vlastnictví  pod vedením Elona Muska, který sám sebe prohlásil za "absolutistu svobody projevu", patří, jak bude platforma řešit moderování.

Poté, co Musk dokončil své převzetí a sesadil vedoucí pracovníky, v pátek prohlásil, že vytvoří novou "radu pro moderování obsahu", která bude sdružovat "různé názory" na tuto problematiku.
 
"Před svoláním rady nedojde k žádným zásadním rozhodnutím o obsahu ani k obnovení účtů," uvedl na Twitteru.

 19421

Stát musí zasahovat proti aktivistům, kteří ho chtějí zničit - je toho však schopen?

29. 10. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Foto: Namísto aby ministerstvo vnitra zasahovalo proti dezinformacím a dezinformátorům, neuměle napodobuje Davida Černého. K čemu to je?

Absolutně souhlasím s Karlem Dolejším, a mimo jiné i s Jiřím Pehem, že proti aktivistům s portréty Vladimíra Putina či v uniformě ruských speciálních služeb Specnaz, kteří v pátek na Václavském náměstí zorganizovali demonstraci, která nebyla "protivládní", jak ji chybně označila česká média, tedy nebyla proti nějaké vládnoucí politické straně,   ale byla  protistátní, protisystémová, byla proti demokracii, musí stát zasahovat. Je toho však schopen?

V Německu byl odsouzen do vězení člověk, který vyzdobil svůj automobil písmenem Z. Proč není ve vězení tento pán, který má na sobě vestu ruských speciálních služeb? V Praze u Národního muzea!?

Jo a ty argumenty, že kdyby se proti lidem, kteří chtějí zničit českou demokracii, zasahovalo, bylo by to kontraproduktivní, protože by zuřili ještě víc, neberu. Češi jsou v podstatě zbabělci a zásahu státu podle zákona by se podřídili.

A ano, je nutno řešit frustraci lidí. Zejména by pomohlo zrušení kriminálního systému exekucí, který neexistuje v žádné zemi na světě kromě ČR. Jenže to nejde, protože ho korupčně podporují všechny vládnoucí české politické strany.


Kritika Karla Dolejšího zaměřená proti nějakým "levičákům", kteří tito lidi údajně omlouvají, že jsou sociálně deprivovaní, mi však přijde trochu přehnaná: kde jsou pořád ti hloupí a zrádní levičáci, kteří takto argumentují? Neznám je.

 19420

Kdo do tebe kamenem, ty do něj sociální empatií?

29. 10. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

28. října napadl radikální příznivec konspiračních teorií v domě předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové jejího dvaaosmdesátiletého manžela Paula. Kladivem mu způsobil frakturu lebky a další zranění na paži a ruce. Z dosavadního průběhu vyšetřování plyne, že cílem pachatele bylo usmrtit Pelosiovou. - Možná ale tento frustrovaný útočník prožil složité dětství, v mládí ho ve škole šikanovali a kvůli rostoucím cenám pociťoval sociální úzkost. Proto bychom ho měli chápat - a i když sám nedodržuje vůbec žádná pravidla civilizovaného soužití a ohrožuje druhé, naší povinností je s takovými lidmi diskutovat, a to "demokraticky". 

 19419

Česko proti strachu - demonstrace v neděli 30. října

28. 10. 2022

čas čtení 1 minuta

Milí a vzácní přátelé,

vyrážíme znovu do ulic. Je nejvyšší čas vnést do naší společnosti znovu naději, ukázat, že stojíme při sobě a že jsme odhodláni hájit demokratické hodnoty. A to i když to zrovna není snadné. Společně to zvládneme! 

Sejdeme se 30.10. v 16 hodin na Václavském náměstí v Praze na akci Česko proti strachu: Společně na Václavák. A budeme moc rádi, když se na ní s Vámi uvidíme. Protože jako už tolikrát předtím, ani teď to bez Vás nepůjde.

Už mnohokrát jste dokázali, že si pro demokracii najdete svou chvilku. Teď se ale mezi lidmi šíří strach. Manipulátoři a extremisté zneužívají oprávněných obav občanů a útočí na základní pilíře demokracie. Je proto o to důležitější připomenout si, že to společně zvládneme. Připomenout si chvíle, kdy jsme se společně sešli už dříve a kdy nás, i přes těžké časy, zalila vlna radosti, naděje a nové energie. Radosti z toho, že na to nejsme sami. Naděje, že se věci začnou měnit k lepšímu a energie přispět ke změně vlastním dílem. 

