Rozhovor Britských listů 561. Jak se kampaň za volbu prezidenta proměňuje v pěknou frašku

9. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Karel Dolejší, Bohumil Kartous a Jan Čulík se snaží v tomto Rozhovoru Britských listů vyrovnat se s některými absurdnějšími rysy české prezidentské předvolební kampaně, které v posledních dnech a hodinách nabraly grády. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 10. ledna 2023.

 19544

Kdo zastupuje v prezidentské volbě klienty sociálních pracovníků?

10. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut

"Při čaji s chlebem a rybízovou marmeládou jsme se shodli, že není, a to nikde na světě, společenských mechanismů, jež by člověka oddělovaly od jeho možného neštěstí. Ba naopak. všecko jako by jenom čekalo vyjít občanu vstříc, kdyby mrknutím naznačil, že se chce dát zničit."

(Ludvík Vaculík, Sekyra, 1966)

Často si všímám z pozice sociálního pracovníka, že největší paradox životů lidí, se kterými pracuji, je ten, že většinou je jim sympatický, hájí a volí toho, kdo jejich zájmům nejvíce škodí. V situaci opravdové životní a sociální krize se totiž zvětšuje propast mezi realitou a emočním, myšlenkovým obrazem, ve které tito lidé žijí náhradní život. Jejich vztek, který má však vždy racionální základ pocitu obrovské nespravedlnosti,vždy však převáží.

 17691

Excelentní tiskovka soudce Šotta k Čapímu hnízdu

10. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut


Po vyhlášení osvobozujícího rozsudku, nepravomocného, v tzv. kauze Čapí hnízdo jsem čekal smršť odborných komentářů, protože tento výsledek procesu byl velkým překvapením nejen pro širokou veřejnost, ale dokonce i pro obžalovaného a jeho obhájce. Sám za sebe mohu říci, že jsem na základě mediálních zpráv o procesu pokládal za naprosto jisté, že Babiš bude odsouzen. Co se vlastně stalo?

 19376

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko a Wagner pravděpodobně kontrolují většinu města Soledar, domnívá se britské ministerstvo obrany

10. 1. 2023

čas čtení 15 minut

 Bývalý velitel NATO generál sir Richard Shirreff: "Jediná věc, kterou Rusové respektují, je síla."


- V Soledaru nezůstaly téměř žádné zdi, říká Zelenskij, pokračují prudké boje

 Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v úterý překvapivě navštívila východoukrajinské město Charkov a potvrdila, že Berlín slíbil poslat Kyjevu více zbraní, uvedlo německé ministerstvo zahraničí.
 
- Ruská dělostřelecká palba na Ukrajině se snížila téměř o 75 %, konstatují  představitelé USA a Ukrajiny

Činitelé neuvedli jasné ani jediné vysvětlení nápadného poklesu dělostřelecké palby. Je možné, že Rusko kvůli nízkým zásobám dělostřelecké munice dávkuje na příděl, nebo může jít o součást širšího přehodnocení taktiky tváří v tvář úspěšným ukrajinským útokům. 

 19758

Historie se opakuje nejprve jako tragédie, pak jako fraška: Brazílie přináší svou verzi invaze do Kapitolu

10. 1. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

 
Fašistické povstání, které se tuto neděli odehrálo v Brazílii, dokonale odráží bolsonarismus. Hnutí ukotvené v nenávisti, zášti a násilí, bolsonarismus je nejúplnějším příkladem retrográdního charakteru, který charakterizuje části brazilské společnosti. Až do nanebevstoupení tohoto Mesiáše byly tyto segmenty amorfní hmotou, bez hlasu nebo tváře. Už ne! Bolsonaro a jeho klan ztělesňovali aspirace, které přetrvávaly v suterénech brazilské společnosti od konce vojenské diktatury (1964-1985). Není to konzervativní hnutí, jak se často rádo prezentuje. Bolsonarismus je retrográdní, chce znovu nastolit autoritářský, společensky výlučný řád, který spočívá na otrokářském, integrálním a fašistickém dědictví, které bylo v Brazílii vždy přítomno.

Německo: Boje o Lutzerath

10. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

V ČR se kvůli dolům bourají vesnice bez protestů, ale v Německu je tomu jinak:



Ve vesnici  Lutzerath se několik stovek protestujících snaží zabránit tomu, aby byla zničena a stala se součástí obřího povrchového uhelného dolu.

tato vesnice na severozápadě Německa nedaleko nizozemských hranic leží jen několik set metrů od velkého dolu, který dodává hnědé uhlí pro tamní elektrárny.

Aktivisté tvrdí, že těžba dalšího uhlí ohrožuje současný závazek Německa k dosažení nulové čisté produkce.

Vláda v Berlíně - včetně Strany zelených - však argumentuje, že se musela krátkodobě obrátit k fosilním palivům - kvůli energetické krizi spojené s ruskou válkou na Ukrajině. Studie ovšem argumentují, že nekvalitní uhlí z Lutzerathu vůbec není potřeba.

Václav Hořejší: Nevšiml jsem si, že by si Rusko chtělo podrobit jakýkoliv stát

10. 1. 2023 / Václav Hořejší

čas čtení 6 minut

Odpověď Janu Čulíkovi

Britské listy zaznamenaly výzvu iniciativy Mír a spravedlnost, ve které figuruji jako jeden z členů organizačního výboru. Janu Čulíkovi se naše výzva nelíbí a požaduje, abychom odpověděli na jeho několik otázek:

Ruská televize: "Macron pošle tanky a my provedeme proti Francii preventivní úder, protože se účastní konfliktu. Žádná Francie nemá existovat."



 19760

Spontánní euroizace české ekonomiky podkopává euroskeptické předsudky

10. 1. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

 
V roce 2022 se české firmy při svých obchodních transakcích stále častěji uchylují k euru, největší česká společnost Škoda Auto od ledna 2023 převedla své účetnictví na používání eura. Obliba eura loni rostla i mezi běžnými Čechy, ukázal průzkum Eurobarometr.

Investiční bankéř Ondřej Jonáš minulý týden v debatě Českého rozhlasu uvedl, že z pragmatického hlediska je Česko již duálním systémem, v němž řada firem i obyvatel operuje v eurech.

"Máte tady část populace, která má duální [bankovní] účty v [českých] korunách a v eurech. K přechodu na euro dochází přirozeně," argumentoval Jonáš.

 19544

Debakl Josefa Středuly a koho budu volit

9. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Nikdy jsem se netajil s tím, jakou politickou stranu nebo jaké kandidáty jsem kdy volil. Tento týden se chystám volit Petra Pavla, a to na základě jednoduché logiky, kterou dlouhodobě ctím: má, myslím, největší šanci porazit skutečné nebezpečí, tedy Andreje Babiše, v druhém kole.

Samozřejmě zprávou dne, týdne, možná i měsíce a roku je to, že Andrej Babiš byl u soudu právě nepravomocně zproštěn viny v případu Čapí hnízdo, ale to považuji za příliš čerstvou zprávu na to, abych se jí věnoval. Snad za pár dní. Potřebuji znát komentáře znalců práva a justice.

