Důležité rozhodnutí Ústavního soudu

20. 4. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Justice je naprosto klíčovou podmínkou fungování demokracie. Všechny volby a svobody jsou jen fraškou, pokud je systematicky potlačována spravedlnost a soudy naprosto formální argumentací hrají do karet nikoli jen nějakým jednotlivým podezřelým, ale celým sítím, které podle všeho prorůstají stát jako podhoubí, jež tu či onde nad zem vynese nějakou tu plodnici.

Typickým příkladem je „ping-pong“, který spolu hrají Obvodní soud pro Prahu 1 a Městský soud v Praze v případu zneužití vojenské rozvědky paní Nagyovou (dnes Nečasovou), milenkou tehdejšího premiéra Nečase (dnes jeho manželkou). Soudkyně Obvodního soudu Králová nejprve uložila Nagyové a jejím spoluobviněným trestním příkazem podmíněný trest a pak je dvakrát osvobodila přes názor vyšší soudní instance, Městského soudu, že nelogicky hodnotila důkazy a nekriticky akceptovala obhajobu.

Městský soud jí proto případ vzal a přidělil ho jiné soudkyni. Nagyová a spol. se proti tomuto rozhodnutí odvolali k Ústavnímu soudy, který dnes vynesl rozsudek: Městský soud v tomto případě jednal v souladu s Ústavou. Je to srozumitelné, k podstatě správného fungování justice jdoucí rozhodnutí. Spravedlnost nesmí skončit na svévoli jedné soudkyně. Stejně smysluplně Ústavní soud rozhodl v případě tzv. poslanecké indemnity, kdy rozdrtil absurdní názor Nejvyššího soudu, podle něhož poslanecká idemnita znemožňuje vyšetřování korupce ve Sněmovně. Podle Ústavního soudu jsou naopak poslanci chráněni pouze při „sdělení informace nebo vyjádření názoru“ na formálních fórech.

Kdyby v Česku všechny soudy fungovaly jako Ústavní soud (a také Nejvyšší správní soud, vedený panem Baxou), měli bychom většinu problémů, sužujících tuto společnost, zřejmě vyřešenou, neboť téměř všechny se tak či onak nakonec týkají fungování právního státu. Místo toho budeme ale zřejmě svědky mnoho let se táhnoucích formálních her, jak naznačuje vývoj v případu Rath nebo Dalík, stále větší frustrace veřejnosti a stále mohutnějící, všemu se vysmívající ekonomické kriminality.

Pokud by se navíc politikům podařilo „zkrotit“ státní zastupitelství a udělat z něho zase, jak tomu bývalo před nástupem Pavla Zemana a Lenky Bradáčové, státní zametatelství, dojde ke konečnému návratu k ukrajinskému modelu tzv. „tradičních stran“. Soudy pak, byť by fungovaly bezchybně, nebudou řádnou šanci nic vyšetřovat, neboť se před ně ani nic nedostane. A vrátí se ten pláč investigativních novinářů, důvěrně známý z devadesátých a nultých let, nad tím, že žádná politicky citlivá kauza se nedostane ani před soud.

Nečasová a spol. u Ústavního soudu neuspěli. Zneužití vojenské rozvědky bude řešit nová soudkyně

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/kauza-udajneho-zneuziti-vojenskeho-zpravodajstvi-ustavni-soud-potvrdil-zmenu_1704201012_ako

Parlamentní indemnita se vztahuje výhradně na sdělení informace nebo vyjádření názoru na „chráněných fórech“

http://www.usoud.cz/aktualne/parlamentni-indemnita-se-vztahuje-vyhradne-na-sdeleni-informace-nebo-vyjadreni-nazoru-na/

0
Vytisknout
9371

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2017