Víme, že právě tohle společně dokážeme. Víme, že tohle




30822

O demokratickém Československu

28. 10. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V souvislosti se vznikem Československa se často setkávám s tvrzením, jaký to Rakousko bylo demokratický stát, když přece mělo přímo volený parlament ve všeobecných a dokonce rovných volbách. Dovedete si ale představit, že by třeba ve Francii nebo Británii během první světové války nefungoval parlament?

 19418

Bolsonaro vyhrál

28. 10. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 10 minut

 
Bez ohledu na výsledky druhého kola brazilských prezidentských voleb, které se uskuteční tuto neděli 30. října, současný krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro již vyhrál. Průzkumy ukazují jako pravděpodobného vítěze jeho protikandidáta, bývalého levicového prezidenta Luize Inacia da Silvu, známého jako Lula, ale v prvním kole se jim nepodařilo ukázat skutečně malý odstup mezi současným a bývalým prezidentem, takže se mohou mýlit i tentokrát ve druhém kole, kdy se Bolsonaro v preferencích voličů objevuje jen 3 až 5 bodů pod Lulou. Nicméně i kdyby jihoamerická verze Donalda Trumpa a Viktora Orbána s Lulou prohrála, zůstane velmi silný. A to až nebezpečně.
 

 16578

České historické nepravdy ke svátku neexistujícího státu (28. říjen):

28. 10. 2022 / David Unger

čas čtení 7 minut


Co napsat k tomu divnému výročí? Snad není země, která by ještě s ceremoniemi slavila den vzniku státu, který už neexistuje. Tak jsem k výročí toho již neexistujícího státu sepsal všechny historické nepravdy, které jsou všeobecně sdílené, aniž by se vědělo, že to jsou nepravdy. Některé asi překvapí. Začínáme Velkou Moravou a končíme současným územním požadavkem na Královec.

 19417

Co není v novinách (Klub Netopýr)

27. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

Možná by mohl čtenáře Britských listů v den státního svátku zaujmout tento skok do minulosti: Pořad Antonína Přidala Klub Netopýr, který se vysílal v roce 1997. Jan Čulík tam hovořil s Petrem Uhlem, tehdy z deníku Právo, a Jiřím Leschtinou, tehdy z deníku Mladá fronta Dnes, o tom, co je špatného na české žurnalistice. Kolem minuty 30 jim přednesl argument, že si ty noviny redakce ukradly. Jakpak asi redaktoři těch listů na toto obvinění reagovali? No, pusťte si to. Dalším účastníkem debaty je pan Jařab z univerzity v Olomouci.

Antonín Přidal zemřel v roce 2017. Petr Uhl zemřel v roce 2021.

Pořad je pozoruhodně aktuální dodnes.

Odkaz:

 19087

Svět se blíží "nezvratnému" klimatickému zlomu, varují významné studie

27. 10. 2022

čas čtení 10 minut

 

Klíčové zprávy OSN zveřejněné v posledních dvou dnech varují před nutností naléhavé a kolektivní akce - zatímco ropné společnosti hlásí astronomické zisky.

 

Jeden z předních světových klimatologů prohlásil, že klimatická krize dospěla do "opravdu děsivého okamžiku" poté, co řada významných zpráv odhalila, jak blízko je planeta katastrofě.

Podle profesora Johana Rockströma je nyní zapotřebí kolektivní akce národů světa více než kdykoli od druhé světové války, aby se zabránilo klimatickému zlomu, ale geopolitické napětí je na vrcholu.

Řekl, že svět se blíží "velmi, velmi blízko nevratným změnám ... čas se opravdu velmi, velmi rychle krátí".

 19416

Útok na osoby na útěku v Řecku

27. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Lékařů bez hranic. Foto Lékaři bez hranic

- Před několika dny našel tým mezinárodní zdravotnické organizace Lékaři bez hranic na řeckém ostrově Lesbos tři spoutané a čtyři zraněné lidi na útěku, které napadli neznámí pachatelé.  

- Na místě lékaři našli 22 lidí, včetně dětí. Všichni byli otřeseni. Na základě pozorování se podle Lékařů bez hranic navíc nejedná o první podobný případ násilí.

