Ruská agrese na Ukrajině: Rusko a Wagner pravděpodobně kontrolují většinu města Soledar, domnívá se britské ministerstvo obrany

10. 1. 2023

čas čtení 15 minut
 Bývalý velitel NATO generál sir Richard Shirreff: "Jediná věc, kterou Rusové respektují, je síla."


- V Soledaru nezůstaly téměř žádné zdi, říká Zelenskij, pokračují prudké boje

 Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v úterý překvapivě navštívila východoukrajinské město Charkov a potvrdila, že Berlín slíbil poslat Kyjevu více zbraní, uvedlo německé ministerstvo zahraničí.
 
- Ruská dělostřelecká palba na Ukrajině se snížila téměř o 75 %, konstatují  představitelé USA a Ukrajiny

Činitelé neuvedli jasné ani jediné vysvětlení nápadného poklesu dělostřelecké palby. Je možné, že Rusko kvůli nízkým zásobám dělostřelecké munice dávkuje na příděl, nebo může jít o součást širšího přehodnocení taktiky tváří v tvář úspěšným ukrajinským útokům. 

 

- Arménie letos odmítla hostit vojenská cvičení pod vedením Ruska, což je krok, který odráží rostoucí napětí Jerevanu s Moskvou a stále volnější vazby ruských spojenců na Moskvu v důsledku ruské agrese na Ukrajině.
 
- Západní představitelé varovali, že Ukrajina nebude schopna získat zpět od Ruska značnou část území bez zvýšení vojenského potenciálu, včetně tanků a obrněných vozidel.

Západní země již oznámily, že v letošním roce zvýší svou vojenskou pomoc Ukrajině. Minulý týden USA a Německo uvedly, že poskytnou 50 bojových vozidel Bradley a 40 bojových vozidel Marder.

Kyjev doufá v další průlom na příštím zasedání kontaktní skupiny západních ministrů obrany "Ramstein", které je naplánováno na 20. ledna, nebo v době před ním. Tato skupina, které předsedají Spojené státy, koordinuje vojenskou pomoc Ukrajině.

Británie v současné době zvažuje, že by Ukrajině dodala několik tanků Challenger 2. Mluvčí Downing Street dnes uvedl, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo.

- Ruské a ukrajinské síly jsou v současné době příliš vyrovnané na to, aby Ukrajinci byli schopni provést větší ofenzívu, uvedl dnes západní představitel.

Uvedli, že údajná ukrajinská výzva k poskytnutí 300 tanků "není nepřiměřeným počtem" k vytvoření masy sil potřebné k přechodu do útoku. Původní zpráva Sky News naznačovala, že Velká Británie zvažuje dodání přibližně 10 tanků Challenger 2.

- Ukrajinští vojáci mají již příští týden zahájit v USA výcvik na raketový systém Patriot, uvedli američtí představitelé pro CNN.
Výcvikový program se bude konat ve Fort Sill v Oklahomě, přičemž se očekává, že program potrvá "několik měsíců", uvedl jeden z nich. Během prosincové návštěvy Volodymyra Zelenského v USA oznámil Joe Biden novou vojenskou pomoc Kyjevu ve výši 1,85 miliardy dolarů, včetně dodávky baterií raketových systémů Patriot. USA údajně také zvažují vyslání bojových obrněných vozidel Stryker na Ukrajinu. Tento krok by mohl být oznámen příští týden, ale konečné rozhodnutí ještě nepadlo, uvedl server Politico s odvoláním na dva zdroje obeznámené se záležitostí.


- Rusko jmenovalo generálplukovníka Alexandra Lapina novým náčelníkem generálního štábu pozemních sil země, uvedla státní tisková agentura TASS.

Jeho jmenování přichází navzdory ostré kritice jeho působení na Ukrajině ve funkci velitele ruského centrálního vojenského okruhu, uvádí agentura Reuters.

Byl kritizován spojenci Vladimira Putina poté, co byly ruské síly vyhnány z města Lyman na východě Ukrajiny, které je klíčovým logistickým uzlem.

- Pokusy Itálie dodat Ukrajině systém protiraketové obrany se zpozdily kvůli technickým problémům, uvádí agentura Reuters.

"Neexistuje žádná brzda... ale chce to čas, protože existují technické problémy, aby přístroje fungovaly, vojenské velení na tom pracuje," řekl v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani italskému rozhlasu.