 19544

Nevolit v dysfunkčním politickém systému je zcela legitimní postoj

Prezidentská „superdebata“ v České televizi ilustruje vyprázdněnost anachronického prezidentského úřadu

9. 1. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

 Prezidentská debata na České televizi byla podle očekávání otřesná, sledovat ji mi působilo značné utrpení a netrpělivě jsem očekával konec; neboť banální dotazy nejistého moderátora a rozebírání podružných témat přesně ilustrují vyprázdněnost tohoto anachronického úřadu (jak jej vnímám - coby monarchisticko-tatíčkovský přežitek). Samozřejmě, že prezident může aspoň tlačit a působit na vládu, aby se důrazně věnovala dvěma zásadním světovým hrozbám, jimž lidstvo čelí. Trestuhodné ignorování globálních rizik v nabubřele pojaté „superdebatě“ v hlavním českém veřejnoprávním médiu zase reflektuje úpadek tuzemské mediální kultury a – šířeji vzato – úpadek společenské diskuse v ČR.

Jediný prezidentský kandidát, který se opakovaně zmínil o klimatické změně jako o problému hodném pozornosti (jde přitom o směšný eufemismus, protože čelíme hroucení se klimatu a kolapsu celých ekosystémů), jakož i o využití obnovitelných zdrojů, což přirozeně souvisí s energetickou krizí, byl senátor Pavel Fischer.

Jediný kandidát, který hovořil o druhém globálním nebezpečí, jež se během posledního roku s vypuknutím a eskalací ukrajinského konfliktu prohloubilo, tj. o nebezpečí terminální jaderné války, je bývalý disident a vyslanec SPD Jaroslav Bašta – ovšem tak nějak po baštovsku.  

Celkem slušně artikulovaný výkon podal odborový předák Josef Středula – aby svůj potenciál následně v přímém přenosu vyhodil do vzduchu rezignací na svou kandidaturu a vyslovením podpory pro pravicovou ekonomku Danuši Nerudovou. Pokud se něco tak surrealistického stane, bezpečně víme, že jsme v české kotlině.

To vše reflektuje třetí globální nebezpečí, o němž pravidelně informují výzkumníci z Bulletin of the Atomic Scientists: kolaps veřejného diskursu, slepou důvěru v oficiální a neoficiální dezinformace – a tudíž nemožnost adekvátně přistupovat ke dvěma výše zmíněným rizikům. Jsme tedy skutečně lapeni v pasti.

Nevolit v dysfunkčním politickém systému je zcela legitimní postoj, neboť neustále zvažování zbytečně trýznivé volby mezi dvěma zly – takový systém v mých očích zcela diskredituje.

Právnická fakulta Masarykovy univerzity chce pokračovat v kontroverzní spolupráci s fosilním průmyslem Daniela Křetínského

10. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Právnická fakulta Masarykovy univerzity chce pokračovat v kontroverzní spolupráci s fosilním průmyslem Daniela Křetínského. Ten vydělává i na ruském plynu. Odhlasovala si to v pondělí na akademickém senátu. Téměř 150 studujících a absolventů přitom požadovalo ukončení v otevřeném dopise.


Dnes, 9.1. 2023 Akademický senát Právnické fakulty MU na popud téměř 150 studujících a absolventů, kteří senátu a děkanovi adresovali otevřený dopis, již poněkolikáté projednával svoji spolupráci s fosilním holdingem EPH Daniela Křetínského. Ten je třetím největším emitentem skleníkových plynů v Evropě.

Hospodaření OSBL za prosinec 2022

4. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem prosince  2022 měly Britské listy na účtu 11 601,70 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50 Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč. Děkujeme!!

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19775

Mistr skleněné krásy

10. 1. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 12 minut

Foto: František Jungvirt


Zavítáte-li v těchto dnech do města Nový Bor, které se nachází na rozhraní Chráněných krajinných oblastí Lužických hor a Českého středohoří, pak si dozajista nesmíte nechat ujít jedinečnou výstavu ve zdejším vyhlášeném Sklářském muzeu, jejímž autorem není nikdo jiný než jeden z mála mladých českých sklářských výtvarniků a designérů, kterému se již během jeho studií podařilo díky své pracovitosti, nápaditosti a kreativitě dosáhnout mnoha prestižních světových úspěchů. Proto není divu, že se mu mezi „milovníky krásna“ přezdívá „Mistr skleněné krásy“, František Jungvirt.

Pane Jungvirte, svou zdejší výstavu jste pojal jako loučení se, se studijními lety, ale kdo vás vlastně na dráhu sklářského výtvarníka nasměroval?

 19759

Prohlášení Židovského muzea v Praze k vystoupení Štěpána Kozuba v O2 aréně

10. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

 
Český komik Štěpán Kozub ve svém vystoupení v O2 aréně 29.12.2022 recykloval jako zábavnou historku výsměšný pošklebek, který původně hanobil oběti šoa a v němž jen Židy nahradil Romy, rovněž oběti holokaustu. Jménem Židovského muzea v Praze, jehož součástí je Památník obětem šoa z Čech a Moravy, vyjadřuji odpor k takovému cynismu. Smích početného publika po nestoudnému znevážení umučených nebyl jen přitakáním zraňující otrlosti Š. Kozuba, ale i dokladem mravní pokleslosti obecnějšího dosahu.

Leo Pavlát

ředitel Židovského muzea v Praze

 18389

dTest: Pozor na obchodní sdělení – nenechte si vnutit spam!

10. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Obchodní sdělení, která spotřebitelé znají například ve formě newsletterů, mohou poskytnout cenný tip na zakoupení zboží za výhodnou cenu, často však pouze obtěžují. Kdy se jedná o obchodní sdělení a jaké plynou obchodníkům povinnosti, pokud tímto způsobem chtějí podporovat své podnikání? A jak se naopak mohou spotřebitelé bránit?

Co lze považovat za obchodní sdělení?

Británie odpálila vlastní raketu do vesmíru, avšak pokus selhal!

10. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Video: Letadlo Boeing 747-400 Cosmic Girl, které pod levým křídlem nese raketu LauncherOne, na letišti v Newquay.

Letadlo Boeing 747-400 Cosmic Girl, které pod levým křídlem nese raketu LauncherOne, na letišti v Newquay.

Hrabství Cornwall se  v pondělí  večer připravovalo  na historický start do vesmíru a panovala tam festivalová atmosféra

Po odpálení rakety z letícího Boeingu "ze záhadných důvodů" (?) systém ukončil misi předčasně


Na cornwallském letišti Newquay panovala v pondělí odpoledne festivalová atmosféra, když se na historický start rakety začalo sjíždět více než 2 000 fanoušků kosmonautiky.

 19757

Británie: Překvapivě dobrý rozhovor s princem Harrym. Záslužně chce zničit britský bulvární tisk

9. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Foto: Princ Harry s novinářem Tomem Bradbym z komerční televize ITV

Britská komerční televize vysílala v neděli večer rozhovor novináře Toma Bradbyho s anglickým princem Harrym před vydáním jeho knihy Spare (Náhradník).

Rozhovor byl překvapivě dobrý. Vycházel z ostře traumatického zážitku, kdy dvanáctiletému Harrymu bulvární novináři, pronásledující jeho maminku, princeznu Dianu, jí způsobili smrt při automobilové nehodě v jednom podjezdu v Paříži. Hovořil o způsobu, jímž se s tímto traumatem spolu se svým bratrem Williamem léta vyrovnával, a ostře kritizoval děsivý stav britského bulvárního tisku, jehož se britská  královská rodina bojí, ale zároveň mu cíleně poskytuje drby a informace ve snaze, ne vždy příliš úspěšné, získat ho na svou stranu.