- Lékaři bez hranic za uplynulých 14 měsíců poskytli pomoc 2 225 lidem.

 16578

Deset kacířských otázek k účastníkům té "správné" nedělní demonstrace…

27. 10. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Slušné Česko si rezervuje místenky v kupé na neděli…

"Když se někomu děje křivda. je třeba vzít ho v ochranu - i když je to darebák…"
(Petr Uhl)

Ta velká demonstrace "Milionů chvilek pro demokracii" má pro mne tyto zásadní kritické otázky na přemýšlení:

1. Jak pomoci tomu druhému Česku, který je sociálně, zdravotně, existenčně vyřízené a odkázané na nefunkční a kolabující sociální systém? Zazní nějaký návrh?

2. Jak dokázat vysvětlit rozdílný postoj k této vládě a k té minulé nebo předminulé, pakliže jejich dopady  jsou vlastně velmi podobné?

3. Opravdu je pro Vás lepší ministr spravedlnosti pan Pavel Blažek než paní Marie Benešová, kvůli které byla obrovská demonstrace? A je servilní chování pana Petra Fialy k prezidentovi Zemanovi tolik odlišné od chování pana Andreje Babiše k prezidentovi?

 19415

Diskuse o toleranci vůči odlišnosti

27. 10. 2022

čas čtení 3 minuty

Foto: Skautský institut Praha

tisková zpráva
DISKUZE O TOLERANCI VŮČI ODLIŠNOSTI A PASTECH KULTURNÍ NADŘAZENOSTI VE SKAUTSKÉM INSTITUTU

Rozmanitost současného světa, individualismus, touha po autoritách, odvěký přirozený lidský strach z jinakosti i vyvolávání démonů národnostních hodnot. Jak je fyzický a symbolický veřejný prostor České republiky otevřený, tolerantní  a respektující vůči jinakosti a odlišnosti? Co vytváří a definuje kulturní nadřazenost a podřazenost v tomto prostoru?

Odpovědi na tyto otázky bude hledat mezioborová debata MY VERSUS JINÍ, s podtitulem Pasti kulturní nadřazenosti, ve Studiu Skautského institutu na Staroměstském náměstí v Praze, která se uskuteční ve čtvrtek 3. 11. v 18:00 a současně bude streamována online na Youtube a FB kanálech TUKE.TV a FB stránce projektu Přes překážky.  Vstup na diskuzi je zdarma.

 19248

Ekonomické zázraky

27. 10. 2022 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty



Ve školních vzdělávacích plánech má důležité místo ekonomická gramotnost. Aby děti přicházely do praktického života vybaveny informacemi tak, aby nebylo možné je ohlupovat, podvádět a aby svoje osobní ekonomické záležitosti dokázaly řešit ku prospěchu své rodiny ale i celé společnosti. Jakpak asi učitelé v současné době dětem vysvětlují co se děje na příklad v oblasti energetiky? Není to lehké i když hlavy mnoha státníků to jistě bravurně zvládají. Jednou asi za to dostane někdo Nobelovu nebo nějakou jinou cenu. Ale možná i pár let v nápravném zařízení.

Společně proti nenávisti

27. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

Ve středu se konala v Praze na Václavském náměstí demonstrace Společně proti nenávisti, k uctění památky dvou mladých mužů zavražděných nedávno v Bratislavě.



 18757

Diskuse o ukrajinské válce musí být vedena demokraticky

27. 10. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Musím se ostře vymezit proti značně zavádějícímu textu Karla Dolejšího pohrdlivě nazvaného „O věčném alibismu mírových štváčů“. Autor dopis třiceti demokratických zákonodárců adresovaný americkému prezidentovi Bidenovi buďto vůbec nečetl, anebo ho záměrně překroutil. Ostatně jeho věčné dehonestující nálepkování těch, kdo narozdíl od něho upozorňují na obrovská rizika konfliktu na Ukrajině a akcentují nutnost diplomatických jednání, svědčí spíše o jeho vlastních trpkých zkušenostech, než o realitě.

