Největší švýcarská banka zahájila hromadné kontroly ruských zákazníků

24. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
Švýcarská banka UBS - největší z hlediska aktiv v zemi a jedna z 50 nejlepších v tomto ukazateli na světě - zahájila hromadné kontroly zákazníků ruského původu.

Banka požaduje od majitelů účtů z Ruské federace dokumenty potvrzující stav jejich pobytu ve Švýcarsku, uvádí RIA Novosti s odkazem na dopis, který UBS zasílá zákazníkům.

Banka varuje, že "si vyhrazuje právo blokovat bankovní vztahy od 6. května". Do této doby musí zákazníci poskytnout kopie cestovního pasu země pobytu nebo povolení k pobytu ve Švýcarsku.

Jak vyplývá z dopisu UBS, banka má v úmyslu vyčistit klientskou základnu od Rusů pod sankcemi. Kontrola se provádí "v souvislosti s opatřeními přijatými Federální radou ve vztahu k Rusku," uvádí se v dokumentu.

V pondělí UBS, která spravuje klientská aktiva ve výši 3 bilionů dolarů, oznámila nákup další švýcarské banky, Credit Suisse.

Ta je známa jako "oblíbená" banka ruských oligarchů a před válkou uložila více než 30 miliard dolarů aktiv bohatých Rusů, Сredit Suisse šla ke dnu na pozadí bankovní krize ve Spojených státech a rekordního odlivu klientských peněz za století a půl - více než 100 miliard dolarů jen za leden.

Švýcarské úřady oznámily plány na vyčlenění 280 miliard dolarů na záchranu národního bankovního systému - částky rovnající se třetině HDP země.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
3427

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2023