I když Harry v rozhovoru zdůrazňoval, že svého otce i bratra miluje, zazlíval královské rodině, že ve strachu před bulvárním tiskem podporuje jeho lži útočící na Harryho i jeho manželku Meghan. Zapřísáhl se, že jeho životním cílem je zlikvidovat nenávistný britský bulvární tisk, a vyjádřil názor, že ho a jeho manželku londýnské bulvární listy tak systematicky, dlouhodobě a nenávistně pronásledují, protože on proti nim vede závažné soudní spory, týkající se protizákonného odposlouchávání mobilních telefonů jeho rodiny, které, pokud budou úspěšné, skončí likvidací britského bulvárního tisku.

Dodejme, že pokud se Harrymu britský bulvární tisk podaří zlikvidovat, učiní své zemi obrovskou službu. Ten totiž neničí lžemi a šířením nenávisti jen jeho rodinu, ale způsobil brexit a celkově svou agresivní idiocií dostal Británii ekonomicky, politicky i sociálně do obrovského průšvihu.

Ocitujme několik tweetů renomovaného rozhlasového novináře Jamese O'Briena:


Wow. Harry je úplně pohromadě, srovnaný & jasný. Výřečný, soucitný, empatický & vyrovnaný. Je neuvěřitelné to sledovat. Nejšílenější je, že čím víc se budete nad ním rozčilovat, tím víc by vám prospěla psychoterapie, která jeho samotného tak osvobodila.

Rozhovor Britských listů 558. Z Djakarty o Konstantinu Bieblovi a jeho cestě do Indonésie před sto lety

30. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Albín Sybera hovoří s Michalem Wasserbauerem ze spolku Bohemindo se sídlem v indonéské Djakartě o vydání česko-indonéské knížky Konstantin Biebl: Pojedu jednou na dalekou Jávu, o tom, jaká byla cesta z Prahy do Djakarty roku 1926 a dnes a o česko-indonéských vztazích. Ví někdo v této zemi s 220 miliony obyvatel vůbec něco o Česku? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 30. prosince 2022.

 19777

Mléko z žaludku krávy zpovídá Babišovy voliče

10. 1. 2023

čas čtení 12 minut


Naše inciativa vděčí za svůj vznik převratnému objevu vědce Andreje Babiše, že kráva tvoří mléko v žaludku, musíte vidět na videu zde:

https://youtu.be/ASbMqbIwMDU

O čemž jsme v BL publikovali již 3 články zde a zde a zde, které je dobré si přečíst, abyste pochopili článek dnešní.

Všichni víme, že BL čteme nejen kvůli některým špičkovým článkům…(no, naše iniciativa se snaží…), ale i kvůli tomu, že BL se již desítky let nám snaží pomáhat pochopit nepochopitelné, vysvětlit nevysvětlitelné…

A tak do toho!

Důchodci a chudé rodiny mohou začít posílat žádosti o peníze na dílčí zateplení domu

9. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Tiskový komentář Hnutí DUHA
 

Ministerstvo životního prostředí dnes zahájilo sběr žádostí o finanční podporu z programu Nová zelená úsporám Light [1], kde mohou lidé v důchodu a domácnosti, pobírající příspěvek na bydlení, získat až 150 000 Kč na dílčí zateplení svého domu. Oproti základnímu programu Nová zelená úsporám je hlavní změna v tom, že stát nabízí pokrytí celkové investice a vyplácí podporu předem, což je nutná podmínka, aby pomoc mohli využít lidé bez úspor. Nyní je potřeba, aby ministerstvo připravilo rozšíření programu i na komplexní energetické renovace a zaměřilo se i na řešení bytových domů s nízkopříjmovými vlastníky bytů či nájemníky.



 19425

Protesty v Brazílii: Lula se zavázal, že potrestá "neofašisty" poté, co Bolsonarovi příznivci vtrhli do Kongresu

9. 1. 2023

čas čtení 6 minut

 

Prezident si prohlédl místo nepokojů a nařídil federální vládě, aby převzala kontrolu nad policií v hlavním městě Brasília, kde  extremisté odmítají přijmout jeho prezidentství

 
Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva si prohlédl trosky svého prezidentského paláce poté, co během mimořádného dne politického násilí v hlavním městě Brasília se  tisíce krajně pravicových extremistů dostaly do demokratických institucí v zemi při neúspěšném pokusu o svržení jeho týden staré vlády.

Hromadný útok příznivců exprezidenta Jaira Bolsonara byl ohromujícím narušením bezpečnosti, které bylo okamžitě přirovnáno k invazi stoupenců Donalda Trumpa do amerického Kapitolu 6. ledna 2021.

Josef Středula odstoupil. Co to bude znamenat pro prezidentskou volbu?

9. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

K tomu pár tweetů:



Pokus o puč v Brazílii byl překažen

9. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

150 zatčených v Brasílii, Lula odsoudil "barbarství" po útoku na prezidentský palác a Nejvyšší soud

Útok byl přirovnán k invazi stoupenců Donalda Trumpa do amerického Kapitolu z 6. ledna 2021

Stovky tvrdých stoupenců bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara vtrhly do kongresu, prezidentského paláce a Nejvyššího soudu v zemi při ohromujícím narušení bezpečnosti, které bylo okamžitě přirovnáno k invazi stoupenců Donalda Trumpa do amerického Kapitolu 6. ledna 2021.


- Kongres, Nejvyšší soud a prezidentský palác zajištěny

Brazilský list  GloboNews informuje, že bezpečnostní síly znovu obsadily Kongres, nejvyšší soud a prezidentský palác.

GloboNews rovněž sdílí záběry z následků útoku na palác, které pořídil ministr komunikací Paulo Pimenta a na nichž říká: "Podívejte se, co tady ti vandalové udělali! Ten chaos. Neuvěřitelné. Jsou to zločinci."



Odbedněme mysl

9. 1. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Podle televizní reportáže z tohoto týdne výrobci aut v EU aktuálně vyhrožují, že po případném zavedení emisní směrnice Euro 7 přestanou vyrábět „malá“ auta. Prý se to pak už vůbec nevyplatí. Rozuměj tedy malá spalovací auta, tedy více méně benzínová auta. To zní na první pohled vcelku logicky, protože složité technologie se samozřejmě lépe rozpustí v ceně velkého drahého auta.

31277

Agentury vybraly za zprostředkování studia na Mendelově univerzitě odhadem 250 000 000 korun, čtyřikrát větší částku, než pro jakou je souzen Andrej Babiš. Danuši Nerudové se může prezidentská imunita hodit

9. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 3 minuty

Přišel by se Pavel Tykač podívat na to, jak si jeho manželka povídá s paní Nerudovou „o ženských tématech“, kdyby prezidentská kandidátka neměla pochopení pro kšeft?

Danuše Nerudová se snaží redukovat problém spolupráce Mendelovy univerzity s agenturami, které za úplatu zprostředkovávaly přijetí a snazší studium agenturních doktorandů na – jejími slovy: „necelých 20 rychlostudentů, kteří dostudovali o pár měsíců dřív“. (lidovky.cz, 6. 1. 2023)

Ve skutečnosti byly agenturních doktorandů stovky. Deník N uvedl, že v letech 2016 – 2020 bylo na Mendelovu univerzitu takto přijato 220 doktorandů, tedy průměrně 55 lidí ročně. Podle stejného zdroje zahájila univerzita spolupráci s první agenturou, německou Scentií, již v roce 2009 a do roku 2012 touto cestou přicházelo na univerzitu přibližně 20 platících doktorandů ročně, celkem jich mohlo být tedy 60.

