Trump v Kanadě vyjádřil pohrdání demokratickým zemím Západu a nadšení nad svou schůzkou se severokorejským diktátorem

9. 6. 2018

čas čtení 4 minuty
Foto: Co kdysi býval Západ...

"Je nemožné s Trumpem vyjednávat. Je posedlý něčím, co nedává vůbec žádný smysl"

Donald Trump předčasně odletěl v sobotu ze summitu G7 v Kanadě, kde nechtěl být, do Singapuru na schůzku se severokorejským diktátorem Kim Jong-unem. V Quebecu Trump vyhrožoval představitelům evropských zemí obchodní válkou a varoval je, aby nezaváděli odvetné tarify.

"Pokud zavedou odvetu, dělají chybu," řekl Trump reportérům před svým předčasným odjezdem, v jehož důsledku se vyhnul zasedání o globálním oteplování a o oceánech. (Trump odmítá podílet se na světových akcích proti zahlcování oceánů plasty, které se už dostávají prostřednictvím plastických mikročástich do potravinového cyklu a ohrožují i lidský život.)



Při dlouhém zasedání v pátek se evropští a kanadští politikové snažili neutralizovat vznikající obchodní válku. Snažili se dokazovat Trumpovi statistikami, kolik amerických pracovních příležitostí závisí na jejich dovozu a investicích, a argumentovali, že USA mají více obchodních bariér než jejich spojenci.  Jednání na Trumpa nemělo žádný vliv: ten dál tvrdil, že Spojené státy jsou okrádány.

"Evropská unie se chová vůči Spojeným státům brutálně. Už jim to končí," říkal Trump. Kanada podle něho prý také "nevěří svým očím, jak se jí dařilo USA okrádat."

Trump dokonce pohrozil, že USA přestanou obchodovat se svými západními partnery.

Urážlivý tón, který Trump použil vůči bývalým západním spojencům Ameriky, byl v ostrém kontrastu s jeho nadějemi a nadšením pro jeho nadcházející schůzkou s diktátorem vražedného režimu v Severní Koreji, Kim Jong-unem.

Trump se daleko raději lísá k diktátorům, než aby přátelsky jednal s demokraticky zvolenými představiteli zemí.

"Daleko raději chtěl být v Singapuru než v Quebecu," řekl Thomas Wright, ředitel Střediska pro USA a pro Evropu v Brookings Institutu. "Spojenci ho iritují daleko více než nepřátelé a on opravdu nevychází s představiteli zemí G7. Trump je proti volnému obchodu a proti spojencům a líbí se mu autoritáři a diktátorské režimy." Používá v politice svých zkušenosti z trhu realit. "Je posedlý obchodními deficity v určitých konkrétních odvětvích, jako jsou automobilky a průmyslová výroba," dodal Wright. "Ale celý globální světový hospodářský pořádek je založený na to, že Spojené státy spotřebovávají zboží. Proto je nemožné s Trumpem vyjednávat. Je posedlý něčím, co nedává vůbec žádný smysl."

Trump vnímá aliance jen formou peněz, jako vztahy, v nichž platí Spojené státy víc než dostávají. A protože Spojené státy nemají rozsáhlejší obchodní výměnu s nepřátelskými zeměmi, Trump usuzuje, že nepřátelské země USA neokrádají.

Trump charakterizoval nedávno Kim Jong-una, šéfa KLDR, kde jsou drsně porušována lidská práva a lidé umírají za děsivých podmínek v koncentračních táborech, jako "počestného". Dělá také komplimenty čínskému prezidentu Xi Jinpingovi a ruskému prezidentu Vladimíru Putinovi. Na schůzce G7 v Quebecu Trump šokoval západní spojence opakovaným požadavkem, aby do skupiny bylo zpět přijato Rusko, čtyři roky poté, co byla Moskva suspendována za vedení války v Ukrajině a za anexi Krymu.

Zástupci Kanady a evropských zemí v Quebecu - s výjimkou nového italského ultrapravicového  premiéra Giuseppe Conteho - návrh znovu přijmout Rusko odmítli s tím, že Putin neudělal ani neřekl nic, co by zvrátilo či neutralizovalo činy Ruska, za něž bylo v roce 2014 z tehdejší skupiny G8 vyloučeno.


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10684

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018