 19396

Británie: Úkol Rishiho Sunaka není, aby zajistil vítězství toryů, ale aby zabránil volební katastrofě

27. 10. 2022

čas čtení 6 minut


Sunak se rozhodl znovu jmenovat Suellu Bravermanovou ministryní vnitra necelý týden poté, co ji Liz Trussová donutila rezignovat. Toto téma ve středu dominovalo Sunakovým prvním parlamentním interpelacím a v dohledné době nezmizí, píše Martin Kettle. Není to jediný problém, který může Sunakovo premiéství pronásledovat - příští měsíc proběhne vyšetřování lhaní Borise Johnsona parlamentu  a otazníky vyvolává i návrat Gavina Williamsona do ministerské funkce, kterého Theresa Mayová vyhodila z vlády kvůli úniku tajných dokumentů. Prozatím je však Bravermanová záležitostí, která by mohla Sunakovým  kabinetem otřást nejdříve a nejnebezpečněji.

 19376

Nemylte se: sankce skutečně škodí ruské válce proti Ukrajině

27. 10. 2022

čas čtení 6 minut

 
 

Samotný Putin je možná mimo dosah, ale oslabení oligarchů a ekonomiky je stále důležitou zbraní

 
Krátce poté, co Rusko v únoru napadlo Ukrajinu, reagovalo téměř 40 zemí koordinovanými sankcemi proti agresorovi. Měly tři cíle: ochromit ruskou ekonomiku omezením přístupu bank k dolarům a americkému finančnímu systému; omezit vývoz hi-tech zboží a služeb, aby se snížila schopnost Ruska vést válku; a zaměřit se na spojence Kremlu a podniky. Tento bezprecedentní ekonomický nátlak nedokázal zlikvidovat  odhodlání Kremlu k válce ani jeho ekonomické schopnosti. Sankce také nezničily životní úroveň Ruska. Podívejte se však pozorněji a uvidíte, že se jim daří zemi systematicky ochromovat a že jsou i nadále nezbytné k tomu, aby byla válka ukončena, píše politoložka Carla Norrlöf.

 18196

EU je na cestě k porušení závazku snížit emise metanu o 30 %, varuje zpráva

27. 10. 2022

čas čtení 4 minuty


Metan je po CO2 druhým největším přispěvatelem ke globálnímu oteplování. Většina emisí metanu v Evropě pochází z chovu hospodářských zvířat

Zpráva varuje, že EU je na nejlepší cestě porušit slib snížit do roku 2030 emise metanu o 30 % v důsledku "politického vakua" v oblasti emisí z chovu hospodářských zvířat.

Metan je po oxidu uhličitém druhým největším přispěvatelem ke globálnímu oteplování, přičemž jeho dopad na skleníkový efekt je v časovém horizontu 100 let nejméně 27krát horší než dopad CO2.

Většina emisí metanu v Evropě pochází ze zemědělství - zejména z chovu hospodářských zvířat - ale podle zprávy nadace Changing Markets Foundation se EU vyhýbá použití politických nástrojů, jako je například společná zemědělská politika v hodnotě 387 miliard eur, k přímému řešení tohoto problému.

 18794

Co si vlastně počneme s tím Německem…

27. 10. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Ze studie vyplývá, že jízdenka na vlak za 9 euro na měsíc jízdy vlaky, které nejsou rychlíky,  v Německu obrovskou měrou zvýšila společenskou participaci chudých rodin. Výrazně zlepšila jejich celkovou kvalitu života a odstranila pocity samoty.
S velkým zájmem sleduji pozdvižení, jaké v Česku vyvolávají německé postoje. Na jedné straně prý Německo selhává, ničemu pořádně nerozumí, nejméně pak energetice, ekonomice. Na druhé straně prý co si to to Německo dovoluje dotovat svou ekonomiku nad možnosti, které má český rozpočet. Jak si ti Němci vůbec dovolují mít více peněz a lepší ekonomiku než my, kteří všemu rozumíme lépe (nemluvě o tom, jak umíme dokonale tunelovat)!

Ruská agrese na Ukrajině: Další noční útoky Ruska na Kyjev a na Záporoží

27. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

- Ukrajinské útoky na ropné depo v Šachtarsku:


- Podle zpráv místních médií a regionálních představitelů ruské síly v noci na čtvrtek zasáhly Kyjevskou oblast.

Kyjevský oblastní gubernátor Oleksij Kuleba místo útoku nesdělil, uvedl však, že na místě jsou záchranáři. V aktuálním příspěvku prostřednictvím aplikace pro zasílání zpráv Telegram napsal:

"Rusové v noci terorizují Kyjevskou oblast. Máme několik příletů do jedné z obcí regionu.