List La Repubblica v pondělí informoval, že rozhodnutí o dodávkách nových zbraní na Ukrajinu bylo odloženo na příští měsíc kvůli politickému napětí, úvahám o nákladech a nedostatku vybavení.

Volodymyr Zelenskij před dvěma týdny po telefonátu s italskou premiérkou Giorgií Meloniovou uvedl, že Řím o dodávkách protivzdušné obrany uvažuje. List La Repubblica však v pondělí uvedl, že Meloniová, která je pevnou stoupenkyní Kyjeva, v této otázce naráží na odpor pravicových spojenců Mattea Salviniho a Silvia Berlusconiho, kteří mají vazby na Moskvu.


- Bývalý velitel NATO generál sir Richard Shirreff konstatuje, že Británie měla Ukrajině darovat tanky "již před několika měsíci".



Zdroj v angličtině ZDE
V komentáři ke zprávě, že Británie zvažuje vyslání tanků Challenger-2 na pomoc Ukrajině při obraně proti Rusku, Shirreff řekl Nicku Ferrarimu z televizní stanice LBC: "Myslím, že bychom měli vyzvat Putina k blafu ohledně eskalace".

Dodal: "Jediná věc, kterou Rusové respektují, je síla. A to byl vždy případ Ruska. Když Rusy převálcujete, stáhnou se. Takže si myslím, že spíše než abychom se obávali eskalace, měli bychom eskalovat více, měli bychom dát Ukrajincům více schopností, protože čím více jim jich dáme, čím rychleji jim je dáme, tím rychleji tato věc skončí."

V odpovědi na otázku, zda tanky nepřicgházejí  pozdě, řekl: "Je to opožděné. Tyto tanky měly být darovány již před několika měsíci.

"Měli jsme usilovně pracovat na tom, abychom Ukrajincům poskytli veškerý ozbrojený potenciál, který potřebují pro útočné manévry, a to hned od začátku války. Trvalo to tedy příliš dlouho, ale myslím, že je to případ lepší pozdě než nikdy."


- Blízký spojenec Vladimira Putina, tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev, v úterý prohlásil, že konflikt Ukrajina je vojenskou konfrontací mezi Ruskem a NATO.

"Události na Ukrajině nejsou střetem mezi Moskvou a Kyjevem - jedná se o vojenskou konfrontaci mezi Ruskem a NATO, a především Spojenými státy a Velkou Británií," řekl Patrušev listu Argumenty i Fakty.

Podle agentury Reuters Patrušev uvedl, že se Západ snaží Rusko rozbít. "Plány Západu jsou pokračovat v rozdělování Ruska a nakonec ho prostě vymazat z politické mapy světa," řekl.

"Tváří v tvář vznikajícím vojenským hrozbám je pro nás důležité mít takové ozbrojené síly a speciální služby, aby protivníky Ruska ani nenapadlo, že by s námi mohli bojovat," dodal.


- Ruské ministerstvo energetiky uvedlo, že pracuje na dalších opatřeních k omezení slev z mezinárodních referenčních cen ruské ropy,
napsala agentura Reuters. Tento krok přichází poté, co Západ zavedl cenové stropy.

Minulý měsíc Vladimir Putin podepsal dekret, který od 1. února na pět měsíců zakázal dodávky ropy a ropných produktů zemím, které tento limit dodržují.

Cenový strop G7 umožňuje zemím mimo EU nadále dovážet námořní ruskou ropu, ale zakazuje lodním, pojišťovacím a zajišťovacím společnostem manipulovat s nákladem ruské ropy po celém světě, pokud se neprodává za nižší cenu, než je cenový strop.


- Rusko soustřeďuje své útočné operace ve třech klíčových oblastech na východě Ukrajiny, informoval generální štáb ukrajinských ozbrojených sil na úterním ranním brífinku.

Rusko podle brífinku soustřeďuje své úsilí na dobytí celé Doněcké oblasti tím, že se zaměřuje na východní oblasti Bachmut, Avdijivka a Lyman.

Generální štáb uvedl, že Rusko za posledních 24 hodin podniklo osm raketových útoků, 31 leteckých úderů a 63 raketových útoků. Zasažena byla města Charkov, Cherson, Kramatorsk a Očakiv, přičemž zasažena byla i civilní infrastruktura.


