Británie: Překvapivě dobrý rozhovor s princem Harrym. Záslužně chce zničit britský bulvární tisk

9. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut
Foto: Princ Harry s novinářem Tomem Bradbym z komerční televize ITV

Britská komerční televize vysílala v neděli večer rozhovor novináře Toma Bradbyho s anglickým princem Harrym před vydáním jeho knihy Spare (Náhradník).

Rozhovor byl překvapivě dobrý. Vycházel z ostře traumatického zážitku, kdy dvanáctiletému Harrymu bulvární novináři, pronásledující jeho maminku, princeznu Dianu, jí způsobili smrt při automobilové nehodě v jednom podjezdu v Paříži. Hovořil o způsobu, jímž se s tímto traumatem spolu se svým bratrem Williamem léta vyrovnával, a ostře kritizoval děsivý stav britského bulvárního tisku, jehož se britská  královská rodina bojí, ale zároveň mu cíleně poskytuje drby a informace ve snaze, ne vždy příliš úspěšné, získat ho na svou stranu.

I když Harry v rozhovoru zdůrazňoval, že svého otce i bratra miluje, zazlíval královské rodině, že ve strachu před bulvárním tiskem podporuje jeho lži útočící na Harryho i jeho manželku Meghan. Zapřísáhl se, že jeho životním cílem je zlikvidovat nenávistný britský bulvární tisk, a vyjádřil názor, že ho a jeho manželku londýnské bulvární listy tak systematicky, dlouhodobě a nenávistně pronásledují, protože on proti nim vede závažné soudní spory, týkající se protizákonného odposlouchávání mobilních telefonů jeho rodiny, které, pokud budou úspěšné, skončí likvidací britského bulvárního tisku.

Dodejme, že pokud se Harrymu britský bulvární tisk podaří zlikvidovat, učiní své zemi obrovskou službu. Ten totiž neničí lžemi a šířením nenávisti jen jeho rodinu, ale způsobil brexit a celkově svou agresivní idiocií dostal Británii ekonomicky, politicky i sociálně do obrovského průšvihu.

Ocitujme několik tweetů renomovaného rozhlasového novináře Jamese O'Briena:


Wow. Harry je úplně pohromadě, srovnaný & jasný. Výřečný, soucitný, empatický & vyrovnaný. Je neuvěřitelné to sledovat. Nejšílenější je, že čím víc se budete nad ním rozčilovat, tím víc by vám prospěla psychoterapie, která jeho samotného tak osvobodila.


 

Je to možná nejpřesvědčivější  kritika britských médií, jakou kdy podal někdo, kdo opravdu ví, jaké to je být v jejich spárech. Fascinující & tragické, že mají v královské rodině všechny noviny každý den vystavené v každém paláci. Není divu, že jsou tím tak posedlí.

Objevný a vybroušený rozhovor novináře Toma Bradbyho @tombradby, který přináší mnohem více poznatků než převzaté pasáže z knihy.

Harryho rozhovor v kostce: královská rodina se tak bojí médií, že pravidelně hází Harryho & Meghan pod autobus, aby ve srovnání s nimi vypadali dobře. A teď - vzhledem k tomu, že tomu nezabránil ani odchod & stěhování do USA - má pocit, že nemá co ztratit, když o tom začne mluvit veřejně

Tom Bradby na mě udělal velký dojem. Pokud se na ten rozhovor dívá i William, nemyslím si, že by našel mnoho chyb na tom, jak byl tento rozhovor veden. A stejně tak si myslím, že Harry bude mít pocit, že s ním bylo jednáno férově, ale důrazně. To je pro tazatele v této situaci docela úspěch.

* * *

A níže citujeme z recenze tohoto interview od Lucy Mangan:

Kdyby se toho dožila, královnu by to nezabilo. Ale možná by se z ní stala republikánka.

Pořad Harry: Rozhovor (ITV1) trval hodinu a 40 minut (včetně reklamních přestávek) a nenechal žádný královský manévr bez povšimnutí. Prostřednictvím úryvků ze svých pamětí Spare a odpovědí na otázky novináře ITV Toma Bradbyho dostal druhý královský syn, princ Harry, monarchii - nebo alespoň mýty, na nichž tak závisí - na smetiště.

Nejprve nás obměkčily vzpomínky na jeho dětství a zdrcující smrt matky, když mu bylo dvanáct let - psychická rána, která se málokdy plně zahojí i u dětí vychovávaných v těch nejlépe fungujících rodinách, za něž by Windsory prohlásil málokdo. V pořadu zazní velmi dojemný úsek - skvěle načtený samotným Harrym - o tom, jak požadoval a dostal k nahlédnutí tajný vládní spis o Dianině smrti. Jeho tiskový tajemník odstranil ty nejhorší fotografie, ale nechal jich tam tolik, kolik si myslel, že Harry snese, protože věděl, že musí.

