Ruská opozice: Chorovod s Chamberlainy

24. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
Mezi ruskými "disidenty" se v posledních dnech hlasitě ozývají hlasy volající po co nejrychlejším vytvoření co nejširší koalice všech, kteří se staví proti Putinově diktatuře a jí rozpoutané agresivní válce. Vzhledem k tomu, že legální opoziční činnost je v samotném Rusku prakticky nemožná a většina veřejných odpůrců režimu "provedla relokaci", jde především o vytvoření takové koalice v ruské politické emigraci, píše Alexandr Skobov.

Výzvy ke sjednocení protiputinovské ruské emigrace mají naneštěstí neúmyslně za následek zdůraznění toho, jak je rozdělena mezi Chamberlainy, kteří chtějí mír na Ukrajině za každou cenu, a Churchilly, kteří požadují, aby byl vůdce Kremlu v jeho válce na Ukrajině poražen.

Toto rozdělení také infikuje západní lídry, i když většina z nich není ochotna zaujmout Chamberlainovu pozici zdaleka tak otevřeně jako členové ruské emigrantské opozice. Jak historie ukazuje, jakýkoli pokus o kompromis mezi těmito dvěma pozicemi bývá pro Chamberlainy vítězstvím.

Stejně jako Hitler, i Putin musí být poražen. Rusové, kteří říkají, že jsou proti němu, ale chtějí s ním najít nějaký kompromis, který umožní diplomatům začít pracovat, zatímco konflikt se vleče nevyřešený, ve skutečnosti "nejsou odpůrci Putina" a jeho války - ale ti, kdo oboje umožňují.

To je třeba mít na paměti, až se letos na jaře uskuteční setkání různých emigrantských frakcí. Je také třeba mít na paměti při hodnocení skutečné pozice Západu, který až dosud říká vše správně, ale jehož "experti" a "komentátoři" neodolají a stanou se obětí Chamberlainova pokušení.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3430

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2023