- Ukrajina tvrdí, že za posledních 24 hodin bylo zabito 710 ruských vojáků, jak uvádí generální štáb ozbrojených sil.

Tento součet, který nebyl ověřen, zvyšuje počet ruských obětí války na 112 470 podle ukrajinských záznamů.


- Ruská válečná loď vyzbrojená hypersonickými křižujícími zbraněmi uspořádala cvičení v Norském moři
, uvedlo ministerstvo obrany země.

Podle agentury Reuters to ministerstvo uvedlo v úterý ráno: "Posádka fregaty 'Admirál flotily Sovětského svazu Gorškov' provedla cvičení protivzdušné obrany v Norském moři."

Vladimir Putin minulý týden vyslal fregatu do Atlantského oceánu, což bylo čteno jako signál Západu, že Rusko neustoupí kvůli válce na Ukrajině.

Nizozemský mediální úřad vydal pětileté povolení k vysílání ruské nezávislé televizní stanici TV Rain poté, co jí byla v Lotyšsku zrušena licence,
uvádí se v prohlášení na internetových stránkách regulátora.

Povolení ze dne 22. prosince bude "poskytovat komerční televizní vysílání jako komerční mediální instituce", uvedl regulátor. 

Lotyšsko počátkem prosince zrušilo licenci společnosti TV Rain poté, co byla považována za hrozbu pro národní bezpečnost.

Liberálně orientovaná TV Rain neboli Dožď přešla v červenci na vysílání z Lotyšska a dalších zemí poté, co byla nucena uzavřít své moskevské studio po ruské invazi na Ukrajinu.


- USA zvažují vyslání bojových obrněných vozidel Stryker na Ukrajinu 


Spojené státy údajně zvažují vyslání bojových obrněných vozidel Stryker na Ukrajinu. Tento krok by mohl být oznámen příští týden, ale konečné rozhodnutí ještě nepadlo, uvádí server Politico s odvoláním na dva zdroje obeznámené se záležitostí.


- Rusko a Wagner "pravděpodobně kontrolují většinu" Soledaru, tvrdí britské ministerstvo obrany

Britské ministerstvo obrany ve své denní aktualizaci zveřejněné před malou chvílí uvádí, že Rusko a Wagner "pravděpodobně kontrolují většinu" Soledaru uprostřed prudkých bojů o toto donbaské město.

Ministerstvo uvádí, že Rusko a Wagner v posledních čtyřech dnech zaznamenaly taktický pokrok, který označuje za "vysoce pravděpodobnou snahu obklíčit Bachmut ze severu a narušit komunikační linie".

Dodává, že je však "nepravděpodobné, že by Rusko město bezprostředně obklíčilo, protože ukrajinské síly udržují stabilní obranné linie v hloubce a kontrolu nad zásobovacími trasami".

Zelenskij zřejmě také spoléhá na to, že si od západních partnerů Ukrajiny zajistí další sofistikované zbraně, aby mohl odrazit útoky a nakonec vyhnat ruské jednotky, uvádí agentura Reuters.

V pondělí pokračoval v diplomatickém úsilí a hovořil s Petrem Fialou, premiérem České republiky.

"Jsem si jist, že naši vojáci na frontě tyto zbraně a vybavení dostanou. Velmi brzy," řekl.

Francie, Německo a USA se minulý týden zavázaly poslat obrněná bojová vozidla, čímž splnily dlouhodobou ukrajinskou žádost. Velká Británie poprvé zvažuje, že Ukrajině dodá tanky, uvedla Sky News s odvoláním na západní zdroj. Britské ministerstvo obrany se k tomu nevyjádřilo.

- Íránzřejmě přispívá k válečným zločinům na Ukrajině tím, že poskytuje Rusku bezpilotní letouny,
uvedl v pondělí poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

USA uvalily sankce na společnosti a osoby, které obvinily z výroby nebo převodu íránských bezpilotních letounů používaných Ruskem. Bílý dům minulý týden uvedl, že zvažuje způsoby, jak se prostřednictvím sankcí a kontroly vývozu zaměřit na íránskou výrobu bezpilotních letounů se zbraněmi.


