Haagský soud reaguje na ruské hrozby po vydání zatykače na Putina

24. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
Mezinárodní trestní soud (ICC) se sídlem v Haagu reagoval 23. března na hrozby Ruska a vyjádřil politování nad pokusy země bránit "mezinárodnímu úsilí o zajištění odpovědnosti" za porušení mezinárodního práva.

"Předsednictvo shromáždění zdůrazňuje, že soud, jeho volení úředníci a jeho zaměstnanci mají silnou podporu Shromáždění smluvních stran Římského statutu," uvádí se v prohlášení.

"Znovu potvrzujeme jeho plnou důvěru v soud jako nezávislou a nestrannou soudní instituci a znovu potvrzujeme naše pevné odhodlání podporovat a bránit zásady a hodnoty zakotvené v Římském statutu a zachovat jeho integritu nezastrašenou žádnými hrozbami," uvádí se v prohlášení.

ICC vydal 17. března zatykač na ruského diktátora Vladimira Putina a Marii Lvovou-Belovou, ruskou představitelku, která dohlíží na nucené deportace více než 16 000 ukrajinských dětí do Ruska.

Ve svém prohlášení ICC napsal, že věří, že Putin "nese individuální trestní odpovědnost" jako vůdce Ruska za zločiny spáchané na ukrajinských dětech.

Ruský exprezident Dmitrij Medveděv 20. března pohrozil raketovým útokem na Haag.

"Každý chodí pod Bohem a raketami. Je docela možné si představit scénář, kdy by ruská loď umístěná v Severním moři mohla strategicky zasáhnout soudní budovu v Haagu hypersonickou střelou Onyx (s plochou dráhou letu)," napsal Medveděv, který je v současné době místopředsedou ruské bezpečnostní rady.

Dále varoval soudce Mezinárodního trestního soudu, aby se "pozorně podívali na oblohu".

Ruští vyšetřovatelé také 20. března oznámili, že zahájili řízení proti členům ICC za vydání zatykače.

Konkrétně se Vyšetřovací výbor Ruska zaměřil na žalobce ICC Karima Khana, stejně jako na soudce Tomoko Akaneovou, Rosaria Salvatora Aitalu a Sergia Gerarda Ugalde Godineze.

Podle tiskové zprávy výbor obviňuje ICC z "přivedení známé nevinné osoby k trestní odpovědnosti" a z přípravy "útoku na představitele cizího státu, který požívá mezinárodní ochrany, s cílem zkomplikovat mezinárodní vztahy".

Rusko odstoupilo od ICC v roce 2016 poté, co mezinárodní organizace kritizovala jeho nezákonnou anexi ukrajinského Krymského poloostrova, což znamená, že Putin nemůže být zatčen, pokud nevstoupí do jedné ze 123 zemí, které jsou stranami soudu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4049

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2023