Rozhovor Britských listů 559. Příspěvek na bydlení hned tak nedostanete

2. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Pavlem Velemanem, sociálním pracovníkem, o šokujícím rozkladu Úřadů práce a o nefunkčnosti systému českého sociálního zabezpečení, která odpovědné ministry nijak nevzrušuje. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 3. ledna 2023.

 18690

Proč je v Česku elektrická energie tak drahá?

9. 1. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 27 minut

Úvodem bych Vám chtěl všem nejprve popřát vše nejlepší do Nového roku 2023. Všichni bychom se měli snažit, aby byl lepší než ten minulý. Já tak opět učiním v oboru, ve kterém pracuji více než 40 let, v elektroenergetice.

Dnes bych Vám chtěl odkrýt další z důvodů, proč je v Česku elektrická energie tak drahá. ČEZ, jako monopolní operátor sítě na 2/3 území ČR vynakládá ročně velké prostředky na obnovu a údržbu veřejné distribuční sítě. Dělá to prostřednictvím své dceřiné společnosti ČEZ Distribuce, a.s., kterou 100% vlastní.

Kolem této většinově státem vlastněné společnosti byla ČEZem vytvořena skupina vyvolených firem, které se připojily na mohutný penězovod, kterým proudí peníze de-facto z kapes odběratelů elektrické energie přímo na jejich účty. Pokud se náhodou objeví někdo, kdo by snad chtěl tento trvalý a poklidný tok proudu peněz narušit, tak je bez milosti zlikvidován. 

Texas Czech Legacy Project

9. 1. 2023

čas čtení 1 minuta


Preserving the Czech Language around the World:
Texas Czech Legacy Project
An illustrated talk by Lida Cope, PhD

Composite cover photo 2

Linguistics professor Lida Cope will talk about her efforts to document a dying dialect of Czech Moravians who started arriving in Texas in the second half of the 19th century, about Svatava Pírková Jakobson, who gathered a unique archive of folklore from immigrants in New York City's "Czech village," Texas, and elsewhere, and about the challenges in promoting and preserving Czech language, culture, and identity in the English-speaking world. 

Sunday, January 22 at 3 PM (EST)
Please register to receive a link HERE!


Free and open to the public
Suggested donation $5.00


Cope_Lida  







Lida Cope is a professor of applied linguistics at East Carolina University in Greenville, North Carolina. Her areas of expertise include first language attrition, language contact and diaspora, and language documentation. Her research examines the questions of language, culture, and identity in historically Czech Moravian communities in Texas. Dr. Cope directs the Texas Czech Legacy Project, housed at the University of Texas at Austin, whose main objective is to build an open-access corpus of Texas Czech speech. Her publications include a comprehensive overview of Czech communities around the world Language loss: Czech in the diaspora (co-authored with Robert Dittmann of Charles University, BRILL 2020) and Taking Stock and Looking Forward: Documenting a diasporic variety of Czech in Texas (Naše řeč [Our Speech] 2021).



 
 

Jan Čulík o "ne zrovna tak velké Británii"

9. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tomasz Oryński pozval Jana Čulíka do svého podcastu. Hovoří v něm především o problémech britských, hlavně anglických univerzit, které se v důsledku zavedení horentního univerzitního školného prostě staly otrokem peněz a akademické ohledy odsunuly na vedlejší kolej. Jinou katastrofou britských univerzit je brexit: Británie se propadla v absolutně irelevantní zemičku na okraji Evropy a britské univerzity trpí zrušením spolupráce s Evropou.



O absolutní komice britské "královské rodiny"

9. 1. 2023

čas čtení 5 minut


"Šokující odhalení" od anglického prince Harryho konec monarchie nepřinesou. Na to nás sledování "královské" telenovely příliš baví,
argumentuje Martha Gill.
 
Kniha zhrzeného anglického prince Harryho Náhradník, která má jít do prodeje 10. ledna, ale která už byla omyla vydána ve Španělsku a informace z níž pronikly do médií, která unikla do tisku, baví veřejnost. Sotva jsme strávili první odhalení že se královští bratři poprali -, přišly na řadu další. Chlapci "prosící" svého otce, aby si nevzal Camillu; dvě slzavé roztržky mezi vévodkyněmi; Charles žertující, že Harry není jeho syn; Harry si stěžuje, že mu na Williamově svatbě omrzl penis.

Ukázalo se, že to byli William a Kate, kdo ho v roce 2005 přesvědčili, aby si oblékl nacistický kostým - Harry jen plnil rozkazy. Pak je tu informace o tom, že Harry přišel o panictví na poli za jakousi hospodou  se "starší ženou", která s ním "zacházela jako s mladým hřebcem". "Rychle jsem do ní pronikl, ona mě plácla  na zadek a poslala mě pryč," píše Harry.

Pozor před Okamurou: Pravicoví populisté neumějí vládnout

9. 1. 2023

čas čtení 5 minut

Po brexitu a Trumpovi se pravicoví populisté drží u moci, ale  neumějí vládnout
 
Fraškovité scény při volbě předsedy Sněmovny reprezentantů mají obdobu v britské konzervativní brexitérské vládě.  Obě strany slibují  rozvrat a pak to přesně splní
 


Americká pravice minulý týden předváděla neuvěřitelnou klauniádu, míní Jonathan Freedland.  Sledovat republikány, kteří získali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, jak se snaží marně zvládnout i t tu nejzákladnější činnost - volbu předsedy - bylo  poučné, a to nejen pro Američany. Potvrdilo se totiž malé špinavé tajemství toho kmene pravicově populistické politiky, který se vyžívá v tom, čemu říká rozvrat: vždy to končí urputnými frakčními boji, chaosem a paralýzou. My v Británii bychom to měli vědět, protože brexit dopadl úplně stejně.

 19756

Brazílie: Příznivci Jaira Bolsonara vtrhli do brazilského prezidentského paláce a k Nejvyššímu soudu

8. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Extremisté se odmítli smířit s Lulovým vítězstvím v loňských prezidentských volbách

K tomu poznamenává Fabiano Golgo:

Brazílie prožívá 6. leden: Fanoušci Bolsonara vtrhli do Kongresu a Nejvyššího soudu a zničili je

Tisíce příznivců poraženého prezidenta Jaira Bolsonara vtrhly do brazilského Kongresu a Nejvyššího soudu. Zničili vše, co našli. Policie a armáda dělají jen velmi málo a předstírají, že proti radikálům bojují. Ministr spravedlnosti nového brazilského prezidenta Luly požádal, aby na obranu hlavního města přiletěly speciální národní síly z jiných částí Brazílie. 


Stovky tvrdých stoupenců bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara vtrhly do Kongresu, do prezidentského paláce a k nejvyššmu soudu v zemi při ohromujícím narušení bezpečnosti, které  je okamžitě přirovnáváno k invazi stoupenců Donalda Trumpa do amerického Kapitolu 6. ledna 2021.

Levicový veterán Luiz Inácio Lula da Silva složil minulou neděli přísahu jako nový brazilský prezident při oslavách, kterých se zúčastnily statisíce Brazilců.

Dotaz pánům Hořejšímu, Stropnickému a Kavanovi: Co si myslíte, že se asi stane, až budou splněny požadavky vaší petice?

8. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Útok ruské armády fosforovými bombami proti městu Cherson, sobota 7. 1. 2023. K útoku došlo během tzv. vánočního příměří vyhlášeného Vladimírem Putinem. Užívání fosforových bomb proti civilnímu obyvatelstvu je jedním z desetitisíců válečných zločinů, které páchá kriminální a prolhaná Putinova vláda.


Apel na sponzory petice, požadující zastavení zahraniční vojenské podpory pro Ukrajinu: Můžete prosím vysvětlit, co si představujete, že se stane, pokud Západ přestane vojensky podporovat Ukrajinu proti brutální ruské agresi, agresi režimu, který je založen na absolutní kriminalitě, který porušil dosud všechny uzavřené mezinárodní dohody a který otevřeně hovoří o nutnosti vyvraždit miliony Ukrajinců, a anexi "našich jižních provincií", aby Rusko "nebylo ohroženo"?

Sledujete ruská média? Vnímáte kult smrti, který je vštěpován ruským vojákům? Zaznamenáváte, že Rusko otevřeně hovoří o nutnosti vojensky si podrobit celou východní Evropu? Nebojíte se bombardování českých měst? 

Velmi by nás zajímalo, co si představujete, že se stane, až budou požadavky vaší petice splněny. Prosíme, rozepište podrobněji svou představu, k jakým podle vás dojde krokům. Rádi zveřejníme. Děkujeme. Jan Čulík

PS. Ono je mimochodem docela pravděpodobné, že požadavky této petice budou časem mezinárodně splněny. Putin počítá se zradou a s nedostatkem výdrže západních společností. Koho by zajímalo nějaké vyvražďování nějakých národů? V Africe se to děje běžně  a nikomu to nevadí. Proč by se rozsáhlé vraždění nemělo pod tlakem signatářů této petice tolerovat i v Evropě?

Tak trochu mi to celé připomíná masakr na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972. Byl tam vyvražděn izraelský tým sportovců. Česká média o masakru referovala tak, že československé olympijské delegace se to nijak netýkalo a "československý tým sportovců nerušeně pokračoval v tréninku".

Jsou opravdu dobré důvody se bát.




 19729

Írán celosvětově odsouzen za popravu dvou mladých mužů

8. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Po smrti Mohammada Mahdího Karámího a Seyyeda Mohammada Hosseiniho vyzývají účastníci boje proti íránské autokracii k větší celosvětové akci

 

Írán vyvolal mezinárodní odsouzení poté, co popravil dva muže za údajné zabití příslušníka polovojenských sil v listopadu během protestů vyvolaných smrtí mladé ženy ve vazbě.

Nejnovější popravy v Íránu zdvojnásobily počet dosud popravených v souvislosti s celonárodními protesty. V prosinci byli odsouzeni k trestu smrti dva muži, což vyvolalo celosvětové pobouření.


Popravy byly provedeny navzdory protestům mezinárodních organizací pro ochranu práv, které žádaly, aby byly životy těchto dvou mužů ušetřeny.

Krize anglosaských států: Podobně jako v USA, i Británie je ohrožena "permanentní revolucí" populistických pravičáků

8. 1. 2023

čas čtení 5 minut

Toryové varují Rishiho Sunaka: Tohle je klid před bouří. Chtějí porušovat zákony o uprchlících a realizovat extremní verzi brexitu

Zatímco se premiér  snaží přejít od "věčné krize", rozrušení bývalí ministři slibují velké problémy do budoucna

 

Vysoce postavení toryové varují Rishiho Sunaka, že si užívá "klidu před bouří". Jeho  vlastní konzervativní poslanci již spřádají plány, jak se s ním vypořádat kvůli imigraci a okleštěnému plánu na zajištění "brexitových svobod".

Premiér se v sobotu snažil ukázat své odhodlání zmírnit děsivou krizi v britském státním zdravotnictví - jeden z pěti slibů, které dal ve svém novoročním projevu - uspořádáním summitu s představiteli zdravotnictví. Na "fóru pro obnovu zdravotnictví " se diskutovalo o zpožděních při propouštění lidí z nemocnic, nefunkčnosti sociální péče, krizi na pohotovosti a čekacích listinách. Sunak účastníkům řekl, že k řešení problémů bude zapotřebí "odvahy a radikalismu".

 19726

USA: Kevin McCarthy konečně zvítězil - až v 15. volbách předsedy Sněmovny reprezentantů

7. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Těsný výsledek každých voleb dává obrovskou sílu extremistům. Tak se tomu stalo i v tomto případě
 
Kalifornskému republikánovi se po týdnu vyjednávání a ústupků podařilo naklonit si na svou stranu své odpůrce z řad tvrdé pravice
 

Republikánský lídr Kevin McCarthy byl v dramatickém nočním hlasování konečně zvolen předsedou Sněmovny reprezentantů Kongresu USA poté, co potlačil několikadenní vzpouru bloku krajně pravicových konzervativců a na historicky 15. pokus se konečně zmocnil předsednického kladívka.



 19725

Sex, lži a Česká televize

6. 1. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

Dominik Feri, Jan Cimický, nyní Marek Wollner: hnutí MeToo má svou českou verzi.  (https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-ceska-televize-docasne-stahuje-marka-wollnera-z-moderovani-reporteru-ct-222473) Wollner obvinění vehementně popírá, jde prý jen o pomluvy typu jedna paní povídala a prý má konkrétní důkazy, které vyvracejí obvinění, že měl styky se sexuálním podtextem a snad i sexuálně obtěžoval některé kolegyně. Wollner obviňuje Noru Fridrichovou, že za těmito obviněními stojí mocenský boj mezi nimi. Formálně ji také obvinil z bossingu.


 19387

V USA se šíří supernakažlivá varianta covidu XBB.1.5 - dostanou to všichni

6. 1. 2023

čas čtení 10 minut


Lidé, kteří neměli COVID, dostanou novou variantu XBB.1.5 - a mnozí se nakazí znovu, tvrdí odborníci.


Varianta XBB.1.5 je velmi nakažlivá, což znamená, že všichni jsou v ohrožení, i když už covid prodělali

To, že lidi všeobecně nenosí roušky,  znamená, že i lidé, kteří roušky nosí, jsou zranitelní

 

 19724

Šokující: Harvard není nezávislý. Pod tlakem proizraelských mecenášů odmítl zaměstnat šéfa lidskoprávní organizace Human Rights Watch

6. 1. 2023

čas čtení 6 minut



Kennedyho škola na Harvardské univerzitě se podvolila dárcům, kteří nebyli spokojeni s lidskoprávní  organizací obviňující Izrael z apartheidu na okupovaných územích
 

Kenneth Roth je v komunitě zabývající se lidskými právy vysoce ceněn

Děkan jedné z předních amerických vládních škol zablokoval místo, do něhož měl  být jmenován odcházející šéf  organizace Human Rights Watch (HRW) kvůli kritice útlaku Palestinců ze strany Izraele od  jeho organizace.



31277

Deník Referendum poukázal na vazby mezi pražskou TOP 09 a rodinou Tykačových

Další možný motiv k podpoře Nerudové

6. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Poukázali jsme na to, že podpora Danuše Nerudové ze strany vlivných členů pražské TOP 09 a jejich spřízněnců je zároveň důvodem hledat souvislost mezi diskutovanou podporou fosilního podnikatele Pavla Tykače, s nímž se Danuše Nerudové sešla (podle zjištění Deníku N jako jediná z prezidentských kandidátů). Zároveň tým Nerudové nevyvrátil, že Tykačovy peníze tečou nikoliv do kampaně, ale přímo do médií.