- V Soledaru nezůstaly téměř žádné zdi, říká Zelenskij, zatímco pokračují prudké boje


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí v nočních videopřenosech uvedl, že Bachmut a Soledar se drží navzdory rozsáhlému ničení.

Zmínil nové a zuřivější útoky v Soledaru, kde podle něj nezůstaly stát žádné zdi a země je pokryta ruskými mrtvolami.

"Je to nesmírně obtížné - nezůstaly téměř žádné celé hradby... Díky odolnosti našich bojovníků jsme tam, v Soledaru, získali další čas a další síly pro Ukrajinu," řekl Zelenskij.

Ukrajinští představitelé v čele s vrchním velitelem generálem Valerijem Zálužným však varovali, že Rusko připravuje čerstvé jednotky k nové, velké ofenzivě na Ukrajinu, možná i na hlavní město Kyjev.


- Podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maliar se ruské jednotky opět pokoušejí o postup na město Soledar na východě Donbasu. Ruské útoky se v posledních dnech zaměřily na Soledar ve zjevné snaze město odříznout.

Dobytí Soledaru, který leží severovýchodně od Bachmutu, by vystavilo ukrajinské síly v oblasti nebezpečí obklíčení a nabídlo by Rusku potenciální přístupovou cestu k tomuto městu.

- Německo nemá v plánu poslat na Ukrajinu tanky Leopard 2, uvedl mluvčí vlády. Robert Habeck, německý ministr hospodářství, v neděli uvedl, že Berlín nemůže vyloučit dodávku tanků Leopard - což jsou těžší bojová vozidla než Mardery - na podporu ukrajinských ozbrojených sil v budoucnu.

- Na Ukrajině se pohřešují dva Britové, uvedlo britské ministerstvo zahraničí. Ve zprávách byli muži jmenováni jako dobrovolníci Andrew Bagshaw a Christopher Parry. Podle Sky News bylo známo, že dvojice naposledy cestovala 6. ledna z Kramatorska do Soledaru.

- Po ruském raketovém útoku na tržiště ve vesnici na východě Ukrajiny v pondělí ráno zahynuly dvě ženy a šest lidí bylo zraněno, včetně desetileté dívky,
uvedli úředníci. Mezi dvěma ženami, které zahynuly poté, co raketa zasáhla vesnické tržiště v Ševčenkově, asi 80 km jihovýchodně od města Charkov, byla i 60letá žena, uvedla regionální prokuratura.

- Objevily se silné pochybnosti o ruských tvrzeních o zabití 600 ukrajinských vojáků v kasárnách v Kramatorsku.
Novináři, kteří město navštívili, nebyli schopni najít důkazy o rozsáhlých ztrátách. 

- Kreml odmítl ukrajinské tvrzení, že jeden z vysokých ruských představitelů nadhazuje evropským činitelům myšlenku možné mírové dohody.
Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov ve čtvrtek pro veřejnoprávní televizi uvedl, že Dmitrij Kozak, zástupce vedoucího ruské prezidentské administrativy, se setkával s evropskými představiteli ve snaze přimět Kyjev k podpisu podle jeho slov nevýhodné mírové dohody.

-  Podle zprávy Itálie rozhodne o dodávkách nových zbraní Ukrajině až příští měsíc. Italská premiérka Giorgia Meloniová čelí při schvalování dekretu o vyslání zbraní na Ukrajinu odporu svých spojenců Mattea Salviniho a Silvia Berlusconiho, uvedl deník la Repubblica, a také otázkám ohledně nákladů a nedostatku vojáků.

-  Nově jmenovaný čínský ministr zahraničí Čchin Gang hovořil se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem o "krizi" na Ukrajině, uvedlo čínské ministerstvo zahraničí. Ministerstvo uvedlo, že Čchin vyzval k úsilí o mírové urovnání krize na Ukrajině.

- Ukrajinský zmocněnec pro lidská práva se tento týden setká se svým ruským protějškem na jednání v Turecku, informovaly tiskové agentury obou zemí.
Ruská zmocněnkyně Taťjana Moskalkovová, kterou citovala agentura Interfax, uvedla, že setkání s ukrajinským zmocněncem Dmytrem Lubincem se uskuteční během mezinárodního fóra v Turecku od čtvrtka do soboty. Rozhovory budou pravděpodobně zahrnovat možnost další výměny válečných zajatců.

1
Vytisknout
4025

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2023