    Záchranáři a všechny záchranné služby jsou na místě. Likvidace požáru a následků dopadu probíhá."

Kyjevská městská státní správa vyhlásila ve středu kolem půlnoci poplach kvůli leteckému poplachu a vyzvala obyvatele, aby vyhledali úkryt.

Ruské síly údajně zasáhly také jihovýchodní ukrajinské město Záporoží.

Úřadující starosta Záporoží Anatolij Kurtev oznámil, že ruské síly zasáhly město i jeho okolí a způsobily požár.

30775

Hladiny všech tří skleníkových plynů v atmosféře dosáhly rekordních hodnot

27. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

Podle studie Světové meteorologické organizace (WMO) dosáhly hladiny všech tří skleníkových plynů v atmosféře rekordních hodnot, což podle vědců znamená, že se svět "ubírá špatným směrem".

WMO zjistila, že v letech 2020 a 2021 došlo k největšímu meziročnímu skoku v koncentraci metanu od začátku systematického měření před téměř 40 lety.

Hladiny metanu v posledních letech rychle rostou, což vědce mate. Někteří z toho obviňovali nárůst frakování v USA, ale to se neobešlo bez pochybností, protože průmyslové emise nevykazovaly podobně prudký nárůst, informuje Guardian.

 18448

Ruské vojenské keynesiánství

27. 10. 2022

čas čtení 9 minut

Koncem září vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin "částečnou" mobilizaci v Rusku, protože po fingovaných referendech prosadil anexi čtyř okupovaných regionů na jihovýchodě Ukrajiny. Jak mnozí upozorňovali, návrh porušil neformální společenskou smlouvu mezi Putinem a ruským obyvatelstvem, v níž ruský prezident výměnou za politickou pasivitu poskytoval ne vysokou, ale alespoň snesitelnou životní úroveň a stabilitu.

Nyní mnozí očekávají, že návrh vše změní. Brzy se mrtvoly špatně vycvičených vojáků, kteří byli posláni jako potrava pro děla na bojiště, aby zastavili ukrajinskou protiofenzívu, začnou vracet ke svým rodinám, což vyvolá hněv veřejnosti. Podle této úvahy by to spolu s ekonomickým dopadem sankcí mohlo vést k lidovým nepokojům, které by si vyžádaly další represe, píše ukrajinský sociolog Volodymyr Iščenko.

 18757

Diplomacie by ve válce na Ukrajině neměla být sprostým slovem

27. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

Joe Biden je jedním z mála světových lídrů, kteří si budou živě pamatovat kubánskou raketovou krizi. Byl studentem, bylo mu téměř 20 let, když se USA a Sovětský svaz ocitly na pokraji jaderné války. Nyní, jako americký prezident, Biden konstatuje, že svět je v současnosti blíže jadernému armaggedonu než kdykoli od krize, která se odehrála v říjnu 1962 - přesně před 60 lety, píše Gideon Rachman v listu Financial Times.

 16512

Válečné hry NATO a Ruska prohlubují riziko jaderné války

27. 10. 2022

čas čtení 6 minut

Prezident Spojených států Joe Biden tento měsíc varoval, že pokud jeho ruský protějšek Vladimir Putin použije na Ukrajině taktickou jadernou zbraň, může svět čelit armaggedonu. Dovedete si představit, že taková prognóza povede k naléhavým krokům ke zmírnění konfrontace. Přesto není vyvíjena žádná snaha o odvrácení tohoto rizika. Naopak, vlády na všech stranách hromadí další hrozby, provádějí další militarizaci a kroky, které zvyšují riziko jaderné války.

Minulý týden NATO zahájilo sérii jaderných cvičení simulujících svržení "taktických" jaderných bomb B61 nad Evropou. Ačkoli jsou tato cvičení prezentována jako rutinní, probíhají souběžně s ruskými cvičeními. Těžko si lze představit horší načasování, píše generální tajemnice Kampaně za jaderné odzbrojení Kate Hudson.

 

 17834

Ani jeden globální ukazatel není na dobré cestě k odvrácení odlesňování do roku 2030

27. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

Přestože odvrácení odlesňování do roku 2030 je klíčem k zastavení nejhorších důsledků klimatické krize a krize biologické rozmanitosti, svět není na cestě k dosažení těchto kritických cílů a je třeba přijmout naléhavá mezinárodní opatření, varuje nová analýza.

