Šestá masová likvidace flóry a fauny ohrožuje globální zdroje potravin

26. 9. 2017

čas čtení 2 minuty


Ohroženy jsou rostliny a zvířata, které tvoří základ našich potravinových zdrojů, ohrožena je i flóra a fauna, ale lidé to ignorují

Ohroženy jsou například brambory, káva a kakao


Šestá masová likvidace globální flóry a fauny už probíhá a vážně ohrožuje naše potravinové zdroje, varují experti. Svět to přitom ignoruje, konstatovala Ann Tutwiler, generální ředitelka instituce Biodiversity International, která v úterý zveřejnila svou varovnou analýzu.

Tři čtvrtiny dnešních potravin pochází z pouhých 12 druhů rostlin a z pěti druhů zvířat. To znamená, že zásoby potravin jsou nesmírně zranitelné nemocemi a nákazami, které dokáží rychle zničit monokultury, jako se to stalo v 19. století během bramborového hladomoru v Irsku, kdy v důsledku nákazy brambor tam zemřel milion lidí.



Skutečnost, že svět potravinově závisí jen na několika málo druzích rostin a zvířat, znamená, že v důsledku globálního oteplování budou klesat jejich výnosy právě v době, kdy globálně roste počet obyvatelstva.

Existují desetitisíce divokých nebo málokdy pěstovaných či chovaných  rostlin a zvířat, které by mohly poskytovat velmi rozmanitou a vydatnou stravu, odolnou vůči nemocem i měnícímu se podnebí, Avšak likvidace divočiny, znečišťování životního prostředí a přehnaný lov vyvolal masové vyhlazování přírodních a biologických druhů na Zemi. Za posledních 40 let zmizela celá polovina divokých zvířat, avšak nyní jsou ohroženy i zdroje potravin pro lidstvo. Ohroženo je totiž 1000 pěstovaných druhů.

Očekává se, že do roku 2022 vyhyne v důsledku globálního oteplování 22 procent druhů divokých brambor. V Ghaně a v Pobřeží slonoviny nepřežije v důsledku globálního oteplování 70 procent kakaovníků. Výnosy kávy v Tanzánii od roku 1960 poklesly o 50 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE


1
Vytisknout
8896

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2017