Další indicie k tomuto propojení nabízí dříve zveřejněný článek Skryté impérium manželů Tykačových, který v vydal Deník Referendum. Citujeme z něj:

"...
Úzké vazby s radnicí ovšem měla zejména za starostování Oldřicha Lomeckého. V roce 2012 získala firma Ivany Tykač byt v domě na ulici Opletalova za okolností, které vyústily v trestní oznámení a dosud běžící soudní řízení.

Z katastrálních dat, které Deník Referendum analyzoval, vyplývá, že firmy napojené na Ivanu Tykač vlastní v centru Prahy na 150 bytů — zejména na Malé Straně, v Novém a Starém Městě pražském. Bytové portfolio manželů Tykačových však ve skutečnosti může být násobně větší. Vlastnická struktura až 350 dalších pražských bytů totiž končí ve firmách, v nichž historicky figuroval sám Pavel Tykač.

Síť českých firem, která byty vlastní, vede až do kyperských společností. Napojení Pavla Tykače na tyto firmy se již čeští novináři pokoušeli zmapovat, neboť se s nimi pojí další významný byznys: vlastnictví jednoho z největších českých fondů zemědělské půdy Forestlaan, který se na trhu zjevil v létě loňského roku.
..."

https://denikreferendum.cz/clanek/34054-skryte-imperium-manzelu-tykacovych

 19723

USA: McCarthy neuspěl s kandidaturou na předsedu parlamentu ani třetí den po JEDENÁCTÉM hlasování

6. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Patová situace ohledně volby předsedy Sněmovny reprezentantů pokračuje

Kevin McCarthy prohrává třetí den v boji o křeslo předsedy Sněmovny reprezentantů USA

118. Kongres se ve čtvrtek opět zapsal do historie, když se lídrovi republikánů ve Sněmovně reprezentantů Kevinu McCarthymu po osmi hodinách hlasování nepodařilo pojedenácté získat post předsedy Sněmovny. Vleklý pat je prvním případem od roku 1859, kdy Sněmovna potřebovala k určení nového předsedy více než devět hlasování.

 19722

Covid v Číně: vlna úmrtí celebrit vyvolává pochybnosti o skutečném počtu obětí

6. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

 Foto: Třiaosmdesátiletý herec Gong Jintang, který zemřel 1. ledna 2023

Uživatelé čínských sociálních médií zpochybnili oficiální statistiky   poté, co prudce vzrostl počet úmrtí veřejně známých osobností
 

Vlna úmrtí mezi celebritami a veřejně známými osobami v Číně vyvolala obavy, že skutečný počet úmrtí na Covid-19 může být mnohem vyšší, než uvádějí úřady.

Mnoho lidí na čínských sociálních sítích truchlí nad smrtí herce Gong Jintanga, který zemřel na Nový rok ve věku 83 let. Byl známý svou rolí otce Kanga v sitcomu Kangova rodina, který se poprvé vysílal v roce 2000.

 19719

Vzkaz Mléka z žaludku krávy Babišově Vodňanskému kuřeti

6. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Tento článek přímo navazuje na naše dva předchozí protibabišovské články z Britských listů zde a zde a bez jejich přečtení hrozí, že si Andreje zamilujete, což ale nevadí, jak se níže dočtete, už to s Andrejem není trestný čin…

Milí malí žlutí parchanti, co pořád otravujete, že jste si v klecích snad ani nemohli roztáhnout křídla…

Vy, NEVÍTE, co je to utrpení! Nám, kravičkám, Andrej přestal masírovat vemínka a pořád se nám teď pokouší narvat do krků a žaludků dlouhý gumový hadice (a kdyby jenom dlouhý a jenom gumový a jenom hadice…)

Tak jako Andrej nedávno vynalezl, že my, krávy, tvoříme mléko v žaludku, což URČITĚ musíte vidět na YouTube (a věřte nám to, takového vskutku super-inteligenta vidíte jednou za život, a pokud je to současně kandidát na prezidenta, tak jednou za historií vesmiru…)

Zde: https://youtu.be/ASbMqbIwMDU

 19385

Ruská agrese na Ukrajině: Ruský prezident vyzval k příměří od poledne 6. ledna do půlnoci 7. ledna na pravoslavné Vánoce

6. 1. 2023

čas čtení 10 minut

- Putin o pravoslavných Vánocích. Tak se bojí lidí, že nikoho do kostela v Kremlu nepustil. Stál tam sám. I když vyhlásil příměří, ruská vojska stejně dál bombardují Ukrajinu. Lže.

- Vladimir Putin vyzval k šestatřicetihodinovému příměří u příležitosti ruských pravoslavných Vánoc.


- Zelenskij odmítl ruské příměří a zdůraznil, že válka skončí, "až vaši vojáci odejdou"

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij bez okolků odmítl ruský rozkaz o příměří v době ruských pravoslavných Vánoc, které začne v pátek v poledne a skončí v sobotu o půlnoci. Uvedl, že se jedná o trik, který má zastavit postup ukrajinských sil ve východním Donbasu a přivést další posily.

"Nyní chtějí využít Vánoce jako zástěrku, i když jen na krátkou dobu, aby zastavili postup našich chlapců v Donbasu a přivedli techniku, munici a mobilizované jednotky blíže k našim pozicím," uvedl Zelenskij ve svém čtvrtečním nočním videoposelství.

"Co jim to přinese? Pouze další zvýšení jejich celkových ztrát."

Zelenskij, který záměrně hovořil rusky, a nikoli ukrajinsky, řekl, že ukončení války znamená "ukončení agrese vaší země ... A válka skončí buď tehdy, až vaši vojáci odejdou, nebo až je vyženeme".

 

 17691

Babiš je jako Lula, podle Martina Komárka ;-)

6. 1. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 
Fotograf a reportér Pavel Koller mi napsal: "Dneska na ČT mluvil bývalý poslanec ANO Martin Komárek o tom, že Babišovi by případné odsouzení neuškodilo, a jako příklad dával právě Lulu." Komárek, který se díky svému zarytému katolictví velmi sblížil s krajně pravicovým nenávistným knězem Milanem Badalem, jehož drahá a vzácná vína (bůhví, kde na ně vzal peníze, vzhledem k tomu, jak skromné jsou platy kněží) ochutnával u dnes již mrtvého kněze se svým velmi mladým partnerem Josefem Nerušilem (nyní předstírajícím homofobii, aby ho přijal cirkus Tomia Okamury), prostě zapomněl zmínit, že ve skutečnosti brazilský federální Nejvyšší soud  rozsudky proti Lulovi da Silvovi za korupci zrušil pro procesní vady a nařídil, aby byly případy znovu zahájeny.

 19544

Generál Petr Pavel bude novým českým prezidentem…. Je jedním z nás!

6. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 9 minut

"Nikoho jsem neubil k smrti! Nic jsem neukradl! Nic špatného jsem neřekl! Pravidla dodržuji! Představené respektuji! Já, Já, Já, Já, Já, Já! Ach, proč jsem já ten špatný ….Pouze s tou poslední větou nesouhlasím: Nebyls špatný! Jenom obyčejný."

Niklas Frank, Bratře Normane!

