Václav Hořejší: Nevšiml jsem si, že by si Rusko chtělo podrobit jakýkoliv stát

10. 1. 2023 / Václav Hořejší

čas čtení 6 minut

Odpověď Janu Čulíkovi

Britské listy zaznamenaly výzvu iniciativy Mír a spravedlnost, ve které figuruji jako jeden z členů organizačního výboru. Janu Čulíkovi se naše výzva nelíbí a požaduje, abychom odpověděli na jeho několik otázek:

Ruská televize: "Macron pošle tanky a my provedeme proti Francii preventivní úder, protože se účastní konfliktu. Žádná Francie nemá existovat."



 

Můžete prosím vysvětlit, co si představujete, že se stane, pokud Západ přestane vojensky podporovat Ukrajinu proti brutální ruské agresi, agresi režimu, který je založen na absolutní kriminalitě, který porušil dosud všechny uzavřené mezinárodní dohody a který otevřeně hovoří o nutnosti vyvraždit miliony Ukrajinců, a anexi "našich jižních provincií", aby Rusko "nebylo ohroženo"?

Sledujete ruská média? Vnímáte kult smrti, který je vštěpován ruským vojákům? Zaznamenáváte, že Rusko otevřeně hovoří o nutnosti vojensky si podrobit celou východní Evropu? Nebojíte se bombardování českých měst? 

Velmi by nás zajímalo, co si představujete, že se stane, až budou požadavky vaší petice splněny. Prosíme, rozepište podrobněji svou představu, k jakým podle vás dojde krokům. Rádi zveřejníme. Děkujeme. Jan Čulík”

Pan Čulík mluví, podobně jako Václav Klaus, v plurálu, a tedy zřejmě mluví za nějaký širší kolektiv. Nic proti tomu.

Níže odpovídám na jednotlivé otázky onoho kolektivu reprezentovaného Janem Čulíkem – a zdůrazňuji, že pouze za sebe:

  • Představuji si, že pokud Západ dospěje, podobně jako signatáři naší výzvy, k závěru, že množství lidských a materiálních obětí tohoto konfliktu, a to nejen na Ukrajině, ale nepřímo i jinde ve světě, je již neúnosně vysoké, vyzve ukrajinské představitele k neprodlenému zahájení rozhovorů s Ruskem o uzavření příměří, jehož součástí by bylo i přerušení zahraniční vojenské pomoci Ukrajině. Těchto rozhovorů se samozřejmě aktivně zúčastní také američtí a evropští diplomaté. Myslím, že v současné situaci by s takovým návrhem souhlasilo i Rusko.

  • Ano, ruský agresor postupuje velmi brutálně a v rozporu s mezinárodním právem. Právě proto, že postupuje tak bezohledně, je potřeba takovýto konflikt co nejdříve zastavit a řešit ho diplomaticky. Považuji to za mnohem menší zlo než statisíce a posléze miliony mrtvých a zmrzačených, a zpustošenou Ukrajinu.

  • Ano, v přiměřené míře sleduji i ruská média.

  • Myslím, že „kult smrti“, tedy přesvědčení, že je potřeba zabít co nejvíce nepřátel, je základním kamenem válečného myšlení.

  • Ne, nevšiml jsem si, že by Rusko oficiálně deklarovalo záměr podrobit si vojensky jakýkoli stát, natož pak celou východní Evropu. Takové výkřiky lze slyšet pouze od různých extremistických individuí.

  • Bombardování českých měst se skutečně obávám, a to pokud se Česko přímo vojenskz zapojí do konfliktu (vyhlásí Rusku válku, pošle na Ukrajinu své voják). Zdá se, že něco takového bohudík (zatím) nehrozí.

  • Představuji si, že kdyby byly požadavky naší výzvy splněny, vedlo by to v první řadě k zastavení toho nesmyslného zabíjení a ničení, a následně k novému uspořádání vztahů mezi Západem, Ruskem a Ukrajinou. O možných variantách takového budoucího systému bezpečnosti v Evropě nechci spekulovat.

Závěrem bych chtěl připomenout, že k neprodlenému uzavření příměří a zahájení diplomatických rozhovorů vyzývají stejně jako my představitelé mnoha významných zemí, ale také papež František.

A ještě bych chtěl upozornit, že v diskusi pod Čulíkovým článkem je velmi dobrý diskusní příspěvek Jiřího Paroubka.

Míru zdar! :-)

* * *

Podobně jako Václav Hořejší, Spojené státy vydaly mírovou výzvu Rusku: "Vážíme si vaší literatury a kultury, spolupracovali jsme na výzkumu vesmíru, spolupracovali jsme na řešení globálních konfliktů. To, co děláte nyní na Ukrajině, je vás nedůstojné,. Podporujeme všechny, kdo usilují o mír."




V reakci na mírovou výzvu USA, adresovanou Rusům, hrozí Dmitrij Medveděv, náměstek předsedy Rady bezpečnosti Ruské federace,  Spojeným státům jadernými zbraněmi:

https://t.me/medvedev_telegram/241

Překlad: 


[Americké] ministerstvo zahraničí zveřejnilo nevkusnou výzvu k lidu Ruska, jako že vás všechny milujeme. Končí v jejich typickém ošklivém jezuitském stylu: "v solidaritě s každým z vás, kdo se snaží vytvořit mírovější budoucnost." A válka na Ukrajině je prý nehodná každého takového.

I pro tyto prvotřídní podivíny je to vrchol cynismu a hranice morální degradace. Spojené státy utrácejí desítky miliard na válku na Ukrajině, dodávají své zbraně v gigantickém měřítku a vyhlazují tisíce lidí v zastoupení. To je extrémní cynismus v nejlepších tradicích nacistů.

Ano, ve skutečnosti zkurvysynové, kteří nosí takové nesmysly, jsou skutečnými dědici říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse.

Jen tento mrtvě narozený nesmysl už nikoho neovlivňuje. A odpověď na ni v tichosti úřadu nedostanete.

 Hlavní dárek k Novému roku s muničním nákladem střel Zircon včera zamířil ke břehům zemí NATO. 1000 km dosah jejich použití s ​​hypersonickými Mach 9 a možností použití libovolného náboje s garancí překonání jakékoliv protiraketové obrany. Ať stojí někde 100 mil od pobřeží, blíže k řece Potomac. Tak se radujte!

Přivede k životu každého, kdo bude představovat přímou hrozbu pro Rusko a naše spojence. Vám a vašim nohsledům, kteří zabíjí naše lidi, nebude nikdy odpuštěno. Budeme k vám mluvit jazykem moci. A vyrábět ještě modernější zbraně. Vymlátit s nimi nacistickou mršinu, kterou jste zrodil v 21. století. Pomstíme se všem zločincům za každého zavražděného občana naší země.

-2
Vytisknout
7979

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2023