Během klimatického summitu OSN COP26 v listopadu loňského roku podepsalo 145 zemí deklaraci lídrů z Glasgow, jejímž cílem je "zastavit a zvrátit úbytek lesů a degradaci půdy" do konce desetiletí, informuje web commondreams.org

 

Ruská agrese na Ukrajině: V Charkovské oblasti bylo exhumováno 1000 mrtvol

26. 10. 2022

čas čtení 10 minut

- Rusko upálilo zaživa v mětě Dnipro těhotnou ženu.





- Na nedávno osvobozených územích Charkovské oblasti bylo podle médií exhumováno přibližně 1 000 mrtvol, včetně civilních osob a dětí.


Patří mezi ně i 447 mrtvol nalezených na hromadném pohřebišti v Izjumu.

    Toto číslo zahrnuje 447 těl nalezených na hromadném pohřebišti v osvobozeném Iziumu v Charkovské oblasti.

- Rusko nepoužije na Ukrajině jaderné zbraně, říká ruský vyslanec ve Velké Británii

Rusko při invazi na Ukrajinu nepoužije jaderné zbraně, uvedl v rozhovoru pro CNN velvyslanec Kremlu ve Velké Británii Andrej Kelin.

Hlavní mezinárodní moderátorka americké televizní stanice Christiane Amanpour zveřejnila na Twitteru video s náhledem rozhovoru s Kelinem, který by měl být odvysílán později dnes.

Dodává, že velvyslancovy komentáře přicházejí v den, kdy Rusko provádí vojenské jaderné cvičení.

 19248

Vláda se chystá omezit práva veřejnosti, v rozporu s programovým prohlášením

26. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

 
V souvislosti s reformou stavebního práva jsou na stole dvě varianty: první varianta vychází z toho, co
bylo schváleno již v minulém volebním období a dosud nenabylo účinnosti, a přiznává spolkům právo
vyjadřovat se např. ke kácení stromů nebo záboru zelených ploch. Druhá varianta, prosazovaná
zejména Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem dopravy, má vyloučit veřejnost i z těch
řízení, kterých se dnes účastnit může podle starého stavebního zákona. Zejména se jedná o řízení o

povolení výjimek ze zákazů týkajících se chráněných druhů rostlin a živočichů.

Rozhodování o složitém balíku zákonů řešícím stavební právo vláda minulý týden přerušila a tento
čtvrtek se má definitivně rozhodnout o vládní podobě návrhu. Spor mezi MŽP a MPO a MD o rozsah
práv veřejnosti však nebude na straně MŽP řešit ministryně Hubáčková. Ta totiž ohlásila, že se jednání
vlády ze zdravotních důvodů již nezúčastní. Na konci října navíc ve funkci ministryně končí.

„Vláda se k principu účasti veřejnosti přihlásila ve svém programovém prohlášení, teď se však chystá
udělat pravý opak. Vyloučit veřejnost téměř ze všech řízení navrhuje mj. ministr Síkela za STAN, ačkoli
právě toto hnutí mělo ve svém předvolebním programu jasný slib vrátit veřejnosti možnost podat
připomínky ke stavebním záměrům, pokud se dotýkají životního prostředí,“ uvedla Petra Kolínská,
zastupující asociaci nevládních organizací Zelený kruh.

V otevřeném dopise spolky mj. upozorňují na to, že ministerstva nemají svůj požadavek na vyloučení
veřejnosti opřen o žádná data či analýzy. Stejně tak veřejná správa stále nemá analýzu důvodů, proč
stavební úřady nerespektují při rozhodování zákonem stanovené lhůty. Radikální omezení práv
veřejnosti, který platí od roku 2018, přitom ke zrychlení povolování nevedlo.


 18993

Otřesná situace v Británii

26. 10. 2022

čas čtení 7 minut

O otřesné situaci v dnešní Británii píše George Monbiot. Nejenže tam dochází k drastickému omezování občanských svobod a lidé drsně chudnou, ale média se tím nezabývají. Řešením by podle Mobiota bylo zavedení proporčního hlasování při volbách, protože zastaralý většinový systém je naprosto nereprezentativní.
 


