Sturgeonová požaduje pro Skotsko decentralizované pravomoci pro migraci

9. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová bude v sobotu odpoledne ve svém projevu na sjezdu skotských nacionalistů v Aberdeenu požadovat decentralizaci imigračních pravomocí z Londýna do Edinburku. Varuje, že nepřátelská politika Londýna vůči imigrantům poškozuje britskou ekonomiku a britské veřejné služby. Británie utrpěla v posledních týdnech vážnou ranu své pověsti jako liberální západní země, když vyšlo najevo, že londýnské ministerstvo vnitra neférově diskriminovalo a v některých případech dokonce ze země deportovalo příslušníky tzv. generace Windrush, imigranty z Karibiku, kteří byli do Británie pozváni od padesátých let a mnozí z nich žili v Británii od sedmi či šesti let svého věku. Byli pozváni v době, která dokázala žít bez byrokratické dokumentace, avšak od roku 2010 začalo od těchto lidí britské ministerstvo vnitra vyžadovat dokumentaci dokazující, že žili v Británii, přestože existují záznamy, že desítky let platili daně a národní pojištění.




Sturgeonová ve svém projevu na kongresu SNP poukáže na to, že od hlasování pro brexit v červnu 2016 došlo k vážnému poklesu počtu zdravotních sester z EU, registrujících se  v Británii. Zdůrazní: "Skotsko je vůči imigrantům vstřícná země - naše prosperita a naše veřejné služby závisejí na tom. Pokud Westminster nedokáže nebo nechce jednat v našem zájmu, je načase, aby to udělal náš edinburský parlament. Je načase, aby pravomoci pro imigraci přešly do Skotska."


Z průzkumu pro londýnský deník Times vyplývá, že skotští nacionalisté stále mají podstatný volební náskok nad ostatními stranami při zkoumání volebních úmyslů občanů pro volby jak v Edinburku, tak v Londýně, přestože ve Skotsku vládnou už deset let. Firma YouGov zjistila, že pro volby do Westminsteru má ve Skotsko SNP  náskok nad konzervativci 13 procentních bodů, nad labouristy 17 procentních bodů, pro volby do Edinburku náskok nad konzervativci 14 procentních bodů a nad labouristy 19 procentních bodů.

Analýza sociálních postojů Národního centra pro sociální výzkum zjistila, že 41 procent Skotů se domnívá, že by se skotská ekonomika získáním nezávislosti zlepšila, zatímco v roce 2016 si to myslelo pouze 26 procent Skotů. SNP nedávno vydala podrobnou ekonomickou strategii zaměřenou na hospodářský rozvoj, kterou mnoho odborníků pochválilo jako realistickou a kvalitně vypracovanou.

Průzkum deníku Times nezaznamenal zvýšení podpory pro skotskou nezávislost. Je stejná jako v roce 2014, kdy se konalo referendum. 52 procent Skotů je proti tomu, aby se další referendum o nezávislosti konalo v nadcházejících pěti letech.


Průzkum firmy YouGov zjistil, že skotští voliči dále přecházejí od labouristů směrem k SNP.  Zjistil také, že osobní hodnocení Sturgeonové pokleslo na -5 z bezprecedentně pozitivních +56 procent v roce všeobecných voleb r. 2015, kdy skotští nacionalisté ve volbách do Westminsteru získali bezprecedentních 56 z existujích 59 poslaneckých křesel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8008

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018