Britský milionář, který financoval kampaň za brexit, měl četná jednání s Ruskem

9. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


 

Arron Banks, britský milionář, který financoval kampaň Nigela Farage za brexit, měl před referendem o brexitu četná jednání s ruskými činiteli, vychází nyní najevo. Banks, který dal kampani za brezit 12 milionů liber (přibližně 350 milionů Kč), opakovaně tvrdí, že neměl žádné kontakty s Rusy a že v kampani za brexit nehrály roli žádné ruské peníze. Britští novináři v Timesech a v Observeru mají dokumentaci, z níž vyplývá, že Banks a vedení kampaně Leave.EU se od listopadu 2015 do listopadu 2017 mnohokrát setkali s vysoce postavenými ruskými činiteli. Den po zahájení kampaně organizací Leave.EU představil ruský velvyslanec v Londýně Jakovenko Bankse ruského podnikatele, který mu nabídl, aby si v Rusku koupil doly na zlato.

Damian Collins, konzervativní poslanec a předseda parlamentního výboru pro digitální záležitosti, kulturu, média a sport, konstatoval: "Jestli došlo k uzavření dohod s pomocí Ruska, vyvolalo by to naléhavé otázky ohledně ruského zásahu do naší demokracie. Naléhavě potřebujeme, aby Arron Banks vystoupil v této věci v našem výboru."

Banks odmítl se v parlamentním výboru podrobit výslechu,když to vyvolalo znepokojení, napsal, že své vystoupení "pouze odložil na později". 

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
7116

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018