Jak však pokračujeme dál, rozhovor je stále smutnější a smutnější. Je tam, říká nám Harry, a své paměti napsal proto, že dlouholeté lži a drby z královského  paláce  namířené proti němu a Meghan, se vlastně rovnají "četným"  knihám napsaným proti nim a jsou výsměchem mottu královské rodiny: "Nikdy si nestěžuj, nikdy nic nevysvětluj". Přizpůsobení, k němuž anglická monarchie dospěla ve vztahu k bulvárnímu tisku, a pokrytectví kolem něj Harryho nesmírně štve, a nejspíš právem.

Harry byl v rozhovoru okouzlující, výřečný a - pokud klan Windsorů  v něm nevychoval prvotřídního herce - působil autenticky.

* * *
Dodatek: V britské komerční televizi v neděli večer princ Harry přiznal, že i on a jeho manželka Meghan mohli udělat řadu chyb a pokud se tak stalo, jsou připraveni se za to omluivit. K tomu ale je zapotřebí dialogu s královskou rodinou v Londýně, k němu ale nedochází.

Téma omluvy se znovu objevilo, když byl v neděli večer odvysílán hlavní americký rozhovor s Harrym u příležitosti vydání jeho knihy v pořadu 60 minut televize CBS. Na otázku novináře Andersona Coopera, zda se rozkol v královské rodině podaří zacelit, Harry odpověděl: "Ano. Míč je do značné míry na jejich straně, ale víte, Meghan a já nadále zdůrazňujeme, že se otevřeně omluvíme za cokoli, co jsme udělali špatně... Je třeba vést konstruktivní rozhovor, který může probíhat v soukromí a který se nedostane na veřejnost."

Cooper se ho přímo zeptal, zda s Williamem komunikuje. "V současné době ne," odpověděl.

Na otázku, zda mluvil se svým otcem, Harry odpověděl: "Nemluvíme, nemluvili jsme spolu už delší dobu. Ne, v poslední době ne."

Kromě rozhovoru v pořadu 60 Minutes se v pondělí uskuteční další vystoupení v amerických médiích s Michaelem Strahanem z pořadu Good Morning America a ve středu ráno britského času se Stephenem Colbertem v Late Show na CBS.

Kensingtonský palác se k rozhovoru pro britskou komerční televizi  ITV odmítl vyjádřit.

Britský bulvární tisk dále vede brutální nenávistnou kampaň proti Harrymu i Meghan. Deník Daily Express v pondělí píše, že Harry a Meghan jsou "nejvíce nepopulárním párem" z britské královské rodiny v historii. - Není to tak úplně pravda. Podle rozhlasu BBC se stavějí mladí lidé v Británii na podporu Harryho, kriticky se vůči němu stavějí především důchodci. Rozdíl v postojích se shoduje s postoji Britů vůči brexitu. Ti, kdo jsou pro členství Británie v EU (nyní více než dvě třetiny britského obyvatelstva) podporují Harryho, Spojené státy jsou celé na straně Harryho.

Zdroj v angličtině ZDE

* * *

Novináři nezavinili Dianinu smrt

Toto Harryho tvrzení korigoval bývalý dlouholetý  reportér deníku Guardian Stephen Bates:

Je pochopitelné, že Harry je  poznamenán na celý život tím, co se stalo jeho matce. Některé věci, které dělal bulvární tisk v 80. a 90. letech 20. století, v době zběsilé komerční soutěže, byly orpavdupolitováníhodné. Ale celkově, částečně v důsledku této zkušenosti, je britský tisk v posledních letech zdrženlivější. Paparazzi jsou stále s námi, ale jejich trh je v těchto dnech evropský  a americký – mnoho titulků uvedených v nedávném Harryho dokumentu Netflix pocházelo z amerických bulvárních novin. Harry se jen mýlil, když Bradbymu řekl, že smrt jeho matky po autonehodě v tunelu Pont de l’Alma v roce 1997 byla způsobena přímo paparazzi. Opravdu sledovali limuzínu Mercedes, ve které jely rychlostí Diana, princezna z Walesu a její společník Dodi Fayed, ale paparazzi byli na motorkách o něco pozadu. Hlavním důvodem její smrti bylo, že řidič Henri Paul byl pod vlivem alkoholu a drog a neočekával, že bude ten den pracovat, dokud mu jeho zaměstnavatel, Dodiho otec Mohamed Al Fayed, nenařídil, aby pár převezl přes Paříž výkonným autem, s jehož řízením neměl Paul žádné zkušenosti. Diana by možná přežila, kdyby měla zapnutý bezpečnostní pás. V té době jsem byl redaktorem pro evropské záležitosti Guardianu v Bruselu a dostal jsem rozkaz do Paříže prvním vlakem toho rána. Když jsem jel taxíkem z Gare du Nord do kanceláře Guardian v Paříži,  taxíkář mi řekl: „Do toho tunelu vjede takovou rychlostí jen idiot. Je tam zatáčka a ostře se to svažuje. Musel se zbláznit." Pět hodin po nehodě pařížský taxikář věděl, co o deset let později bude trvat osm měsíců, něž k tomu došlo britské vyšetřování. Pokud by Harryho výroky  v rozhovoru pro ITV spustily novou vlnu konspiračních teorií, neudělal by žádnou službu matčině památce.

0
Vytisknout
5713

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2023