Pragmatismus, s jakým vystupuje pan Petr Pavel více než 40 let svého aktivního života, je tak podobný typologii českého, normalizačního, polistopadového občana a jeho pokračovatelů v rodinách, že musí vyhrát prezidentské volby. Vždy se dokázat sám o sebe postarat ( v každé době, v každém režimu jsou tito lidé vždy v čele pelotonu). Výchovou veden k poslušnosti a přizpůsobivosti k realitě cynického, mravně pokřiveného života. Vše je podřízené osobnímu úspěchu a prospěchu.

31277

Danuše Nerudová – němý Bobeš na politické scéně

6. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 6 minut

Danuše Nerudová vstoupila do prezidentské kampaně jako málo známá figura. Objížděla republiku, nezávazně švitořila s voliči, fotila si s nimi selfíčka a její preference utěšeně rostly, dokud se nestala favoritkou prezidentské volby a novináři jí nezačali neodbytně klást i nepříjemné otázky. V tu chvíli paní profesorka překvapila – vůbec nereagovala, případně dotaz odbyla vágní odpovědí, kterou často zaslala pouze písemně s několikadenním zpožděním. Je tak arogantní, nebo ji vychovaly srny? Proč bychom ji měli volit, když si s námi nepovídá? Prezidenta, který z Prahy utekl do Lán a ignoruje většinu podnětů z okolí už máme a uvítali bychom změnu.

 19376

Rusko: Rizika, o kterých se nemluví

6. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

V případě rozpadu Ruska existují zjevná rizika, ale je chyba posuzovat je izolovaně. Spíše je musíme porovnávat se stejně zřejmými riziky, která nás čekají, pokud se Rusko nerozpadne. A tato rizika jsou mnohem větší, píše Vitalij Ginzburg.

 19385

Putina drží u moci FSB. Pokud padne, změny budou k horšímu

6. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

V Rusku nezůstali žádní lidé ani síly schopné svrhnout Putinův režim. A i když Putin odejde ze scény, je pravděpodobné, že ho vystřídá někdo, kdo nechce uzavřít mír, ale hodlá vést válku na Ukrajině proti Západu ještě agresivněji, tvrdí historik Jurij Feltštinskij.

 19018

EU odhaduje ruské ztráty na Ukrajině na čtvrt milionu

6. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Velitel vojenské mise Evropské unie, admirál Hervé Bléjean, tvrdí, že do listopadu 2022 přišlo Rusko na Ukrajině o 250 000 zabitých a zraněných vojáků, informoval 4. ledna francouzský list Le Figaro s odkazem na přepis admirálova projevu.

 19248

Nad dopisy občanů, neb Mň, mňmň, pf ňň

6. 1. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

Vzpomněl jsem si na jednu scénku mistrů zábavy Šimka a Soboty s názvem „Nad dopisy diváků“. Nevím proč, ale našel jsem dost shodného se scénkou zvanou Novoroční projev vedoucího vládního kolotoče.

Nejprve ubohým občanům sdělí tragickým pohřebním hláskem, že jsme sebevědomí a suverénní, a pak tyto sebevědomé a suverénní občany pošle před úřad, kde mají žadonit o sociální dávky. Jako komediální scénka dobrý, jako projev předsedy ODS směšný, ale jako premiér České republiky velmi špatný až hrůzný. Plní hrdosti, sebevědomí a respektu se máme plazit jako bezpáteřní plazivci na sociální úřady.

Tam poníženě škemrat, aby k nízkému platu za měsíční tvrdou lopotu přidali nedobře placení úředníci alespoň trochu dobré, tvrdé, národní měny. Přihoďte pár tisícovek, abychom mohli život v této krásné, bohaté, respektované, suverénní, ekonomicky zdatné a na vysoké životní úrovni jako lidi i žít. A takto má podle Fialy a ODS vypadat hrdý český národ!


30764

Převratnost vědy a technologií podle čerstvého výzkumu v Nature klesá

6. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V Nature byl právě publikován velmi zajímavý výzkum o tom, jak jsou současné vědecké články i patenty stále méně převratné (disruptive), tedy stále méně inovativní. Podle dat, která autoři prezentují, to platí pro všechny oblasti výzkumu. Když shrneme interpretaci výsledků, jak je patrná v sekci „diskuse“, můžeme konstatovat následující.

 18993

Angličtí princové se porvali. O absolutní toxicitě britské královské rodiny

5. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Princ Harry v nové autobiografii Spare (Náhradník) píše, že "William mě  během konfrontace v Londýně v roce 2019 srazil na podlahu“
 
V  autobiografii nazvané Spare  (Náhradník) princ Harry vypráví o tom, jak ho brutálně fyzicky napadl jeho bratr princ William, když se jejich vztah rozpadl kvůli manželství mladšího prince s herečkou Meghan Markleovou.


Z incidentu je zjevná absolutní toxičnost nesmyslné anglické královské rodiny i to, jak jsou oba princové posedlí nesmyslnou monarchistickou ideologičností. William tím, že se "někdy" v budoucnu "stane králem", a tedy musí "hájiít pověst monarchie stůj co stůj", kdežto Harry je zas zhrzen tím, že "nikdy králem nebude". To jsou blbosti, míní Jan Čulík. 

Harry popisuje konfrontaci ve svém londýnském domě v roce 2019 a říká, že William nazval Meghan „nepříjemnou“, „hrubou“ a „drsnou“. Harry to odmítl jako "papouškování nesmyslů z anglického bulvárního tisku". 

Konfrontace eskalovala, píše Harry, William mě „popadl za límec, roztrhl mi límeček a… srazil mě na podlahu“.

Mimořádná scéna, která podle Harryho vedla k viditelnému zranění jeho zad, je jednou z mnoha epizod v autobiografii   Spare, která bude celosvětově zveřejněna příští týden.

Danuše Nerudová: "Finanční podporu od pana Tykače můžu kategoricky vyloučit"

5. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Podporuje Danuši Nerudovou Pavel Tykač, jak zde bez důkazů tvrdil Jan Bárta, finanční podporovatel Petra Pavla? ptá se  Martin Marek, režisér pořadů Nedej se České televize, a uvádí:

Kompletní vyjádření Danuše Nerudové  na moje dotazy k jejímu vztahu k Pavlu Tykačovi i ke zmiňovanému setkání Danuše Nerudové s PT v prosinci  od jejího mluvčího Filipa Vícha níže:



Redakce Britských listů: “Tým Danuše Nerudové se vyjádřil k možné finanční podpoře Pavla Tykače. Z formulace je ale patrná vyhýbavost vůči dotazu Jana Barty, který se ptal na podporu směrovanou přímo do médií. Ta vyloučena nebyla.”

 19544

A co JUDr. Robert Neruda?

5. 1. 2023

čas čtení 9 minut

Prezidentské volby jsou za dveřmi a pokud je vyhraje Danuše Nerudová, bude mít naše republika poprvé v dějinách prvního muže. JUDr. Robert Neruda prohlásil, že stane-li se jeho žena prezidentkou, na jeho angažmá v advokátní kanceláři HAVEL & PARTNERS to nic nezmění. Jedná se o největší “právní korporát” v Česku a na Slovensku. Pan Neruda, který je jedním z partnerů společnosti, se v uplynulých týdnech nechal několikrát slyšet, že jde o advokátní kancelář veskrze nepolitickou, píše na Facebooku Jan Horník.

