Česká republika je "nejnezdravěji žijící zemí na světě"

26. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Africké země žijí daleko zdravěji než východní Evropa

Nejzdravější životosprávu má  Afghánistán, má druhou nejnižší míru obezity na světě. Zemí s druhou nejzdravější životosprávou na světě je Guinea, pak následuje Niger a Nepál. Tyto země nemají opileckou kulturu, typickou pro východní Evropu.

Deset nejnezdravěji žijících zemí na světě:

1. Česká republika, 2. Rusko, 3. Slovinsko, 4, Bělorusko, 5. Slovensko, 6. Maďarsko, 7. Chorvatsko, 8. Polsko, 9. Lucembursko, 10. Litva a Spojené státy

Deset nejzdravěji žijících zemí na světě:

1. Afghánistán, 2. Guinea, 3. Niger, 4. Nepál, 5. Kongo, 6. Eritrea, 7. Malawi, 8. Somálsko, 9. Mozambik, 10. Etiopie

Česká republika je "nejnezdravěji žijící zemí na světě". Vyplývá to z výzkumu instituce Clinic Compare, píše britský list Independent. Clinic Compare srovnala data ze Světové zdravotnické organizace. Analyzovala spotřebu alkoholu, spotřebu tabáku a rozšíření obezity ve 179 zemích světa.

Británie se octla na 19. nejhorším místě. Britové jsou také devátými nejhoršími opilci na světě.

Avšak na prvním místě nejnezdravěji žijící zemí na světě je Česká republika. Každý občan tam ročně zkonzumuje 13,7 litrů alkoholu, tedy 550 panáků, tedy 1,5 panáka denně.

ČR je také na 11. nejhorším místě co do spotřeby tabáku.

Rusko je druhou nejnezdravěji žijící zemí. Pak následuje Slovinsko, Bělorusko, Slovensko a Maďarsko.

Východní Evropa je nejnezdravěji žijící region na světě. Státy východní Evropy jsou na 9 z 10 nejhorších místech. Jedinou výjimkou jsou Spojené státy, které se podílejí spolu s Litvou o desáté místo.

Nejtlustším regionem na světě je Oceánie. 41 procent obyvatel Samoy má BMI vyšší než 30. Tonga, Tuvalu a Kiribati jsou také z hlediska obezity mezi prvními deseti státy na světě.

Nejzdravější zemí je Afghánistán, má druhou nejnižší míru obezity na světě. Druhou nejzdravější zemí na světě je Guinea, pak následuje Niger a Nepál. Tyto země nemají opileckou kulturu, typickou pro východní Evropu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Clinic Compare: The Most Unhealthy Countries in the World

0
Vytisknout
15047

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2017