S tím, jak se stupňuje omezování našich svobod, se zdá být seznam našich národních neduhů nekonečný. Ale je tu jedna otázka, která může problém vyřešit, míní George Monbiot
 

Téměř všechna média přinesla komentáře nově dosazené ministryně vnitra Suelly Bravermanové o spiknutí "wokerati, kteří pojídají tofu". Překvapivé je, že sotva některá z nich informovala o tom, co v té době Bravermanova provedla.  Prosadila  v Dolní sněmovně nejrepresivnější zákon moderní éry.

Podle návrhu zákona o veřejném pořádku může být každý, kdo v předchozích pěti letech protestoval nebo k protestům podněcoval jiné lidi, donucen "podrobit se ...  instalaci nezbytného zařízení na jeho osobě", které bude monitorovat jeho pohyb. Jinými slovy, pokud se zúčastníte nebo podpoříte jakýkoli protest, při němž dojde k "vážnému narušení života dvou nebo více osob nebo organizace", můžete být nuceni nosit elektronickou visačku. "Závažné narušení života" je nově definováno v zákoně o policii z roku 2022 tak, aby zahrnovalo i hluk.

 19413

Snižte pojídání masa a zachraňte planetu

26. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

Studie navrhuje snížit spotřebu masa na ekvivalent dvou hamburgerů týdně, abyste zachránili planetu.

Zpráva o klimatické krizi varuje  že "nevyhráváme v žádném odvětví", a odborníci vyzývají k naléhavým opatřením v oblasti fosilních paliv.

 

Pokud se má svět vyhnout nejhorším následkům klimatické krize, měla by se spotřeba masa ve vyspělých zemích snížit na úroveň odpovídající zhruba dvěma hamburgerům týdně a veřejná doprava by se měla rozšířit asi šestkrát rychleji než jaká je v současnosti, vyplývá z výzkumu.

Je také třeba rychle snížit míru odlesňování a postupně se zbavit uhlí asi šestkrát rychleji, než se to daří v současnosti. Těžký průmysl, jako je cementářský a ocelářský, nepostupuje při snižování emisí dostatečně rychle a je třeba zachovat rychlý růst využívání obnovitelných zdrojů energie a elektromobilů.

 17360

Vědci varují, že závislost na fosilních palivech ohrožuje celosvětové zdraví

26. 10. 2022

čas čtení 5 minut

 

Závislost na ropě a plynu zhoršuje dopady na klima a prohlubuje potravinovou a energetickou krizi a krizi životních nákladů.
 


Podle studie je zdraví lidí na světě vydáno napospas globální závislosti na fosilních palivech.

Analýza uvádí, že s prohlubující se klimatickou krizí roste počet úmrtí v důsledku horka, hladu a infekčních onemocnění, zatímco vlády nadále poskytují více dotací fosilním palivům než chudším zemím, které dopady globálního oteplování pociťují.

 19396

Sunak přislíbil, že do čela britské vlády přinese integritu, avšak jmenoval šílenou ministryni vnitra

26. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Nový premiér se zavazázal napravit "chyby" své předchůdkyně, ale návrat bývalé ministryně vnitra vážně znepokojil  některé poslance

 
Rishi Sunak se v první den svého působení v úřadu premiéra zavázal, že zavede "integritu a odpovědnost", ale přitom  vrátil Suellu Bravermanovou do funkce ministryně vnitra  necelý týden poté, co byla nucena rezignovat kvůli porušení bezpečnostních pravidel.

V rámci reorganizace vlády  Sunak také riskoval, že si znepřátelí příznivce své rivalky na premiérské místo  Penny Mordauntové, když zmařil její naděje na povýšení.

Při svém nástupu do funkce britského premiéra, už pátého í za posledních šest let, Sunak prohlásil, že jeho vláda slibuje napravit "chyby" své předchůdkyně Liz Trussové, a varoval před "těžkými rozhodnutími", která bude muset kvůli politováníhodné ekonomické situaci Británie řešit. Problémem zůstává brexit, který ochromuje britskou ekonomiku, avšak vládnoucí konzervativci, včetně brexitéra Sunaka, předstírají, že to není problém.Společnost BBC vůbec neinformovala o sobotnílondýnské demonstraci padesáti tisíců Britů proti brexitu.

