Agentury vybraly za zprostředkování studia na Mendelově univerzitě odhadem 250 000 000 korun, čtyřikrát větší částku, než pro jakou je souzen Andrej Babiš. Danuši Nerudové se může prezidentská imunita hodit

9. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 3 minuty
Přišel by se Pavel Tykač podívat na to, jak si jeho manželka povídá s paní Nerudovou „o ženských tématech“, kdyby prezidentská kandidátka neměla pochopení pro kšeft?

Danuše Nerudová se snaží redukovat problém spolupráce Mendelovy univerzity s agenturami, které za úplatu zprostředkovávaly přijetí a snazší studium agenturních doktorandů na – jejími slovy: „necelých 20 rychlostudentů, kteří dostudovali o pár měsíců dřív“. (lidovky.cz, 6. 1. 2023)

Ve skutečnosti byly agenturních doktorandů stovky. Deník N uvedl, že v letech 2016 – 2020 bylo na Mendelovu univerzitu takto přijato 220 doktorandů, tedy průměrně 55 lidí ročně. Podle stejného zdroje zahájila univerzita spolupráci s první agenturou, německou Scentií, již v roce 2009 a do roku 2012 touto cestou přicházelo na univerzitu přibližně 20 platících doktorandů ročně, celkem jich mohlo být tedy 60.

Od roku 2013 poskytuje podobné služby i rakouský Institut für Management. Počet zapsaných platících doktorandů nepochybně vzrostl, ale až do roku 2015 Deník N neuvádí o kolik.

S ohledem na následující roky počítejme 50 ročně, tedy celkem 100.

Tento odhad může být poněkud nadsazený, na druhou stranu nevíme, kolik agenturních doktorandů bylo přijato v letech 2021 a 2022.

Bývalá rektorka Danuše Nerudová sice tvrdí, že univerzita s agenturami přestala spolupracovat, ale podle Deníku N agentura Scentia své služby nabízela ještě v roce 2022, jedinou změnou bylo zvýšení poplatku z původních 25 000 EUR za studenta na 28 500 EUR a v závěru roku zdražili podruhé na 33 000 EUR.

Institut für Management je opatrnější a zájemce o (usnadněné) studium upozorňuje, že na Mendelově univerzitě „dochází k nějakým změnám“ a více informací bude k dispozci v únoru 2023.

S přihlédnutím k těmto nejasnostem zaokrouhleme počet doktorandů, kteří za přijetí a usnadnění studia na Mendelově univerzitě zaplatili agenturám, na 400 studentů. Obě agentury od klientů po většinu času inkasovaly 25 000 EUR za osobu, celkem tak mohly vybrat deset milionů eur, tedy přibližně čtvrt miliardy korun. (S ohledem na přesnost odhadu nemá nyní smysl se zaobírat nedávným zdražováním služeb agentury Scentia a kolísámím kurzu koruny vůči euru, bylo počítáno 25 korun za euro.)

Nejednalo se o selhání jednotlivců, ale o činnost velmi dobře zorganizované mezinárodní sítě. Danuši Nerudové by se prezidentská imunita mohla hodit, nemusela by jako prezidentka usednout před soudem na lavici, kterou jí právě zahřál Andrej Babiš.

Je možné, že naše zákony budou na kličky akademických kočičáků krátké, ale vzhledem k tomu, že klienti agentur pocházejí z Německa a Rakouska, kde si lidé univerzitních titulů a akademických hodností velmi váží, může být brzy zahájeno mezinárodní vyšetřování.

I kdyby Danuše Nerudová unikla soudu, mezinárodní ostuda ji nemine. Zejména němečtí a rakouští politikové si s ní selfíčka fotit nebudou.

Setkání Danuše Nerudové s manželi Tykačovými potvrdil mluvčí paní Nerudové zde:

https://www.blisty.cz/art/111466-danuse-nerudova-financni-podporu-od-pana-tykace-muzu-kategoricky-vyloucit.html

Odhad počtu doktorandů, kteří na Mendelově univerzitě využívali agenturních služeb a výpočet celkové částky, kterou za tento servis agenturám zaplatili, byl proveden na základě údajů publikovaných zde:

https://denikn.cz/1036707/velka-potiz-danuse-nerudove-jak-byvala-rektorka-neresila-problemy-s-doktoraty/?ref=list

Paní profesorka Nerudová se snaží problémy s agenturními studenty na Mendelově univerzitě zavádějícím způsobem bagatelizovat zde:

https://www.lidovky.cz/domov/danuse-nerudova-rozhovor-volby-prazsky-hrad-prezidentka-2023.A230105_171635_ln_domov_rkj


2
Vytisknout
8239

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2023