Pokus o puč v Brazílii byl překažen

9. 1. 2023

čas čtení 3 minuty
150 zatčených v Brasílii, Lula odsoudil "barbarství" po útoku na prezidentský palác a Nejvyšší soud

Útok byl přirovnán k invazi stoupenců Donalda Trumpa do amerického Kapitolu z 6. ledna 2021

Stovky tvrdých stoupenců bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara vtrhly do kongresu, prezidentského paláce a Nejvyššího soudu v zemi při ohromujícím narušení bezpečnosti, které bylo okamžitě přirovnáno k invazi stoupenců Donalda Trumpa do amerického Kapitolu 6. ledna 2021.


- Kongres, Nejvyšší soud a prezidentský palác zajištěny

Brazilský list  GloboNews informuje, že bezpečnostní síly znovu obsadily Kongres, nejvyšší soud a prezidentský palác.

GloboNews rovněž sdílí záběry z následků útoku na palác, které pořídil ministr komunikací Paulo Pimenta a na nichž říká: "Podívejte se, co tady ti vandalové udělali! Ten chaos. Neuvěřitelné. Jsou to zločinci."



 
Brazilské noviny Folha rovněž informují o tom, že budovy byly zajištěny, a uvádějí, že policie použila omračující bomby a pepřový sprej, aby dostala protestující z budov.

"Agentům se operace začala dařit ve čtyři hodiny odpoledne," uvádí deník, přičemž budovy byly zcela vyklizeny v 18 hodin.

- Brazilský prezident Lula pronesl televizní projev, v němž útok v Brasílii označil za "barbarství" a varoval, že všichni zúčastnění budou "nalezeni a potrestáni".

V neděli také kritizoval policisty na místě činu a odsoudil jejich nečinnost vůči ničivým davům.

"Policie neudělala vůbec nic. Jen nechali protestující vstoupit dovnitř," řekl.

Prezident byl ve svém plamenném projevu viditelně rozzlobený.

Řekl, že to, co se v neděli stalo v Brasílii, nemá obdoby.

Ty, kteří stáli za útokem na Kongres, označil za "fanatické fašisty", kteří představují "vše, co je v politice odporné".

Prezident prohlásil, že budou nalezeni a potrestáni "se vší silou zákona".

Opakovaně řekl, že "tito fanatici udělali něco, co se v této zemi ještě nikdy nestalo".


- Guvernér federálního okresu Ibaneis Rocha sdílel video, na kterém se omlouvá za nedělní události

Říká v něm: "Chci se omluvit prezidentovi Luizovi Inácio Lula da Silvovi za to, co se dnes stalo v našem městě... To, co se dnes stalo v našem městě, bylo prostě nepřijatelné."

"Spolu s (ministrem spravedlnosti a veřejné bezpečnosti) Flaviem Dinem jsme od včerejška monitorovali tato hnutí... Nikdy jsme však nevěřili, že tyto demonstrace naberou takové rozměry, jaké nabraly. Jsou to skuteční vandalové. Jsou to skuteční teroristé... A my chceme, aby byli potrestáni."




- Úřad generálního prokurátora vyzval k okamžitému zatčení Andersona Torrese, šéfa bezpečnosti hlavního města Brasília.


- Biden označil protesty za "pobuřující"


Americký prezident Joe Biden označil podle agentury Reuters poškození  brazilského prezidentského paláce a Nejvyššího soudu za "pobuřující", poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že Biden "situaci pozorně sleduje".

"Spojené státy odsuzují jakoukoli snahu o podkopání demokracie v Brazílii. Prezident Biden situaci pozorně sleduje a naše podpora brazilským demokratickým institucím je neochvějná. Brazilská demokracie se nenechá otřást násilím," řekl Sullivan.

Podle brazilské televize bylo zatčeno již 150 lidí.


 
 

0
Vytisknout
4612

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2023