 18992

Obrat zahraničního obchodu EU - Rusko

26. 10. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Obrat zahraničního obchodu mezi Ruskem a zeměmi EU od ledna do letošního července 2022 činil 171,4 miliardy eur, což je o 30,1 % více než v roce 2021. Vývoz ze zemí EU do Ruska se snížil o třetinu (minus 33 %) na 34,1 miliardy eur. Ruský export do zemí Evropské unie se přitom oproti 7 měsícům loňského roku zvýšil o 69,9 % a dosáhl 137,3 miliardy eur.

Je ovšem nutné poznamenat, letos v červenci se evropský export do Ruska oproti červenci 2021 snížil o 46,9 % na 4,3 miliardy eur, zatímco ruský export do zemí EU naopak vzrostl o 25,2 % na 16,9 miliardy eur. Podle výsledků za 7 měsíců roku 2022 zůstává Rusko na osmém místě v žebříčku největších dovozců z EU.V žebříčku světových exportérů je Rusko na třetím místě za Čínou a Spojenými státy uvádí informační a analytická agentura Sea News, píše Radek Mokrý.

Tolik zpráva. Pokud k tomu poznamenám, že my, Evropani a Rusko bojujeme zatímco dva největší světoví hegemoni na planetě a největší rivalové na tom bohatnou, nebudu se příliš mýlit. Čína ví, že pokud Rusko nějakým způsobem prohraje, budou mít tisíce kilometrů severní hranice kdo ví s kým. Nový režim nemusí být tak přátelský jako putinova skupina siloviků. Energeticky mohou Čínu uspokojit jen severní, tedy sibiřská ložiska.

https://seanews.ru/2022/09/30/ru-vneshnetorgovyj-oborot-rossija-es-7-mesjacev-2022/

P.S. Globalizace vytvořila systém, kterým lze cokoliv dodat komukoliv sankce nesankce. Je to jak nabírat vodu cedníkem.

Pozn. red. Otázka je, zda jsou údaje, zveřejněné ruským zdrojem, důvěryhodné. Komentátoři poukazují na to, že od začátku ruské agrese na Ukrajině publikují ruské úřady ekonomická hausnumera.

 19411

O věčném alibismu mírových štváčů

26. 10. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Po ostře nesouhlasných reakcích v Demokratické straně - a když dokonce i šéf republikánské menšiny v Senátu McConnell prosazuje zrychlení vojenské pomoci napadené Ukrajině - tzv. progresivisté z ultralevého křídla vládní partaje pod nevěrohodnou záminkou stahují výzvu Bidenovi k co nejrychlejšímu ukončení války na Ukrajině.  

 18207

Tikající milionové hodinky Daniela Beneše a pan B….

26. 10. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Pochopitelně, že žádné hodinky za 3 až 7 milionů na cizí ruce nepoznám 1) a musel jsem se to dočíst v tisku. Na sociálním odboru se s nimi těžko setkáte, snad jen, že by je klient ukradl, leč on by je stejně potom prodal za několik tisícovek do bazaru….

Nemůže však být větší metafora této doby než ředitel ČEZU v Otázkách Václava Moravce s tímto zbohatlickým ksindlem na ruce, kterým se statusově určuje oligarchie. A tento šikovný muž, který přežil a přežije všechny vlády a prezidenty, v diskusi radí lidem, jak se nemají koupat, případně jen jednou týdně trochu umýt, aby nebyli tolik cítit, zejména když jdou na pobočky ČEZU podepsat skoro ortel smrti v zálohách na elektřinu.

 16993

Američtí demokraté stáhli svůj dopis Bidenovi

26. 10. 2022

čas čtení 4 minuty


Mezi demokraty ve Sněmovně reprezentantů panuje velké roztrpčení - a hněv - kvůli zveřejnění a následnému stažení kontroverzního dopisu Joe Bidenovi, v němž přední levičáci naléhali na USA, aby se zavázaly k vyjednání ukončení ruské války na Ukrajině.

Manu Raju ze CNN uvádí "velký odpor demokratů proti rozhodnutí  Pramily Jayapalové zveřejnit tento týden dopis - který členové podepsali v červnu - pouhé dva týdny před listopadovými volbami. Někteří říkají, že by jej nyní nepodepsali a byli zaslepeni. 'Lidé jsou rozzuření,' říká jeden z demokratů."

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
18704