Tisková zpráva:

Maďarský anti-LGBT zákon ohrožuje lidská práva a svobody mladých Maďarů. Europoslanci vyzývají českou vládu, aby podpořila řízení proti Budapešti

24. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
Pirátští europoslanci spolu s Radkou Maxovou v otevřeném dopise vyzývají českou vládu, aby se připojila k řadě unijních členských států a podpořila písemnou připomínku Soudnímu dvoru EU ohledně řízení o nesplnění povinnosti proti Maďarsku kvůli „anti-LGBT“ zákonu, který země přijala v létě roku 2021.

„Vláda Viktora Orbána dala přijetím ‚anti-LGBT‘ zákona jasně najevo, že základní unijní hodnoty jako lidská práva a zajištění osobních svobod a právního státu v zemi, což jsou základní pilíře evropské demokracie, pro ni neznamenají vůbec nic. Zákon, který je navíc neskutečně podobný deset let starému ruskému ‚Zákonu proti LGBT propagandě‘, nemá v moderní a demokratické Evropě žádné místo,“ uvádí europoslanec Mikuláš Peksa.

K případu Komise se připojilo už Rakousko, Belgie, Dánsko, Irsko, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Portugalsko, Španělsko a Evropský parlament. Další státy svoji účast ještě na poslední chvíli zvažují. „Česko má hodnotově patřit na Západ. To si myslím já a to samé tvrdí i předseda vlády Petr Fiala. Považuji tak za naprosto klíčové, aby současná vláda podpořila spolupráci mezi evropskými členskými státy v uchování dobrého stavu právního státu, integrity právního systému a lidských práv evropských občanů,“ vysvětluje europoslanec Peksa.

Samotný zákon má obrovský vliv na promítání filmů a seriálů, vydávání a prodeje knih nebo výuky důležitých témat týkajících se duševního a fyzického rozvoje mladistvých, které mohou obsahovat LGBTQI+ témata. Stručně řečeno, nový zákon se snaží v Maďarsku prakticky vymazat existenci LGBTQI+ osob.

„Viktor Orbán záměrně vytvořil z vlastních občanů slaměné panáky, aby odvrátil pozornost od masivní systematické korupce, kterou v Maďarsku jeho vláda plně podporuje. O žalostném stavu právního státu v zemi, ať se jedná o nezávislost soudů, svobodu médií nebo lidská práva informuji ve výboru pro rozpočtovou kontrolu EU už dlouho. Vítám proto rozhodnutí Komise, která v prosinci po mnoha výzvách konečně pozastavila Budapešti veškeré platby z kohezních fondů,“ dodává europoslanec Peksa.

Komise zahájila proti Budapešti řízení o nesplnění povinnosti v červenci 2021. Vzhledem k tomu, že odpověď na zaslané odůvodněné stanovisko Komise nepožadovala za uspokojující, rozhodla se 19. prosince 2022 předložit věc Soudnímu dvoru. Členské státy Evropské unie mají možnost řízení u Soudního dvora Evropské unie podpořit do 27. března.

0
Vytisknout
3906

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2023