Ruská agrese na Ukrajině: „Žádný racionální důvod“ proč Západ neposlal tanky, říká Zelenskij. Spojenci místo toho nabízejí obrněná vozidla

5. 1. 2023

čas čtení 12 minut

„Žádný racionální důvod“ Západ neposlal tanky, říká Zelenskij


Západní spojenci jsou připraveni dodat Ukrajině obrněná bojová vozidla, ale ne těžší tanky, které požadovala pro boj s Ruskem, píše agentura Reuters.

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl ukrajinskému vůdci Volodymyru Zelenskému, že jeho vláda pošle lehká bojová obrněná vozidla AMX-10 RC na pomoc jejímu válečnému úsilí, řekl ve středu po telefonátu mezi nimi francouzský představitel.

Zatímco činitel řekl, že to budou první západní obrněná vozidla dodaná na Ukrajinu, Austrálie v říjnu uvedla, že dala Kyjevu 90 svých chráněných mobilních vozidel Bushmaster, obrněnou jednotku, která je odolná proti nášlapným minám, palbě z ručních zbraní a dalším hrozbám.

Ve večerním video projevu Zelenskij poděkoval Macronovi za oznámení a řekl, že ukazuje, že je potřeba, aby další spojenci poskytli těžší zbraně.

„Je to něco, co vysílá jasný signál všem našim partnerům. Neexistuje žádný racionální důvod, proč Ukrajina dosud nebyla zásobována západními tanky,“ řekl.

- Jaký je rozdíl mezi obrněnými vozidly a tanky?

Poté, co Francie řekla, že Ukrajině dodá bojová obrněná vozidla AMX-10 RC, Zelenskij řekl, že ačkoli je vděčný za pomoc, Ukrajina potřebuje těžší vozidla – nebo tanky.

Jaký je tedy rozdíl?

Podle British Forces Broadcasting Service: „Hlavním rozdílem mezi tankem a obrněným vozidlem je jejich role na bojišti. Tank je obrněné vozidlo, které se speciálně používá k prolomení nepřátelských linií.“

Tank je zvláště silné nebo těžké obrněné vozidlo. Ukrajina požádala o americké tanky zvané Abrams a německé tanky Leopard.

Tanky „typicky nenesou pěchotu a jsou ve skutečnosti navrženy tak, aby bojovaly v přímém boji s nepřátelskými silami“, přičemž k ochraně sebe a své hlavní zbraně podle BFBS používají pancéřování.

USA zvažují vyslání bojových vozidel Bradley, ale ne tanků

Americký prezident Joe Biden ve středu řekl, že Washington zvažuje vyslání bojových vozidel Bradley na Ukrajinu.

Bojové vozidlo Bradley, které má silné dělo, je od poloviny 80. let základním prvkem americké armády pro přepravu vojáků po bojištích. Americká armáda má tisíce bradleyů a ty by daly Ukrajině větší palebnou sílu na bojišti a posílily její schopnosti v zákopové válce.

Bidenův krok by však nestačil k vyslání tanků Abrams, o které Ukrajina usiluje. Kyjev opakovaně žádá západní spojence o těžší bojová vozidla, jako jsou Abrams a tanky Leopard německé výroby.


 

 19714

Festival ÍRÁN:CI 2023 promítne 23 filmů a přivítá hvězdné hosty

5. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Plakát k filmu Bělostné louky

tisková zpráva

Jubilejní 10.  ročník filmového festivalu ÍRÁN:CI na začátku nového roku 2023 uvede 23 celovečerních, krátkých a dokumentárních filmů. Exkluzivní kolekce děl íránských tvůrců, kteří jsou ve vězení nebo v exilu, a výběr nejlepších filmů zakázaných v Íránu v posledních 30 letech bude k vidění v Praze od 11. do 15. ledna a v Brně od 17. do 19. ledna. Projekce se uskuteční v pražských kinech Lucerna, Světozor, Bio Oko a následně v brněnském Kině Art. Festival ÍRÁN:CI je nejen jedinečnou přehlídkou výtečné íránské kinematografie, ale také mimořádnou příležitostí pro setkání s pozoruhodnými hosty.

Festivaloví hosté

 19544

Transparency International: "Nejotevřenější je Nerudová, druhý je Pavel"

5. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Transparency International ČR (TI) dnes zveřejnila výsledky hodnocení z monitoringu transparentnosti prezidentských předvolebních kampaní, a to u devíti kandidátek a kandidátů ucházejících se o nejvyšší ústavní post v České republice, kteří se v prvním kole střetnou již příští týden 13. ledna. V rámci našeho jedinečného projektu transparentnivolby.cz jsme na základě 10 kritérií přiřazovali známky 1-5, jako ve škole. Kdo si tedy odnáší nejlepší a nejhorší hodnocení? Z hodnocených uchazečů o prezidentskou funkci dopadla nejlépe kandidátka Danuše Nerudová, která si za transparentnost kampaně odnáší známku 2,1. O druhou příčku se dělí senátor Marek Hilšer (hnutí Marek Hilšer do Senátu) a kandidát Petr Pavel s výsledkem 2,7. V závěsu za nimi je pak poslanec Andrej Babiš (ANO) se známkou 2,9.

 19544

Volba prezidenta – podle čeho se rozhodovat

5. 1. 2023 / Zdeněk Štancl

čas čtení 16 minut


Překvapuje mě, že spousta času je v různých článcích věnována zpracování předvolebních průzkumů (které já nepokládám za to nejdůležitější) a není věnován čas přehlednému srovnání prezidentských kandidátů z úhlů pohledu, co mohou naší zemi přinést a jaké mají předpoklady pro výkon této funkce.

Pokusím se v tomto článku tuto „díru na trhu“ částečně napravit (částečně proto, protože na všechny kandidáty jsem si nenalezl dost času) a protože jsem laik, tak současně vyzývám politology i novináře, kteří jsou morálně a odborně na výši, aby obdobným (resp. důkladnějším a tedy lepším) srovnáním přispěli k tomu, aby byl zvolen člověk, který této zemi může pomoci nejvíc a ne ten, kdo má nejlepší politický marketing nebo nejvíc peněz.

 19371

Írán varuje Francii před „urážlivými“ karikaturami zobrazujícími nejvyššího vůdce Alího Chameneího

5. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Na publikaci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo „přijde účinná reakce“, říká teheránský ministr zahraničí

Írán si předvolal francouzského velvyslance kvůli zveřejnění karikatur nejvyššího vůdce země, ajatolláha Alího Chameneího, v satirickém časopise Charlie Hebdo.

Tento týdeník zveřejnil desítky karikatur zesměšňujících nejvyšší náboženskou a politickou osobnost islámské republiky v rámci soutěže, kterou zahájil v prosinci na podporu protestního hnutí, které začalo v Íránu loni v září.

Ve středu íránské ministerstvo zahraničí oznámilo, že si předvolalo francouzského velvyslance Nicolase Roche.

 19710

Mléko z žaludku krávy TM se omlouvá Babišovi za hrubou dezinformaci!

5. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Mléko z žaludku krávyTM se omlouvá Babišovi za hrubou dezinformaci!

Omluva www.AGROBLB.cz a Mléka z žaludku krávyTM za zásadní a hrubou chybu v textu jejich proti-StB-abišovkého článku!

Před několika dny jsme v Britských listech zde uveřejnili náš otevřený dopis adresovaný panu Babišovi, ať už pod jeho občanským nebo konfidentsko-StBáckým krycím jménem.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
18687